Verlichting in de kinderkamer

De kinderkamer is voor het kind zijn eigen kleine wereld. In deze plaats brengt hij het grootste deel van zijn tijd door, ontwikkelt en kent de omgeving. Daarom is het zo belangrijk om het ontwerp van de kamer voor het kind zo comfortabel en correct mogelijk te overdenken, met speciale aandacht voor de verlichting ervan.

Speciale functies

Kinderkamer in elk appartement heeft een brede functionaliteit. Voor een kind is dit een kantoor, een slaapplaats, een creatieve werkplaats en een plek om te spelen. Verlichting in de kinderkamer heeft een enorme impact op de psycho-emotionele toestand van het groeiende organisme en de algemene ontwikkeling van het kind. Door het goede daglicht heeft de kamer activiteit en de gedempte en zachte avondverlichting bereidt de baby voor op bedtijd.

De juiste verdeling van licht draagt ​​dus bij aan de vorming en consolidatie van het natuurlijke biologische ritme.

Een goede lichtverdeling in de ruimte draagt ​​ook bij aan de vorming van een goed zicht. Daarom is het erg belangrijk om de normen van verlichting voor kinderen te respecteren en te veel helder of zwak licht te vermijden.

Er zijn twee hoofdtypen verlichting voor elke kamer - natuurlijk en kunstmatig.

Natuurlijk licht

Natuurlijk licht is van natuurlijke oorsprong en is het meest geschikt voor de ogen van niet alleen het kind, maar ook volwassenen. Hoe meer natuurlijk licht de kamer binnendringt naar het kind, hoe beter. Daarom moet worden genomen in het appartement onder de meest zonnige kinderkamer. De beste optie zou de oost- of zuidoostkant zijn, in dergelijke ruimtes gebeurt er 's morgens veel zon.

Om zoveel mogelijk zonlicht in de kamer te krijgen, moet u kiezen voor losse gordijnen met rustgevende tinten. Voor een jongen kun je de hemelsblauwe tinten kiezen en de gele of groene kleur past bij de kinderen van beide geslachten. Bijzonder relevante gordijnen in de kamers aan de zuidkant, waar overdag de verlichting te intens kan zijn.

De kinderkamer met de noordelijke ramen is het meest verstoken van licht, dus u moet de ramen niet verdoezelen met dikke gordijnen, en in het ontwerp van de kinderkamer moet u lichte tinten en lichtreflecterende oppervlakken gebruiken. In de kamer aan de westkant is het beter om geen kinderopvang te regelen, de zon komt er pas na de lunch.

Als u echter niet hoeft te kiezen, helpen kunstmatige lichtbronnen om de mate van verlichting aan te passen.

Kunstmatige verlichting

Kunstmatige verlichting komt van door de mens gemaakte verlichting. De belangrijkste taak van kunstlichtbronnen is om te zorgen voor een uniforme verdeling van zachte verlichting zonder donkere of heldere delen. Voor kinderkamers is het gebruik van fluorescentielampen niet de beste optie.

De verlichting van dergelijke apparaten is moeilijk voor het lichaam van het kind, het kind wordt snel moe en begint nerveus te worden.

De beste bronnen van kunstlicht voor kinderen zijn halogeen en LED-lampen met een laag vermogen.

scala aan halogeen apparaten heeft een maximale gelijkenis met het spectrum van zonlicht, dus het wordt beschouwd als de veiligste voor de ogen.Het licht van de halogeenlampen is niet vermoeiend en verhoogt de efficiëntie als gevolg van heldere en gelijkmatige straling. Bovendien gaan deze lampen erg lang mee.

LED-lampen gekenmerkt door maximale energiebesparing met voldoende kwaliteitsverlichting. Dergelijke verlichtingsinrichtingen zijn optimaal voor de kinderkamer vanwege de duurzaamheid en hoge mate van veiligheid. Een breed scala aan kleurenoplossingen van LED-lampen stelt u in staat om de meest ongewone ideeën voor het ontwerp van een kinderkamer tot leven te brengen.

Regels voor de verdeling van verlichtingsapparaten naar niveau

Het aantal lampen in de kinderkamer en de plaatsing ervan hangt rechtstreeks af van de ruimte in de kamer. Als de ruimte het toelaat, moeten er aparte zones worden toegewezen, afhankelijk van de leeftijd en de behoeften van het kind.

Voor een student, bijvoorbeeld, is het noodzakelijk om plaatsen voor spellen, activiteiten en recreatie te organiseren, waarin het beter is om verlichting van verschillende intensiteit te maken.

De optimale oplossing voor dit probleem is het creëren van een meerlagig verlichtingssysteem:

 • Eerste niveau Het is ontworpen om het speelveld te verlichten, dat meer licht nodig heeft dan andere, en het is ook de belangrijkste bron van kunstlicht in de kamer. Lichtapparaten bevinden zich aan het plafond en op een afstand van een natuurlijke lichtbron.

De hoofdverlichting wordt gekenmerkt door zachtheid en afleiding, daarom moet het plafond van de kroonluchter van kunststof of papier zijn en een mat oppervlak hebben.

Illuminanten met een reflecterend oppervlak zijn gevaarlijk vanwege het optreden van verblinding. Moderne verlichting in de ontwerpzin impliceert een succesvolle combinatie van een kroonluchter met LED-verlichting en zelfs verlichting, vooral als de speelruimte zich in de hoek van de kinderkamer bevindt. Op het spanplafond is het het beste om ingebouwde lampen rondom de omtrek van de kamer te installeren.

 • Tweede niveau bedoeld voor recreatieve activiteiten achter de computer, het lezen van boeken of het kijken naar tv. Deze zone heeft traditioneel een eenzijdige verlichting, terwijl de tweede zijde zonder licht blijft. De beste oplossing zou zijn om muurblakers met dimmers te installeren - dimcontrollers.
 • verlichting derde niveau Geschikt voor werkgebied. Voor het oefenen van de lessen zijn de beste verlichtingsapparaten tafellampen en lampen, die indien nodig kunnen worden afgesteld en gefixeerd in verschillende posities.Tabel voor training in overeenstemming met de vastgestelde normen van verlichting moet zich aan de linkerkant en voor het raam bevinden.
 • Vierde en laatste niveau verlichting is nodig voor een slaapplaats voor kinderen. Je moet geen fout maken en dit gebied van een afzonderlijke lichtbron beroven. Vooral belangrijk is de aanwezigheid van een nachtlamp of -lamp met instelbaar verlichtingsvermogen boven het bed in de kamer van een tiener, wat zal helpen om een ​​intieme sfeer te behouden. Kinderen van voorschoolse leeftijd schattig nachtlampje in de vorm van een dier zal je toestaan ​​om de angst voor duisternis en eenzaamheid te overwinnen terwijl je in slaap valt.

Vaak kopen ouders nightlights met bewegingssensoren in de kamer voor de pasgeboren baby, waardoor je op elk moment eenvoudig de staat van de kruimels kunt controleren. Een nachtlicht is ook nodig als twee kinderen in een kamer slapen en een van hen 's nachts naar het toilet kan. In dit geval zal het gedempte licht van het nachtlampje de slaap van de tweede baby niet verstoren. Het gevarieerde ontwerp en de kleuren van nachtverlichtingstoestellen stellen ons in staat om de meest gewaagde ideeën voor het decoreren van het interieur van een kinderkamer te belichamen.

De afbakening van de ruimte in afzonderlijke zones is een belangrijk punt in de kinderkamer voor meerdere kinderen.

In dit geval is het belangrijk om het werkgebied en de slaap- en rustruimte duidelijk te scheiden, zodat het ene kind veilig kan oefenen terwijl het andere zich klaar maakt om naar bed te gaan.

Wat te zoeken?

Kinderkamer heeft een fundamenteel verschil met andere kamers in het appartement, omdat de baby daar vaak alleen kan worden achtergelaten. Daarom is veiligheid het eerste wat in de kinderkamer moet worden gegarandeerd. Als een klein kind in de kamer woont, moet ervoor worden gezorgd dat alle verlichtingsapparatuur ontoegankelijk is. Een nieuwsgierig kind is wellicht geïnteresseerd in de lamp en raakt verbrand of doet pijn.

Het is de moeite waard om te weigeren van overdreven massieve en breekbare kroonluchters.

Plastic kopieën in gebroken staat zijn niet in staat om een ​​kind schade toe te brengen, en onder glasmodellen is het de moeite waard om lampen te kiezen met rode glazen tinten.

Maar zelfs de keuze van plastic hoezen moet voorzichtig worden behandeld. Sommige goedkope plastic modellen beginnen schadelijke chemische stoffen in de lucht af te geven.

In plaats van staande lampen, moet u kiezen voor wandkandelaars voor kinderen. Tijdens actieve spellen is de kans om een ​​lamp op de vloer te laten vallen veel groter dan wanneer een wandeenheid wordt gebroken.

Het is raadzaam om stopcontacten en schakelaars zo aan te brengen dat ze niet toegankelijk zijn voor een jong kind.

Voor kamerkruimels is het beter om de voorkeur te geven aan stopcontacten met beschermende pluggen of speciale gordijnen die alleen openen wanneer de stekker wordt ingestoken. Het is beter als ze achter meubels verborgen zijn. Tegelijkertijd zijn te lange kabels ook gevaarlijk tijdens buitenspellen.

Voor oudere kinderen zijn zulke strenge eisen niet nodig, integendeel, ze moeten leren om goed en zorgvuldig met elektrische apparaten om te gaan.

Tips om te kiezen

Voordat u lampen voor de kamer van uw kind koopt, moet u eerst enkele handige tips lezen:

 • Kroonluchters en schansen in de kamer voor de baby, zoals alle andere objecten, moeten onpretentieus zijn in de zorg en gemakkelijk te reinigen zijn.
 • De gemiddelde verlichting in overeenstemming met de vastgestelde normen moet liggen tussen 300 en 500 lux, bij gebruik van gloeilampen moet de index 150-250 lux zijn. Het is gemakkelijker om een ​​andere methode te gebruiken voor het berekenen van het vermogen waarmee in een kinderkamer per vierkante meter. m moet rekening houden met 10-15 watt, en in het gebied voor games en activiteiten - 50-60 watt.
 • Extra verlichtingsapparaten mogen niet te veel decoratieve elementen hebben, het heeft de voorkeur om eenvoudige modellen te kiezen met een vlak oppervlak voor uniforme lichtverstrooiing.
 • In een modern ontwerp is de installatie van halogeenlampen, die zachte en diffuse verlichting creëren, rond de omtrek van de kamer voor het kind een urgent probleem geworden. Deze optie is de perfecte oplossing voor een klein kinderdagverblijf met een vals plafond en zal helpen om de ruimte van de ruimte visueel meer te maken.
 • Fantasielampen voor een verlaagd plafond zorgen ervoor dat u kunt creëren in de unieke, fantastische sfeer van de kinderen. Geordend in groepen of over het gehele oppervlak van het plafond creëren lichten in de vorm van sterren en harten originele effecten en met een voldoende hoeveelheid kunnen ze het hoofdverlichtingsapparaat vervangen in de vorm van een kroonluchter.
 • Als u een nachtlampje kiest, moet u zich concentreren op het totale kleurenpalet van de kamer en de voorkeuren van het kind. Moderne fabrikanten van verlichtingsarmaturen presenteren modellen van nachtlampen met een grote verscheidenheid aan vormen en kleuren, in de vorm van auto's of paarden, evenals hun favoriete stripfiguren.

De hoofdregel is om veilige apparaten in gespecialiseerde winkels te kopen om het leven en de gezondheid van het kind niet in gevaar te brengen.

 • Voordat u een kroonluchter of ander verlichtingsapparaat koopt, moet u de bijgevoegde instructies aandachtig lezen. IJverige fabrikanten lichten er noodzakelijkerwijs op in wat voor soort gloeilampen geschikt zijn voor dit model en welke kracht het maximaal toegestane vermogen is.
11 foto

In de volgende video vindt u meer informatie over de verlichting in de kinderkamer.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer