Hoek voor tegels: welke is beter te kiezen?

De renovatie van de keuken en badkamer wordt meestal uitgevoerd met keramische tegels. In dergelijke ruimtes is het gewoon onmisbaar. De materie is echter niet beperkt tot keramiek. Alleen met het gebruik van aanvullende elementen krijgt de kamer een esthetische uitstraling en wordt deze veilig en beschermd. Een van deze elementen is een hoek.

Speciale functies

Als u de hoeken niet gebruikt op de kruising van de muren en in de hoeken, is het uiterlijk van de kamer onvolledig. Ze zijn niet alleen een esthetische functie, ze maskeren de mogelijke tekortkomingen die tijdens het werk worden gemaakt. Dergelijke hoeken beschermen de tegel tegen mogelijke spanen, beschermen tegen schimmels en meeldauw, die in natte omstandigheden kunnen voorkomen. Bovendien ze egaliseren onregelmatigheden en gevaarlijke uitsteeksels, die in de toekomst de gebruiker kunnen beschermen tegen mogelijke verwondingen.

Met de juiste tegels leggen meesters het gemakkelijkst het hoofd boven water.Met een beetje bouwvaardigheden, goed gekozen instructies, een algemeen idee van deze procedure en een sterk verlangen, is deze taak echter aan de macht en niet-professioneel.

De vaardigheden van de meester en de kwaliteit van de tegels zijn zeker belangrijk. Aanvullende details, zowel decoratief als functioneel, kunnen echter in sommige gevallen een voldoende sterke invloed hebben op het uiterlijk van de kamer. Bij het gebruik van hoeken kunt u een betrouwbare en efficiënte verbinding van tegels realiseren, veel beter en mooier dan met andere verbindingsmethoden.

Het afwerken van de ruimte met hoeken geeft nauwkeurigheid en volledigheid aan de hoofdcoating. Met hun hulp kunt u esthetisch complexe gebieden ontwerpen. Ze worden zowel tijdens het leggen van tegels als na hun voltooiing gebruikt.

Met behulp van de hoeken kunt u het gekozen patroon benadrukken en de visuele volledigheid van het metselwerk creëren. Meestal wordt in dergelijke gevallen gekozen voor aluminium hoeken, maar u kunt analogen van andere materialen gebruiken.

Typen en afmetingen

Hoeken kunnen worden onderverdeeld in externe, geïnstalleerd op convexe hoeken en dragen meer esthetische functie, en interne - holle vorm en gebruikt voor interne hoeken, en bovendien, om de hoeken op de kruising van de tegel en badkamer uitlijnen.

Uitwendige hoeken worden gebruikt bij het werk in het geval dat uitsteeksels verschijnen op het punt van convergentie van twee wanden in een rechte hoek. Dergelijke producten hebben een afgeronde vorm, die voorkomt dat iemand zich verwondt door scherpe keramische hoeken en in de toekomst de tegel zelf beschadigt.

De hoofdafmetingen van de elementen (lengte en breedte van de plank) - 7, 9 en 11 mm, lengte 2,5 m. De ene kant van het product heeft een groef voor de tegel, de andere heeft een decoratieve functie en beschermt de platen tegen invloeden van buitenaf. Decoratieve elementen kunnen worden gemaakt van plastic, aluminium en vele andere materialen. Kan wit of neutraal zijn.

Interne elementen worden gebruikt om de hoeken van de kamer zelf te ontwerpen en worden tussen de hoekverbindingen van de tegel gemonteerd. Ze hebben een standaardbreedte van 1 cm en kunnen indien nodig worden aangepast. Ze dragen een beschermende functie, laten geen binnendringen van water toe, wat op zijn beurt de vorming van schimmels en schimmels voorkomt. Makkelijk schoon te maken met elk afwasmiddel.

Profielen voor tegels voeren zowel technische als decoratieve functies uit. Ze vereenvoudigen de installatie van tegels en zijn ook beschermd tegen externe invloeden.. Onderscheid U-vormige, T-vormige, L-vormige en H-vormige profielen. L-vormig is hoekig, het wordt gebruikt in de gewrichten van verticale en horizontale dekking. T- of H-vormig is een scheidingsinzetstuk en docks de vloerbedekking op hetzelfde niveau. U-vormig wordt gebruikt bij het afwerken.

Er is geen eenduidig ​​antwoord op de vraag over het gebruik van profielen en hoeken op de treden. Ze kunnen gewoon zijn, zoals in het geval van een muur of overhead. Gewone voorwerpen dragen een decoratieve functie, beschermen de gewrichten, maar de levensduur van de trap bij gebruik kan worden verminderd als gevolg van het feit dat het opgehoopte water na verloop van tijd het hoofdmateriaal vernietigt.

Overhead is functioneler, voorkomt uitglijden.

materialen

Onder de hoeken (lay-outs voor tegels) zijn er decoratieve (meestal PVC, minder vaak keramische) - om schoonheid, verschillende kleuren en vormen, en functionele, duurzame, variëteiten te geven.

 • Aluminium hoeken zijn veelzijdig, hebben een neutrale kleur en geven meer ruimte aan de ontwerper. Perfect gecombineerd met een breed kleurenpalet van tegels en sanitaire uitrusting. Kan worden gecombineerd met verschillende soorten spuiten.De voordelen van het materiaal in zijn lichtheid, verhoogde sterkte in vergelijking met plastic, evenals weerstand tegen corrosie.
 • Belangrijkste eigenschappen PVC (of plastic hoeken) - flexibiliteit en lichtheid. Verkrijgbaar in verschillende kleuren, ze kunnen in elk stadium van het werk worden geïnstalleerd. Een ander pluspunt is een breed scala aan modellen van dit type. Kunststof bestand tegen vocht, gemakkelijk te hanteren. Als deze soort echter per ongeluk wordt verbogen, kan dit de hele structuur beïnvloeden. Het lost perfect op, zorgt voor isolatie en is een element van decor.
 • Metalen hoeken gebruikt samen met zware rechthoekige tegels, omdat ze rustig zware lasten dragen. In dit geval moet het metselwerk echter perfect vlak zijn, omdat het niet gemakkelijk is om dergelijke producten te buigen. Er zijn messing en roestvrij staal.

Roestvast stalen elementen zijn duurzaam en hebben een hoge dichtheid. Meestal hebben ze gouden en zilveren kleuren, maar ze zijn ook te vinden in brons, chroom, vernikkeld en messing. Gemakkelijk te schilderen.

 • Keramische hoeken hebben meestal een decoratieve functie en worden in composities gebruikt. Ze worden gekenmerkt door een patroonontwerp.Ze zijn echter nogal kwetsbaar en zijn niet bestand tegen schokbelastingen.

De ontwerpkenmerken van de hoeken zijn verdeeld in hard, zacht en semi-rigide:

 • taai Producten gemaakt van metaal en aluminium worden beschouwd. Aanvankelijk zijn ze niet geverfd en hebben ze een natuurlijke kleur. De kosten van grondstoffen zijn hoog genoeg in vergelijking met andere soorten, wat de prijs van het eindproduct beïnvloedt.
 • Halfstijve - Dit zijn elementen gemaakt van plastic. Ze zijn licht genoeg en flexibel, ze hebben verschillende kleurnuances, ze zijn gemakkelijk te geverfd. Zeer zelden worden dergelijke producten in het zwart aangetroffen.
 • zacht de hoeken zijn ook van plastic, maar hun verschil zit in de siliconen randen. Ze worden als universeel beschouwd, kunnen worden gebruikt bij het werken met alle betegelde oppervlakken.

   Van bijzonder belang zijn decoratieve lijsten. Het zijn volumetrische producten met een glad of van een patroon die, indien nodig, worden gecombineerd tot een enkele samenstelling volgens de identiteit van het patroon. Kan een bepaalde stijl van interieur weerspiegelen. Gemaakt van verschillende materialen.

   Vormen wordt gebruikt voor maskering op de kruising van materialenmet verschillende kleuren en textuur, evenals om composities te maken op oppervlakken. Goed verbergt gebreken en trekt de aandacht. De elementen die worden gebruikt om de voegen van de twee vlakken van de kamer (plafond, muur en vloer) te verbergen, worden vloer- en plafondplinten genoemd. Bij rechtstreekse aansluiting op vloerbedekkingen worden voornamelijk metalen en kunststof profielen gebruikt.

   toepassing

   Hoeken worden direct gelegd tijdens de installatie van de tegel. Het gebruik van extra bevestigingsmiddelen is niet nodig, omdat ze worden vastgehouden door de kleefstofsamenstelling en de coating zelf. Er zijn geen speciale problemen bij het werken met deze elementen - ze worden echter eenvoudigweg vastgelegd moeten voorzichtig en attent zijn bij het installeren.

   Afhankelijk van het doel dat de ontwerper wil bereiken, worden verschillende soorten producten gebruikt. Om mogelijke defecten te sluiten en om een ​​nauwkeurigheid te geven naar een algemeen beeld, worden plastic modellen gebruikt. Keramiek voor decoratieve functies, draagt ​​bij aan de luxe en elegantie van de inrichting van het appartement. Messing en chroom zijn relevant voor de retrostijl.

   Vaak is er een behoefte om verschillende oppervlakken aan te leggen, bijvoorbeeld bij het verplaatsen van een badkamer naar een gang kan het tegels en laminaat zijn.

   Als het tijdens reparatie nodig is om het oppervlak in zones te verdelen, kan dit op verschillende manieren worden gedaan. De meest populaire en eenvoudigste optie is om een ​​drempel te gebruiken. Het kan van verschillende materialen zijn gemaakt, verschillende maten en eigenschappen hebben. Bij het installeren van deze drempels worden ook profielen gebruikt, die in de regel op bevestigingsmiddelen worden gemonteerd.

   Meestal wordt de verbinding gesloten met een metalen of plastic koppelmoer, die met schroeven wordt bevestigd. De installatie vereist geen speciale vaardigheden. Ook kan een soortgelijke verbinding van twee verschillende oppervlakken worden gesloten met een flexibel profiel dat lijkt op twee T-vormige helften - één aan de onderkant, de andere wordt van boven ingevoegd, waarvoor geen extra elementen nodig zijn.

   En tot slot de methode van koppelen met een "vloeistofprofiel" wint aan populariteit. Het is een waterdicht mengsel van elastische lijm en kurk.

   installatie

   Om de hoeken er zelfs na het leggen van de keramische tegels uit te laten zien, is het noodzakelijk om de rand in de vorm van profielhoeken te gebruiken. Bij het uitvoeren van reparaties bepaalt de meester zelf of hij begint met het installeren van de hoeken of het leggen van de tegels.Je kunt deze elementen tegelijkertijd met de tegel installeren en er bovenop staan. De tweede methode is eenvoudiger, maar alleen gericht.

   In elk geval spelen markerings- en zapilivanie-verbindingen van betegelde hoeken een belangrijke rol, omdat het hier van afhankelijk is hoe vloeiend en nauwkeurig de tegel zal worden aangelegd.

   Bij het selecteren van hoeken moet benadrukt worden dat ze overeenstemmen met de afmeting van de tegel om problemen tijdens de installatie te voorkomen. In eerste instantie is het product op een speciale lijm gemonteerd, u kunt plakband gebruiken. Dezelfde lijm vult noodzakelijkerwijs de holten in de structuur.

   Wat betreft de metalen hoeken, misvormde producten kunnen niet worden gebruikt, dit kan het uiterlijk in de eindfase beïnvloeden. Het legprofiel heeft een positief effect op de sterkte van de afgewerkte coating. Het is raadzaam om te beginnen met werken met een open muur, die de aandacht vestigt op het betreden van de kamer. Het is noodzakelijk om vóór het begin van de reparatie nauwkeurige metingen uit te voeren, dit zal helpen om het bijwerken van tegels en andere corrigerende momenten in de toekomst te minimaliseren.

   De hoeken moeten één tot twee millimeter dikker zijn dan de tegels zelf, zodat ze in de inkeping passen.

   Het installatieschema van externe en interne elementen verschilt:

   • De buitenste hoek van de gewenste grootte wordt toegepast op de hoek van de muur, een tegel wordt geplaatst in beide kanalen en de nodige markeringen worden gemaakt. Hierna wordt de tegel verwijderd en wordt het profiel precies op de labels gelegd die al op de lijm zitten. Vervolgens wordt de lijm op de tegel zelf aangebracht, die op de groeven wordt aangebracht en stevig wordt aangedrukt. Overtollige lijm moet van het buitenoppervlak worden verwijderd en vervolgens worden met plakband, beide tegels en de hoek tot droog vastgezet.
   • Bij het installeren van de binnenhoeken wordt tegellijm aangebracht op de tegel zelf en op de muur waar het element wordt gelegd. Vervolgens wordt een hoek op de gewenste plaats geplaatst en wordt de tegel op het profielkanaal geplakt. Het gebruik van een bouwkruis is nodig om de afstand tussen de tegels gelijk en duidelijk te maken. Daarna wordt een andere tegel gelijmd en 24 uur volledig gedroogd.

    In beide gevallen, na het beëindigen van het werk en na het einde van de dag, is decoratieve voegen aan te bevelen. Bij het markeren van hoeken van 45 graden wordt meestal een driehoek gebruikt.

    Tijdens alle tegelbewerkingen moet u de locatie van de hoeken bepalen en, indien nodig, aanpassingen aanbrengen. Na het leggen moet je 24 uur wachten voordat de lijm volledig is opgedroogd.. Vervolgens wordt het werk geëvalueerd, mogelijke defecten geïdentificeerd. In dit stadium worden kleine onvolkomenheden geëlimineerd met een tegelvoeg.

    Hoe je de hoeken op de tegels met hun eigen handen installeert, zie de volgende video.

    Tips om te kiezen

    • Bij het kiezen van hoeken, is het noodzakelijk om rekening te houden met alle parameters - materiaal, maat, kleurbereik.
    • Eerst moet u het aantal externe en interne hoeken berekenen van de ruimte waarin de reparatie zal plaatsvinden. Op basis hiervan wordt het aantal hoeken dat in het werk moet worden gebruikt gelegd. Experts adviseren om een ​​paar stukjes "in reserve" toe te voegen.
    • Elementen kunnen verschillende lengten hebben, ze moeten aan de uiteinden worden gesneden. Wat betreft de dikte, zoals eerder vermeld, moet het oppervlak één of twee millimeter groter zijn dan de tegel. Als de ruimte meerdere soorten tegels zal gebruiken, worden de hoeken voor elk afzonderlijk geselecteerd.
    • Wat kleur betreft, speelt in de eerste plaats het kleurenschema van de tegel zelf een rol. Hoeken kunnen in tint samenvallen met de hoofdkleur van de kamer, maar ook als contrast daarmee.Het hangt allemaal af van de ideeën van de ontwerper en ideeën over de uiteindelijke vorm van de kamer. Houd er rekening mee dat de winkels over een breed kleurenassortiment van deze elementen beschikken, dus als u een keuze maakt, kunt u een voorbeeld van de tegel meenemen, in verband waarmee een tint wordt gekozen.
    • En tot slot, het materiaal. Naast de prijs- en kwaliteitsverhouding moet ook rekening worden gehouden met het gemak van de verwerking van het element, evenals met de esthetische factor en het ontwerpidee.
    • Keramische hoeken werken het best met een decoratieve taak, ze kunnen ideaal de tegel in kleur en textuur plaatsen en ook een rijke en elegante uitstraling geven aan de kamer. Deze elementen zijn sterk genoeg, wat echter bepaalde verwerkingsproblemen met zich meebrengt en een hoge prijs heeft.
    • PVC is gevoelig voor impact, buigt gemakkelijk en is niet erg betrouwbaar in termen van sterkte. Maar dit is het meest pretentieloze element tijdens installatie en verwerking, die met bijna alle beschikbare middelen kan worden uitgevoerd. Het heeft een grote verscheidenheid aan kleuren en de laagste prijs.
    • Metalen producten zijn duurzaam en bijzonder duurzaam. Ze zien er mooi en duur uit. Problemen met de verwerking ervan komen meestal niet voor.
    Comments
     auteur
    Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

    Inkomhal

    Woonkamer

    slaapkamer