Plafondverlichting

 Plafondverlichting

Verlichting is een belangrijk onderdeel van elk interieur. Tegenwoordig zijn er een groot aantal kroonluchters, lampen, staande lampen en schansen waarmee u veel van de meubels kunt opfrissen en voltooien. Een van de meest voorkomende en vaak voorkomende zijn plafondlampen. Laten we er meer over praten.

types

Er zijn verschillende soorten plafondverlichting.

  • Tegenwoordig is overhead lineaire plafondverlichting erg populair. Armaturen met vergelijkbare ontwerpen vertegenwoordigen eenvoudige ononderbroken lijnen. Ze kunnen zowel als primaire als secundaire verlichting worden gebruikt.Met behulp van dergelijke details kun je een zeer interessante compositie maken, omdat lineaire verlichtingsapparaten elkaar onder elke hoek kunnen kruisen. Bijzonder interessant zijn de lichtcomposities die van het plafond naar de muur gaan.
  • Voor een plafond met meerdere niveaus, moet u correct een mooie verlichting kiezen. Voor een stijlvol plafond met twee niveaus kunt u bijvoorbeeld een kroonluchter kopen die past bij de stijl, schijnwerpers, speciale richtingverlichtingslampen en economische LED- of neonbanden. Twee-niveau plafondbedekking met grote lampen ziet er organisch alleen in ruime kamers.
  • Plafondverlichting kan worden gebruikt voor binnenverlichting. Gelijkaardige verlichtingsapparaten zijn krachtiger. Meestal zijn ze te vinden in musea, tentoonstellingen, sporthallen, winkelcentra, etc. De meest populaire zijn LED-kopieën. Ze onderscheiden zich door hun efficiëntie en fel licht.
  • Tegenwoordig zijn inbouwspots een van de meest voorkomende. In de regel hebben ze compacte afmetingen.Ze kunnen in zowel hard als verlaagd plafond worden geïnstalleerd. De belangrijkste voordelen van dergelijke verlichting zijn de betaalbare kosten en het onopvallende ontwerp. Soortgelijke exemplaren worden gebruikt om elke kamer te decoreren, of het nu een gezellige woonkamer of een klein badkamerplafond is.
  • Veel interieurs zien harmonieus eruit als hangende kroonluchters aan het plafond. Ze kunnen de meest verschillende vormen en dimensies hebben. De keuze voor deze verlichtingsarmaturen hangt grotendeels af van de indeling van de ruimte en de hoogte van het plafond. Bijvoorbeeld, voor een kamer met lage plafonds moet je niet kiezen voor een te grote kroonluchter. Visueel vermindert dit de toch al bescheiden ruimte. Een luxe grote kroonluchter kan worden opgehangen in een ruime kamer. Met dit detail kunt u het interieur compleet maken.
  • De meest flexibele zijn flexibele lampen. Deze omvatten heldere neonbuizen van verschillende lengtes, duralight koorden en LED-strips. Dergelijke elementen kunnen worden geïnstalleerd onder het spanplafond, tussen verschillende niveaus van het plafond en gipsplaatstructuren, evenals langs de plafondplinten. De installatie van deze lampen kan met de hand worden gedaan.Het kost niet veel tijd en moeite. Het is vermeldenswaard de duurzaamheid van flexibele systemen. Ze verbruiken niet veel elektriciteit en hebben geen onderhoud nodig.
  • Nog niet zo lang geleden werden spoorverlichtingsstructuren gebruikt voor het ontwerpen van interieurs. Aanvankelijk vulden ze winkelcentra en kantoorpanden aan, maar tegenwoordig zijn ze vaak te vinden in een thuisomgeving. Dergelijke constructies bestaan ​​uit een systeem van armaturen bevestigd aan een stroomrail - een rail met een lengte van niet meer dan 3 m. De rails worden bevestigd in een bepaalde combinatie met behulp van verschillende verbindingsdelen van verschillende vormen.
  • De meest populaire zijn L-vormige, rechte, kruisvormige en rechthoekige structuren. Ze worden rechtstreeks aan het plafond bevestigd en gaan omlaag met behulp van speciale kabels. Op één basis kunnen verschillende verlichtingsarmaturen worden geplaatst.
  • Modern design met spoorlichten op de stangen. Dergelijke opties worden gebruikt om elke kamer te versieren: van de keuken tot de slaapkamer. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en maten. Meestal zijn deze opties gemaakt van metaal en zijn plafondhouders van verschillendematen met schaduwen eraan bevestigd. Soortgelijke verlichting ziet er organisch uit in moderne interieurs. Klassieke ensembles van dergelijke lampen mogen niet worden aangevuld.

lampen

De volgende soorten lampen zijn geschikt voor binnenverlichting:

  • gewone gloeilampen;
  • zuinige LED-lampen;
  • flexibele verlichtingssystemen;
  • neonlampen. Dergelijke apparaten worden meestal gebruikt voor achtergrondverlichting;
  • fluorescentielampen;
  • schijnwerpers;
  • halogeenlampen. Als er een verborgen verlichting in het plafond is, kan deze worden gecombineerd met zowel spot- als halogeenlampen.

Ongebruikelijke verlichtingsopties

Met behulp van hoogwaardige en mooie verlichting van het plafond, kunt u het interieur van de kamer transformeren en het een speciale chic geven.

  • Neon-plafondlampen zien er erg interessant en origineel uit. Lichtbuizen kunnen in zowel open als gesloten nissen worden geïnstalleerd. Als u een open neonlicht kiest, wordt de verlichting in de kamer gelijkmatig en soepel verdeeld. Als het plafond is uitgerust met neonverlichting in een gesloten nis, dan kunt u een niet-triviale, vloeiende gloed vormen die de contouren van de bestaande structuur effectief benadrukt.Met deze verlichting kunt u een echt exclusief en modieus beeld van de kamer creëren.
  • De verlichting van de gipsplaten aan het plafond ziet er ongewoon en aantrekkelijk uit. Dit materiaal onderscheidt zich door ductiliteit. Het is gemakkelijk verwerkbaar en vatbaar voor elke decoratie. Aan het plafond kunt u verschillende gipsplatenfiguren maken: van grote volumetrische vierkanten of rechthoeken tot hoekige details en abstracte patronen. In de regel zijn dergelijke interessante ontwerpen versierd met flexibele verlichtingssystemen van verschillende kleuren.
  • Misschien wel de meest interessante manier om het interieur te transformeren, is een glazen plafond met verlichting. Dergelijke constructies bestaan ​​uit een robuust en compact frame en glazen met speciale film met elkaar verbonden. Lampen of LED-strips worden geïnstalleerd in de interne nissen van een dergelijk origineel plafond. Glazen in dergelijke constructies kunnen zowel transparant als veelkleurig zijn. Het hangt allemaal af van de smaakvoorkeuren van de eigenaren.

Hoe te regelen?

Plafondlampen kunnen in het centrale deel van de ruimte worden geplaatst, rond de omtrek, in verschillende hoeken, enz. Voordat u echter plaatsen voor het installeren van verlichtingsarmaturen kiest, moet u weten wat de vereisten zijn voor hun locatie.

  • De kleinste afstand van de rand van de muur tot de schijnwerpers op het plafond moet 20 cm zijn.
  • Als u een hangende kroonluchter kiest, moet deze in het midden van het plafond worden gehangen. In een studio-appartement kan een vergelijkbare lamp in het midden van een van de functionele gebieden worden geïnstalleerd.
  • Als er een spanplafond in de kamer is, moet er een afstand van minimaal 15 cm zijn tussen de lampen en de naden van de PVC-film.
  • Als u van plan bent om te verwijzen naar de symmetrische opstelling van de plafondlampen, moet u ervoor zorgen dat alle apparaten zich op dezelfde afstand van elkaar en van de muren bevinden.

Momenteel zijn er verschillende basisopties voor het ontwerpen van binnenverlichting.

Verlichting en interieuroplossingen

Het ontwerp van de verlichtingsarmaturen moet overeenkomen met het interieur van de kamer.

  • Laconische en ongecompliceerde vormen zijn kenmerkend voor de populaire en moderne lofttrend. Lampen die in deze geest zijn gemaakt, hebben geen aanvullende decoraties en decoratieve elementen. Voor zo'n interieur passen verouderde lampen. Voor ensembles in loftstijl kiest u een kunststof, glazen of metalen plafondlamp.
  • De meest eenvoudige en duidelijke lijnen moeten hightech plafondlampen en minimalisme hebben. Ze kunnen gemaakt zijn van goedkope industriële materialen en hebben een discrete uitstraling. Ook in deze moderne omgevingen kan het lichtplafond als hoofdverlichting worden gebruikt.
  • Vandaag, op het hoogtepunt van populariteit is zo'n luchtige stijl als de Provence. In dergelijke interieurs harmonieus kijken plafonds, aangevuld met balken. Je kunt dergelijke meubels compleet maken met mooie en elegante lampen met middelmatige lichttinten.
  • De verlichting van de kamer in de Art Nouveau-stijl moet de juiste vorm en sluwe, gedurfde en originele configuratie hebben. Deze interieurs zullen op harmonieuze wijze op apparaten lijken waarin er een elegant gesmeed metaal of aangepaste lampenkappen zijn.
  • In klassieke ensembles zien grote kroonluchters met bewerkte en glazen composities er organisch uit. Ze kunnen elegante en luxueuze vormen hebben. Dergelijke verlichtingsinrichtingen zijn echter niet geschikt voor lage plafonds.
7 foto

Hoe te kiezen?

De keuze voor een hoogwaardige en geschikte plafondverlichting hangt grotendeels af van de hoogte en het type plafond.Dus in een kamer met een laag plafond zien hangende kroonluchters met te lange voetstukken er niet uit. Een ruimte met een groot oppervlak kan worden aangevuld met massieve en grote kroonluchters, waarin er meer dan 3 lampen zijn. Bovendien moet het ontwerp van de apparaten in het interieur van de ruimte passen. Kies hoogwaardige en betrouwbare verlichting van gerenommeerde fabrikanten. Het wordt aanbevolen om te verwijzen naar modellen gemaakt van milieuvriendelijke en duurzame materialen. Dergelijke soorten zullen u zeer lang dienen en zullen ook na vele jaren geen aantrekkelijk uiterlijk verliezen.

8 foto

Controleer voordat u koopt alle armaturen en componenten van de lamp. Ze moeten in perfecte staat zijn: houd stevig vast en piep niet.

Moderne plafondontwerpideeën

In een studio-appartement met witte muren en een vloer versierd met melklaminaat, zal het er spectaculair gipsplaatplafond uitzien met een ronde inzet van glanzende zwarte film in het midden. Vlakke inbouwspots moeten rond de donkere inzet worden geplaatst en in het midden een scharnierende metalen kroonluchter met ronde tinten hangen.Zo'n ensemble wordt organisch gecombineerd met de keuken en woonkamer.

Op de zolder zijn vaak schuine plafonds aanwezig. Ze kunnen worden aangevuld met zowel verzonken als hangende kroonluchters van kleine afmetingen. Tegen de achtergrond van een wit plafond en een bakstenen muur met accenten zal een plafondlamp in vintage stijl er harmonieus uitzien. Vul een kamer met een rotanstoel aan, evenals een lichttafel en stoelen.

In een kamer met een wit plafond, zachte beige muren en een vloer versierd met bruin laminaat, zullen gestippelde plafondlampen aan de rechter- en linkerkant er spectaculair uitzien. Zet in zo'n kamer een witte hoekbank, een witte kast onder de tv en een lichte salontafel. Versier het raam met beige gordijnen.

In de lichte keuken met een houten bruine suite boven het eetgedeelte, kunt u drie lampen ophangen met grote grijze ronde lampen. Verlichtingsarmaturen van deze soort zullen de grijze stoelen in de buurt van de bruine eettafel en de ingebouwde metalen plafondverlichting weerspiegelen.

Projectorlampen op staven met verouderde oppervlakken zien er organisch uit in een badkamer met witte muren en een vloer betegeld in donkerblauwe tegels.Hang op een van de muren in de kamer zwart metalen spiegels, evenals een grote stoeprand kast met zwarte putten en een behuizing met een imitatie van natuursteen. Het ensemble zal origineel en aristocratisch zijn. Ingebed rechthoekige plafondlampen zullen harmonieus lijken op een wit plafond met meerdere niveaus. Versier de muren in de kamer met zachte perzikpleister en leg een licht laminaat op de vloer. Zet een beige hoekbank bij de muur en hang er rechthoekige schilderijen van pasteltinten erboven. Werk het interieur af met een donzig wit tapijt en gouden gordijnen voor de ramen.

In een kleine witte keuken met een witte suite en een vloer gelegd met zacht chocolade laminaat, zullen metalen lampen aan de bar er goed uitzien. Ze moeten zich boven de functionele kookzones bevinden. De resterende ruimte kan worden verlicht met eenvoudige ronde inbouwarmaturen.

Hoe de verlichting in de keuken te kiezen, zie de video:

In een luxe lichte slaapkamer met duur meubilair, versierd met houtsnijwerk en gouden details,een grote plafondkroonluchter met een basis van gouden en zilveren tinten, evenals 10 tinten creme brulee en kristallen hangers zien er spectaculair uit.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer