Dimmer voor LED-lampen

 Dimmer voor LED-lampen

LED-lampen kwamen strak in het leven van een eenvoudige man op straat. Nu is het moeilijk om een ​​moderne kamer zonder hen voor te stellen, want er zijn veel voordelen van dergelijke lampen. Bijvoorbeeld uiterlijk, duurzaamheid. Bovendien kunnen ze worden gebruikt voor armaturen die het lichtontwerp van de ruimte verbeteren. Het gaat over dimmers.

Wat is het?

Over het algemeen werden dimmers voor het eerst gebruikt in gloeilampen, maar ze kregen een speciale distributie, precies in de moderne tijd, in combinatie met LED-lampen. Als gevolg hiervan, moderne reparaties zelden zonder dit armatuur. Wat vertegenwoordigt het?

Dit is een speciaal apparaat waarmee u de helderheid van de verlichting kunt aanpassen.

Bij het aanbreken van het elektriciteitsgebruik in een woonwijk hebben dimmers energie bespaard. Het gebruik van moderne dimmers is breder.

Ten eerste laten ze je toe om het lichte ontwerp van de kamer meer organisch te maken en aan te passen aan de behoeften van het moment. Het is zo handig om het licht helderder te maken als je een boek wilt lezen of legpuzzels met kinderen wilt verzamelen en het wilt moffelen als een romantisch diner met de tweede helft gepland is.

Het apparaat zelf is een complex elektronisch mechanisme. De basis van het werk is het principe van de regelweerstand. Hiermee wordt de weerstand van het circuit, en daarmee de spanning en weerstand van de stroom, gewijzigd. Met behulp van weerstanden die de intensiteit van de gloed veranderen.

lot

Naast het inrichten van het huis met licht, maakt dimmer, net als in voorgaande jaren, economisch gebruik van elektriciteit mogelijk. LED-lampen en dus niet in het bijzonder uitgeven, maar het is met dimmer verbruik zal bijna onmerkbaar zijn, want als je een gedempt licht wilt, zullen de lampen niet werken op vol vermogen.

Experts zeggen dat u tot 35% energie kunt besparen!

Met de dimmer kunt u programmeren dat de verlichting wordt ingeschakeld, zodat deze soepel en geleidelijk verloopt. Dankzij deze functie, zal het licht de ogen niet snijden als je de kamer vanuit de duisternis binnenkomt en het licht scherp aanzet.

Sommige mensen die al dimmers gebruiken, merken op dat ze de tijdlampfunctie erg goed vinden. Dankzij de instelling van de timer, kunt u zich geen zorgen maken over het feit dat u 's morgens kunt verslapen en de wekker niet hoort. Het inschakelen van het licht in de slaapkamer laat je niet meer slapen. Vooral omdat wakker worden van het licht het menselijk lichaam meer vertrouwd is dan een scherp ontwaken uit de schreeuw van de wekker.

Het is ook erg handig als u de aanwezigheid van de eigenaren van het huis wilt creëren, als ze bijvoorbeeld op vakantie of op zakenreis zijn geweest. De geprogrammeerde timer schakelt het instrument in en uit, zelfs als niemand thuis is.

Daarnaast zijn er modellen met afstandsbediening. Soms wil je zo het licht uit doen zonder op te staan ​​van de bank! Vooruitgang staat niet stil, en voor degenen die graag in slaap vallen bij de tv, is er al een console uitgevonden voor verlichting.

Hierdoor kunt u met de dimmer niet alleen de taak van de lichtontwerper op een originele manier oplossen, maar ook praktische service verlenen aan de eigenaars van de ruimte.

Vaak worden dimmers geïnstalleerd in systemen zoals "smart home". Vaak wordt dit apparaat de eerste stap naar een slimme woning genoemd en dat is waar.

Een paar jaar geleden konden velen niet eens dromen dat het licht zou aangaan met een stem signaal, en nu is het een realiteit geworden die iedereen zich kan veroorloven. En zodra het beschikbaar was, is het een zonde om de voordelen van de beschaving niet te gebruiken!

Daarom moet u in detail begrijpen wat het is, wat er gebeurt, waarom u het nodig hebt en hoe u het moet installeren.

Compatibel met LED-lampen

Niet elke lamp is geschikt om de stroomsterkte te regelen. Bij het kopen van een lamp is het belangrijk om aandacht te besteden aan een speciaal pictogram dat aangeeft dat het kan worden aangesloten op een dimbaar apparaat. Als je deze regel niet volgt, kan het hele systeem falen en zijn grappen met elektriciteit, zoals je weet, slecht.

Er zijn veel modellen van LED-apparatuur die goed worden gecombineerd met dimmers: lampen, linten, individuele LED's. Om de juiste te vinden voor de dienst, kan het handig zijn om een ​​dimmertafel te gebruiken, die u in de winkel kunt vragen.

Het vervangen van de gebruikelijke helderheidsschakelaar op de dimmer is niet moeilijk, hiervoor moet u de instructies precies volgen:

 1. Ontkoppel de stroomtoevoer door de kamer. Dit kan worden gedaan via een elektrische meter.
 2. Verwijder de oude schakelknop.
 3. Draai de schroeven los die het oude frame van de schakelaar bevatten.
 4. Download het schakelmechanisme.
 5. Schroef de draden los waarmee de schakelaar was verbonden.
 6. Dientengevolge blijven er twee draden over, waarvan er een is verbonden met het armatuur en het andere met de dimmer. Vervolgens moet u het installatiediagram van de dimmer, dat is opgenomen in de instructies voor elk specifiek model, zorgvuldig bestuderen.
 7. Buig voorzichtig de draden en plaats een dimmer in het gat onder de schakelaar. De regelaar moet in de bodemplaat worden bevestigd, draai de nodige schroeven aan, installeer het dimmerkwiel.
 8. Verantwoorde stap, waarbij de geïnstalleerde dimmer wordt gecontroleerd. Na het inschakelen van de elektriciteit moet u de knop voorzichtig draaien en controleren of de lichtstroom verandert.

Als er geen problemen zijn gevonden, kunt u blij zijn dat het werk aan het vervangen van de schakelaar met de dimmer gelukt was.In het geval dat er bedenkingen zijn bij het installeren van een dimmer, is het beter om een ​​specialist te bellen.

Selectie van een lamp voor een dimmer kan ook worden vertrouwd door een professional die de juiste basis en vermogen kiest. Elke ledstrip of een ander ontwerp moet bijvoorbeeld worden aangesloten met behulp van een spanningsomvormer als deze is aangesloten op een 220V-netwerk.

De LED-lamp heeft een basis die zich aanpast aan de meest gebruikelijke lamphouder. Er zijn verschillende soorten basis: E, MR en G. Dit laatste wordt soms bajonet genoemd. Schroefvoeten zijn handig aangesloten op het netwerk, dus standaard dimmers kunnen zonder problemen met hen worden gebruikt.

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle dimmers compatibel kunnen zijn met lampen, LED genaamd. In de regel wordt voor het gemak van klanten informatie over de mogelijkheid om ze aan te sluiten op het systeem toegepast op de verpakking van het product. Bovendien geeft het paspoort, dat is bevestigd aan de LED-lamp, aan of het kan worden verbonden met een dimmer.

Het symbool dat de connectiviteit aangeeft, lijkt op een cirkel waarop een lijn met een verdikking wordt toegepast.

Dimmer classificatie

Natuurlijk kunnen allereerst dimmers worden ingedeeld naar doel, dat wil zeggen voor welke lampen ze zijn bedoeld:

 • gloeiend
 • halogeen
 • fluorescerende
 • LED, precies waarnaar in dit artikel wordt verwezen.

Vaak zijn ze verdeeld door hoe ze te beheren. Dus volgens de besturingsmethode kunnen dimmers worden onderverdeeld in:

 • Contact. Om de aanraakdimmer in te schakelen, moet u contact opnemen met het paneel;
 • Rotary drukknop. Om het licht in te schakelen, moet je op de grote ronde knop drukken. Om de helderheid te wijzigen, moet u deze naar rechts of links draaien en de elektriciteit uitschakelen - door opnieuw op te drukken of de minimumwaarde te verlagen;
 • Rotary. Het principe is hetzelfde als in de voorgaande, maar om aan te zetten hoeft alleen maar aan de knop te worden gedraaid, zonder op een knop te drukken;
 • Toetsenborden. Ze hebben toetsen of knoppen waarmee je het licht kunt aanpassen. Voor aan-uit is er een aparte knop die conventionele schakelaars hebben;
 • Remote. Het meest comfortabele en moderne model. De kern is een afstandsbediening of een draadloos Wi-Fi-kanaal. Er is een minpuntje voor degenen die niet regelmatig orde in huis onderhouden, omdat de console gemakkelijk te verliezen is;
 • Akoestisch. Voor activering is een spraakopdracht vereist. Dit is een type verre armatuur.
 • Dual channel De dimmer heeft verschillende voordelen, dus als je iets koopt, is het de moeite waard er aandacht aan te schenken.
draaien en duwen
draaiend
toetsenborden
akoestisch

Een andere scheidingsmogelijkheid is op installatiemethode: buiten of verborgen bedrading.

Natuurlijk is het verborgen veiliger, vooral als er kinderen of huisdieren in de kamer zijn. Als je de bedrading in de muur nog steeds niet kunt plaatsen, kun je speciale plastic hoezen voor de draden gebruiken.

Montage opties

Voor uw behoeften kunt u een geschikt apparaat en de bevestigingsmethode kiezen. Er zijn er maar drie. Afhankelijk van de taak, kunt u het beste kiezen:

 • Wandmontage. Uit de naam kan worden begrepen dat dergelijke dimmers op de muur zijn gemonteerd. Ze bevinden zich meestal op de plek waar de wandschakelaar is gemonteerd. Het is daar dat is de plaats om de stroom van licht te beheersen.
 • Outriggers. Ze bevinden zich direct bij de lamp. De dimensies van dergelijke dimmers zijn klein.
 • Modular. De moeilijkste manier om te monteren.Deze dimmers moeten worden geïnstalleerd in een verdeelkast met behulp van een DIN-rail waaraan de RCD is bevestigd. Daarnaast zijn er automatische beveiligingsschakelaars en andere noodzakelijke apparaten.
aan de muur bevestigd
afgelegen
modulaire

Wat de montageoptie ook is, u moet het werk met speciale zorg benaderen, want werken met elektriciteit vereist kennis en ervaring. Als de eigenaar van het huis niet zeker is van zijn competentie, moet hij specialisten naar het huis bellen, die het snel en efficiënt zullen installeren. Elke bevestigingsmethode is mogelijk voor verschillende ruimtes. Noodzaak om de juiste te vinden.

Wanneer u een speciale gedimde LED-lamp koopt, bespaart u geld, omdat u geen speciale dimmerschakelaar hoeft te kopen.

Als een dimfunctie niet in de lamp zelf is ingebed, heeft deze een speciale dimmer nodig die voor dergelijke lampen is ontworpen.

Ze werken volgens het principe van de zogenaamde latitude-pole modulatie en zijn vrij duur in de kosten.

schema

Als je het schema van het apparaat beschrijft, kun je zien dat de basis van zijn werk - de verandering in spanning, het kenmerk iswat is de aanpassing aan de voor- of achterkant van de AC-sinusoïde.

Dit wordt het phase cutoff-principe genoemd. Wanneer er voor 50% wordt gedimd, besteedt de lamp slechts de helft van zijn mogelijke vermogen.

Bij het afstellen op de voorrand vindt dimmen plaats met laagspanningslampen, namelijk 230 V LED-lampen, die worden geleverd met elektromagnetische transformatoren.

Als het dimmen gebeurt op de neergaande flank, worden elektronische transformatoren meegeleverd.

Dimmers zijn reostaat of elektronisch type.

 • De eerste hebben een laag rendement. Met hun hulp is het onmogelijk om de energiekosten te verlagen, bovendien breken ze snel.
 • Dimmers van het tweede type zijn gebaseerd op de werking van een bi-directionele thyristor en pulsbreedtemodulatie. Dankzij hen is het mogelijk om het activeringssignaal van de lading te vertragen. Hierdoor kan het signaal gedurende 9 milliseconden worden vertraagd als het vermogen is ingesteld op 10 procent.
weerstand
elektronisch

Het is erg belangrijk om de juiste belasting te kiezen, die niet minder zal zijn dan het minimum, anders zal het apparaat erg snel falen,maar in dit geval zal het niet onderhevig zijn aan vervanging of reparatie onder de garantie. Het vermogen moet binnen het bereik van maximaal 45 W liggen voor een gewone dimmer die wordt gebruikt voor LED-lampen.

Het gelijke vermogen van een gloeilamp en halfgeleider 220V zal bijvoorbeeld gerelateerd zijn als 1: 3, dat wil zeggen, het vermogen van een gloeilamp in de hoeveelheid van één stuk zal overeenkomen met twee of drie halfgeleiderlampen.

fabrikanten

Meestal kiezen kopers apparaten vervaardigd door Schneider Electric, Philips, Legrand. Ongeacht welk apparaat u van plan bent te kopen, raden experts aan om bij de verkoper te controleren of het een nep is. Hiertoe kunt u gerelateerde documenten opvragen. Vaak zijn kopers geïnteresseerd in producten. Ecole, Feron, Uniel. Een uitstekende keuze wordt geboden door productlijnen van Gauss, JazzWay, Odeon, Pulsar.

Schneider electric
Philips
gauss
JazzWay

Verschillende fabrikanten hebben verschillende modellen, die verschillen in de parameters die in het bovenstaande artikel zijn gespecificeerd. Uiterlijk hangt van hen af, de prijs. Voordat u koopt, moet u beslissen welke dimmer u in uw kamer wilt installeren. Gemiddeld variëren de kosten van dimmers van 2 tot 5 duizend roebel, afhankelijk van de fabrikant en functies. Maar je kunt modellen vinden die verder gaan dan de kosten.

In deze kwestie is het principe - hoe goedkoper, hoe beter het niet zal werken. U moet alleen kwaliteitsproducten selecteren.

Als we sommige van de meest populaire fabrikanten in meer detail beschouwen, kan dit worden opgemerkt franse merk legrand verschillend aantrekkelijk ontwerp. De fabrikant heeft de kleuren kunnen kiezen die het best gecombineerd kunnen worden met elk interieur, ook ongebruikelijk. Dimmers zijn zeer eenvoudig te installeren, ze dienen lange tijd. Over het algemeen zijn de producten van een zeer hoge Europese kwaliteit, gemaakt volgens GOST. In de productlijn zijn er toetsenbord-, aanraak- en drukknop- en draaidimmer.

Duitse fabrikant van elektrische apparatuur Schneider electricZoals altijd gaat het om het uitvoeren van werk met een hoge mate van verantwoordelijkheid. Producten hebben geen huwelijk, duurt lang, breekt zelden. Alle dimmers van deze Duitse fabrikant kunnen eenvoudig worden gemonteerd vanwege het feit dat ze speciale voeten en geleiders hebben. Omgaan met de installatie kan zelfs degene die voor het eerst bezig met werken met de elektricien.

Makel - Dit is een Turks merk. De producten worden vaak geadresseerd door diegenen die producten van de hoogste kwaliteit willen krijgen, maar niet in staat zijn om veel geld uit te geven. Dit product is moeilijk te vergelijken met de Europese, maar de prijs is in overeenstemming met de kwaliteit.Ervaren elektriciens gebruiken alleen producten van Makel waar er geen erg hoge belasting is, anders kan het apparaat snel uitvallen.

Elk product bevat de meest gedetailleerde instructies op de verpakking of erin. Indien gewenst kan elke koper contact opnemen met de consultant in de winkel, vragen wat hem interesseert.

Wat te kiezen?

Het kiezen van de juiste dimmer is een moeilijke taak, omdat u veel parameters in gedachten moet houden. Heel vaak wordt voor een spanplafond een combinatie van een dimmer en een lamp met een GX53-basis gebruikt. Nu zoveel op de markt, kunt u de juiste kiezen voor elk interieur. Deze lampen zijn niet erg duur en zijn geweldig voor dimmers.

We mogen niet vergeten dat de lamp niet bedoeld is om te dimmen, maar zeer snel (soms een seconde per seconde) kapot gaat op de dimmer.

Hiermee kunt u niet alleen het verlichtingsniveau aanpassen. Vaak worden ze herwerkt zodat de lampen de kleur van het licht veranderen (warm-koud of een andere kleur), hierdoor wordt de dynamiek in de verlichting verkregen. Deze lampen werken op een spanning van 12 volt.Deskundigen merken op dat ze kunnen werken vanuit een standaard elektrisch netwerk, waarvan de parameters als volgt zijn: 50 Hz, 220 V. Tegelijkertijd hebben ze geen speciale extra apparaten of apparaten nodig.

In de regel bevat een standaardlamp dergelijke componenten in de structuur:

 • diffuser, LED's gemonteerd op een speciaal bord;
 • drivers die zorgen voor het werk van de lamp zoals deze wordt geleverd en geprogrammeerd;
 • een systeem waarmee het apparaat tijdens bedrijf kan worden gekoeld: een basistype G, type E - schroefdraad (E14 en E27) of type MR, gaten voor ventilatie.
G-type basis
E-type basis
MR-type basis

Voor- en nadelen

Zoals elk armatuur heeft de dimmer zowel positieve als negatieve eigenschappen.

Allereerst kunt u de voordelen van dimmers bekijken.

 • Verlaagd energieverbruik en energiekosten.
 • Verhoogt de levensduur van LED-lampen. Dit is mogelijk vanwege het feit dat de lampen soepel aan gaan. Bovendien neemt de intensiteit van de werking af en dit heeft een positief effect op de werking van het apparaat. In de gedempte modus kan de levensduur van de lamp met vijf tot tien keer worden verhoogd!
 • Dankzij de timer en de automatische uitschakelingsmodus en automatisch uitschakelen, kunnen ze het huis beschermen tegen inbraak door onbevoegden om eigendommen te stelen.
 • Dankzij de dimmers in de kamer is er een speciaal comfort, de verlichting kan in bepaalde situaties worden gekozen.
 • Verlichting wordt aangenaam en, belangrijker nog, comfortabel voor de ogen.

Maar dimmers zijn niet zonder gebreken.

 • Hoge kosten, vooral voor modellen met aanraakbedieningen, evenals die op afstand worden bediend en kunnen worden geprogrammeerd.
 • Met de verkeerde keuze van de combinatie van de lamp en het apparaat, slaagt u er snel in en deactiveert u de lamp.
 • Goedkope modellen kunnen elektromagnetische en radio-interferentie veroorzaken, evenals het systeem van elektriciteit in de kamer beschadigen.
 • Ze worden alleen gebruikt met een beperkt aantal lampen, zijn niet geschikt voor sommige halogeenlampen, fluorescentielampen.
 • Vereist een zekere belasting van de dimmer. Als dit minder is dan het minimum, mislukt het apparaat, kan het in dit geval niet worden gerepareerd of vervangen onder de garantie.

Het creëren van een unieke sfeer in de kamer is niet zo moeilijk. Licht ontwerp zal de ruimte opfrissen, moderne apparaten stellen u in staat om het licht aan te passen aan behoeften op de korte termijn.De vooruitgang is al lang naar voren geschoven, dus nu is het een goed moment om te profiteren van zijn prestaties!

Zie een review over dimmer voor Ali Express LED-lampen:

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer