LED-lampen

 LED-lampen

Een paar jaar geleden namen slechts enkele eenheden het risico om LED-lampen te gebruiken. Er was weinig bekend over hun kenmerken en hun waarde was oneindig hoog. Maar met de ontwikkeling van technologie werd de functionaliteit van dergelijke lampen uitgebreider, het prijskaartje daalde, wat leidde tot het feit dat LED-lampen tegenwoordig het meest gekochte type LED-modellen zijn.

kenmerken van

Welke kenmerken zijn vooral belangrijk?

macht

De kracht van LED-lampen wordt uitgedrukt in watt op dezelfde manier als gloei- en fluorescentielampen.Zelfs energiebesparende of fluorescerende modellen zijn echter inferieur aan LED in termen van energiebesparing en lichtstroom. Om het gemakkelijker te maken om de verhouding van het vermogen van gloeilamp en LED te begrijpen, en om verder de selectie van het aantal en de kracht van de gekochte lampen te vergemakkelijken, is hier een vergelijkingstabel met gloeilampen.

Gloeilampen

LED (LED)

20W

2-3W

40W

4-5W

60W

6-10W

75W

10-12W

100W

12-15W

150W

18-20W

200W

25-30W

Het energieverbruik wordt gemiddeld 10 keer verlaagd met de LED-verlichting van de kamer, terwijl de helderheid van de lichtstroom blijft en onveranderd blijft, naast dat LED-verlichting een veel langere levensduur heeft, wat niet alleen elektriciteit zal besparen, maar ook lampen zal vervangen.

Gevarenklasse

Een ander voordeel is ook in het voordeel van LED-verlichting: ze zijn vervaardigd met behulp van de meest geavanceerde technologieën, de output is een product dat geen giftige gassen op zich bevat, kwik en gevaarlijk voor de menselijke gezondheid van zware metalen. Afhankelijk van het type LED's dat wordt gebruikt bij de productie, krijgen deze lampen 4 of 5 gevarenklassen toegewezen, waarvoor echter speciale verwijderingsmethoden vereist zijn.

Kleurtemperatuur

 • Het licht van een LED-armatuur kan volledig verschillende kleuren hebben. Als u bijvoorbeeld een rood lampje nodig hebt, kan geen andere lamp beter voldoen aan deze eis dan LED's. Bovendien is een tweekleurenachtergrondverlichting mogelijk, evenals een driekleurige achtergrondverlichting en mogelijk een nog groter aantal kleurencombinaties.
 • Bovendien zijn er LED's die van kleur veranderen. Deze optie is een echte zegen voor jonge mensen die graag feestelijke disco's houden thuis. In normale tijden zijn LED's dus een standaard fluorescentielamp en tijdens een vakantie zijn het gekleurde lichten die een speciale kleur naar de ruimte kunnen brengen.
 • Gewoon wit en geel licht hebben ook hun eigen kleur, omdat ze een warm en koud kleurniveau afgeven. De warme schaduw komt zo dicht mogelijk bij die van een conventionele standaard gloeilamp, terwijl de koude meer licht geeft aan de ruimte en de ruimte vergroot door het grote percentage witheid dat wordt uitgezonden door een lamp met een dergelijke kleurtemperatuur.

plint

 • De keuze van de basis wordt bepaald door het type armatuur waarin de lamp zal worden gebruikt. Ze onderscheiden een standaard E-type basis van verschillende afmetingen, alle gloeilampen hebben een dergelijke basis, wat betekent dat de meeste lampen zijn uitgerust met precies dit type cartridge waarop de standaard E-base past. Er zijn de volgende afmetingen: E14 is de kleinste kelder in diameter, de basis is 14 mm, de basis is 27 mm of standaard, respectievelijk, is gemarkeerd als E27. De grootste basis met een voet van 40 mm wordt gebruikt in de industrie, voor installatie in straatlantaarns of voor het verlichten van grote ruimtes. Dit type E40-basis is gemarkeerd.
 • Ter vervanging van de halogeenlampen komen LED's op de voet G en GU. Ze kunnen ook van verschillende grootte zijn, afhankelijk van waar ze worden geplaatst. De meest gebruikte zijn G4, met een afstand tussen contacten van 4 mm, GU 5.3, met een afstand van 5,3 mm en GU10, met een afstand van respectievelijk 10 mm.
 • Bovendien worden type G en GU-bases gebruikt in buislampen., het wordt meestal gebruikt als speciale draaivoet. Meestal de grootte van een dergelijke basis G13. Voor de installatie van de lamp in het meubilair, bijvoorbeeld in de kast boven de gootsteen in de badkamer, gebruikt u de basis GX53.In deze basis is de afstand tussen de contacten 53 mm.

Hoek van dispersie

 • Afhankelijk van het aantal en de hoek van de LED's in de lamp, is het mogelijk om een ​​geheel andere hoek van lichtverstrooiing te bereiken. Eén LED werkt strikt door een rechte straal, waarvan de breking niet optreedt, daarom, vanwege de verschillende helling van de locatie, presenteert de fabrikant verschillende productlijnen met een verschillende brekingshoek van 30 tot 360 graden.
 • De keuze van de belichtingshoek zal in de eerste plaats afhangen van de locatie van het punt van verlichting en de grootte van de ruimte die is gepland om te worden verlicht met behulp van lampen. Dus, als je een verstrooiingshoek moet kiezen voor een redelijk ruime kamer, is het beter om je te concentreren op opties met een verstrooiingshoek van meer dan 90 graden. Om een ​​klein gebied te verlichten, is het beter om te letten op de minder brede spreidingshoek van de lichtstraal.

De verstrooiingshoek, gelijk aan 360, is het meest geschikt voor installatie in decoratieve lampen, waarbij er verschillende snedes zijn, dit zal een interessant effect op de muur creëren bij het gebruik van de lamp.

Kleurweergave-index

De kleurweergave-index is de vervorming van de visuele waarneming van kleurweergave wanneer het object wordt verlicht met een lamp.

De kleurperceptie kan verschillen bij belichting met lampen met verschillende kleurtemperaturen en varieert afhankelijk van de kleurweergave-index. Hoe hoger de index, hoe beter de waarneming van kleuren en tinten.

 • De kleurweergaveparameter is verantwoordelijk voor de kwaliteit van het licht en ligt in het bereik van 0 tot 100 Ra. Ra is een maat voor de kleurweergave-index. Afhankelijk van de index worden de meest geschikte opties voor gebouwen voor verschillende doeleinden geselecteerd. Voor ruimten waar een maximale kleurweergave nodig is, waarbij elk detail belangrijk is, wordt bijvoorbeeld een lamp met een index van 90-100 Ra gebruikt. Dit type ruimte omvat een kunstsalon, een winkel met stoffen en accessoires en een laboratorium.
 • In de woonkamer voor een comfortabel leven genoeg index 70 -90 Ra. Alles onder de 70 wordt het meest gebruikt in magazijnen, bars en andere verduisterde kamers. Om de LED's van de vereiste index juist te selecteren, moet u letten op de markeringen die de fabrikant op de doos achterlaat.De beste kleurweergave van 90 Ra wordt geleverd door lampen met markering 1A, van 80 tot 90 - 1B. Gemiddelde indices tonen modellen aangeduid met 2A en 2B, onder het gemiddelde 3 en 4.

Werkingsprincipe

De lichtbron in de LED-lamp is een lichtgevende diode, het aantal dioden zal afhangen van de helderheid en van de hellingshoek - de verspreidingshoek.

Het werk is gebaseerd op het fenomeen van lichtemissie, dat optreedt bij het contactpunt van ongelijke stoffen, terwijl een elektrische stroom er doorheen gaat. In dit geval zijn de materialen die op zichzelf worden gebruikt geen geleiders van elektrische stroom, wat de grootste belangstelling voor dit fenomeen oplevert. Ze kunnen de stroom slechts in één richting overslaan en vervolgens, afhankelijk van hun verbinding. Om dit te doen, moet in een van de materialen worden gedomineerd door de inhoud van ionen, en in de andere - elektronen. Het proces van het passeren van stroom in deze materialen, onder andere, gaat gepaard met een significante afgifte van thermische energie, en in sommige gevallen ook door luminescentie. Het zijn de halfgeleiders die in staat zijn om een ​​gloed uit te stralen wanneer de stroom wordt doorgelaten, en zijn de LED's die onder de LED-lamp liggen.

Voor- en nadelen

In vergelijking met conventionele gloeilampen hebben LED's een aantal tastbare voordelen, waaronder de volgende:

 • Het elektriciteitsverbruik is 8-10 keer minder dan het traditionele model.
 • Spanning daalt, Zo vaak voorkomend in gemiddelde appartementen zijn geen probleem voor LED's. Ze behouden de intensiteit van de gloed en omdat ze niet gevoelig zijn voor dergelijke druppels, branden ze niet tijdens stroompieken.
 • Verwarmingstemperatuur evenals speciale radiatoren die de warmte regelen, laat de lamp niet opwarmen om de patroon te bederven of de vloerlamp te beschadigen. Bovendien verandert het meegeleverde lampje bij gebruik van dit type lamp niet de temperatuur van de kamer die oplicht.
 • Een ander belangrijk voordeel is de duurzaamheid van deze verlichtingselementen. De fabrikant belooft dus gemiddeld 25-50 duizend uur aan ononderbroken werk en vertaalt dit in jaren, u kunt rekenen op ongeveer 10-15 jaar onafgebroken werk.

Zoals elk ander object heeft dit verlichtingselement nadelen:

 • Hoog genoeg kosten Met de beschikbare voordelen kunt u echter uw ogen sluiten voor dit nadeel, omdat de volledige terugbetaling snel zal plaatsvinden.
 • Het belangrijkste nadeel vandaag is het enorme aantal namaakgoederen van slechte kwaliteit op de markt. Dergelijke modellen kunnen overbelastingen in elektrische netwerken en brand veroorzaken. Bovendien zijn modellen van lage kwaliteit gewoon gevaarlijk voor de gezondheid. De reden hiervoor is het heterogene spectrum van LED's, evenals flikkering, wat een negatief effect heeft op het menselijke gezichtsvermogen.
 • Afzonderlijk kunnen we opmerken dat LED's niet kunnen worden gebruikt in ruimten met verhoogde temperaturen, in dit geval is hun levensduur aanzienlijk verminderd.

types

Er zijn verschillende classificaties van LED-lampen, de scheiding vindt plaats op de belangrijkste basis. De volgende classificatiegroepen worden onderscheiden:

 • Naar bestemming.
 • Door lichtstroom en type constructie.
 • Op type gebruikte LED.
 • Op type dop.

Dus, afhankelijk van de plaats waar dit lichtelement wordt gebruikt, worden de volgende typen onderscheiden:

 • Voor thuis en op kantoor. Meestal worden deze opties gebruikt als een alternatief voor traditionele verlichting, of het nu gaat om gloei- of fluorescentielampen. Gebruikt om energie te besparen.Er zijn ook kleurmodellen voor thuisgebruik, ze zijn ontworpen om decoratieve functies uit te voeren. Sommige modellen worden geleverd met een afstandsbediening, waarmee u de kleur kunt wijzigen.
 • Street. Dit type wordt gebruikt voor het verlichten van wegen, gebouwen. Een onderscheidend kenmerk van dit type is de aanwezigheid van speciale extra bescherming tegen stof en vocht.
 • Zoeklichten. Een van de nieuwste soorten LED's. Dit omvat ook een ringlamp. Het is het meest geschikt voor foto- en video-opnamen.
 • Auto LED's. Dit type wordt in auto's gebruikt als binnenverlichting, koplampen en andere functionele elementen.

Door lichtstroom en ontwerp:

 • Lampen voor algemeen gebruik, schakelaar. Dit type is structureel in de buurt van de gebruikelijke klassieke vorm van gloeilampen. Het licht in de lampen van dit type is nogal diffuus en van hoge kwaliteit voor gebruik in kantoor- en residentiële gebouwen.
 • Directional licht. Dit type wordt gebruikt in schijnwerpers, schijnwerpers, gebruikt om individuele elementen te markeren.
 • Lineair. Of tweekoppige LED-buisvormige lampen.Dit type heeft de maximale distributie ontvangen in kantoren en verschillende laboratoria.

Indeling naar type gebruikte LED:

 • Indicator LED's. Een van de eerste ontwikkelingen in het assortiment lampen met LED's. De verkoop van dit type neemt elke dag af omdat het modellen zijn met een glans, wat het gevaarlijkst is voor de menselijke gezondheid.
 • SMD-diode. Een van de hoogste kwaliteit en gemakkelijkste opties. Toepassingsgebied is zo breed mogelijk.
 • Lampen op krachtige diodes. Het gebruik ervan is eerder beperkt vanwege de hoge opwarming van de behuizing.
 • Chip- of SOW-diode. Ontwikkelend type, verlichting van de hoogste kwaliteit. De verwarming van de structuur is vrij langzaam en de vorm van het eindproduct kan zo divers mogelijk zijn. Explosiebeveiligde modellen, die nu actief worden geadverteerd door de fabrikant, zijn gebaseerd op een IDS-diode.
 • Filamentdioden of filamenten. Dit type zorgt voor een gelijkmatige belichting met een verstrooiingshoek van 360 graden.

Op type basis:

Alle bestaande basen zijn verdeeld in 2 hoofdgroepen: laagspanning en hoogspanning.

Van de laagspanningsmodellen zijn voornamelijk type G-doppen aanwezig, dit is een penverbinding met een sok. Dit type aansluiting kan niet rechtstreeks op het stopcontact worden aangesloten en vereist een speciale adapter. De hoogvoltage degenen omvatten standaard E-type basis of "Edison" -basis. Een standaard schroefdraadbasis geschikt voor vrijwel elke armatuur.

We moeten ook een speciale groep noemen - de oplaadbare lamp. In dit geval worden de LED's opgeladen via het netwerk en werken ze in de stand-alone modus, als een back-upstroombron.

Maten en vormen

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan verschillende vormen van LED-lampen, voor het gemak van de consument hebben moderne modellen speciale markeringen op het pakket die de vorm aangeven. De aanduiding wordt uitgevoerd met behulp van de Latijnse letters die overeenkomen met de eerste letter van het woord dat het formulier aanduidt. Daarnaast is er naast de letteraanduiding ook een nummer - dit is de maat.

Meest populaire vormen:

 • Vorm A of peervorm. De best mogelijke versie van de standaardvorm van een gloeilamp. De maximale populaire afmetingen van dit formulier zijn 60 en 65.
 • Vorm B. Kleine ovale lampen, de grootte van dergelijke modellen varieert van 8 tot 10.
 • Vorm C of kaarsvorm. Iets langwerpige vorm, die doet denken aan een kaarsvlam.
 • Vorm SA of een kaars in de wind. Lange modellen doen denken aan een kaarsvlam die in de wind schudt. Een van de mooiste decoratieve vormen.
 • Vorm G. Ronde of lamp in de vorm van een bal. Het kunnen zowel minikogels als vrij grote volumetrische modellen zijn. Gebruikelijker zijn de maten van 45 tot 95.
 • Vorm R en BR. Reflectoren die qua grootte verschillen. De meest geschikte vorm voor objecten voor spotverlichting.
 • Vorm MR en PAR - reflectoren. Kan, indien nodig, het formulier R vervangen zonder eigenschappen te verliezen. Deze vormen hebben echter vlakke reflectieoppervlakken en dit verschilt van R.
 • Vorm T - buisvormige lampmodellen. Vanwege de specifieke locatie van de LED's wordt dit type maïs genoemd.
 • Apart vermeldenswaard vandaag vrij populaire lampen. Hier zijn de LED's bevestigd rond de omtrek van het vierkante frame.

Soorten spots en armaturen

LED-spots verschillen in het type installatie. Dus, stationaire en draagbare modellen toewijzen.Vaste spots worden op een specifieke plek met sterke metalen houders bevestigd. Meestal wordt dit type schijnwerpers gebruikt om straten en gebouwen te verlichten.

Draagbare schijnwerpers zijn gemonteerd op een stevige tijdelijke constructie van het statieftype. Voor het gemak van dragen en bevestigen is de projector van dit type uitgerust met een speciale handgreep. Het draagbare model wordt gebruikt om tijdelijke belichtingstijden tijdens bouwwerkzaamheden te verlichten en wordt ook actief gebruikt door fotografen bij fotoshoots.

Schijnwerpers kunnen in de tuin worden gebruikt en om energie te besparen, kunt u modellen met bewegingssensoren kiezen.

Alle lampen op LED's kunnen worden onderverdeeld in 2 grote groepen: plafond en meubilair, elk van deze groepen heeft ook een eigen classificatie. Zo kunnen plafondspots worden onderverdeeld in verschillende subgroepen over bevestiging:

 • Ingesloten modellen. Dergelijke lampen zijn gemonteerd in scharnierende plafondconstructies, ze kunnen worden gerangschikt in de vorm van verschillende patronen, geometrische figuren - alles zal alleen afhangen van de verbeelding van de eigenaar en de stijlbeslissing van de kamer.
 • Plafond lineaire lampen. Dergelijke opties worden gebruikt voor uniforme verlichting van vrij lange kamers.
 • Hanglampen. Ze worden gebruikt om ruimtes met hoge plafonds te verlichten, het hoogtepunt van de minimalistische stijl of hightech te worden, dit type armaturen kan onder andere op een wasknijper aan de plafondbalk worden gemonteerd. De zogenaamde spots behoren ook tot hanglampen, afgezien van het feit dat ze klassieke hangende modellen zijn, hebben ze ook een draaifunctie waarmee je de verstrooiingshoek en het punt van verlichting kunt aanpassen.
 • Door de plafondschijnwerper kan ook worden toegeschreven aan de lamp-tabletten. Tabletten zijn platte ronde lampen, waarvan de armatuur ook in het plafond is ingebouwd.

Meubellampen zijn ook onderverdeeld in subgroepen, afhankelijk van het type installatie. Dit kunnen ze zijn:

 • ingebed;
 • overhead.

Bovendien worden als back-uplichtbron vaak draagbare modellen gebruikt die werken met alternatieve stroombronnen. Het draadloze model op batterijen is bijvoorbeeld het meest gevraagd bij andere modellen van dit type.

afspraak

Op afspraak zijn alle LED-lichtbronnen verdeeld in opties:

 • Voor het appartement. In dit geval kunnen ze zowel in standaard plafond- of wandlampen als in meubels worden gebruikt. Het plafond kan dus worden geïnstalleerd in het ontwerp van spanplafonds in de kamer voor elk doel, inclusief de badkamer, maar hier moet u wel letten op modellen met speciale vochtbescherming. In verschillende meubels, verlichtingsarmaturen voor de kamer met diodes - een van de meest voorkomende verschijnselen. Keukenkappen zijn ook meestal uitgerust met dit soort verlichting.
 • Voor industriële gebouwen. Dergelijke lampen hebben meestal een lagere kleurweergave-index en een antivandalistische structuur, daarom worden ze gebruikt in ziekenhuizen, scholen, kantoren en in industriële gebouwen.
 • Voor de straat. Meestal gebruikt voor straatverlichting, dus ze hebben maximale bescherming tegen stof en vocht. Bovendien hebben deze LED's een langere levensduur. Sommige soorten buitenverlichtingstoestellen, zoals draagbare schijnwerpers, worden met succes gebruikt door fotografen om te fotograferen.

Beoordeling door fabrikanten

Beoordeling van LED-lampen van vandaag is niet eenvoudig om te maken, omdat het te moeilijk is om ze in goede en slechte te verdelen.Er zijn veel schakeringen en als de ene goed is in een bepaalde eigenschap, zal deze niet per definitie zo goed zijn in de andere.

Er kan echter worden gezegd dat de modellen van de hoogste kwaliteit die voldoen aan praktisch alle eisen van een moderne gebruiker worden geleverd door Europese fabrikanten. Hun enige nadeel is de relatief hoge kosten. Een van de leiders van de Europese markt is Osram, een beetje goedkoper, maar met acceptabele kwaliteit. Wolta.

Onder de Russische fabrikanten valt het bedrijf SvetaLed op. Dit bedrijf is bezig met een volledige productiecyclus. Daarnaast zijn er in Rusland verschillende bedrijven die blauwdrukken ontwikkelen voor toekomstige lampen, waarna ze naar China worden gestuurd en de constructie daar al in de fabriek wordt geassembleerd. Deze bedrijven kunnen tegenwoordig heel populair zijn. Navigator, Feron, Gauss. Deze goederen kosten echter veel minder dan andere, en de kwaliteit voldoet niet altijd aan alle vereisten en hier, zoals ze zeggen, als geluk. Daarom is het onmogelijk om alleen te letten op de ratings en populariteit van modellen in dit geval, maar u moet gewoon proberen de meest geschikte optie te vinden.

Hoe kies je LED voor thuis?

Na het afwegen van alle voor- en nadelen van relatief LED, werd gekozen voor LED's, hoe ze te kiezen?

Allereerst is het noodzakelijk om de vereiste capaciteit te bepalen. Er moet aan worden herinnerd dat de kracht van LED's 8-10 keer lager is dan die van een gloeilamp, terwijl de lichtbundel qua helderheid identiek is. Daarom is het voor plafondverlichting raadzaam om modellen met een capaciteit van 8-10 W te gebruiken, voor schansen en wandlampen een ideaal vermogen van 6 watt.

Vervolgens moet je focussen op de selectie van de gewenste kleurtemperatuur en het belang van maximale kleurreproductie. Warm wit licht is het meest geschikt voor thuis. Deze schaduw kan een gezellige sfeer creëren, dus het is perfect voor een slaapkamer, woonkamer of keuken. Het is beter om een ​​koele witte kleur te gebruiken om de kasten te verlichten, het zal de hersenactiviteit stimuleren, kracht toevoegen en zich aanpassen aan de werkstemming. De kleurweergave-index wordt aanbevolen om ten minste 80 te kiezen.

Alle lampen hebben een andere vorm van munitie. Daarom moet u, bij het kiezen van een geschikt model, op het type basis letten. Het meest voorkomende type, dat geschikt is voor de meeste lampen, is een spiraalvormige basis. Het wordt aangegeven in de markeringen, als de basis E. Naast het type basis, is het noodzakelijk om de juiste maat te kiezen. Het wordt aangegeven door een getal dat gelijk is aan de diameter-meting van de basis in millimeters. De standaardafmetingen zijn E27, maar tegenwoordig gebruiken steeds meer fabrikanten E14 voor interessantere ontwerpoplossingen in hun lampen.

Spotlights hebben meestal een iets ander cartridge-apparaat en daarom is het nodig om modellen met een base zoals GU voor hen te kiezen. Hun grootte wordt bepaald door de afstand tussen de contacten van de basis. Om niet te worden verward met de basiskeuze, wordt aangeraden om het bestaande verlichtingselement te verwijderen en naar de winkel te gaan, zodat de selectie zo gemakkelijk en correct mogelijk is.

Controle van de lamp vóór het kopen is ook noodzakelijk om niet per vergissing een eng gerichte lichtbron te kopen, als dit natuurlijk niet het oorspronkelijke doel van de aankoop was.

Verlichting recyclen

 • LED-lampen zijn de veiligste bronnen van verlichting. Ze bevatten geen kwik, zware metalen, giftige gassen.LED's bieden bovendien een laag stroomverbruik, hebben een relatief hoge levensduur en hebben geen speciale vereisten voor recycling.
 • LED's worden gerecycled volgens het schema voor de verwerking van huishoudelijk afval. De plastic behuizing wordt gerecycleerd als recyclebare materialen. De kelder zal slijpen ondergaan en daarna zal het pad verder gaan met de productie van bouwmaterialen en producten met een glasgehalte. Bovendien hebben LED's bij het afvoeren geen speciaal transport nodig, omdat ze geen giftige stoffen afgeven. Afvalbescherming is ook niet vereist.

Op basis van al het bovenstaande is het veilig om te zeggen dat het gebruik van LED niet alleen in staat is om het budget voor energiebesparing te besparen, maar ook om een ​​eigen bijdrage te leveren aan het behoud van de omgeving.

U zult meer leren over LED-lampen in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer