Plafondtypes

 Plafondtypes

Verlichtingsapparaten zijn zeer belangrijke en onvervangbare elementen van elk interieur. Ze verspreiden niet alleen licht, maar vullen ook de omgeving aan. Het vervangen van een kroonluchter in een kamer kan het hele ensemble drastisch veranderen. Om de situatie in de kamer zo harmonieus en aantrekkelijk mogelijk te maken, is het noodzakelijk om het plafond dat bij de stijl hoort correct te kiezen.

Wat is het?

De koepel maakt deel uit van het armatuur dat aan de armatuur is bevestigd. Vanwege een dergelijk eenvoudig ontwerp is bij sommige soorten verlichtingstoestellen de vervanging van het decoratieve onderdeel voorzien.

types

Er zijn veel verschillende soorten lampenkappen.Elk van hen is ontworpen voor bepaalde gloeilampen en wordt gebruikt voor zowel binnen- als buitenverlichting. Plafonds zijn toegestaan ​​in een stadsappartement en in een landhuis. Gelukkig kun je tegenwoordig in de winkels heel veel verschillende opties vinden.

Aantal gloeilampen

Door het aantal geïnstalleerde gloeilampen. Om één kamer te verlichten, kunt u één hoofdplafond gebruiken met krachtige verlichting of verschillende kleine apparaten. Voor een kleine kamer met een oppervlakte van 14-18 vierkante meter. m. het is wenselijk om verschillende kleine lampenkappen te gebruiken. Ze zijn misschien niet heel helder, maar in het geheel van hun licht zal het voldoende zijn.

Slechts één gloeilamp wordt vaak geïnstalleerd in compacte plafondlampen. Als de lamp groter is, kan deze 5-6 caps worden geplaatst. Bij het gebruik van een dergelijk plafond moet u zich houden aan de aanbevelingen van de fabrikant voor de selectie en installatie van bepaalde gloeilampen.

Mate van nabijheid

Ook kan het plafond worden gesloten, geopend en half gesloten. Gesloten versies verspreiden perfect zacht licht door de ruimte van de kamer. De open types richten straling alleen op een bepaald gebied. Licht kan naar de vloer, het plafond of in een bepaalde hoek worden geleid.

Het ontwerp van het plafond hangt vaak af van de kamer waarin ze zullen worden geplaatst. De gesloten versie werkt bijvoorbeeld sussend, dus het is beter om het in de slaapkamer te installeren.

Een open plafond met een neerwaartse richting zal harmonieus in de eetkamer of boven het eetgedeelte kijken. Als een dergelijk apparaat is gericht, kan het in de woonkamer worden opgehangen.

Half gesloten plafond ziet er goed uit in de hal.

Voor johannesbroodkroonluchters

Plafondlampen zijn ook aanwezig in hangende kroonluchters van hoorns. Ze bedekken de gloeilampen. Dergelijke elementen zijn niet bevestigd aan het oppervlak van het plafond, maar aan de armatuur van de hoorn van het verlichtingsapparaat. Er kunnen meerdere plafonds zijn. Een grote achtarmige lamp die aan het plafond is bevestigd ziet er bijvoorbeeld heel indrukwekkend uit.

Vaak zijn complete multi-track apparaten een reserveplafond. Vanwege de sterke verwarming heeft elk individueel plafond zijn eigen beperkingen op het vermogen van de geïnstalleerde gloeilampen. Het is noodzakelijk om aandacht te schenken aan deze nuance wanneer u de gedoofde lamp in een nieuwe verandert. Naast de goede oude gloeilampen kunt u andere bronnen in de armatuur gebruiken: halogeen, LED of fluorescentielampen (TL-lampen).

draaiend

Onlangs zijn er moderne vraag naar moderne armaturen met zwaailampen. Dergelijke verlichtingsapparaten zijn niet alleen een plafond, maar ook een muur of een bureaublad. In deze structuren zijn meestal open plafonds, waarvan de positie naar eigen goeddunken kan worden gewijzigd.

Vandaag de meest gangbare rotatielamp van metaal. Ze zien er harmonieus uit in de interieurs van de moderne stijl. Vaak zijn deze bases voorzien van twee, drie of meer tinten.

Voor externe armaturen

Daarnaast zijn plafondlampen noodzakelijk voor veel soorten op afstand gelegen armaturen. Dergelijke apparaten zijn ontworpen voor installatie op keukensets, kasten, hoofdeinden, enz. Dergelijke modellen zijn uitgerust met kleine tinten van verschillende vormen. Meestal zijn ze gemaakt van hetzelfde materiaal als het anker, maar er zijn ook meer originele versies met contrasterende details.

Met bewegingssensor

Veel eigenaren installeren functionele modellen met een bewegingssensor in de tuin. Vergelijkbare producten zijn uitgerust met speciale microgolfbewegingssensoren. Ze zenden en ontvangen hoogfrequente elektromagnetische golven.

Verlichtingsapparaten met dergelijke toevoegingen lichten op op het moment dat een lichaam dat warmte uitzendt het veld van hun actie betreedt. Ze gaan na een tijdje uit nadat het object van de tuin is verwijderd. Dergelijke dingen zijn zeer economisch en zorgen voor de veiligheid van het huis. Plafondlampen op deze verlichtingsarmaturen zijn gemaakt van materialen die bestand zijn tegen extreme weersomstandigheden en extreme temperaturen.

dubbel

Een interessant ontwerp heeft een dubbel plafond. In de regel is de buitenzijde transparant of doorschijnend, en het binnenste deel is gemaakt van een meer dicht materiaal, geschilderd in een bepaalde kleur. Simpel gezegd, deze elementen zijn een structuur - het plafond in het plafond.

Vormen en maten

Plafondlampen zijn er in verschillende soorten en maten. De meest voorkomende klassieke ronde of halfronde opties. Het kan een volumetrische bol van een ideale vorm, een bol, een halve bol, een nette halfrond of een vlakke ronde plaat zijn. Vergelijkbare elementen zien er even harmonieus uit, zowel thuis als in het bedrijfsleven. Het belangrijkste is om het juiste model van de juiste stijl te kiezen.

 • Ronde modellen Geschikt voor binnen en verlichting. Ze kunnen aan het plafond of de muur worden bevestigd.
 • Heeft een elegant ontwerp plafondkegel. Meestal hangen deze opties boven het eetgedeelte, boven de pooltafel of op het bureau, en ook boven de bar. Zulke opties zien er geraffineerd en netjes uit. Vandaag kunt u een taps plafond van elke kleur en stijl ophalen. De meest populaire zijn modellen met een metalen oppervlak en varianten van groen of geel.

Vaak zijn plafondkegels uitgerust met staande lampen. In het licht van dergelijke apparaten is het erg handig om boeken te lezen of tijdschriften door te bladeren.

 • Heb een moderne stijl vierkante plafondlampen. Ze kunnen volumineus of plat zijn. Dergelijke opties zijn vaak te vinden in solide kantoorgebouwen, maar dit betekent niet dat ze niet thuis kunnen worden gebruikt.

Als u dergelijke moderne modellen van plafondlampen kiest, moet u er rekening mee houden dat ze nauwelijks geschikt zijn voor klassieke interieurs. Dergelijke details vullen beter aan bij de meer progressieve en futuristische ensembles.

 • Onlangs zijn fashionables erg populair geworden. cilindrisch plafond. Dergelijke opties kunnen lang, gemiddeld of kort zijn. Plafondcilinders zien er werkelijk fantastisch uit. Met behulp van lampen met dergelijke details, kunt u een romantische en gezellige sfeer in de kamer creëren. Cilindrische armaturen worden vaker aangetroffen in moderne interieurs of ensembles in een betoverende Japanse of Chinese stijl.
 • Als u een liefhebber van niet-standaard oplossingen bent, zult u het zeker leuk vinden. niet-triviaal plafond in de vorm van een bloem, een bloemblad, een bel, een pot, kegels, enz. Het is interessant om naar modellen te kijken waarin de rol van plafonds wordt uitgevoerd door kleine ballen van verschillende materialen op te hangen.

Plafondlampen moeten een optimale afmeting hebben, zodat het verlichtingsapparaat niet belachelijk lijkt en goed aansluit bij het interieur en de indeling van de ruimte. In een kleine ruimte bijvoorbeeld, zal een plafondkroonluchter met een te grote luifel of verschillende grote tinten op verschillende armen er onharmonisch uitzien.

Voor dergelijke situaties is het beter om items van gemiddelde of kleine omvang op te halen, anders lijkt het plafond te laag.

In grotere kamers kunt u kroonluchters installeren met een groot of ingewikkeld plafond. In dergelijke omstandigheden zullen ze de ruimte niet belasten.

stijlen

In een harmonieus en mooi interieur is elk detail belangrijk. Het is net zo belangrijk om vast te houden aan dezelfde stijl die in de kamer is gevormd. Het is niet mogelijk om een ​​uitgebreide lampenkap toe te voegen, versierd met een verstrooiing van vallende kralen, een moderne hi-tech stijl of een trendy loft.

 • Prachtige zelfgemaakte plafond in een vintage sleutel ziet er spectaculair uit in een modern interieur.
 • Als u een geschikte binnenverlichting wilt toevoegen loft stijldan kun je je beter wenden tot modieuze verlichtingsarmaturen met metalen tinten. Als u van plan bent om het interieur te versieren met een originele lamp met zelfgemaakte elementen, dan zijn tinplaten of aluminium mokken geschikt om het apparaat te versieren.
 • Plafondlampen hebben een elegant ontwerp. in retro-stijl. Voor dergelijke interieurs zijn perfecte heldere en contrasterende apparaten. Ze kunnen verschillende tinten tegelijk combineren. Hoe eleganter de lamp eruitziet, hoe beter. Als u een voorstander bent van meer ontspannen opties, moet u de klassieke open plafondlampen met smeedijzeren details en antiek aandoende oppervlakken eens van dichterbij bekijken.
 • Origineel ontwerp heeft meerlagig plafond Chinese stijl. Dergelijke varianten hebben prachtige opengewerkte weefsels van contrasterende tinten op hun oppervlak en heldere donkere details gemaakt van hout. Wandvarianten zijn vaak versierd met miniatuurelementen die kenmerkend zijn voor de Chinese architectuur.
 • Lampen in modieuze stijl hebben een interessante uitstraling. modern. In de regel worden ze uitgevoerd in gedempte tonen en hebben ze reguliere geometrische vormen. Vergelijkbare elementen zullen organisch uitzien in veel moderne ensembles.

materialen

Door de steeds groter wordende concurrentie op de verlichtingsmarkt groeit ook de verscheidenheid aan producten van hoge kwaliteit gestaag:

 • Als je een klein bedrag hebt, zou je moeten overwegen om goedkope te kopen. plastic plafondlampen. Dergelijke items hebben abstracte vormen. Gebruik in hun productie hittebestendig plastic dat geen vreemde geuren afgeeft. Ook worden dergelijke grondstoffen niet vervormd door hoge temperaturen.
 • Door de eeuwige klassiekers zijn glazen plafond. Dergelijke exemplaren komen het meest voor en worden al vele jaren geproduceerd. Tot op heden heeft het glazen plafond een ongelooflijk rijk assortiment. U kunt de juiste optie voor elke richting kiezen.
 • Origineel en rijk ontwerp zijn verschillende producten. van multi-gekleurd glas. Zo'n uniek detail kan binnenshuis een zachte en warme verlichting vormen die de ruimte omhult met speciale charme en romantiek.
 • metaal opties behoren tot de meest duurzame. Hun oppervlak is niet transparant en dit is het enige nadeel van dergelijke opties. Soortgelijke details zien er organisch uit in veel interieurs, vooral als ze modern zijn.
 • Tegenwoordig is er veel vraag naar lichtgewichten. aluminium plafond. Ze hebben een beknopt en modieus ontwerp. Als u een heldere decoratieve omslag wilt kiezen die de ene of de andere stijlrichting van de kamer benadrukt, let dan beter op de chique gesmede modellen.
 • Veel ensembles zien er organisch uit papieren tinten. Dergelijke artikelen kunnen door uzelf worden gemaakt of worden gekocht in een speciaalzaak. Ze kunnen de meest verschillende en ingewikkelde vormen hebben.In de regel zenden dergelijke varianten zo zacht en zacht licht mogelijk uit, niet verschillend in hoge helderheid.
 • Verbazingwekkende schaduw plexus verkregen, als we ons in de schaduw stellen van hout. Met zo'n lichtapparaat kun je een bepaald deel van de kamer selecteren met intensere verlichting.
 • Zeer zacht diffuus licht doek producten. Geen enkel ander model zal de kamer zoveel comfort en warmte geven als de stof.

Vandaag kun je in de verlichtingswinkels veel meer verschillende soorten lampenkappen tegenkomen. Het kan niet alleen glas of metaal zijn, maar ook wattled, keramiek, klei en modellen van polycarbonaat.

kleur

De kleur van het plafond moet overeenkomen met het interieur en de stijl van de kamer. Gelukkig produceren moderne fabrikanten veel verschillende opties, met zowel klassieke als pakkende kleuren:

 • De meest voorkomende zijn transparant plafond. Ze kunnen een glanzende of matte afwerking hebben. Dergelijke opties kunnen universeel worden genoemd, omdat ze in verschillende omgevingen zijn geïnstalleerd. Zelfs voor een klassiek ensemble is het mogelijk om geschikte transparante varianten te kiezen.
 • Ook in veel interieurs zal er een aantrekkelijk plafond uitzien klassieke kleuren (zwart, grijs, bruin, wit). Ze kunnen overlappen of contrasteren met wand- of plafondbekleding.
 • Versier de kamer mooi kleur optie. Tegenwoordig verkopen winkels meerkleurige modellen voor alle ensembles. Het kan bijvoorbeeld een positief groen, sappig oranje of zonnig geel zijn.

fabrikanten

Mooie en hoogwaardige plafondlampen, vazen ​​en schalen worden vervaardigd door de Nikolsky-fabriek van verlichtingsglas, een onderdeel van de bedrijvengroep. "Makskom". In het assortiment van deze grote fabrikant worden plafondlampen gebruikt voor de verlichting van residentiële gebouwen, kantoren en openbare gebouwen, hotels, hotels, winkels, winkelcentra, tuinen, parken, enz. Glasproducten van de Nikolsky-fabriek worden op verschillende manieren verwerkt: ze worden gematteerd door chemische middelen, ze passeren zandstralen, geschilderd en versierd met emblemen, aangevuld met spectaculaire schilderingen.

Glasproducten gemaakt met de hand kunst studioglas Vikartglass. Elke gecreëerde creatie is letterlijk uniek en exclusief. Studio Vikartglass produceert producten van elke grootte en complexiteit van gekleurd of matglas, evenals kristal.

Het originele glazen plafond biedt een ander beroemd bedrijf - westwing. Producten onder dit merk worden niet alleen in het klassieke, maar ook in het originele ontwerp geproduceerd. Het is mogelijk om een ​​geschikt exemplaar op te halen, zowel voor minimalistische als voor ultramoderne ensembles.

Hoe te kiezen?

Plafond kan in elke kamer worden geïnstalleerd. Het kan zowel een ruime als een kleine behuizing zijn. Het belangrijkste is om de selectie van vorm, kleuren en uiterlijk van dit onderdeel serieus te nemen:

 • In de krappe gang van Chroesjtsjov zou een klein exemplaar ideaal zijn voor een hoogwaardige verspreiding van verlichting en voor het besparen van de beschikbare ruimte.
 • Het wordt niet aanbevolen om lampen te kopen voor de gang met te grote tinten, omdat ze de vrije ruimte visueel "opeten" en smaller maken.
 • Voor kleine kamers kunt u kleine lampen kopen die aan de muur zijn bevestigd. Zulke items nemen niet veel ruimte in beslag.maak visueel plafonds lager.
 • Voor de kinderkamer zou het plafond meer heldere en positieve kleuren moeten oppakken. Het kan worden versierd met verschillende decoratieve elementen, tekeningen en kleurrijke prints.
 • Voor de keuken wordt aanbevolen om verschillende lampenkappen aan te schaffen. Centrale verlichting compleet met lokaal is een zeer goede oplossing.
 • Als u een plafond wilt kopen voor een ruime woonkamer met een laag plafond, moet u verschillende gelijkwaardige opties inslaan of een centrale eenheid met secundaire op een bepaalde afstand van elkaar plaatsen.
 • Als er een spanplafond in de kamer is, is het beter om lampen met LED- of TL-lampen te kiezen. Dergelijke specimens verschillen in een kleine mate van verwarming, hetgeen schadelijk is voor de plafondfilm.
 • U kunt apparaten met elk soort gloeilamp installeren in een plafond van beton of gipsplaat. Dit komt omdat dergelijke materialen niet bang zijn voor blootstelling aan hoge temperaturen.
 • Als u het plafond kiest met het aantal lampen in de lamp, moet u rekening houden met hun vermogen in het aggregaat.Verschillende lichtbronnen met een klein vermogen produceren dus niet zo'n intense verlichting, zoals bijvoorbeeld één lamp met een vergelijkbaar vermogen.
 • Vergeet interieurontwerp niet. De plafondlamp moet harmonieus in de stijl van de kamer passen.

Mooi interieur

 • Glazen ronde plafondlampen op zwarte fittingen onderscheiden zich effectief tegen de achtergrond van crèmekleurige muren en vloeren, versierd met donkerbruin laminaat. Zet in deze kamer witte, gezellige stoelen en een sofa met fluwelen bekleding. Leg op de vloer donzig wit tapijt.
 • In een lichte kamer met hoge ramen en donkerbruin parket, zal een hanglamp met rond papier of plastic tinten er harmonieus uitzien. Zet een karamelsofa op hoge poten, een witte klapstoel in zo'n kamer met airconditioning en leg een zachtroze tapijt op de vloer.
 • In de laconieke keuken met grijze muren en bruine vloer moet een mooie donkere chocoladetroep met natuurlijke tekeningen van natuurlijk hout worden geregeld. Boven het eetgedeelte in een dergelijke ruimte zullen harmonieus hangende witte plafondlampen eruitzien.
 • Originele lampen met zwart metalen tinten kunnen boven het bed worden opgehangen in een modieuze slaapkamer in loft-stijl. Versier de muur tegenover het bed met decoratieve baksteen en plaats daar een houten kast onder de tv. Hang een zwart-wit grote afbeelding in zo'n kamer. Vlakbij het bed, doe een bruine linnenkast.
 • Zware metaaltinten op de kabels, zwart geverfd, kunnen worden geïnstalleerd in een ruimte met witte muren en licht laminaat. Zet in een soortgelijke kamer grijze bank en donkerbruine ronde tafels. Leg een veelkleurig tapijt met een rood-beige kleur op de vloer en hang grote schilderijen met lijsten aan de muur.

Interessante ideeën voor de locatie van lampen met tinten in verschillende interieurs - in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer