Verlichting in de woonkamer

De woonkamer is de meest functionele kamer in het huis. Hier ontmoeten mensen elkaar met familie en vrienden, ontspannen na een zware dag met het gezin, doen hun favoriete hobby of kijken gewoon tv. Hier moet alles perfect en tot in het kleinste detail doordacht zijn, variërend van de kleur van de muren tot het ontwerp van meubels. Verlichting in de woonkamer moet het hele spectrum omvatten - van fel licht tot zwak. Het is meer waard om de geheimen en regels van de organisatie van het licht in de woonkamer te begrijpen, met ideeën, foto's en originele opties.

Regels voor ruimteverlichting

Voor een juiste verlichting is een plan vereist waarin u alle meubels en apparaten moet opgeven om de plaatsing van de bedrading te bepalen. Het is belangrijk om te onthouden over de compatibiliteit van verschillende elementen in het interieur.Zonder een creatieve aanpak om mooie verlichting te maken, werkt het niet.

Hoe de verlichting in de hal te organiseren:

 1. De basisregel voor het verlichten van de kamer - één lamp in de woonkamer kan niet. Meestal in het interieur van de woonkamer wordt centrale plafondverlichting gebruikt. Dit is de meest voorkomende en eenvoudigste optie die nog vele jaren relevant blijft. Maar zelfs met de meest elegante kroonluchter blijven de hoeken van de kamer zonder licht.
 2. In elke kamer zou de hoofdplaats moeten zijn waar je het licht wilt markeren. Het kan een bank, een eettafel of een kunstwerk zijn.
 3. Voor de woonkamer is het beter om een ​​lamp met een zacht licht te kiezen.Zij zijn het die een gezellige en harmonieuze sfeer creëren.
 4. Plaats schijnwerpers niet in één rij, voor elk deel van de kamer moet zijn eigen achtergrondverlichting hebben.
 5. De woonkamer moet in aparte ruimtes worden verlicht. - gebruik van lokale lampen en apparaten.
 6. De juiste verlichtingsbenadering gebruiken Je kunt enkele gebreken in de ruimte verbergen.

types

Ontwerpers verdelen verlichting in verschillende typen. Achtergrond of plafond speelt de rol van de belangrijkste lichtbron die de hele ruimte verlicht.Hiervoor worden een kroonluchter of kleine lampen gebruikt. Met het plafondlampje kunt u andere extra apparaten combineren. Een elektrische haard past bijvoorbeeld perfect in het interieur van een grote, ruime woonkamer, deze zal de rol van extra verlichting spelen.

Wandverlichting maakt het mogelijk het interieur te verdunnen. Hiervoor kunnen flikkerende lampjes worden gebruikt.

Spots met verticale, horizontale of diagonale lichtstroom worden afzonderlijk of in groepen aan de muur of aan het plafond gemonteerd. Ze kunnen de rol van primaire verlichting spelen. Spotverlichting verschilt van het achtergrondvermogen om te roteren - afhankelijk van de taak. Sommige modellen kunnen worden aangepast voor helderheid en intensiteit.

Met decoratieve verlichting kunt u accenten aanbrengen in de woonkamer. Het voert alleen de functie uit om enkele details te markeren. "Spelen" met het licht is niet zo eenvoudig, maar interessant. Decoratieve verlichting kan worden gebruikt:

 • in de nissen van de muren;
 • voor individuele onderdelen - bijvoorbeeld beeldjes, decoratieve voorwerpen, onderscheidingen of bekers;
 • voor foto's en fotolijsten;
 • voor het aquarium.

Luxe tafellampen in de vorm van kandelaars zijn geschikt voor grote woonkamers met een open haard.

Het is erg handig om dimmers te installeren om de kracht van het licht aan te passen, zodat afhankelijk van het tijdstip en de stemming het niveau kan worden gewijzigd van gedempt naar helder.

Het plannen van een woonkamerverlichting is noodzakelijk in de beginfase van het ontwerp. Er is echter een tijd dat na enige tijd na de reparatie het duidelijk wordt dat het noodzakelijk is om extra lichtbronnen toe te voegen of te verwijderen. Wees daarom niet bang om verschillende verlichtingsopties te combineren en verschillende apparaten in dezelfde woonkamer te gebruiken. Het belangrijkste is dat de lamp of wandlamp de juiste hoeveelheid licht geeft en de stijl van de kamer aanvult.

Verlichtingsstijlen

Bij het kiezen van apparaten voor de woonkamer, laat u leiden door de stijl van het interieur van de kamer, individuele voorkeuren en het gedeelte van de kamer. Voor elke stijl heeft zijn eigen apparaten die het unieke karakter van de moderne woonkamer, de Provence of art deco benadrukken.

 • Voor high-tech stijl een geweldige plek LED-plafondverlichting met een glanzend oppervlak.
 • voor klassieke stijl Kristalkroonluchter met decoratieve lampen in de vorm van kaarsen.Mooie wandlampen en een staande lamp met een elegante lampenkap zullen het discrete, vrij strikte interieur benadrukken en aanvullen.
 • Voor mode-stijl zolder, passen op ruwe en originele lampen. De voorkeur gaat uit naar modellen van glas, kunststof, hout en metaal. Lampen moeten worden gemaakt in de stijl van productie-installaties.
 • Voor moderne stijl ingewikkelde kroonluchters en lampen met ongewone vormen en rijke kleuren zijn geschikt. Originele geometrische lijnen en gewaagde oplossingen benadrukken de individualiteit van de woonkamer.

Interieuropties

Van de verlichting zal afhangen van comfort. Moderne ontwerpers hebben al lang massale enkele kroonluchters in het interieur van de woonkamer verlaten. Vervangen kwamen spots met verlaagde plafonds. Een woonkamer zonder een kroonluchter lijkt visueel groter. Kleine individuele lampen of staande lampen maken de kamers comfortabeler en helpen kamers in functionele zones te verdelen.

Hoe maak je een woonkamer zonder kroonluchter:

 1. Plaats de schijnwerpers rond de omtrek van de kamer.
 2. Liever LED-lampen, ze gaan langer mee, besparen elektriciteit en verlichten een groot gebied.
 3. LED-strip zal helpen om de woonkamer te regelen en de illusie van een stijgend plafond te creëren.
 4. Voor elke zone die extra verlichting nodig heeft (bijvoorbeeld een fauteuil voor het lezen van boeken), kiest u vloer- of wandblakers en staande lampen. Ze zien er harmonieus uit met plafondlampen.
 5. Ontdek alle opties voor instrumenten en draagbare lampen. Om een ​​gezellige sfeer te creëren, kan extra verlichting de hoofdverlichting vervangen - het plafond.
 6. Voor een spanplafond is het oprapen van een kroonluchter best moeilijk, wat niet het geval is bij schijnwerpers. De verscheidenheid aan vormen en niveaus van verlichting stelt u in staat om een ​​geschikte optie te vinden voor elke woonkamer.

Lichte zonering

Voor een woonkamer die is opgedeeld in zones, moet voor elke plaats lokale verlichting worden overwogen. Om het interieur te diversifiëren, te focussen en comfort toe te voegen - dit zijn de doelen die extra apparaten mogelijk maken.

Kroonluchters - de traditionele en bekende versie van de verlichtingsruimte. De juiste optie voor de klassieke stijl, maar zo'n apparaat past niet in moderne stijlen - hightech, loft of minimalisme. Met behulp van de kroonluchter kunt u uw woonkamer met succes in één keer met een eenvoudige truc plaatsen.Om de ruimte in delen te verdelen of om het midden van de woonkamer visueel te verplaatsen, volstaat het om de kroonluchter op het gewenste punt te plaatsen. Het tweede deel van de kamer kan worden ingericht met behulp van andere verlichtingsmethoden.

De tafellamp geeft het werkgebied aan. U hoeft alleen het juiste model te kiezen - met een bepaald verlichtingsniveau. Opengewerkte of strikte laconieke lamp - de keuze hangt af van uw voorkeuren en van de stijl van de kamer. Het onbetwistbare voordeel van extra apparaten is hun mobiliteit. Het overbrengen of wijzigen van de lamp is heel eenvoudig.

Voor een gezellige hoek in een recreatiegebied of een grote bank, kan een vloerlamp met een zacht licht worden gebruikt voor gasten, waaronder u boeken en tijdschriften kunt lezen of borduren.

Hangende lampen in modern design hebben de klassieke kroonluchters vervangen. Moderne modellen hebben een verscheidenheid aan ontwerpen, ze worden gepresenteerd in een breed scala. Een dergelijke verlichting is geschikt voor de eethoek in de woonkamer.

Het belangrijkste met lokale verlichting - overdrijf het niet met de apparaten. Een grote hoeveelheid licht is alleen toegestaan ​​in een grote ruimte en voor een kleine woonkamer is het voldoende om het plafondlicht en een staande lamp te combineren.

Hoe de lampen kiezen en juist plaatsen?

Als het gaat om een ​​kleine woonkamer met lage plafonds, is het beter om de kroonluchter te verlaten ten gunste van puntverlichting. De combinatie met een staande lamp in de hoek van de kamer zal het gebied visueel uitbreiden. Als u nog steeds niet een mooie kroonluchter wilt opgeven, kies dan een niet erg zwaar en omvangrijk model. Geschikte optie - 40-60 cm.

Voor enkele plafondverlichting moet u het plafond een paar centimeter laten zakken om de draden en apparaten te verbergen. Op de markt zijn modellen die direct in het plafond worden gemonteerd en geen hoogte innemen. Dergelijke plafondlichten passen perfect in de moderne stijl van minimalisme, hi-tech of loft. Hoogte is 8-10 cm.

Een kristallen kroonluchter ziet er geweldig uit in een grote ruimte - zowel in een modern als een klassiek interieur. Door het licht te breken en te "spelen" met kleuraccenten op de muren en het plafond, zal de kroonluchter ook een decoratieve functie vervullen - zowel 's avonds als' s middags. U kunt echter schijnwerpers op het plafond doen. Plaats ze op 80 cm (boven de vereiste gebieden).

Eigenaars van lange kamers moeten vooraf beslissen waar en hoe het meubilair wordt geplaatst.Het plaatsen van een kroonluchter direct boven de bank is niet de moeite waard, deze optie zal ongemak veroorzaken. Het is beter om de plafondlamp rechts of links van het recreatiegebied en de receptie te plaatsen.

Tegelijkertijd moet de gemonteerde kroonluchter worden geplaatst waar mensen niet vaak lopen. Daarom is het beter om voor elke zone een aantal verlichtingsapparaten te kiezen, zodat er geen donkere hoeken in de woonkamer zijn.

De belangrijkste aanbevelingen voor de selectie van lampen voor de woonkamer:

 • Verlichting woonkamer moet dicht bij natuurlijk zijn.
 • Een ontspanningsruimte in de woonkamer, waar een bank of een grote fauteuil is, kan worden aangevuld met een staande lamp met een zacht, gedempt licht. Geef de voorkeur aan modellen met hoge poten en de mogelijkheid om de rotatie aan te passen. Een lichte schaduw zal meer licht toevoegen, en een donkere zal het verminderen.
 • Het is beter om een ​​lange kroonluchter te plaatsen niet boven de lege woonkamer, maar boven de tafel, bijzettafels of andere meubels. Hoe hoger het plafond, hoe groter het model dat u zich kunt veroorloven.
 • Wandlampen en schansen voeren de volgende hoofdtaken uit: creëer nieuwe lichtbronnen en bespaar bruikbare ruimte in de ruimte.
 • Vloerverlichting ziet er zeer indrukwekkend uit in de woonkamer, maar voordat u de lampen installeert, moet u ervoor zorgen dat het project voor het ontwerpen van de kamer juist is. Na installatie van de armaturen zal het problematisch zijn om hun positie of locatie te veranderen.
 • Voor decoratieve verlichting zijn dimlichten met een zacht licht geschikt. Het is belangrijk om de achtergrondverlichting niet te overdrijven. Voor de woonkamer is het voldoende om maximaal vijf interieurelementen met decoratief licht te selecteren.
 • De formule voor het kiezen van de diameter van de kroonluchter zal de taak vergemakkelijken. Bepaal hiervoor de lengte en breedte van de woonkamer. De lengte is bijvoorbeeld 6 m en de breedte is 5 m. De som van twee getallen wordt vermenigvuldigd met 10. Totaal krijgen we 5 + 6 = 11 × 10 = 110 cm - dit is de optimale diameter van de kroonluchter voor een bepaald gebied.
 • Voor een smalle en lange kamer, kunt u twee identieke lampen kiezen en deze boven elke zone plaatsen. U kunt dus een gelijkmatige verlichting van de woonkamer bereiken.
 • Nog een belangrijke tip: kies niet dezelfde lampen voor verschillende kamers. Verkies alleen die modellen die worden gecombineerd met de stijl van een bepaalde kamer.

Mooie ideeën voor interieurontwerp

 • Een originele en interessante blik in de lamp van het appartement met een naar beneden of naar boven gericht licht.
 • Voorbeelden met extra verlichting zijn zeer origineel.Je kunt de planken, schilderijen of fotolijsten op de muren versieren. In dit geval zorgen de lampen niet alleen voor een lichte samenstelling, maar vullen ze ook de woonkamer met licht.
 • LED-strip helpt bij het creëren van een uniek interieur met een decoratieve verlichte bank, muur, vloer of plint.
 • Een grote mooie kroonluchter met decoratieve kaarsvormige lampen creëert een fantastische setting in een woonkamer in klassieke stijl.
 • Originele plafondlamp voor een kleine woonkamer.
 • Een ruwe kroonluchter vormt een perfecte aanvulling op het brute interieur.
 • Een prachtige keuze aan licht voor een lichte woonkamer.
 • Een kroonluchter op lange ophangingen met veel lichtjes verlicht en decoreert de woonkamer.

Zie de volgende video voor meer ideeën over verlichting in de woonkamer.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer