Retro-stijl lampen

Een paar decennia geleden dienden Edison-lampen als een bron van licht, ze waren een essentieel element in het dagelijks leven. Maar na verloop van tijd verandert alles. Het leven van de vertrouwde dingen om ons heen is ook aan het veranderen. Nu heten ze - lampen in de stijl van "retro".

In hun bestaansperiode verscheen een nieuwe spiraal, nu is hun hoofdfunctie niet de uitstraling van licht, maar de esthetiek, het vullen van de ruimte met andere warmte, niet mechanisch, maar gezellig en huiselijk.

Speciale functies

In 1879 maakte Thomas Alva Edison een technologische doorbraak door zo'n gloeilamp te maken die lang, betrouwbaar en voor iedereen toegankelijk kan blijven. De voortgang is ver gevorderd en nu zijn LED-, halogeen- en fluorescentielampen te vinden in de schappen van winkels. In de moderne wereld worden retro-stijl lampen gewoonlijk Edison-lampen genoemd, ter ere van de uitvinder.

Ze worden gebruikt voor entourage en het creëren van een bepaalde sfeer, niet alleen in appartementen, maar ook in cafés, bars, hotels, restaurants en winkels.

fabrikanten

Bollen uit de oudheid produceren veel bedrijven in Zwitserland, Denemarken, China, Nederland en in andere landen:

 • Deens merk Danlamp specialiseert zich alleen in hoogwaardige producten, de levensduur van deze fabrikant is 3 keer langer dan die van andere bedrijven. Een speciaal kenmerk van dit merk is een warme, natuurlijke gloed.
 • Righi Licht AG produceert vintage lampen in Zwitserland, het bedrijf is actief sinds 1906. Producten hebben duurzaamheid. De bijzonderheid van dit bedrijf is dat de belangrijkste elementen nog steeds met de hand in de fabriek worden geassembleerd, waardoor een hoge levensduur wordt gegarandeerd.
 • Nieuw Nederlands merk Calex vervaardigt designlampen volgens nieuwe technologieën, maakt gebruik van gekleurd glas.
 • Het grootste bedrijf in Rusland voor de productie van "retro" lampen en accessoires voor hen is een fabriek van elektrische apparaten "Gusev". U kunt dergelijke originele items van milieuontwerp bestellen in vrijwel elke online winkel voor elektrische apparaten.
 • Groot assortiment van sites aanwezig Chinese fabrikanten, lage prijs lokken, terwijl de kwaliteit van het product erg laag is.

Bij het kopen van deze vintage dingen moet u op de etikettering letten, dit geeft de optimale spanning aan die moet worden aangehouden bij het gebruik ervan. Met een toename van de spanning, zelfs bij onbelangrijke indices, is de levensduur van vintage lampen aanzienlijk verminderd.

Wanneer u lampen of staande lampen gebruikt, moet u erop letten dat hun beweging is ingeschakeld, dat frequent in- en uitschakelen de levensduur verlaagt en zelfs kan worden uitgeschakeld.

types

Retro-stijl lampen zijn niet per se "hangende peren", ze kunnen heel verschillend zijn: lang, tonvormig, rond, ovaal, rechthoekig en andere. De glazen hebben ook verschillende tinten, kunnen worden met verschillende insluitsels, gouden afstoffen, decor. De standaardkleur van het Edison-glas is oranje.

Het belangrijkste hoogtepunt van vintage lampen is een wolfraamgloeidraad, die, hoewel gebogen, een speciaal patroon creëert in de glazen "koepel" van het apparaat. De hoofdfiguren van de wolfraamgloeidraad:

 • spiraal;
 • Kerstboom;
 • plaat;
 • eekhoorn kooi;
 • haarspeldbochten;
 • de lus.

In één Edison-lamp kan er een onbeperkt aantal wolfraamfilamenten zijn, maar het lampvermogen is er niet afhankelijk van, alleen de prijsstijgingen met hun nummer.

Sterke en zwakke punten

Retro-style producten, net als andere producten, hebben hun voor- en nadelen. Zodat sommige momenten geen verrassing zijn voor de toekomstige eigenaren van deze vintage dingen, is het de moeite waard om hun sterke en zwakke punten te begrijpen.

voordelen:

 • moderne spaarlampen bevatten kwik en in de modellen van Edison is het afwezig;
 • LED-lampen hebben een transformator nodig en "retro" -lampen hebben dit niet nodig;
 • hoge kleurweergave-index;
 • weerstand tegen temperatuurschommelingen (zowel voor warmte als koude), goed verdragen door condensaat;
 • dankzij het wolfraamgloeidraad hebben ze een ongelooflijke glans;
 • Een standaardpatroon is geschikt voor hun werking;
 • bij wisselstroom is flikkering niet zo merkbaar (dit is belangrijk voor werk in fabrieken);
 • vervaardigd met de zeer verschillende spanning (van breuken tot honderden volt);
 • bij het werken op wisselstroom is er geen buzz;
 • Edison-lampen veroorzaken geen radio-interferentie;
 • bezit originele vormen.

nadelen:

 • niet de langste levensduur, slechts 3.500 uur;
 • het oppervlak is erg heet, dus de lampen mogen niet versierd zijn met plastic of gemakkelijk gesmolten voorwerpen, met name stro, het kan onmiddellijk opvlammen tegen oververhitting;
 • ze hebben een hoog stroomverbruik.

Ontwerpideeën

Zeven manieren van ongewoon decor met gebruikte vintage Edison-lampen:

 • Koninklijke luxe. Verf de gebruikte lampen met spuitverf of iets anders, decoreer met kunstmatige parels, steentjes, linten of andere mooie kleinigheden. Het kan worden gebruikt als kerstboom speelgoed, decoraties voor een bruiloft en andere vieringen.
 • Glas menagerie. Om dit te doen, verwijder voorzichtig de basis, dompel in de lamp een afbeelding van een dier, bijvoorbeeld een schildpad uit een vakantie, daaronder kunt u zand inschenken, gedroogde algen zetten, dit zal dienen als een herinnering aan de fabelachtig geleide vakantie in een ver, heet land. Of een ijsbeer kan worden omringd door stukjes katoen bestrooid met glitters. Plaats de basis terug en lijm er een satijnblauw lint op.

Het zal een geweldig cadeau zijn voor het nieuwe jaar.Alles kan in de lamp worden gedaan, bijvoorbeeld verfijnde planten, waardoor een mini-herbarium wordt gerangschikt.

 • Moderne kunst: lichthangers. Verwijder de basis van de lamp, steek de schroef erin, zodat de punt naar buiten wijst, maak de schroef vast met lijm en plaats de basis terug in de lamp. Doop de lamp in de cementmortel, laat hem drogen. Boor in de muur waar de hanger zal worden geplaatst, het gat voor de schroef, steek de plastic plug in en schroef uw hanglamp erin. Het originele ontwerp van uw appartement is klaar: het is niet alleen een hanger, maar een echt kunstwerk.
 • Geurige fakkel van de Middeleeuwen. Verwijder de basis van de lamp, giet olie in de lamp (essentieel, aromatisch), maak een gat in de basis en rek de pit (hij kan gemaakt zijn van een nautisch touw of touw). Bevestig de basis (kan worden bevestigd met lijm of bevestigd om de rand vast te houden, vastgelijmd aan de rand van de basis en aan de lamp) zodat één van zijn rand in de olie zat en de andere buiten (zoals een kaars). De fakkel is klaar voor gebruik, je hoeft alleen maar in brand te steken en het delicate, elegante aroma te voelen dat je hele ruimte zal omhullen.
 • Lente kus. Maak een gat in de kelder, lijm elegante kettingen en touwen zodat je dit ontwerp als een krans kunt ophangen. Om deze constructie op te hangen in zijn appartement, in het huisje, giet je water in de lampen en doe je bloemen erin. De lente is gekomen om je te bezoeken.
 • Peer ligt - je kunt niet eten. Wikkel een oude gloeilamp in met een touw (een touw dat tijdens het Sovjet-tijdperk cakejes bond), maak een perenstaart van een takje van een boom, bevestig het aan lijm. Voordat u begint met het opwinden, moet de glazen kast ook met lijm worden uitgespreid, u zou moeten beginnen met het oprollen van de bodem, een krul in het onderste deel van de lamp maken en dan hoger naar de staart gaan, volgens het slakprincipe. Dit decorelement zal pit toevoegen aan uw keuken.
 • Lampen sculpturen. Ze kunnen aan elkaar worden gelijmd om ballen, sterren en dierenfiguren te vormen. Decoreren met steentjes, verven, linten, strikken, kunt u een gezelligheid en een sfeer van magie in uw huis te creëren.

De retro-lamp is een universeel object in het decor, het kan worden geverfd, opgehangen, gevuld met behulp van verschillende van dergelijke producten van een vaas, die worden gebruikt in huishoudelijke behoeften.

Creativiteit wordt alleen beperkt door je verbeeldingskracht.

In de volgende video leert u meer over retro-lampen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer