Maten van dekens

Niets draagt ​​bij tot het normale leven als voldoende hoeveelheid warmte en in alle aspecten: tijdens slaap en rust, in het gezinsleven en in menselijke relaties. Dekens in dit opzicht spelen een belangrijke rol. Een goed geselecteerde deken warmt u op in een koude nacht of gewoon op ijzige dagen. Het is handig tijdens een picknick, thuisborrels, vergaderingen met schoolvrienden.

Niet minder belangrijk is de maat van de deken. In dit artikel kunt u lezen welke dekens tegenwoordig worden aangeboden door Russische en buitenlandse fabrikanten, wat is het groottebereik van deze modellen en met welke nuances moet rekening worden gehouden bij hun selectie en aankoop.

Wat zijn de?

Verrassend genoeg is zelfs zoiets eenvoudigs als een deken verdeeld in een aantal soorten en ondersoorten. Ze zijn afhankelijk van vele factoren: fabrikant, grootte, functionaliteit, productiemateriaal, enz.Om te beginnen moet de koper beslissen hoeveel mensen de deken moeten berekenen.

Die modellen, die later zullen worden besproken, komen het meest voor, en de rest wordt als niet-standaard beschouwd. Er zal informatie worden verstrekt voor elk van de soorten. Het is vermeldenswaard dat de genoemde modellen geen enkele kwaliteitsstandaard zijn. Als u wilt, kunt u verschillende uitstekende kopieën van dekens van hetzelfde type vinden. Het belangrijkste is om te vertrouwen op de parameters.

standaard

Standaard dekens zijn onderverdeeld in twee typen: enkele of enkele en dubbele.

Eerst moet je overwegen enkele of enkele bedden. Soortgelijke exemplaren zijn bedoeld voor één persoon. Als een persoon alleen woont of als hij wil dat elk gezinslid een aparte deken heeft, moet hij op deze optie letten.

De meest voorkomende anderhalve slaapdeken is een model met een afmeting van 140x205 cm - een klassiek soort deken dat in het dagelijks leven in het dagelijks leven werd gebruikt. Voor kleine en smalle bedden - precies goed, want zo'n deken raakt de vloer niet.

Het wordt aanbevolen voor adolescenten die in het leger dienen en andere categorieën gebruikers.

Een van de meest populaire en best verkochte opties is het Ecocomfort-model van Podushkino TM.

Dubbele dekenszoals de naam al aangeeft, zijn bedoeld voor een paar mensen.

Ze zijn onderverdeeld in verschillende soorten formaten:

 • 200x220 cm - beschouwd als de meest veelzijdige en comfortabele optie. Een van de belangrijkste criteria is dat deze deken handig is voor het kiezen van beddengoed; Een uitstekend model gepresenteerd in deze maat is een kasjmier deken van TechStyle.
 • 200x200 cm - een deken in de vorm van een vierkant. Helaas worden dergelijke voorbeelden niet zo vaak gevonden op Russisch grondgebied. In de regel kunnen ze worden gekocht in Oost-Europese landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Italië; er zijn echter binnenlandse monsters, die worden geproduceerd door TM "IvSheyStandart" uit de stad Ivanovo.
 • 195x215 cm - niet het meest comfortabele exemplaar, waardoor het in Europa niet zo populair is als een vierkante deken, en het is niet zo eenvoudig om het te vinden. Een catalogus van zijde en katoen met vergelijkbare parameters kan worden besteld in de Sofia de Marko-catalogus.
 • 172x205 cm - dit type is volkomen vertrouwd voor een persoon die leefde tijdens het Sovjettijdperk, en deze deken werd om goede redenen "Sovjet" genoemd; het werd ook verspreid in het VKwaarom deze zelfde deken "Engels" wordt genoemd. Vergelijkbare monsters zijn gemaakt door Yaroslav Ivanovo van 100% katoen.
 • 150x220 cm - "familie" dekens van dergelijke parameters worden in sommige gevallen geproduceerd door La Pastel op het grondgebied van de Russische Federatie. Het model zorgt voor een optimale balans tussen temperatuur en vochtigheid, wat belangrijk is voor de gezondheid; Het kan een heel jaar worden gebruikt. Het model is gemaakt van rayon.

euros

Euro size bedden zijn ontworpen voor volwassenen. Dekens uit deze categorie zijn beschikbaar in verschillende versies:

 • 155x215 cm - Het meest voorkomende type van anderhalve quilt, ook wel "Euro-size" genoemd. Een van de voordelen is dat het erg handig is voor de selectie van bedlinnen. Het bedrijf "Agro-Don" produceert dergelijke dekens onder de naam "Aphrodite" met het dons van een grijze Siberische gans.
 • 200x220 cm - Deze Europese norm is bedoeld voor twee mensen om te slapen. Het paar hoeft zich geen zorgen te maken over comfort en warmte: het zijn genoeg dekens van de juiste maten. U kunt dergelijke exemplaren kopen in de bovengenoemde TM "IvSheyStandart".
 • 220x240 cm - als de koper een luxe bed heeft met een afmeting van meer dan 180 cm breed, is dit exemplaar voor hem gemaakt (vooral als deze persoon zelf grote afmetingen heeft).Dergelijke dekens worden koninklijk ("king size" of euro maxi genoemd): deze definities kenmerken de prijs en het gedoe van deze deken volledig, omdat de aankoop van euro maxi een vrij grote hoeveelheid geld vereist, en vaak zijn er problemen met het kiezen van het juiste beddengoed. Het Chinese bedrijf Silk Place biedt dergelijke dekens in een breed scala.

kind

 • 100x135 cm - de deken is bedoeld voor kinderen tot 3 jaar. Het wordt aanbevolen om aandacht te besteden aan de binnenlandse productiedeken van Dream Time - deze is gevuld met synthetische vezels van de zwaan naar beneden. Het risico van het verschijnen van insecten is uitgesloten, daarom wordt het ook aanbevolen voor mensen met allergieën. Het model is ongewoon licht, aangenaam aanvoelend en duurzaam.
 • 100x140 cm - zoals het vorige exemplaar is het bedoeld voor baby's tot 3 jaar. De helderste vertegenwoordiger van het groottebereik - een voorbeeld van de Russische productie "OTC", combineert katoenvezel en hoogwaardige merinowol. deken; absorbeert perfect vocht.
 • 90x90 cm - Deze optie is ideaal voor een wieg en een wandelwagen. Voor deze behoeften wordt een deken ongeveer zes maanden gebruikt.Een van de exemplarische modellen van deze deken is een Russisch gemaakte Makkaroni Kids-deken in grijze kleuren, het materiaal is natuurlijk katoenen tricot, ornamenten zijn strass en delicate kant.
 • 100 x 150 cm - Het wordt aanbevolen om een ​​katoenen deken voor kinderen "Gentle Angel", geproduceerd door de Russische organisatie "Natureress", een opvulling gemaakt van biologisch katoen te kopen. Het model is geschikt voor alle seizoenen, het bovenste deel bestaat uit satijn en jacquard weven. Ook geschikt voor allergieën.
 • 110x140 cm - de meest standaard deken ontworpen voor kinderen. De bamboe deken, geproduceerd door TM "Light Dreams" (fabriek "Agro-Don" uit de regio Rostov), ​​wordt aanbevolen voor aankoop, het is duurzaam en antibacterieel, van ecologische vezels, 100% katoen en satijn.
 • 120x140 cm - een monster met een vierkante vorm, geschikt voor pasgeborenen. Een monster van schapenwol van het handelsmerk Lotus Constellation wordt aanbevolen voor aankoop.
 • 142x210 cm - de minimale optie die geschikt is voor de grootte van een tiener. Een van de helderste exemplaren is de deken van de Oekraïense kledingfabriek Viva gemaakt van synthetische vezels - eco-vezel.
 • 145x210 cm - minimale opties geschikt voor een tiener.We adviseren producten gemaakt van kasjmier van Hongaarse productie, je kunt ze bestellen in de gordijnen en textiel Hellene weefgetouw.

Een standaard anderhalve slaapdeken is echter ook geschikt voor tieners.

gewoonte

Niet-standaard dekens zijn niet opgenomen in de opgegeven categorieën van normen, voor hen is er een aparte gradatie:

 • 140x160 cm - bijvoorbeeld Giovanni Trooster deken voor kleuters, geschikt voor bedden met parameters 160x180. Het is veelzijdig en geschikt voor alle seizoenen, gemaakt van 100% katoen, gevuld met hypoallergene holofiber. Geproduceerd in het VK.
 • 160x220 cm - De Chinese fabrikant Asabella maakt licht gewatteerde anderhalve slaap dekens, het materiaal van zijn hoes is satijn gemaakt van eucalyptus (tencel) - sterke stof met een gedraaide draad in de vorm van een diagonaal. Deze deken is vrij zacht en aangenaam voor de huid, is gemakkelijk schoon te maken.
 • 150x210 cm - Tempur-Fit Light-deken met niet-standaard parameters is gemaakt in Denemarken, heeft een uitstekende thermoregulatiefunctie, de temperatuur past zich aan de temperatuur van een slapend persoon aan, wat zorgt voor een comfortabele en comfortabele slaap, zelfs tijdens de hitte.

Om het voor de koper gemakkelijker te maken om in de selectie te navigeren, staat hieronder een tabel met maten voor bedlinnen.

En het is vermeldenswaard dat niet-standaardmonsters niet zijn gescheiden van andere soorten, maar in al het bovenstaande zijn inbegrepen.

Type deken

Grootte, cm

Kind (tot 3 jaar)

100x135, 100x140, 90x90

Kinderen, standaard

80x180, 80x160, 100x140, 100x150, 110x140, 120x140, 120x160, 120x200, 140x160

Kinderen, voor tieners

142 x 210, 145 x 200, 145 x 210

Anderhalf slapen

155x5215, 150x215, 150x220, 150x200, 140x205, 140x200

dubbel

150x210, 150x220, 165x210, 165x200, 200x200, 200x220, 172x205, 160x220, 180x200, 195x215

familie

120x170, 120x180,150x220

euros

200x220, 220x240, 155x215

Hoe kies je de juiste maat?

Een paar eenvoudige tips:

 • Voordat je naar de winkel gaat om een ​​deken te kopen, moet je eerst weten hoe groot het bed en de dekbedovertrek zijn. Het zal heel vervelend zijn als, als je tijd en geld hebt uitgegeven aan een grote deken, het te groot is voor een hoes. Natuurlijk kan er geen enkele troost zijn. Een echtpaar zou moeten nadenken over het kopen van een gezin of eurosteks en bijpassende dekbedovertrek en kussensloop.
 • In de eerste jaren van deze eeuw werd een speciale GOST uitgegeven, die de grootte van bedaccessoires reguleerde. In het bijzonder werden ze ingedeeld in Europese, kinder-, anderhalf- en andere soorten die in de voorgaande secties van dit artikel zijn beschreven.De koper moet er rekening mee houden dat de afmetingen op de verpakking in twee vormen worden weergegeven: Europees (gemarkeerd in letters) en Russisch (gemarkeerd in centimeters).

Wanneer een klant kiest welke deken moet worden gekocht, moet u ervoor zorgen dat deze niet langer is dan het bed zelf met meer dan 50 cm.

 • Je moet zeker aandacht besteden aan wat precies deze of die deken gevuld is. Het gewicht van de deken is afhankelijk van de afmetingen en hoe deze zijn gevuld.
 • Het maakt niet uit wat voor soort verpakking een klant misschien leuk vindt. Het is veel belangrijker dat de deken de temperatuur van het lichaam van een slapend persoon handhaaft. Bamboe en eucalyptusvezels zijn veelzijdige vulstoffen die kunnen opwarmen in koude winters en afkoelen in hete zomers. Maar er zijn nogal wat mensen die uit gewoonte twee sets aanschaffen - voor de winter en de zomer.

Als u weet welke standaarddekens er zijn, kunt u gemakkelijk het juiste beddengoed vinden.

Als u twijfelt over het materiaal waaruit de deken is gemaakt, moet u het etiket zorgvuldig onderzoeken. Daar wordt in de regel alles dat dit model beschrijft gedetailleerd beschreven: afmetingen, samenstelling, fabrikant, zorgregels.

Als een consument echter niet zeker weet hoe hij een bepaald wasgoed goed moet wassen, staat een betaalde stomer altijd klaar om hem deze service te bieden. Of het is de moeite waard om een ​​deken van synthetisch materiaal te kopen, die zeer zelden, minimaal één keer per jaar (bij voorkeur op een zachte manier, kan worden gewassen om het product niet per ongeluk te beschadigen).

Het wordt aanbevolen om ongeveer eens in de vijf jaar een nieuw synthetisch model te kopen.

Het is het vermelden waard de kenmerken van de keuze van kinder- en familie-exemplaren. Bij het kopen van een model in een wieg, is het aanbevolen om rekening te houden dat baby's de gewoonte hebben om de deken af ​​te gooien. Het is de moeite waard om een ​​kopie van "met een marge" te nemen om een ​​deken onder de matras te stoppen. Pas ook monsters aan met klittenband en veters.

En als de koper een anderhalve deken krijgt, kan hij deze veilig aanvullen met 'familiepakketten'. Ze impliceren de aanwezigheid van een paar dekbedovertrekken en vellen met grote maten.

Hoe een dekbedovertrek kiezen?

Een deken is niet compleet als deze geen dekbedovertrek heeft. Een paar basisrichtlijnen voor het kiezen van:

 • Bij het kopen van beddengoed, moet u een dekbedovertrek kiezen, dat in alle opzichten meer is dan de deken zelf, ongeveer 5-10 cm.Moeilijker als de koper de eigenaar is van het bed van niet-standaardmaten. Bedlinnen, geschikt in grootte om in een gewone winkel te kopen, zal niet werken. We zullen gebruik moeten maken van de diensten van de studio of privé-meesters die het aanpassen van het beddengoed voor elke maat aanpassen.
 • De ware breedte van het dekbedovertrek komt mogelijk niet overeen met wat de fabrikant het heeft beschreven. Om dit probleem te voorkomen, wordt het aanbevolen om de parameters van beddengoed rechtstreeks in de winkel te meten.
 • Er zijn situaties waarin ondergoed met de tijd kan veranderen, kleiner kan worden. Zulke gevallen zijn bijvoorbeeld mogelijk wanneer een persoon een dekbedovertrek wast in water met een temperatuur van 60 graden, terwijl de voorgeschreven modus het wassen op 30 of 40 graden impliceert. Daarom is de aanschaf van een reserveset nooit geldverspilling. Maar als u linnen van hoge kwaliteit koopt, hoeft u zich daar geen zorgen over te maken. De mogelijkheid om te krimpen wordt geboden door de fabrikant.

In het geval van selectie van bedlinnen van goede kwaliteit en competente naleving van het voorgeschreven regime,het is mogelijk om te voorkomen dat u een reserveproduct aanschaft en koopt.

 • Hoogwaardig dekbedovertrek kan ophoping van stof, vuil of het optreden van trekwolken voorkomen. Naast de praktische functie kan dit beddengoed dienen als een aangename decoratie voor de slaapkamer. Het uiterlijk van de dekbedovertrekken kan variëren - het kan dienen als een helder accent of gemaakt zijn in sobere, rustgevende kleuren, monofonisch of bont zijn - het hangt allemaal af van de verbeelding van de ontwerper, het interieur van de kamer en de smaak van de eigenaar.

In de volgende video leert u meer over de grootten van dekens.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer