Hoe gipsplaten snijden?

Ieder van ons heeft ooit reparaties uitgevoerd in ons leven. En velen doen het om de paar jaar. We gebruiken vaak materialen zoals gipsplaat om ons huis te isoleren of om prachtige stukken op het plafond, in de badkamer of in een andere kamer te maken. En velen van hen die liever de reparatie met hun eigen handen doen, vroegen zich af of het mogelijk is om zelf een gipsplaat te maken en hoe moeilijk het is.

Meestal nemen de eigenaren hun toevlucht tot de hulp van buitenstaanders (specialisten), terwijl ze grote sommen geld uitgeven. Dit artikel helpt u om dit proces zelf aan te pakken, verspil geen tijd aan het zoeken naar specialisten en helpt u precies het gewenste resultaat te krijgen.

Speciale functies

Gipsplaten is een relatief jong materiaal dat wordt gebruikt bij de uitvoering van bouwwerkzaamheden. Het kreeg een grote populariteit dankzij zijn veiligheid, veelzijdigheid en goede geluidsisolatie. De GCR zelf, zoals de naam al aangeeft, bestaat uit twee vellen karton en gips die ertussen zijn geplaatst. De standaardbreedte van één vel is honderdtwintig centimeter. Omdat gipsplaat een grote afmeting heeft, is het tijdens bouwwerkzaamheden noodzakelijk om het te snijden.

Voor het zagen op gipsplaat hebben we een meetlint nodig om de juiste maat te krijgen (een liniaal kan ook worden gebruikt), een potlood, een pen (of een ander vergelijkbaar gereedschap), waarmee we de figuren die we nodig hebben op het blad plaatsen, het gereedschap voor de snede zelf (metaalzaag, Bulgaars, decoupeerzaag, snijder), voorbewerkingsschaaf (voor het bewerken van randen na snijden), zaag (misschien cirkelvormig of ringvormig) of een boor met een kroon. De gipsplaat snijdt, hoewel niet moeilijk, maar als deze verkeerd wordt gesneden, leidt dit tot grote verspilling van materiaal en bijgevolg tot geldverspilling.

Het uitsnijden van de GKLV is geen arbeidsintensief werk, elke nieuwkomer kan, als hij dat wil, de cut zelf maken, zonder de hulp van professionals.

Een kort proces voor het snijden van gipsplaat is als volgt. Eerst het snijden van gipsplaat uitgevoerd, na de panne. Ook is de eenvoudige samenstelling van gipsplaat gemakkelijk te boren, wat nodig is voor het maken van verschillende gaten.

Dit type materiaal is verdeeld in verschillende typen, afhankelijk van de functies die eraan zijn toegewezen:

 • vochtbestendig;
 • standaard;
 • brandwerend;
 • akoestische;
 • verhoogde sterkte.

Vochtbestendige gipsplaten zijn nodig wanneer ze worden gebruikt in ruimtes met een verhoogde hoeveelheid damp in de lucht. Vuurvaste gipsplaat wordt gebruikt waar open haarden zijn en in de buurt van plaatsen met bronnen van open vuur.

Aanvankelijk werd gipsplaat alleen gebruikt voor het egaliseren van oppervlakken.

Er zijn drie standaardtypen vellen:

 • 3000х1200 millimeter;
 • 2500х1200 millimeter;
 • 2000х1200 millimeter.

Afhankelijk van het type gipsplaat varieert de dikte ervan, wat de complexiteit van het snijden beïnvloedt.

Plafondgipsplaten hebben een dikte van 9,5 millimeter, muur - 12,5 millimeter, gebogen - 6,5 millimeter.

Overweeg verschillende functies bij het snijden van gipsplaat:

 • Het is noodzakelijk om een ​​gipsplaat op een vlak en stabiel oppervlak te plaatsen, omdat het erg flexibel is.
 • Als de wand van gipsplaten groot is, moet het snijden geleidelijk gebeuren.
 • Voordat u het vel op het werkoppervlak legt, moet u zorgen dat het droog is. Nat blad is ongeschikt voor werk.
 • Snijden wordt aanbevolen vanaf de zijkant die tegen de muur wordt geplaatst. Dit zal u toelaten om vervolgens de mogelijke tekortkomingen als gevolg van snijden te verbergen.
 • Bescherm uw ogen en ademhalingsorganen met persoonlijke beschermingsmiddelen.

Bij het zagen van gipsplaten is het niet toegestaan ​​om een ​​cirkelzaag te gebruiken vanwege het vermogen ervan om een ​​grote hoeveelheid schadelijk stof te creëren.

Wat is de beste snede?

Het snijden van gipsplaat wordt gemaakt door verschillende soorten gereedschappen, waarvan sommige zijn:

 • montage mes;
 • ijzerzaag;
 • Elektrische decoupeerzaag is een handgereedschap waarmee de verschillende soorten materialen worden gesneden met behulp van de heen en weer gaande beweging van het zaagblad.

Overweeg afzonderlijk elk van hen.

Montage mes

Op deze manier hebben we een boor en, in feite, een montage mes nodig.

Om de gipsplaat met een montagemes te snijden, is het noodzakelijk om de vereiste maat van de gipsplaat in lengte of breedte te meten. We hebben ook een metalen liniaal nodig. We passen het toe op de snijlijn. Hierna wordt dit materiaal gesneden. Het proces zelf is vrij eenvoudig, het zal niet veel tijd kosten. De slordige rand achtergelaten na de snede kan worden gecorrigeerd met een schaafmachine. Het wordt aanbevolen wanneer de gipsplaat breekt op de tafel, zodat de rand een of twee centimeter uitsteekt, en wanneer u op de vloer snijdt, plaats dan een voorwerp dat lijkt op een balk eronder.

Bij het zagen van één gipsplaat met één persoon is een vrij gemakkelijke manier om een ​​deel aan één kant te zagen, waarna de gipsplaat voorzichtig naar de andere kant draait en aan de andere kant wordt ingesneden. Met deze methode kunnen, indien nodig, dunne stroken gipsplaten worden gesneden met minimale schade aan het gips.

metaalzaag

Met dit hulpmiddel kunnen we alleen kleine vormen knippen, zoals een cirkel, vierkant, rechthoek, ruit en andere.Voor de beste resultaten is het raadzaam om een ​​ijzerzaag met een dun mes te gebruiken.

We tekenen de figuren van de juiste maat die we nodig hebben, vervolgens maken we met behulp van een boor een gat dat overeenkomt met de maat van het blad van onze ijzerzaag. Daarna snijden we de cijfers weg die we nodig hebben. Net als bij de vorige methode, om nette randen te krijgen, kunt u een vlak of een bestand gebruiken als de grootte van uw onderdelen te klein is. Het wordt aanbevolen om een ​​ijzerzaag te gebruiken voor metaal, maar bij afwezigheid is het mogelijk om een ​​ijzerzaag en voor hout te gebruiken.

In meer detail kan dit proces als volgt worden beschreven. Een gipsplaat wordt op een plat oppervlak gelegd (u kunt een stapel gipsplaatvellen gebruiken). Verder worden de nodige metingen uitgevoerd en worden de afmetingen met een potlood (of een ander voorwerp) op het vel aangebracht. De markeringen worden aangebracht aan beide zijden van het vel, beginnend bij de rand van het vel. Verder zijn ze met elkaar verbonden en vormen ze de gewenste lijn of figuur. Gebruik in sommige gevallen een merkdraad. De lijnen zijn aan beide zijden van de gipsplaat gemarkeerd.

De volgende stap is het direct doorsnijden van de gipsplaat.De lengte van het blad van onze tool mag de dikte van de plaat niet overschrijden. Een blad wordt gesneden met een mes (bij voorkeur meerdere keren om het beste effect te bereiken), het blad wordt omgekeerd naar de andere kant. Vervolgens klop je meerdere keren op de snijlijn en snijd je het resterende deel van de gipsplaat met hetzelfde mes.

decoupeerzagen

Zagen met een elektrische decoupeerzaag is de snelste van allemaal, maar tegelijkertijd behoorlijk duur. De prijs varieert van 1500 tot 10.000 roebel. Prijs is afhankelijk van de kwaliteit van het product. Maar de kosten zijn absoluut gerechtvaardigd. Onze mogelijkheden voor gebruik zijn enorm uitgebreid. Het wordt mogelijk om lijnen en vormen van verschillende vormen te knippen, ook gebogen, en de hoeveelheid afval wordt aanzienlijk verminderd. Bij het werken met een figuurzaag moet aan de veiligheid worden voldaan. Controleer de integriteit van de draden en de gezondheid van het instrument alvorens met het werk te beginnen.

Om het gewenste effect te bereiken, passen we de juiste formulieren of tekeningen toe op een vel gyrboard. Plaats het vervolgens op twee krukken (of andere steunen) die aan beide zijden van het blad worden geplaatst. Daarna knippen we met behulp van een figuurzaag de figuren uit die we hebben aangebracht.

Wanneer u ronde gaten maakt, wordt het aangeraden ze met een kompas te tekenen en bij het snijden een gat in de cirkel te boren. De randen na het snijden van de gipsplaat vereisen een minimale verwerking, wat ook tijd en moeite bespaart, omdat dit een aanzienlijk voordeel is.

Wanneer het knippen gedurende een lange tijd niet wordt aanbevolen om op één plaats te blijven hangen, en om op het vel te drukken, met grote kracht, om te voorkomen dat de puzzel en het blad breken. U moet voorzichtig omgaan met de randen van het gips voordat u bijvoorbeeld een schijnwerper of stopcontact ophangt.

Subtiliteiten van het proces

Bij het snijden van gipsplaten is het gebruikelijk om bepaalde regels in acht te nemen, zoals:

 • het plaatsen van het vel op een vlak en stabiel oppervlak;
 • het oppervlak moet droog en vrij van puin zijn;
 • gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen voor de ogen en ademhalingsorganen, omdat er bij het snijden een grote hoeveelheid kleine brokstukken en stof is.

Het wordt aanbevolen om een ​​groot vel in fasen te snijden.

Bij de implementatie van het snijprofiel met behulp van verschillende soorten gereedschappen:

 • IJzerzaag. Dit type gereedschap, ongeacht of het smal of breed is, heeft een hoge flexibiliteit van het snijblad,waardoor het van een bepaalde richting kan afwijken. Dit vermindert de kwaliteit van het werk en verhoogt ook de tijd die aan het snijden wordt besteed.
 • Bulgaars. De tool is een van de beste in het uitvoeren van bouwwerkzaamheden, ook bij het zagen van gipsplaat.
 • Metalen schaar
 • Jigsaw.

Ook in ons leven zijn er momenten waarop het nodig is om een ​​snee te maken op een al geïnstalleerd gipsplaatgordijn onder de lamp, schilderijen of andere dingen. In dit geval heeft ook zijn eigen manier.

Eerst moet je ervoor zorgen dat de gipsplaat stevig is, dan worden de kleine gaten die we nodig hebben zorgvuldig gesneden met een decoupeerzaag, een boor met een mondstuk of een elektrische boor. Grote gaten worden aanbevolen om met een mes op de aangebrachte markering te snijden. Na ontvangst van ongelijke randen kunnen ze worden verwijderd met schuurpapier of een ijzerzaag.

Bij het snijden van cirkels zijn er een aantal nuances. De eenvoudigste manier om een ​​cirkel in gipsplaat te zagen, is door de gewenste afmeting op een blad aan te brengen, het blad voorzichtig in een cirkel te snijden en de kern eruit te kloppen met een hamer (met een beetje moeite met een soortgelijk voorwerp).Er is ook de eenvoudigste manier om tijd en moeite te besparen: het gebruik van een boor met een speciaal cilindrisch mondstuk. Dit type nozzles wordt meestal gebruikt wanneer een vergrendelingsmechanisme met een vergrendeling in de deur wordt gestoken.

Er is ook een zogenaamde tweezijdige snede, die optreedt wanneer verschillende obstakels verschijnen in het pad van het vel, of het nu deuren, diafragma, balk of andere vormen zijn. Wanneer een dergelijke situatie zich voordoet, moet je vanaf de rechterkant snijden en (of knippen). Deze manipulatie is vrij eenvoudig, maar vereist concentratie, nauwkeurigheid en aandacht. De ene kant van het blad moet worden gezaagd met een ijzerzaag en de andere kant moet zorgvuldig worden afgesneden met een mes. Nadat u klaar bent met het werk, maakt u een pauze en behandelt u de rand met een vliegtuig.

Bij het snijden van gipsplaat - vouwt het. Het is raadzaam om dit voorzichtig te doen, zonder het laken te beschadigen. Er zijn drie manieren om gipsplaat te buigen. De eenvoudigste manier is om het gewenste werkstuk aan het profiel te bevestigen en het met schroeven in de gewenste positie te bevestigen. Deze methode wordt gebruikt voor kleine vellen met een grootte van 20-30 centimeter en een kleine boogafmeting.

Een meer gecompliceerde en tweede manier (voor droge gipsplaat) is het maken van dwarse sneden in gipsplaat. Ze zijn gemaakt aan de buitenkant van de boog. De diepte van de snede is gewoonlijk niet groter dan vier tot vijf millimeter paneeldikte.

Praat ook over de bocht voor de deurboog. De methode heeft de stilzwijgende naam "nat". Eerst en vooral, meet de vereiste grootte van de boog en toegepast op het blad. Vervolgens wordt het vel afgesneden en worden er blinde lekke banden op aangebracht met behulp van een naaldrol. Bij afwezigheid van een naaldrol is het gebruik van conventionele priemgetallen toegestaan. Met behulp van een roller, spons, doek of een andere doek, wordt de doorboorde kant bevochtigd met water, zodat de andere kant droog blijft. Na 15-20 minuten wordt de gipsplaat met de natte zijde op de sjabloon geplaatst. Geef vervolgens ons paneel zorgvuldig de vorm van een boog. De randen worden bevestigd met schroeven of klemmen. Vertrek voor een dag. Hierna kan het blad worden gebruikt voor installatie.

Tips en trucs

Wanneer een van de gepresenteerde methoden wordt gebruikt (als de snede op twee stoelen wordt gemaakt), kan het gipsplaatvenster in geen geval worden gebogen.

Anders zal de integriteit worden verbroken en kan gipsplaat barsten. Het knippen van dit blad is niet geschikt. Dat zal leiden tot extra financiële kosten.

Succesvolle voorbeelden en opties

Het lichtste is het standaard gipsplaten snijden. Volgens onze instructies zal het gemakkelijk zijn om ermee om te gaan.

Voorgesteld knipwerk vereist meer vaardigheden van jou.

Nadat u deze methoden voor het zagen van gipsplaat hebt bestudeerd, kunt u dit constructieproces eenvoudig zelfstandig uitvoeren, zonder de hulp van professionals, waardoor u geld bespaart en waardevolle ervaring opdoet in de bouw.

Hoe je gipsplaat snel en soepel snijdt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer