Typen en kenmerken van binnenverlichting

De waarde van binnenverlichting in een woonwijk is zeer hoog. Het vult het huis met gezelligheid, creëert omstandigheden voor visueel comfort, helpt accenten in het interieur te plaatsen en ontwerpideeën te realiseren. De garantie voor hoogwaardige prestaties van deze functies zijn de correct gekozen verlichtingsapparaten en het type verlichting.

Speciale functies

Interne verlichting wordt beschouwd als kunstmatige verlichting, die bijdraagt ​​tot het volledig functioneren en functioneren van alle mensen die in huis wonen. De tweede, even belangrijke functie is de esthetische belasting van zowel het verlichtingsapparaat zelf als het effect dat het creëert. Kenmerken van verlichting zijn afhankelijk van het type.

Het is gebruikelijk om drie belangrijke te onderscheiden: functioneel, decoratief, architectonisch.

Functionele of werkverlichting is de meest voorkomende omdat geen enkel huis kan zonder kunstmatige lichtbronnen in de aanwezigheid van elektriciteit. Dit biedt de voorwaarden die worden voorgeschreven door de verlichtingsregels en heeft elke persoon gewoon elke dag nodig.

Minimale werkverlichting wordt geboden door plafondlampen, tafellampen en lokale lichtbronnen.

Bij hun keuze speelt het zendvermogen van de materialen waaruit het plafond is gemaakt, de helderheid en temperatuur van de verlichting, het type gloeilamp, een belangrijke rol.

In totaal zijn er 4 soorten lampen:

 • Gloeilampen. Dit is de gebruikelijke versie van de Ilyich-gloeilamp, die geleidelijk verouderd raakt vanwege zijn korte levensduur, broosheid en hoog energieverbruik. Maar ze voeren nog steeds de lijst met de goedkoopste verlichtingsproducten.
 • Halogeen of halogeen. Wat betreft de kwaliteit van verlichting zijn de levensverwachting en kosten één regel hoger dan die van gloeilampen. Om hun prestaties te verbeteren, worden kleine aanpassingen in de lamp gebruikt, namelijk de aanwezigheid van een kolf met een gas dat de gloeidraad beschermt tegen snelle burn-out.Hetzelfde detail maakt het licht helderder.
 • Fluorescentie of energiebesparing. Deze producten zijn iets gecompliceerder en het werkingsmechanisme is gebaseerd op de interactie van elektrische ontladingen en kwikdamp. Fluorescentielampen kunnen niet veilig worden genoemd vanwege het kwikgehalte, maar als ze zorgvuldig worden gebruikt, veroorzaken ze geen schade en hun energie-efficiëntie is 5 keer hoger dan die van halogeenlampen en 5 keer lager bij energieverbruik. Dit levert hoogwaardige verlichting en een tienvoudige besparing op.
 • LED- of LED-lampen. Tegenwoordig zijn het onovertroffen lichtbronnen. LED's zorgen voor correcte, gelijkmatige verlichting in het huis, zonder flikkering en verwarming. Ze onderscheiden zich door een rijk temperatuurspectrum en een hoge mate van helderheid, milieuveiligheid, duurzaamheid, het laagste energieverbruik en duurzaamheid.

Decoratieve verlichting is verantwoordelijk voor de esthetische functie en heeft weinig te maken met levensondersteuning.

Bij het kiezen van armaturen voor de inrichting van het appartement, is de aandacht gericht op hun vorm, kleur, maat en "decoratie" -eigenschappen voor het interieur. Het kunnen mooie schansen zijn, staande lampen onder luxueuze lampenkappen, minimaal doof plafondlampen, ingebouwde verlichting, lampen op nachtkastjes en kaptafels en nachtlampjes.

Architecturale verlichting is het moeilijkst. Het vereist enige speciale kennis en een goed doordachte lay-out van lichtbronnen rond de omtrek van een appartement of huis. Vakkundig gebruikte verlichting biedt ruime mogelijkheden voor een "correctief" ontwerp, dat is ontworpen om de gebreken in de lay-out weg te werken (te smalle kamers, te hoge of lage plafonds, niet-standaard kamervorm en andere).

Populaire transformatietechnieken:

 • "Verhoog" het lage plafond met behulp van opwaartse balken.
 • "Uitbreiden" penny slaapkamer, met behulp van een eenzijdige of L-vormige opstelling van meerdere lampen op een rij.
 • "Verleng" de kamer en plaats een lange rij kleine lampen in het midden van het plafond.
 • "Duw" de randen van de kamer met reflecterende en glanzende oppervlakken die licht verspreiden.
 • Zone een kamer met spotlichten boven of onder functionele gebieden.

types

Binnenverlichting kan op basis van verschillende criteria worden onderverdeeld in typen:

Stroombron

In overeenstemming hiermee zenden natuurlijke (zonlicht) en kunstmatige verlichting (alle soorten lampen).

toepassingsgebied

 • Algemene verlichting (interieur). Het doel ervan is om voorwaarden te creëren voor comfortabel leven en functioneren. In de regel zijn het allerlei kroonluchters, lineaire en plafondlampen, lichtbronnen met een uitgebreid werkingsspectrum.
 • Lokaal of lokaal. Noodzakelijk voor het aansteken van functionele gebieden met een groot oppervlak (trappen, pantry, gang). Gewoonlijk alleen van invloed op hen, zonder de aangrenzende gebieden (schansen, muurlampen, kleine plafondlampen) aan te raken.
 • Werken. Hoogwaardige verlichting boven het functionele gebied van een specifiek doel (studentenbalie, computerbureau, tafel voor knippen en naaien, kaptafel, groene verlichting op de vensterbank, keukengedeelte en andere). Ingebouwde en stand-alone lampen, lampen, staande lampen.
 • Stand-by (noodgeval). Noodzakelijk wanneer de belangrijkste lichtbronnen plotseling niet meer werken.
 • backlight: nissen, treden op de trap, plafonds, vloeren, meubels, mooie inlijsten van kunstvoorwerpen en exposities, aquaria, bouwkundige constructies (schijnwerpers, LED-strips).
 • Night. Deze groep omvat nachtverlichting, lampen, verlichting voor de vloer, trappen en muren, met of zonder bewegingssensoren, neonversiering van verschillende objecten, flexibele LED-ontwerpen.

Montagemethode

 • Insteek of ingebed. Dit is een type armatuur (spot) waarvan het lichaam volledig is ingebed in de vloer, het plafond, de muur of het valse oppervlak (plastic of gipsplaat). De vlekken zijn draaiend en statisch. Draaien geeft de mogelijkheid om het licht in de juiste richting te richten;
 • False. Qua uiterlijk lijken ze op gedeeltelijk ingebouwde lichten, hoewel ze in werkelijkheid op vlakke oppervlakken zijn gemonteerd. Ze hebben een modieuze designdecoratie nodig, die lichtbronnen als decorelement en lichtoppervlakken waar een spanningsveld of valse oppervlakte is aangebracht, niet bevat;
 • Opgeschort en opgeschort lampen zijn buiten en zijn accessoires in het interieur. Zowel de behuizing als de stroomkabel behoren tot hun zichtbare deel, daarom zijn ze vaak gedecoreerd.
 • Onafhankelijke lichtbronnen. Dit zijn lampen, staande lampen en andere soorten lampen die helemaal niet geïnstalleerd hoeven te worden, maar eenvoudig van plaats naar plaats kunnen bewegen.

plaats

Plafond (kroonluchters en spots), muur (schansen, lampen, linten, ingebouwde lichten), vloer (ingebouwde verlichting en stand-alone staande lampen, lampen, vloer kroonluchters), hoek, zijkant.

Type verlichting

 • Richting. Dit type verlichting impliceert een gerichte lichtstroom om elk oppervlak of gebied in de kamer te verlichten. Dit geeft objecten helderheid en volume, en de kamer wordt merkbaar meer licht. Bronnen van gerichte verlichting - kroonluchters en lampen met tinten;
 • Verspreid. Deze verlichting "verliest" zijn scherpte door het feit dat hij door een obstakel in de vorm van een plafond of een lampenkap gaat. Het plafond moet gemaakt zijn van glas of een dun licht materiaal, dit heeft het effect van verstrooiing van 360 graden. Ideaal voor algemene verlichting.
 • Gereflecteerd. De hoofdrol wordt hier niet gespeeld door directe lichtstralen, maar door hun meervoudige reflecties afkomstig van oppervlakken, waarin de lichtstralen zijn gericht. Dit effect kan worden bereikt met behulp van kleine lampen en reflecterende of glanzende oppervlakken. Ontvangst is indien nodig relevant, "verbouw" de kamer visueel;
 • Gecombineerd. Originele ontwerpverlichting wordt gecreëerd met behulp van een combinatie van de verschillende typen. Het is noodzakelijk voor de zonering van de ruimte en het plaatsen van accenten.

Besturingstype

Handmatig of mechanisch (door op de schakelaar te drukken), afstandsbediening, automatisch, draadloos.

Management opties

Jarenlang was het mogelijk om het licht in de kamer op één manier in en uit te schakelen - met behulp van een wandschakelaar. Daarna moest hij naar een andere kamer of bed in de slaapkamer gaan om het scherm van een mobiele telefoon aan te raken of te verlichten.

Moderne technologie heeft een lange weg afgelegd. Nu zul je niemand verrassen met de aanpassingen van de muurschakelaar en worden alternatieve manieren om de verlichting te regelen steeds populairder.

Dus, de lichtregeling is verdeeld in lokaal (handmatig, mechanisch) en op afstand.

Lokale of handmatige bediening is ook onderverdeeld in verschillende types:

 • Met één druk op de knop. Dit is een bekende tuimelschakelaar, waarvan de positie verandert waardoor het lampje gaat branden (schakelen naar boven) en uit (omlaag). Deze schakelaar kan worden geregeld door een of meer van de bijbehorende gloeilampen.
 • Met twee of drie sleutelschakelaars. Het bedieningsprincipe van deze schakelaar is hetzelfde als dat van de enkele knop-tuimelschakelaar, maar verschillende toetsen tegelijkertijd regelen verschillende lampen of lampen. Dit schema is handig voor een grote kroonluchter in de woonkamer,met instelbare helderheid en achtergrondverlichting, of voor lange gangen met twee of drie onafhankelijke lichten.
 • Met doorloopschakelaars. Zulke tuimelschakelaars zijn iets ingewikkelder, maar de behoefte daaraan is niet altijd aanwezig. Ze kunnen bijvoorbeeld nodig zijn in een huis waar zich een tweede verdieping of een tussenverdieping bevindt, zodat u het licht onder de trap kunt aanraken en bovenaan kunt uitschakelen. De bovenste en onderste schakelaars zijn van elkaar afhankelijk, dus er is geen strikt vaste positie van de toetsen. Als vanaf het eerste moment het lampje omhoog is gedraaid, wordt het uitgeschakeld vanaf het tweede, de volgende keer dat het licht wordt ingeschakeld bij het eerste licht naar beneden.
 • Met crossover-schakelaars. Ze zijn zelfs nog complexer dan de walk-throughs, maar ze bieden de mogelijkheid om drie of meer schakelaars te combineren in één systeem om het licht vanaf verschillende plekken in het huis te regelen. Dezelfde mogelijkheden hebben een betrouwbaarder besturingssysteem - een bistabiel elektrisch relais.
 • Met bewegingssensoren. Hoewel ze niet worden geregeld door simpelweg op een schakelaar op de muur te drukken, zijn ze lokaal, omdat ze altijd in dezelfde zone werken die moet worden verlicht.Hun foutloze werking biedt een bereik van 5 tot 20 meter, een kijkhoek tot 360 graden, volledige automatisering en de mogelijkheid om verbinding te maken met verschillende soorten gloeilampen.

Bewegingssensoren (dimmers) zijn:

 • Infrarood. Het principe van hun werk is dat het licht wordt ingeschakeld vanwege de reactie van kleine lenzen in de sensor die infraroodstraling opvangen, waarvan de bron een persoon is;
 • Magnetron. Dimmers van dit type herkennen beweging met behulp van gevoelige elementen van het apparaat;
 • Sound. Akoestische sensoren zijn in sommige opzichten handiger dan infrarood en microgolf, omdat ze overdag geen signaal kunnen geven voor de werking. Het conditionele signaal kan in de regel worden geselecteerd op basis van de instellingen: de klap van de handpalmen, het geluid van treden, het geluid van het sluiten van de deur. Aan de andere kant werkt de infraroodsensor in elk geval, en de akoestische sensor wordt niet geactiveerd als de handen bezig zijn.
 • Gecombineerd. Dergelijke sensoren zijn de beste optie, omdat ze op elke handige manier kunnen worden geconfigureerd.

De afstandsbediening van de interne verlichting kan op verschillende manieren worden georganiseerd:

 • Het beheer vindt plaats via een schakelbord en schakelapparatuur. Hier zijn populaire systemen met radio-switches. De radioschakelaar is een aanraakcontroller waarmee de verlichtingsnetwerken in het "smart home" -systeem kunnen worden geschakeld. Je kunt het overal installeren: bij de ingang van het huis, in de keuken, naast het bed in de slaapkamer en zelfs op de armsteun van de stoel. De radio-schakelaar is gemakkelijk te combineren met andere soorten bediening;
 • Verlichting wordt geregeld door draadloze apparaten. Dit zijn kleine slimme assistenten die het mogelijk maken om 's morgens het licht aan te doen, niet onder de deken vandaan gaan, het uit te doen, niet een film kijken op een comfortabele sofa, niet teruggaan naar de kamer met schoenen als je vergeet het licht uit te doen, maar doe het vanaf de telefoon, afstandsbediening, smartphone.

Afstandsbediening apparaten omvatten:

 • De afstandsbedieningen. Het licht omschakelen en de helderheid aanpassen, is niet moeilijker dan zonder een kabel op de kanalen op de tv te klikken;
 • Pocket Gadgets (smartphones, telefoons, tablets) op het Android-platform. Voor dit besturingssysteem is een gratis Arduino-toepassing ontwikkeld waarmee u verlichting en huishoudelijke apparaten in het huis kunt bedienen;
 • Computer. Hij kan een paar schakelaars in huis via wifi beheren, maar programma's of applicaties zijn hiervoor niet voldoende. Stroomblokken en een USB-adapter zijn nodig, maar het is mogelijk om het licht niet alleen vanuit de volgende kamer, maar ook vanuit een andere stad te bedienen.

Hoe een interieur kiezen?

De keuze van apparaten voor binnenverlichting in het huis is een complexe technische en creatieve taak. Om het eenvoudiger te maken, raden ontwerpdeskundigen aan te vertrouwen op de volgende criteria:

Kenmerken van de kamerplanning

De lay-out is zelden zelf onderdeel van het interieur, alleen in gevallen waarin het specifiek is aangepast om te voldoen aan de canones van een bepaalde stijl. Indirect beïnvloeden de kenmerken van het apparaat de kleuren en accessoires voor de decoratie van de kamer. En ook verlichting. Vaak helpt het om complexe ontwerpproblemen op te lossen in appartementen met een niet-standaard lay-out.

In dit geval worden inbouwinrichtingen als een goede oplossing beschouwd. Met hun hulp wordt gerichte of diffuse verlichting gecreëerd, die met behulp van het spel van licht en schaduwen het mogelijk maakt om de tekortkomingen in de lay-out visueel te corrigeren. Werkelijk voor gebruik in kamers,die zo dicht mogelijk bij de gekoesterde vierkante vorm moet komen, voor een ruimte met een spanplafond, kleine Chroesjtsjov, kamers met lage plafonds.

Voor kamers met hoge plafonds worden kroonluchters met complexe structuren met originele tinten getoond.

Tot de modetrends behoren multi-level kroonluchters met een groot aantal lampenkappen en interieurs in loftstijl die de bovenste ruimte van de ruimte gebruiken voor de installatie van decoratieve plafondbalken.

Ze kunnen worden geplaatst met lampen in metaaltinten, "kale" gloeilampen, "Edison-lampen" en dergelijke in vergelijkbare ruwe, eenvoudige lampen.

Populair in modern design met behulp van zolder. Dit is een kamer met schuine wanden en met een schuin plafond, waarin het moeilijk is om verlichtingsarmaturen te installeren, behalve schijnwerpers en lineaire armaturen. Maar ze maken het mogelijk om ruimte te besparen en een gezellige "zolder" -sfeer te creëren. Een actueel idee voor een koele zolderverdieping is het fokken van een botanische tuin thuis. In dit geval zijn grote hangende UV-lampen nodig voor bloemen en planten.

Ontwerptechnieken met licht zijn eenvoudig nodig om de ruimte in de studio en het appartement met één kamer te optimaliseren. Tegelijkertijd zullen ze helpen om de ruimte visueel te vergroten en deze duidelijk op te splitsen in functionele zones.

Doel van de kamers

De keuze van de verlichting heeft invloed op het doel van de kamer.

 • Woonkamer. In deze ruimte is het belangrijk en van hoge kwaliteit algemene verlichting, en verschillende lokale lichtbronnen. Kroonluchter voor het plafondlicht kan een interieurdecoratie in de historische stijl zijn, en als het minimalisme is, is het beter om de voorkeur te geven aan de groep van scharnierpunten. Bijna elk interieur kan gezellig en intiem worden gemaakt voor vriendelijke of romantische avonden, met behulp van lampen en staande lampen. Slechts in één geval zullen het romantische ruches en lichte stoffen zijn, en in de andere laconieke geometrische vormen en monochrome kleuren.

Ook relevante verlichting voor afzonderlijke delen: schilderijen, ramen, plinten.

 • De slaapkamer. Zowel toplicht als lokaal licht zijn hier ook nodig. Het moet warm zijn, aangenaam voor het oogspectrum, maar niet te zwak. Lampen met afstandsbediening zijn ideaal voor in de slaapkamer, omdat je niet uit de jurk wilt na het lezen van een boek,om op de schakelaar te drukken!
 • Kitchen. Algemene verlichting - natuurlijk, maar lokaal is noodzakelijk in alle functionele gebieden. Er zijn geen decoratieve lampen meer nodig, meer ergonomisch zijn alle soorten verlichting. In de kookzone kan dit een in de set ingebouwde achtergrondverlichting zijn, een ledstrip op een muurschort. En bijvoorbeeld, overhead bar Jay zal er geweldig uitzien boven of in beslag armaturen van interessante vorm.
 • Kinderen. Twee belangrijke criteria voor verlichting in de kinderkamer zijn naleving van gezondheidsnormen en beheersgemak. LED's van een natuurlijk spectrum op lokale bediening van een tuimelschakelaar of met een eenvoudige afstandsbediening waarmee het veranderen van het daglicht van een kroonluchter voor een nachtlampje het best geschikt is. Bureaulamp op het bureaublad - een vereiste.
 • Badkamer. In de badkamer is geen plaats volumineuze verlichtingsarmaturen. Ze moeten allemaal klein, goed verlicht, bestand tegen vocht en extreme temperaturen zijn. Conventionele lampen vereisen een volledig gesloten transparante of matte kap die de kwetsbare behuizing beschermt tegen vocht.
 • De gang. Vereisten voor verlichting in de gangen, gangen en hallen zijn afhankelijk van de grootte van de kamer.Voor een groot gebied zijn overheadlicht en verlichting van afzonderlijke zones nodig, want een kleine van deze opties is voldoende.
 • Kleedkamer. Goede verlichting is een vereiste voor een kleedkamer. Het is belangrijk dat het zo dicht mogelijk bij het natuurlijke spectrum ligt, dat de kleur van de kleding niet wordt vervormd en dat de reflectie in de spiegel betrouwbaar is. Afstandsbediening is slechts een pluspunt.
 • Kelders. Er moet helder, gemakkelijk instelbaar licht in de opslagruimtes zijn. Het is belangrijk om de lamp te beschermen met een plafond om niet per ongeluk te breken, grote, lange of ongemakkelijke voorwerpen uit een geladen voorraadkast te trekken.

Aangezien het licht in dergelijke ruimtes niet vaak wordt ingeschakeld, volstaat het om gewone gloei- of halogeenlampen te gebruiken, die vele malen goedkoper zijn dan LED's voor het hele appartement.

Stijl en interieur

Karakteristieke kenmerken van verschillende stijlen stellen eisen aan zowel de helderheid van het licht, de kleurtemperatuur en het uiterlijk van de verlichtingsarmaturen.

Bijvoorbeeld, in moderne stijl Populaire ongebruikelijke uitvoering van kroonluchters en lampen in plastic, staal, hout, glas, stofformaat.Het is relevant voor nieuwe ontwerpideeën, soms het meest onverwacht en gek. De verlichting zelf is bij voorkeur natuurlijk, of het nu minimalisme, industrieel of de Provence is.

In klassieke stijl er zijn iets andere regels. Het is meer gericht op goede kwaliteit, hoge kosten, status. Kroonluchters en lampen spelen hier meer de rol van sieraden dan functionele dingen.

Bij het kiezen van lampen voor massieve kroonluchters in de Scandinavische of Romaanse stijl, moeten muurblakers in de Griekse stijl een warm, geelachtig licht gebruiken, dat vergelijkbaar is met de gloed van een kaars in een kandelaar en kandelaar.

Persoonlijke voorkeur

Aanbevelingen van ontwerpers zijn geen onveranderlijke regels. Verlichting kan worden gekozen op basis van uw eigen smaak, ideeën over harmonie en een gevoel van comfort. Maar de eisen van artsen voor de kwaliteit van verlichting mogen niet worden verwaarloosd.

Hoe vast te houden en te verbinden?

Het uitvoeren van binnenverlichting in een appartement of huis is een verantwoordelijk evenement.

Het zelf verbinden van draden kan uw gezondheid schaden, dus de beste oplossing is om contact op te nemen met een specialist. Maar hun diensten zijn niet goedkoop, en hoe groter het gebied, hoe hoger de prijs.Om te sparen, kunt u een deel van het voorbereidende werk zelf besteden.

Verlichting wordt in verschillende fasen uitgevoerd.

Ontwerpwerk

Tijdens het werk wordt het vereiste verlichtingsvermogen, het aantal gloeilampen en de toepassing van de verkregen gegevens op het grondplan bepaald.

Het berekende vermogen wordt berekend volgens de formule: vermenigvuldig het oppervlak van de kamer met 16 W (constante waarde van het specifieke vermogen van de verlichtingsarmatuur in de woonkamer). In de formule is er ook een indicator die staat voor "vraagfactor".

Het is gelijk aan één, en dit is een vaste waarde voor elke kamer, dus vermenigvuldigen is niet nodig.

Het minimum "kamer" aantal lampen heeft ook zijn eigen berekeningsformule: het oppervlak van de kamer gedeeld door de kracht van één gloeilamp en vermenigvuldigt het resulterende aantal met 16 watt.

Een ervaren elektricien berekent in dezelfde fase de doorsnede van de geleidingsdraad of -kabel.

Nadat de berekeningen zijn gemaakt, moet u een duidelijk plan maken voor de locatie van lampen, schakelaars en bedrading. Het schema wordt toegepast op de plattegrond met inachtneming van de nauwkeurigheid tot een centimeter op kleinere schaal.De lay-out moet gedetailleerd zijn om zelfs kleine lichtbronnen erop te markeren.

Het omvat:

 • Alle soorten verlichtingsarmaturen, behalve onafhankelijk.
 • De route van de elektrische kabels op de muren.
 • Plaats waar de aansluitdoos wordt geïnstalleerd.
 • De locatie van de schakelaars. Bij het kiezen van pass-through-schakelaars is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van de bedrading zodat het licht van beide kan worden in- en uitgeschakeld. Een veelgemaakte fout van newbies is dat ze de contacten verkeerd laten mislukken, waardoor het blijkt dat het licht alleen kan worden uitgeschakeld door de tuimelschakelaar waarmee het is ingeschakeld.

Voorbereiding voor installatie

Wanneer het project is voltooid, is het tijd om benodigdheden en gereedschappen te kopen. Deze fase omvat de selectie van gloeilampen op type, grootte, vorm, helderheid en kleurtemperatuur, en bijpassende designlampen en kroonluchters.

U moet ook beslissen welk type installatie zal worden gebruikt, dit heeft rechtstreeks invloed op de keuze van armatuurmodellen, een set schakelaars of een afstandsbediening voor verlichting.

montage

De derde fase is de installatie zelf.Het zelf doen zonder speciale training is gevaarlijk voor het leven en de gezondheid.

Het wordt aanbevolen om contact op te nemen met de experts, met inachtneming van twee belangrijke regels:

 • Besparen op materiaal betekent besparing op beveiliging. Alle verbruiksartikelen moeten van hoge kwaliteit en in voldoende hoeveelheid zijn.
 • Voor werk aan het ontwerp en de bedrading zijn geen geschikte werknemers zonder ervaring, omdat het een van de moeilijkste soorten installatie in reparatie is. Vertrouw de veiligheid van uw huis ook niet aan beginnende werknemers en zij die zich laten leiden door de normen van de afgelopen eeuw. De elektriciteit in het huis moet modern zijn en zonder gebreken worden uitgevoerd.

Als er tekortkomingen zijn, kost het in het beste geval geld om een ​​competentere werknemer te bellen, en in het slechtste geval - de gezondheid van één familielid. En kinderen lopen als eerste risico.

Wat zou de helderheid moeten zijn?

Helderder betekent niet beter. Dit is de gouden regel bij het kiezen van verlichting in het huis. Het is niet genoeg om de helderste gloeilampen te kiezen om het probleem van hoogwaardige verlichting op te lossen. Te vage verlichting heeft echter ook een nadelig effect op het lichaam. Het veroorzaakt slaperigheid, verslechtert het zicht en de mentale toestand.

Vooral gevaarlijk is het verkeerde licht in kinderkamers en werkruimten, waar de druk op de ogen toeneemt.

De bouwcode, die is gebaseerd op de aanbevelingen van artsen, geeft de sterkte van verlichting in suites aan.

Voor elke zone in de kamer heeft zijn optimale prestatie ontwikkeld:

 • Zolder en kelders, maar ook een niet-residentiële zolder hebben geen fel licht nodig. Hun snelheid is 20 Lk;
 • Aangrenzende badkamer, apart toilet en badkamer of sauna hebben 50 Lx nodig. Tegelijkertijd is voor de badkamer de minimumwaarde, en voor cosmetische procedures (scheren, maskers en make-up aanbrengen) twee keer zoveel nodig - 100 Lx;
 • Ook 50 lux is de norm voor gangen, gangen en hallen;
 • Garderobe of verlichting in een ruime kledingkast - 75 Lk;
 • In het zwembad of bad normale verlichting - 100 lux;
 • Slaapkamer - 150 lk, op voorwaarde dat er minder felle lichtbronnen zijn in de vorm van een nachtlampje of een lamp;
 • Keuken en toogruimte - 150 Lk;
 • Kinderkamer - niet meer dan 250 en niet minder dan 200 Lk;
 • Het kantoor, waar een computer is - 300 Lk. Het wordt aanbevolen om de doorlatendheid van natuurlijke verlichting te vergroten;
 • Het kantoor waarin tekenwerk, knippen, naaien, ontwerpen wordt uitgevoerd - tot 500 Lx.

Om niet verward te raken in verschillende indicatoren (Lux, Watt, Lumen), die de lichtstroom kenmerken, kunt u de formule gebruiken. Het helpt sommige waarden te vertalen naar andere, meer handige en vertrouwde waarden.

Dus, 1 Lux is 1 Lumen per 1 vierkante meter van een kamer. Om de verlichtingssnelheid van elke kamer te berekenen, moet u het cijfer uit de SNiP-tabel vermenigvuldigen met het oppervlak van deze kamer en de resulterende hoeveelheid vervolgens met een lamp verdelen over het getal dat is aangegeven in de kolom "lichtstroom" op de verpakking. Het resulterende getal geeft het vereiste aantal lampen per kamer aan.

Er is een andere benadering. De afgeleide van de norm voor SNiP per kameroppervlak kan worden gedeeld door het aantal lampen dat u in de lamp of in de kroonluchter wilt installeren. Het resulterende nummer moet worden vermeld op de verpakking van de gloeilamp. Waarde kan worden afgerond. Er zijn bijvoorbeeld geen lampen met een lichtstroom van 245 of 255 lm, dus u kunt de dichtstbijzijnde waarde van 250 lm kiezen.

Er zijn verschillende regels voor verschillende soorten armaturen, maar ze zijn allemaal gebaseerd op SNiP-gegevens.

Hoe te verbeteren?

Soms is het niet voldoende om de inrichting van de binnenverlichting in huis zorgvuldig te plannen.Zelfs goed geplaatst in het interieur kunnen lichtelementen hun taak niet aan. In de regel gebeurt dit in de herfst-winter tekort van de zon, of als het appartement niet succesvol is, wanneer de ramen het naburige huis kijken en letterlijk tegen de muur lopen.

Er zijn verschillende technieken om de verlichting in het appartement te verbeteren:

 • Geef meer toegang tot natuurlijk licht. Het is niet nodig om gebruik te maken van radicale methoden zoals het aanbrengen van extra raamopeningen of het vergroten van de bestaande, je kunt het ontwerp van het raam en de interne vulling van de kamer verslaan. De eerste stap is om alle dikke en zware gordijnen te verwijderen van ramen, deze te vervangen door verticale jaloezieën met tule, lichtdoorlatende gordijnen of gordijnen van het type rolluiken (horizontale jaloezieën, Romeinse gordijnen, Oostenrijks, gegolfd, Engels).
 • De tweede techniek is het gebruik van transparante en doorschijnende partities in plaats van blinde muren. Ze kunnen gemaakt zijn van dik gematteerd glas, dan is er niets meer zichtbaar door hen en de geluidsisolatie blijft op het niveau, maar het materiaal zal nog steeds veel licht doorlaten, wat de luchtigheid en lichtheid van de ruimte vergroot.
 • Gebruik hoogwaardige lampen met een aangenaam lichtspectrum voor de ogen. De beste optie lijkt altijd imitatie van natuurlijk licht te zijn, maar natuurlijk licht is wit, en de vraag van welke kleur de zon is, is allemaal beantwoord - geel. De ogen zijn meer gewend aan warme, enigszins geelachtige tinten. In donkere, schemerige appartementen, vooral in de herfst-winterperiode, is licht met lichtgeel relevant vanwege het feit dat het een warme, gezellige sfeer creëert en op zonlicht lijkt.
 • Kies voor het aansteken van moderne soorten lampen, 'slimme' mechanismen en dimmers. Met hun hulp is het veel gemakkelijker om de vereiste verlichting aan te passen, afhankelijk van het tijdstip van de dag en het seizoen.
 • Gebruik in materialen voor interieurdesign met glanzende en reflecterende oppervlakken die licht verspreiden (PVC, gevelbeplating, glas, glad behang, keramische tegels, spiegels, chroom) en lichte, warme kleuren (wit, beige, perzik, melkachtig, pasteltinten, natuurlijk natuurlijk palet ).
 • Om de plafondlampen en lampenkappen van de "juiste" vorm te kiezen, doorschijnend, dunwandig, met binnen reflectoren.

Succesvolle voorbeelden en opties

Interessante oplossingen voor de inrichting van verlichting in het appartement kunnen worden gepuzzeld in kant-en-klare ontwerpprojecten:

 • Gebruik niet-triviale lichtbronnen. Deze zijn ongebruikelijk qua vorm en materiaal kroonluchters, lampenkappen, plafondlampen en LED-strips, die grote mogelijkheden bieden voor decoratie, en verschillende lineaire lampen, daglicht en schijnwerpers;
 • Herdefinieer de plaats om verlichtingsapparaten te installeren. Misschien was het altijd in de badkamer niet genoeg voor een volwaardige kroonluchter, of was het lange tijd de moeite waard om het podium voor een bed in de slaapkamer te markeren.
 • Niet beperkt tot natuurlijk licht. In sommige kamers zijn lampen van geel, rood, groen of blauw geschikt;
 • Gebruik multi-level (meerlagige) verlichting: plafondlampen, lampen en schijnwerpers;
 • Richt de achtergrondverlichting op de accenten. Tegelijkertijd moet de verlichting duidelijk op een foto, een vaas of een ander voorwerp vallen, waardoor het uit de duisternis wordt "gegrepen". Het blijkt een prachtig "theatraal" effect.

In de volgende video leert u meer over de typen en functies van de interieurverlichting.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer