Verlichting in de slaapkamer

 Verlichting in de slaapkamer

Thuiskomen, na een drukke dag op het werk, dromen we ervan om onszelf te vinden in de kamfer en gezellige sfeer van een thuisomgeving. En de slaapkamer is de plek waar we onze problemen vergeten en kracht winnen voor nieuwe overwinningen. Een goede nachtrust hangt af van de juiste en harmonieuze opstelling van deze kamer. En misschien wel een van de belangrijkste is de kwestie van de opstelling van het verlichtingssysteem in uw slaapkamer.

Wat zou moeten zijn?

Zelfs als je het echt leuk vindt als er veel licht in de kamer is, onthoud dan dat de slaapkamer een rustplaats is, dus er moet zachte, vloeiende en enigszins diffuse verlichting zijn. Gebruik geen open lichtbronnen.Voor verlichting in de slaapkamers, wordt het aanbevolen om alle soorten staande lampen te kiezen met lampenkappen, wandkandelaars en lampen, bedekt met doppen. In de slaapkamer kun je veilig experimenteren met het licht, om je meest bizarre fantasieën te realiseren. Verberg bijvoorbeeld de lichtbronnen op de meest onverwachte plaatsen, waardoor de perceptie van de ruimte verandert en een mysterieuze en mysterieuze omgeving ontstaat.

Om het gewenste resultaat te bereiken, moet u het verlichtingsschema zorgvuldig overwegen, rekening houdend met belangrijke factoren zoals de grootte van de kamer, de hoogte van de plafonds, het aantal meubels en accessoires, de aanwezigheid van spiegels en andere reflecterende elementen. Het is noodzakelijk om van te voren niet alleen de basisverlichting in overweging te nemen, maar ook de aanwezigheid van decoratieve lichtbronnen, als deze in het interieur van de slaapkamer worden gebracht. Moderne technologieën en een ruime keuze aan verlichtingsapparatuur helpen u fantasieën te realiseren, als u de basisregels en nuttige tips correct gebruikt.

types

Natuurlijk licht

Het is erg belangrijk aan welke kant van de wereld je slaapkamerraam gaat. Als u een gelukkige eigenaar bent van een groot huis of appartement, raden we u aan zorgvuldig rekening te houden met de keuze van de ruimte voor een slaapkamer.

Vergeet niet dat het grootste deel van het zonlicht in de kamers valt, waarvan de ramen naar de zuidkant gericht zijn en dat bijgevolg de kamers in het noorden de meest onverlicht zijn.

Het is echter de noordelijke locatie van de kamer die u de meest zachte en diffuse natuurlijke verlichting zal bieden. Kamers met ramen op het westen of het oosten hebben de meest oncomfortabele contrastverlichting en te vroege ochtend of late avondzon is geen goede optie om uw slaapkamer te verlichten. De meest ideale optie voor slaapkamerappartementen zal gelijkmatig en diffuus natuurlijk licht zijn op het moment van de dag waarop u gewend bent om te rusten, en de aanwezigheid van fel zonlicht in de slaapkamer, terwijl u wakker bent, zal helpen om de sfeer in de kamer te verbeteren.

Vergeet ook niet dat de intensiteit van natuurlijk licht niet alleen de directe locatie van de ramen beïnvloedt, maar ook de grootte en locatie ten opzichte van de grond: hoe hoger de ramen, hoe meer zonlicht in uw kamer binnendringt.

Kunstmatige verlichting

U moet ook beslissen over het type kunstverlichting in de slaapkamer: het is beter als het licht warm is en u de helderheid ervan kunt aanpassen. Dit probleem kan worden opgelost door een schakelaar met een dimmer te installeren - de functie om de hoofdlichtbron in te stellen. Dit helpt u niet alleen om de afzonderlijke delen van de slaapkamer te verlichten, maar ook om elektriciteitsverbruik te besparen. Om het verlichtingssysteem optimaal comfortabel te maken, is het wenselijk om drie hoofdtypen van lichtbronnen te gebruiken. Deze omvatten:

 • Hoofd- of plafondverlichting. Het kunnen hangende kroonluchters zijn met een dimbare lampenkap of spotverlichting ingebouwd in het plafond.
 • Lokale verlichting of gericht licht voor het werkgebied. Het omvat wandverlichting - het is lampen, ophangingen, allerlei soorten schansen, evenals tafellampen en staande lampen.
 • Verlichting, een decoratieve functie uitvoeren. Het kan LED-strip zijn rond de omtrek van de kamer, inclusief plaatsing van vloer, wand en plafond.

Voor een volledige vervolmaking van het verlichtingssysteem wordt het aanbevolen om al deze drie soorten verlichting te gebruiken.De juiste beslissing zou zijn om de lokale verlichting kouder te maken in vergelijking met de hoofdverlichting, en tegelijkertijd moet te fel licht worden gedimd met matte lampenkappen of tinten. Bedenk dat je met goed gekozen lichtaccenten je rust echt comfortabel en vol maakt.

Voor extra comfort kunt u aanraakgevoelige schakelaars in de slaapkamer installeren, deze zijn erg handig in gebruik met de afstandsbediening. Een moderne technologie, ontworpen om u tegelijkertijd meerdere aanraakschakelaars te bedienen.

kleur

Als u de hoofdkleur voor de verlichting van de slaapkamer selecteert, moet u zich houden aan de hoofdregel - het licht dat uit de verlichting komt moet worden gedempt, licht diffuus en zacht. De beste oplossing wordt beschouwd als een klassiek warm mat wit licht, dat het zenuwstelsel kalmeert en uw ogen niet belast. Welnu, voor degenen die met het ontwerp willen experimenteren, zijn er tegenwoordig veel verschillende manieren en technologieën die het mogelijk maken om een ​​gekleurd licht te gebruiken om een ​​bepaalde sfeer in de kamer en de bijbehorende stemming te creëren.

De eenvoudigste manier om de kleursoort van het licht in de kamer in te stellen, is om meerkleurige gloeilampen te gebruiken, ook voor dit doel kunt u diffusers of felle lampenkappen en flessen kopen. Bekijk vervolgens een paar basisvariaties in lichte kleuren voor de slaapkamer:

 • Koud blauwe gloed Het bevordert actieve hersenactiviteit, dus het is beter om het te gebruiken voor degenen die gaan werken of een beetje lezen voordat ze naar bed gaan.
 • Groenachtig licht het meest comfortabel voor de ogen, omdat het de kleur van de natuur is, helpt het de beste ontspanning en juiste rust. Donkerder en gedempt groen licht kalmeert het zenuwstelsel en bevordert de mentale balans.
 • Helderrode gloed het verhoogt de hartslag en kan de bloeddruk verhogen, dus het gebruik van het voor een slaapkamer is geen goed idee. Uitzonderingen zijn pasgehuwden en paren die van een kind dromen, omdat de aanwezigheid van rood licht de seksualiteit van partners verhoogt.
 • Stralen fel geel lichta is ook geen erg goede oplossing voor een rustruimte, omdat deze kleur overmatige angst en prikkelbaarheid van het zenuwstelsel kan veroorzaken.
 • Een van de meest populaire en comfortabele verlichtingsoplossingen van moderne ontwerpers is terecht het paarse licht in de slaapkamer. Deze kleur is perfect voor meditatie en volledige ontspanning van het menselijk lichaam.

Speel met verschillende kleuren en onthoud dat kleurenverlichting de kleur van objecten in de kamer aanzienlijk beïnvloedt en soms onherkenbaar verandert.

Lichtplanning

Denk goed na over de locatie van de lichtbronnen in de slaapkamer in de planningsfase van het algemene ontwerp van de kamer. Het verlichtingsplan van het gebouw moet worden gecontroleerd en uiteindelijk worden goedgekeurd, omdat het na het ontwerpwerk bijna onmogelijk is om iets te veranderen zonder het uitzicht van de ruimte te verslechteren. Daarom is het noodzakelijk vooraf belangrijke punten te bepalen als:

 • markeren van de positie van de kroonluchter en alle andere armaturen;
 • het exacte aantal en de locatie van extra verlichtingsapparaten;
 • de aanwezigheid van lokale verlichting, als de verdeling in zones van de gemeenschappelijke ruimte van de ruimte wordt verondersteld;
 • extra verlichting interieur en design.

Zie onderstaande video voor tips over het installeren van verlichting.

Bij het plannen van de verlichting van de slaapkamer moet je vooral letten op de beelden en de vorm van de kamer. Om ervoor te zorgen dat het licht in de kamer uniform en onopvallend is, moeten de afmetingen van de lampen en hun aantal overeenkomen met de grootte van uw slaapkamer. Dus een te grote kroonluchter aan het plafond maakt een kleine kamer nog krapper en ongemakkelijker, en integendeel, te kleine lampen in de ruime slaapkamer zien eruit als vreemde voorwerpen.

Voor een grote kamer kunt u veilig enorme staande lampen en wandkandelaars oppakken met het meest fantastische decor. Maar in een kleine slaapkamer is het natuurlijk beter om lampen te gebruiken van een bescheiden formaat met klassieke en strikte vormen.

Hoe de lampen te rangschikken?

Als uw appartement meerdere afzonderlijke bedden zou moeten herbergen, moeten ze elk worden uitgerust met hun eigen individuele verlichtingsarmatuur. Voor diegenen die graag een uurtje of twee willen lezen voor een toekomstige droom, is de beste oplossing om een ​​speciale lamp op de muur of op het nachtkastje te plaatsen, waardoor een geconcentreerde stroom van licht ontstaat om de rust van je partner niet te verstoren.

Als er grote kledingkasten in de slaapkamer zijn, is het ook belangrijk om na te denken over hun verlichting. Een van de populaire opties in modern design is de binnenverlichting van de kast met behulp van een LED-lamp. Als je een voorstander bent van de klassieke stijl, dan kan dit probleem worden opgelost met behulp van plafondlampen of een traditionele staande lamp naast de kast.

Om een ​​romantische sfeer in de slaapkamer te creëren, kunt u verborgen lichtbronnen erin installeren. De hoofdregel - alle lichten in de slaapkamer moeten in dezelfde stijl zijn ontworpen. Onthoud ook dat elk licht zijn eigen aparte stopcontact moet hebben.

Hoe spanplafonds te verlichten?

Spanplafonds met ingebouwde verlichting worden steeds populairder bij de consument, omdat dit ontwerp u in staat stelt elektrische bedrading te verbergen. Als uw slaapkamer ook een verlaagd plafond heeft, kunt u elke moderne technologie en een verscheidenheid aan scenario's gebruiken om een ​​ontspanningsruimte te verlichten. Het belangrijkste dat je niet moet vergeten, je kunt niets aan het spanplafond bevestigen,daarom is het voor de installatie noodzakelijk om verlichtingsapparatuur te selecteren. Er zijn verschillende basisaanbevelingen bij het installeren van verlichting onder verlaagde plafonds:

 • Plan zorgvuldig de plaatsing van alle belangrijke verlichtingspunten waar de lichtbronnen zullen worden geïnstalleerd.
 • Voor brandbeveiliging bij het leggen van elektrische bedrading moet u speciale kunststofbuizen gebruiken.
 • Om het plafond te beschermen tegen blootstelling aan hitte, is het noodzakelijk om thermische pads te gebruiken.
 • Het is niet wenselijk om gloeilampen te gebruiken met een vermogen van meer dan 40 watt.

Zie de video hieronder voor meer informatie.

Hoe te kiezen?

Woon je in een klein appartement, dan kun je gehinderd worden door het probleem van het kiezen van de verlichting voor een kleine slaapkamer. Het aansteken van een kleine ruimte vereist speciale aandacht en de juiste plaatsing van lichtbronnen helpt om "zelfs de kleinste slaapkamer" visueel "op de muren te duwen".. Als je een kroonluchter kiest om een ​​kleine kamer te verlichten, koop dan een model met tinten naar het plafond gericht, dan zal het gereflecteerde licht zacht de illusie van extra ruimte creëren.

Voor een maximaal effect is het wenselijk om een ​​glanzend spanplafond in de kamer te installeren - deze oplossing zal bijzonder voordelig zijn om te kijken in kamers met lage plafonds.

Een andere moeilijke taak - de organisatie van verlichting voor een schuin plafond. In moderne woningen wordt deze ontwerpoptie vaak gebruikt. Typisch, deze slaapkamers bevinden zich op de zolder, en hun grootste probleem is onvoldoende verlichting van de kamer. Een interessante oplossing zou zijn om extra ramen direct in het plafond te plaatsen, zodat de ruimte gevuld kan worden met natuurlijk daglicht en de romantici, die naar bed gaan, bij goed weer de sterrenhemel kunnen aanschouwen. Als een dergelijke verlichtingsoptie onaanvaardbaar is, dan is het noodzakelijk om de beste manier te vinden om voldoende lampen in een zeer beperkte ruimte onder te brengen.

De eenvoudigste optie is om ingebouwde lichtbronnen te installeren met behulp van een spanplafond of gipsplaat, waarachter u ook de elektrische bedrading en alle andere technische communicatie gemakkelijk kunt verbergen.

Interieuroplossingen

De slaapkamers zijn ingericht in een eigentijdse stijl.steeds vaker niet-standaard ontwerpoplossingen die het interieur een speciale sfeer geven en een unieke originele stijl creëren. Als je een fan bent van modieuze stijl, de verlichting in de slaapkamer wilt plannen, kun je je afmelden voor de traditionele kroonluchter en deze vervangen door meerdere lampen in de kamer. Bedlampjes kunnen worden vervangen door stijlvolle lampen-ophangingen, zodat ze op een comfortabel niveau voor u worden geplaatst. Ook in het ontwerp van de slaapkamer, kunt u de lichte decoratie van de kop van het bed gebruiken - deze techniek zorgt voor een charmante en mysterieuze sfeer in de kamer.

Als je het klassieke ontwerp van de slaapkamer steunt, moet je de basisregels volgen voor het verlichten van de kamer. Ze schrijven op zijn minst een plaatsing op drie niveaus van lichtbronnen voor:

 • De eerste laag. Een grote, vaak kristallen kroonluchter bevindt zich in het midden van het plafond. De hoofdfunctie: wanneer deze volledig is ingeschakeld, moet deze de hele kamer verlichten en geen donkere gebieden achterlaten.
 • Tweede of middelste lichte laag. Het omvat staande lampen met gedempte lampenkappen en wandblakers met matige flacons die de kaptafel verlichten.
 • Eindelijk, in de onderste, derde laag er zijn leeslampen en verschillende bedlampjes.

Als regel wordt in de klassiekers speciale aandacht besteed aan de nachtkastzone. Idealiter zijn dit tweelingen - wandkandelaars of dubbele lampen op de nachtkastjes. Door middel van matig fel licht in de lampen, kunt u eenvoudig een comfortabele en ontspannen omgeving creëren in de kamer.

Mooie kamerontwerpopties

Zoals u waarschijnlijk al vermoedde, moet de keuze van de rustruimtes voor lichtontwerp zeer verantwoordelijk worden behandeld. De algemene sfeer van de hele kamer en, dienovereenkomstig, uw humeur zal afhangen van uw keuze. Veel lampen die bijvoorbeeld op verschillende niveaus en op de meest onverwachte plaatsen zijn geplaatst, zien er erg stijlvol en origineel uit. Door deze versie van lichtontwerp toe te passen, kunt u gemakkelijk precies die items in het interieur selecteren die zijn ontworpen om de aandacht te trekken en, integendeel, de gebieden die bedoeld zijn voor intimiteit visueel te maskeren.

Voor high-bay verlichting is goed geschikt spotlichten in de kamer, samen met een klassieke kroonluchter en wandlampen.Met behulp van directioneel licht kunt u verschillende functionele zones maken die van elkaar zijn gescheiden, in één ruimte kunnen worden samengevoegd en opnieuw worden afgesloten met een simpele beweging van een schakelaar. Een dergelijke oplossing zou ideaal zijn bij het ontwerp van een woonslaapkamer.

Naast de hoofdfunctie, kunt u met de hulp van goed geplaatste lichtbronnen de originaliteit van het ontwerp van uw kamer benadrukken. Als er in je slaapkamer kunstvoorwerpen zijn die een speciale artistieke waarde hebben, zoals schilderijen of sculpturen, en vervolgens de juiste verlichting organiseren, creëer je een zone met meer aandacht voor hen. Vergeet niet dat het mogelijk is om met het gerichte licht absoluut alle details van uw interieur te benadrukken - het kan exclusief meubilair en antiek zijn of slechts een expositie van uw favoriete familiefoto's. Een juiste belichting helpt u zich te concentreren op elk detail waarop u speciale aandacht wilt vestigen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer