Grout voor klinkertegels: de fijnere punten van selectie en gebruik

Enige tijd na het leggen van de klinkertegel is aanvullende verwerking van de naden en naden vereist. Gebruik hiervoor een speciale bouwsamenstelling. Correcte voegtechnieken zullen het uiterlijk van het oppervlak aanzienlijk verbeteren en de naden beschermen tegen beschadiging en binnendringen van vocht. Na het lezen van dit artikel, leert u over de fijne kneepjes van het kiezen en gebruiken van troffelmengsels.

functies

Externe verwerking van naden en voegen van tegels met een speciale verbinding wordt om de volgende redenen uitgevoerd:

 • Grouting voor klinkertegels zal helpen om de bestaande gebreken in het leggen van betegelde platen of stappen van klinker te verbergen. Het verwerken van de naden in een dergelijke samenstelling geeft ze een nette, esthetische uitstraling.
 • Het gebruik van voegen vermindert de kans op gedeeltelijke splijten van tegels aanzienlijk. Dit is een goede bescherming tegen de vervorming van betegelde platen.
 • Verhoogt de weerstand van het gecoate oppervlak aan de effecten van verschillende externe factoren aanzienlijk: vocht, zonlicht, temperatuurveranderingen.
 • Het verwerken van tegelvoegen en -naden zorgt voor decoratief.

Typen formuleringen

Materialen voor het voegen van klinker tegelmaterialen zijn van twee soorten. Ze verschillen in de eigenschappen van de componenten op basis waarvan de specie is gemaakt.

Samenstelling op basis van cement

Kleurstoffen en weekmakers worden aan dit mengsel toegevoegd. Cement troffelmengsel is het populairst, het is geschikt voor extern en intern werk. De samenstelling grenst betrouwbaar aan het oppervlak van de naad, terwijl het overschot ervan gemakkelijk van het oppervlak van de tegel zelf kan worden verwijderd.

In de uitverkoop zijn er grout van verschillende kleuren: wit, roodachtig, zwart, bruin, grijs, geelachtig, beige.

U kunt de tint van de troffelmix wijzigen door twee of meer basiskleuren te combineren.

Een verscheidenheid aan tonen maakt het mogelijk om de troffelcompound te gebruiken als een decoratieve toets in de bekleding van de gevel of andere oppervlakken. Voor de behandeling van brede voegen (meer dan 5 mm) is het beter om een ​​cementmengsel te gebruiken met toevoeging van zand.Dit mengsel is veel beter verdeeld en vult de brede intertegelverbindingen goed.

Epoxy voegmortel

Grout, die behoren tot dit type, duurder dan cement, ze bestaan ​​uit epoxy basis en verharder. Vóór aanvang van de werkzaamheden moeten beide componenten worden verdund in de verhouding aangegeven in de instructies. Dan is het noodzakelijk om de hele massa grondig te mengen. De kwaliteit van de partij en de naleving van de verhoudingen zullen grotendeels afhangen van het resultaat van het werk.

Het troffelmengsel, dat tot deze soort behoort, is bijzonder bestand tegen externe invloeden en kan onder gecompliceerde omstandigheden worden gebruikt. Vaak wordt het gekozen voor de behandeling van tegelvoegen in zwembaden, badkamers en douches.

Het nadeel van deze mortelsamenstelling is de onmogelijkheid om bij het uitharden uit de tegel zelf te worden verwijderd.

Door een dergelijke voeg op de naden te plaatsen, moet je uiterst voorzichtig zijn en als het materiaal op het oppervlak van de klinkertegel komt, moet je het onmiddellijk verwijderen. Voor het vangnet kun je het oppervlak van de tegels wrijven met was.

Experts adviseren bij het kiezen van een mortel om één regel te overwegen. De troffel moet door dezelfde fabrikant worden gemaakt als de lijm die voor de klinkertegels wordt gebruikt.

opleiding

Voordat u met het werk begint, moet u uw keuze voor het mengsel van de troffelmachine voorbereiden. Onthoud hiervoor een paar regels voor het werken met soortgelijke composities:

 • Gebruik beschermende uitrusting: stevige rubberen handschoenen, een veiligheidsbril en een gasmasker. Een veiligheidsbril en een gasmasker zijn nodig om te beschermen tegen poederstof, dat onvermijdelijk wordt gevormd wanneer de droge stof wordt overgebracht naar een container om te mengen. Handschoenen beschermen uw handen tegen op de huid van het afgewerkte mengsel, dat pijnlijk en moeilijk wordt verwijderd.
 • In de container voor het mengen, moet u eerst water gieten (de hoeveelheid die in de instructies wordt aangegeven). Vervolgens kunt u droog poeder toevoegen.
 • Besteed bijzondere aandacht aan het mengen. De massa moet homogeen zijn qua consistentie en kleur, het mogen geen knobbeltjes of klonters van de kleurstof zijn. Laat na de eerste mengtrap de oplossing 7-10 minuten inwerken, en meng het opnieuw.
 • Vergeet niet dat de voegmix ongeveer een halfuur is voorbereid. Probeer de juiste hoeveelheid grout te berekenen, omdat het snel zijn eigenschappen verliest.

Toepassingsregels

Na het voorbereiden van de troffelmachine moet zo snel mogelijk aan de verwerking van tegelvoegen worden begonnen:

 • Voor het aanbrengen van de troffel is het erg handig om een ​​spuitpistool te gebruiken. De specie wordt verzameld in een injectiespuit en gelijkmatig aangebracht op het oppervlak van de interstitiële gewrichten. Een rubberen spatel zal ook werken, maar het is minder handig. Bij gebruik is de kans groter dat het oppervlak van de tegel vlekt.
 • Als de troffel op de tegel komt, verwijder deze dan onmiddellijk. Houd een strakke spons of meerdere schone, dichte stoffen bij de hand.
 • Na het aanbrengen van de voeg op de naden moet de aangebrachte samenstelling worden verdeeld. Hiervoor wordt de verbinding van de metselaar gebruikt. De grootte van deze tool is afgestemd op de grootte van de naden. Zorg ervoor dat er geen groeven in de behandelde naden ontstaan.
 • Na het aanbrengen van het materiaal is het noodzakelijk mechanische invloeden op de met grout behandelde oppervlakken te vermijden (totdat de samenstelling volledig droog is). De fabrikant geeft in de instructies aan hoe laat het duurt om een ​​bepaalde troffelcompound te bevriezen.

Als het werk wordt uitgevoerd bij warm weer of in direct zonlicht, zal de specie sneller uitharden.

tips

De volgende nuttige aanbevelingen moeten worden overwogen:

 • Als het mengsel van de troffel dat op de tegel kwam niet op tijd kon worden verwijderd (waardoor het bevroor), probeer dan speciale alkalische of zuurgebaseerde oplosmiddelen te kopen in de ijzerhandel. Veel voegmaterialen kunnen met dergelijke hulpmiddelen worden opgelost.
 • Ervaren master-finishers adviseren bij het begin van het werk allereerst grout op de T-vormige voegen. Na verwerking is het mogelijk om de resterende tussenplaatspaties in te vullen.
 • Let bij het kopen van een mengsel voor grout op de eigenschappen: vochtbestendigheid, weerstand tegen temperatuurveranderingen, vorstbestendigheid, de verhardingstijd van de afgewerkte compositie, de dikte van de naden waarvoor deze grout is ontworpen.
 • Voordat u de voeg aanbrengt, is het raadzaam om de voegen te reinigen van de lijm die is gebruikt om de klinkertegels of -stappen te bevestigen. Dit kan worden gedaan met een bouwschraper of een bestand.

Zie onderstaande video voor informatie over het maken van een klinkertegel.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer