Decoratieve verlichtingslampen

 Decoratieve verlichtingslampen

In de moderne wereld zijn een stijlvol beeld, smaak, elegantie en functionaliteit van het grootste belang in het interieur en de ruimte. Dit kan niet worden bereikt zonder de nieuwste technologie die onze leefbaarheid en gemak in huis kan brengen. Het belangrijkste element in het ontwerp van elke kamer is de verlichting en de juiste lampenkeuze, die een speciale sfeer en comfort aan de kamer geven.

Rassen en kenmerken

Het is bekend dat licht voor iedereen zonder uitzondering van vitaal belang is, omdat het dankzij hem en zonne-energie is dat alle levende wezens op onze planeet zich ontwikkelen. Een lange weg van kerosinelamp naar modern elektrisch passeerde de mensheid. Gedurende deze periode hebben lichtbronnen vele variëteiten verworven:

 • gewone elektrische gloeilamp met een metalen spiraal in de bol (bekend uit de Sovjetgeschiedenis als de "Ilyich lamp"), uitgevonden en gepatenteerd door de Amerikaan Thomas Edison aan het einde van de 19e eeuw, is het meest gebruikte type. Het licht van het lijkt op een warme zonnige vanwege het overwicht van gele tinten van het spectrum van de gloed. Het is heel gemakkelijk te gebruiken, maar heeft een zeer korte levensduur en verbruikt veel energie, is ook erg gevoelig voor spanningsschommelingen, daarom wordt het praktisch niet gebruikt in het ontwerp, maar het wordt veel gebruikt in algemene verlichting, omdat het de goedkoopste optie voor thuis is
 • energiebesparing (meestal lichtgevend). Dergelijke bronnen zijn erg populair geworden vanwege hun kosteneffectiviteit, omdat ze de energiekosten aanzienlijk kunnen verlagen, terwijl ze een hoge lichtefficiëntie hebben. Met onbetwistbare voordelen is het onmogelijk om een ​​aantal van de nadelen niet te vermelden: ten eerste zijn dit kwikdampen die zich in de kolf bevinden en zorgen voor de normale werking van dergelijke lampen.Ten tweede heeft het ultraviolette licht dat wordt uitgezonden tijdens de werking van deze lamp een nadelig effect op ons gezichtsvermogen. Maar onlangs is dit probleem verminderd met de hulp van een speciale coating aangebracht op de binnenkant van de fles en het absorberen van de meeste van de schadelijke straling. Er is een grote verscheidenheid van dit soort bronnen voor decoratief gebruik;
 • halogeenlampen het zijn gemoderniseerde gloeilampen, waarin de helix wordt verwarmd tot hogere temperaturen, waardoor meer lichtemissie wordt verkregen. De levensduur is vier keer langer dan bij een gewone gloeilamp en is ongeveer 4000 uur. Vanwege hun kleine formaat worden ze vaak gebruikt als schijnwerpers voor verlaagde plafonds en meubels;
 • LED-licht wordt ook wel energiebesparing genoemd, maar overtreft ze in hun prestaties. De levensduur van deze apparaten is bijna 3 keer langer en bereikt honderdduizend uur met bijna honderd procent lichtopbrengst. Ze zijn ook erg veilig, zijn de meest milieuvriendelijke verlichtingsapparatuur, stralen geen ultraviolet licht uit en verhitten niet tijdens de werking.Het toepassingsgebied is aanzienlijk uitgebreid sinds het moment van oprichting: van indicatielampjes in elektronische structuren tot verlichtingsapparaten in auto's en tot volwaardige bronnen van decoratief licht in het interieur.

Elk van de aangeboden soorten lampen kan speciale kenmerken hebben. Bijvoorbeeld gloeilampen met bewegingssensoren die het in- en uitschakelen van lichtbronnen in een bepaalde tijdsperiode (bij het begin van de duisternis of in een niet-verlichte ruimte) en bij het verplaatsen van objecten in de zone van de sensor mogelijk maken. Wanneer het opnemen van de beweging van personen, auto's en andere objecten in een bepaald gebied stopt, gaat het licht uit. Meestal worden dergelijke elektrische apparaten geïnstalleerd in straatverlichting, bij huisingangen, bij industriële ondernemingen.

Dergelijke sensoren zijn geschikt voor bijna alle soorten lampen, maar de meest economische zijn natuurlijk LED. De verscheidenheid aan sensoren maakt het zelfs mogelijk om de intensiteit van de verlichting te regelen - dit zijn dimbare lampen, met behulp waarvan de kracht van de lichtbron wordt geregeld dankzij een speciaal geïnstalleerd apparaat (dimmer).Met dimmer kunt u de lichtstroom van 10 tot 100% wijzigen. Deze originele apparaten dragen bij aan comfort en geven een ongelooflijke sfeer in het interieur.

Als het om een ​​of andere reden onmogelijk is om verbinding te maken met het lokale elektriciteitsnet, zal de draadloze LED-lamp op batterijen altijd helpen.

Dergelijke lampen zijn over de hele wereld erg populair geworden door massaal gebruik onder alle omstandigheden en situaties. Er zijn ook speciaal meubilair, een muur, hangende lampen op batterijen, die lang werken, die uw ruimte decoreren en verlichten.

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van een lamp of kroonluchter, is het noodzakelijk om te focussen op welke lampen er compatibel mee zijn. Er zijn verschillen in vorm, grootte, kracht en basis, waardoor de lampbron in de cartridge wordt gestoken en een elektrische stroom ontvangt. Typisch is het basismateriaal metaal, keramiek of kunststof.

Elke lichtbron heeft één tot meerdere rondes met een bevestigingsmiddel aangepast voor dit specifieke model.

Soorten sokkels

In de elektriciteit gepresenteerd veel monsters en wijzigingen socles.In het dagelijks leven hebben we meestal te maken met twee hoofdgroepen: threaded (wat vaker gebeurt) en pin.

De schroef heeft een schroefverbinding met een klauwplaat en is gemarkeerd met de Latijnse letter E. Het is dit type dat het meest voorkomt in het dagelijks leven. Het nummer dat volgt, toont de grootte van de basis (draaddiameter). Meestal hebben gloeilampen voor een appartement twee verbindingsparameters - E27 (de meest bekende, die niet alleen in gloeilampen wordt gebruikt, maar ook in energiebesparende typen) en E14 is een E27-variant, maar met een kleinere diameter, een "minion" genoemd. Er zijn verschillende vormen: bal, spiegel, "peer", "drop", "kaars", "paddestoel". Voor krachtigere lampen, bijvoorbeeld bij het verlichten van straten (in zoeklichten, straatlantaarns), industriële ondernemingen, winkelcentra, wordt de E40-basis ("goliath") gebruikt.

Andere varianten van schroefdoppen worden weergegeven in de tabel: (zie tabel)

In sommige landen, bijvoorbeeld Canada en de VS, zijn de parameters van de schroefmonsters vanwege de netspanning van 110 V niet identiek aan de Europese normen. En, respectievelijk, de diameter is specifiek: E12, E17, E26, E39.

Penbasis met twee metalen pencontacten die de lamp met de contactdoos verbinden.Gemarkeerd door de Latijnse letter G, en het getal erachter geeft de afstand aan tussen de contacten, bijvoorbeeld G4, G9. Er zijn extra aanduidingen (X, U, Y, Z) die zijn onderverdeeld in modificaties van deze monsters. We mogen niet vergeten dat deze soorten niet uitwisselbaar zijn.

Meer over pintypen - in de tabel: (zie de tabel)

Type G4 wordt gebruikt in miniatuur-halogeenlampen met een spanning van 12/24 V. Ontworpen voor decoratie en schijnwerpers.

Monster G5 wordt gebruikt in gasontladingsbronnen (luminescente bronnen) met een buisvormige kolf met een diameter van 16 mm.

Speciale aanpassingen GU5.3 gemaakt voor geavanceerde types van energiebesparende LED-lampen, die een gunstige uitstraling hebben op plafonds, etalages.

Speciaal ontwerp - GU10 met verdikte pennen, die voor installatie in de klauwplaat wordt verschoven tot de lamp volledig is vergrendeld in het slot. Het wordt gebruikt op plaatsen waar gewone lampen zonder goede bevestiging kunnen uitvallen (bijvoorbeeld in verlaagde plafonds).

Naast het bovenstaande zijn er vrij zeldzame voorbeelden van seksen:

 • R - met verzonken contact (ontworpen voor hoog vermogen, gebruikt in apparaten met hoge intensiteit en in wisselstroomnetwerken);
 • S - soffit, met tweezijdige contacten, die als lonten worden geïnstalleerd (gebruikt voor het verlichten van autosalons en kentekenplaten, bij het verlichten van spiegels, apparatuur voor scènes in theaters en concertzalen, alsook in verlichtingsarmaturen van hotels, restaurants, bars);
 • B - pin (bajonet, van het Frans, het woord "bajonet") - heeft ronde pinnen, handig voor installatie in de groeven van de cartridge, die schuiven, de lamp repareren. Gemaakt voor de procedure van snelle verandering van gloeilampen. Er is een subtype BA gemaakt waarin de contacten asymmetrisch zijn geplaatst. Daarom is de lamp in een bepaalde positie in de houder gemonteerd, waardoor de lichtstroom van autolampen (en koplampen om het dimlicht en het grootlicht te corrigeren) en navigatielichten perfect kunnen worden scherpgesteld.
 • F - enkele pen, gebruikelijk in drie subtypes: cilinder, gegroefd op het oppervlak, speciaal van vorm;
 • P - scherpstellen - gebruikt in superkrachtige schijnwerpers en lantaarns, onmisbaar bij filmprojectors, navigatieverlichting. Binnen deze bases is een verzamellens geïnstalleerd die de lichtstroom in een bepaalde richting richt;
 • T - telefoon - zijn bedoeld voor indicatielampjes, afstandsbedieningen, elektronische componenten, signaalgevers in de bedieningspanelen.

Bij het kiezen van een lichtbron moet men zich niet alleen laten leiden door de esthetische kwaliteiten ervan, maar ook voorspellen hoe goed deze optie in het binnenste van een of andere ruimte eruit zal zien.

Productiemateriaal

Lampen moeten aan alle veiligheidseisen voldoen en van vuurvaste materialen zijn gemaakt. Kortom, het is porselein, metaal, kristal en hittebestendig plastic. Veel ontwerpers gebruiken graag hout, textiel en zelfs papier, maar dergelijke producten zijn fragiel en niet altijd betrouwbaar; ze moeten uit de buurt van ontvlambare objecten worden gehouden.

Plastic apparaten zijn behoorlijk duurzaam en veilig, onpretentieus in de zorg en zullen je lang plezier geven.

Glas- en kristallen lampen zijn het meest in trek. Ze zijn zeer betrouwbaar, brandwerend en praktisch. Bovendien hebben ze een hoge esthetiek en passen ze harmonieus in het ontwerp van het huis.

Soorten glas

Glas is een van de meest gebruikte materialen voor verlichting.Momenteel zijn er meer dan 500 soorten voor de productie van lampen. Hier zijn enkele van hen:

 • helder glas idealiter passeert licht, wordt gebruikt in verschillende plafonds en reflectoren;
 • matglas geeft je de mogelijkheid om een ​​zacht licht zonder heldere highlights te krijgen, wat perfect ontspant en de ogen en het zenuwstelsel kalmeert;
 • glas in lood introduceert een element van vreugde, opgewektheid, goed humeur;
 • spiegelglas geef het interieur een mysterieus en tegelijkertijd modern uiterlijk.

Hoe te regelen?

Om niet te worden verward met de afmetingen van de lamp, is het noodzakelijk om de afmetingen van de kamer goed te begrijpen. Lichtbronnen zijn er in verschillende groottes: van miniatuurlampjes tot grote tinten. Kleine lampen passen perfect in kleine kamers met laag plafond en moeten in voldoende hoeveelheden worden geïnstalleerd. Je kunt verschillende opties toepassen die de aandacht op zichzelf vestigen, hem afleiden van enkele van de tekortkomingen van een kleine kamer. Volumineuze apparaten zijn meer geschikt in ruime kamers met hoge plafonds.

Het is altijd aangewezen dat muren kleine schokkende bronnen aanpassen.Spiegels zien er perfect uit in het kader van speciale apparaten met een gerichte lichtbron. Het eetgedeelte in de keuken zal functioneel zijn met schansen met een directe, neerwaartse lichtstroom.

Het begeleidende licht met een ballon in de vorm van een bal zal een uniforme verlichting creëren en originaliteit geven dankzij het matte of gekleurde glas.

Elke lounge heeft een rustige, ingetogen verlichting nodig voor ontspanning na het werk. Voor dit geval is de slaapkamer de best passende staande lamp. Het is interessant om staande lampen van verschillende groottes te bekijken. Het is aangewezen om ze in de donkere hoeken van de kamer te plaatsen om deze gebieden te markeren, waardoor de ruimte er visueel groter zal uitzien.

In een kleine ruimte kunt u proberen een staande lamp te installeren met een volumineuze lampenkap, die extra ruimte en comfort zal creëren.

Wandkandelaars bij het bed of de vloer en tafellampen zijn ideaal voor de slaapkamer. Een kaptafel met een spiegel kan worden omlijst met een paar elektrische punttoestellen.

In de keuken kun je verschillende bronnen combineren, die elk hun eigen zone beslaan. Hiertoe zullen de schijnwerpers op de best mogelijke manier vallen.Het centrum ziet er goed uit als origineel plafond of lampenkap.

De woonkamer moet helder, licht en modern zijn. Hier zijn recepties, verschillende familiefeesten. Zeer gewaagd en esthetisch oogt een grote kroonluchter, uitgerust met veel gloeilampen.

Voor zone-accenten is het passend om puntlampen te plaatsen.

kleur

In een kleine ruimte zijn functionele gebieden niet alleen te onderscheiden van licht, maar ook van kleur:

 • om elk object met de verzamelde lichtstraal te accentueren;
 • toewijzen van afzonderlijke ruimtes met kleurverlichting, plaatsen van meerdere gloeilampen onder het plafond, die gekleurd zouden moeten zijn en ze op één plaats moeten concentreren;
 • om verschillende lampen aan te passen voor hun zones met de niet-passende kleuren van de lampen.

Lampenkappen kunnen ook worden ingekleurd, maar pas wel op het totale decor. Maar voor de stijlen van moderne en high-tech apparaten passen heldere kleuren - zwart en wit.

Stijlvariatie

Elk huis moet er esthetisch aantrekkelijk, modieus en individueel uitzien. Het helpt om een ​​positieve stemming te creëren, bevrediging te krijgen van huisactiviteiten, de rest ervan aangenaam en ontspannend te maken.Interieurlampen geven uw huis een unieke elegantie, charme, maken de kamer echt onweerstaanbaar. Tegenwoordig bieden ontwerpers een enorme keuze aan stijlen, kleuren, maten en vormen die uw kamer, woonkamer en slaapkamer volledig kunnen transformeren. Welke stijl u ook kiest, onthoud één ding: de kleuren van de kroonluchter, de armatuur of de lampenkap en hun basis moeten hetzelfde zijn.

Het studio-appartement moet worden ingedeeld per zone en op de juiste manier voor elk onderdeel zijn eigen versie van de gloeilamp. In de keuken / eetkamer hangen lampenkappen over de tafel met lange decoratieve koorden.

Klassieke stijl in het ontwerp van de kamer inherente eenvoud en elegantie. Lampen moeten ruim zijn, zonder al te veel creativiteit, met een minimum aan decoraties. Het belangrijkste om de esthetiek en stijl van het interieur te benadrukken.

Als je een volgeling bent hi-tech stijl, kies glazen of plastic lampen met een overvloed aan glanzende en metalen elementen, bolvormig en trapeziumvormig, die met succes de stijl benadrukken. Bijzonder relevante LED-strip.

In de jaren 20 - 30 van de vorige eeuw werd geboren art-decostijldie zijn relevantie bijna honderd jaar later niet heeft verloren. De nadruk ligt op regelmatige geometrische vormen: bolvormig, kubusvormig, veelvlakken. Dergelijke lampen worden soms vergeleken met de oude Egyptische piramides.

Voor degenen die stijlminimalisme waarderen kleurigheden en pretentie zijn niet acceptabel. De overheersende kleuren zijn matig - grijs, wit. Eenvoud, gemak en ongecompliceerde geometrie zijn de belangrijkste criteria voor dergelijke armaturen.

Liefhebbers van landelijke stijl lampen gemaakt van hout en stoffen die je met je eigen handen kunt doen zullen alsjeblieft. Door ze in landelijke motieven te schilderen, kunt u extra gezelligheid en comfort creëren in elke ruimte.

Heldere en gewaagde moderne stijl dure materialen zijn inherent: kwarts, marmer, leer, natuurlijk hout, glas, halfedelstenen en inleg. Alle varianten zijn meestal handgemaakt en niet ontworpen voor massaproductie.

De oorspronkelijke richting van de bionica (van het woord "bio") verscheen in de jaren 70-80 van de vorige eeuw en drukt eenheid uit met de natuur. Lampen in deze stijl - mooie vormen: zeedieren, boeketten van bladeren, bloemen, silhouetten van dieren, insecten ...

Deconstruction stijl liefhebbers van virtual reality en computerinnovatie zullen het waarderen. Neonlichten en LED-strips creëren optische illusies, brengen de verbeelding over naar een andere ruimte.

Stijl "ironie"verscheen aan het einde van de vorige eeuw, gekenmerkt door gemak, humor, zorgeloosheid. Moderne opties met spots zullen kinderen aanspreken en passen perfect in elke kinderkamer.

Eclectische stijl kunt u meerdere stijlen en opties combineren, waardoor de moderne ruimte nog gewaagd, helderder en individueler wordt. Het belangrijkste ding - overdrijf het niet en doe alles met smaak, indien nodig, vertrouwend op een ervaren stylist. Vaak gebruiken veel ontwerpers de originele versie van een of meer stijlen.

De klok op de lampen is een nieuwe trend in de weergave van tijd. De ongebruikelijkheid van deze modellen is dat het scherm, de reproductie en het aftellen worden uitgevoerd met behulp van gasontladingslampen. Dit zijn retro-indicatoren, geproduceerd in grote hoeveelheden in de jaren 70-80 van de 20e eeuw, zowel door de Sovjet-Unie gemaakt als buitenlands. Vooral gebruikt in horloges en meettechnologie (gemakkelijk herkenbare vacuümbuizen).Experts geloven dat deze lampen nog 15-20 jaar kunnen werken zonder de helderheid te verliezen.

Dergelijke horloges onderscheiden zich door uitzonderlijke nauwkeurigheid en duidelijkheid, u kunt de weergave van de datum en tijd programmeren, de timer instellen, slechts twee alarmen. Dergelijke modellen worden samengesteld door gewone radioamateurs, die experimenteren met grootte, vorm, ontwerp.

Je kunt ze kopen in gespecialiseerde online winkels.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer