Gipsplaatanker: soorten en toepassingen

 Gipsplaatanker: soorten en toepassingen

Anker is een zeer betrouwbaar bevestigingselement van verschillende materialen. Het toepassingsgebied in bouw- en afwerkingswerkzaamheden is zeer breed. Niet alle ankers zijn echter even geschikt voor verschillende soorten bevestigingsmiddelen. In dit artikel zullen de typen en modellen van gipsplaatankers in detail worden besproken, de kenmerken van hun keuze en gebruik.

specificiteit

Elk type ankerbout is een bevestigingsontwerp, bestaande uit de volgende onderdelen en elementen:

 • interne schroefbout;
 • huisvesting;
 • plastic of rubberen pakking;
 • de moer.

Anker voor gipsplaat verschilt van andere typen doordat het in holle materialen en structuren kan worden vastgehouden.Dit is mogelijk dankzij speciale afstandshouders. De afstandhouders rusten tegen de randen van het gat op het vel en houden daardoor de hele mouw binnen.

Met behulp van ankers van dit type wordt installatie van wanden, plafonds en andere constructies uitgevoerd, evenals het bevestigen van verschillende elementen aan de basis van gipsplaat.

Anker bevestigingsmiddelen voor gipsplaten kunnen kunststof en metaal zijn.

  De bevestigingsmiddelen voor gipsplaat zijn onderverdeeld in 2 types:

  • Passage ontwerp. Met behulp van een dergelijk anker worden verschillende ophangelementen op het plafond gemonteerd.
  • Uitbreidbaar ontwerp (lente). Dit type is geschikt voor het bevestigen van structuren aan gipsplaatwanden.

  Bevestigingsfuncties

  Om ankerbevestigingen correct te kunnen installeren, moet u zich houden aan een specifiek algoritme.

  • In de gipsplaat moet je een gat met de gewenste diameter boren.
  • Het gat moet worden gereinigd van stof, stof en puin. Dan moet u het anker zelf erin plaatsen, terwijl u de vouwelementen van de bevestiger vasthoudt.
  • Nadat het element in het gat is geplaatst, moet het anker binnenin worden geopend.
  • De ankerbout moet zo ver mogelijk worden aangedraaid,om te zorgen voor maximale lichaamsruimte van de bevestiger in het gat. Het schroeven van de schroef levert het meest betrouwbare bevestigingselement op.

  types

  Het bevestigingsmiddel dat wordt gebruikt voor gipsplaatproducten moet de volgende eigenschappen hebben:

  • het lichaam en de bout zelf moeten een corrosiebestendige coating hebben;
  • het materiaal van het bevestigingsmiddel moet een hoge sterkte hebben;
  • De bevestiger moet worden voorzien van afstandselementen: zonder deze is een betrouwbare bevestiging op de gipsplaat onmogelijk.

  Er zijn verschillende modellen ankerbevestigingsmiddelen, die onderling verschillen qua doel, uiterlijk en prestaties.

  • Bevestigingsmiddelen Molly. Het is een van de duurste. Het is gemaakt van een staallegering en heeft een zinklaag. Het anker heeft een zeer sterke romp en bout die bestand is tegen hoge gewichtsbelastingen. Er is de mogelijkheid van demontage, zonder de bevestiger te beschadigen. Omdat dit uiterlijk aan de buitenkant lijkt op het handvat van een paraplu, heeft het een tweede naam: deuvel paraplu. De bevestiger kan tot 35 kg laden.
  • Bevestigingsmiddelen Driva. Op dit moment is het een van de meest populaire en geëiste op de Russische markt. Combineert hoogwaardige en betaalbare prijs.Bevestigingsmiddelen zijn verkrijgbaar in twee soorten: plastic en metaal. Kunststof bevestigingsmiddelen zijn ontworpen om een ​​gewicht tot 25 kg te houden, en metaal kan meer dan 32 kg bevatten. Dit anker heeft geen vrije zalistovo-ruimte nodig, wat een aanzienlijk voordeel is. Het verschil tussen bevestigingsmiddelen is dat het bij de installatie niet nodig is om een ​​boormachine te gebruiken. Aan het einde van het anker is er al een boormachine, zodat u hem met een schroevendraaier in het blad kunt schroeven.

  Betrouwbare bevestiging van het bevestigingselement zorgt voor een hoge schroefdraad, waardoor de gipsplaat niet afbrokkelt. Het armatuur is geschikt voor een dubbel giposkarton.

  • Deuvelvlinder Meestal zijn bevestigingsmiddelen van dit type te vinden bij de fabrikant Fischer. Dit bevestigingselement is gemaakt van polypropyleen en heeft relatief lage kosten - slechts 0,3 roebel. Geschikt voor het ophangen en bevestigen van constructies en items met een laag gewicht. Het maximale gewicht is slechts 20 kg.

  Als u echter van plan bent relatief lichte elementen te monteren, is het gebruik van een dergelijk anker zeer economisch en gerechtvaardigd.

   • Chemisch anker Dit type bevestigingsmiddel is een capsule met een kleefmiddel.Bij het monteren van de capsule is vervormd, de inhoud ervan wordt gemengd en reageert.

   Als gevolg hiervan wordt een zeer sterke kleefstofverbinding gevormd, die een betrouwbare fixatie garandeert.

   Mogelijk huwelijk

   Helaas wordt technologie bij de vervaardiging van bevestigingsmiddelen niet altijd gerespecteerd. Kopers worden geconfronteerd met de aanwezigheid van het huwelijk, wat de kwaliteit van het werk aanzienlijk schaadt.

   Bij het kiezen van ankers moet op sommige punten worden gelet:

   • Meet de diameter van de bout en zorg ervoor dat deze overeenkomt met de door de fabrikant opgegeven specificaties. Andere maten moeten ook strikt voldoen aan industrienormen.
   • Er mag geen roest op de bevestiger zitten. Zijn aanwezigheid duidt op een onvoldoende hoeveelheid anti-corrosie coating, of de volledige afwezigheid ervan.
   • Let op de boutdraad. De inkeping mag niet zeldzaam en zwak zijn.
   • De punt moet scherp genoeg zijn.
   • Het product mag geen bramen, spaanders en voor de hand liggende oppervlakteruwheid zijn.
   • Inspecteer de plastic plugpen voorzichtig. Het mag geen overloop zijn.

   Tips om te kiezen

   De kwaliteit en duurzaamheid van de constructie van gips en karton hangt af van de juiste keuze van bevestigingsmiddelen. Daarom moet u bij het kiezen van een materiaal bepaalde regels volgen.

   • Het wordt aanbevolen om bevestigingsmiddelen voor gipsplaat en andere materialen alleen in gespecialiseerde, gevestigde winkels en winkels te kopen.
   • Overleg altijd met de verkoper over de maximale massabelasting voor een bepaald type hulpstuk. Probeer geen geld te besparen door zwakkere hardware te kopen. Dit is beladen met mogelijk scheuren van het bevestigingsmiddel als gevolg van overmatige belasting.
       • Bewaar niet op het materiaal van de bevestiger. Kunststof bevestigingsmiddelen zijn goedkoper, maar inferieur qua sterkte.
       • Als u gipsplaat moet hechten aan een stevige, stevige ondergrond (baksteen, beton, hout), moet u metalen ankers kiezen.
       • Met de verkeerde keuze van ankerbevestigingen loopt u het risico gewond te raken tijdens het werk en de sterkte van de bevestigingsstructuur te verminderen.

       In de volgende video ziet u een vergelijkende beoordeling van verschillende soorten ankers.

       Comments
        auteur
       Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

       Inkomhal

       Woonkamer

       slaapkamer