Terracottategels: toepassingsfuncties

Terracotta werd vroeger door ambachtslieden gebruikt om interieurartikelen, bas-reliëfs, sculpturen te maken. Op dit moment wordt dit materiaal op verschillende gebieden gebruikt. Hiermee voert u de bekleding van kachels en open haarden uit.

Na het lezen van dit artikel, leert u over de voordelen, kenmerken van het gebruik van terracotta tegels, de nuances van het kiezen van een dergelijk afwerkingsmateriaal.

Speciale functies

Dergelijke tegelcoatings worden gemaakt met behulp van witte chamotteklei. Dit materiaal is zeer goed bestand tegen hoge temperaturen. Met de hulp van roosterklei creëren fabrikanten sterke producten met een grofkorrelige structuur. Zulke tegelmaterialen zien eruit als bakstenen uit Praag, stenen.

Er zijn terracotta-coatings van zwarte, roodachtige, bruinachtige tinten. Dergelijke materialen zijn goed te combineren met verschillende stijlen. Hun textuur ziet er erg mooi uit, het wordt een uniek hoogtepunt in het interieur.

Toepassingsgebied

Meestal worden dergelijke materialen gekozen om open haarden en fornuizen te fineren. Er zijn echter andere mogelijke toepassingen van dergelijke tegelbekledingen. Dergelijke materialen kunnen bijvoorbeeld fineergevels van huizen zijn: deze coatings zijn bestand tegen lage temperaturen, lange levensduur. Ze worden ook gebruikt voor wandbekleding, waardoor vloerbedekkingen worden gecreëerd (dergelijke producten houden niet langer esthetisch vast, zelfs in gevallen waarin ze voortdurend in contact komen met schoenen, zodat ze goed geschikt zijn voor gangen).

Terracotta tegelmaterialen kunnen worden gebruikt om de muren bij de kachel, in het bad, te isoleren. Ze beschermen ze op betrouwbare wijze tegen hoge temperaturen.

Voors en tegens

Deze tegelmaterialen hebben veel voordelen.

De belangrijkste voordelen:

 • gemak van zorg;
 • weerstand tegen zonlicht en ultraviolette straling;
 • brandwerendheid, vorstbestendigheid;
 • milieuvriendelijkheid, veiligheid voor de menselijke gezondheid;
 • vloeistof weerstand.

Dergelijke coatings hebben echter een minus. Omdat hun structuur poreus is, is het materiaal vrij fragiel. Het is niet bestand tegen schokken.

types

Terracotta tegelcoatings variëren niet alleen in kleur, maar ook in vorm. De meest populaire zijn vierkante en rechthoekige producten, maar er zijn ook zeskantige varianten te koop.

Dergelijke materialen worden op de machine gemaakt of handmatig. Handgemaakte producten zijn meestal duurder, omdat kleine gebreken op de tegel het alleen maar subtieler maken.

Hoe te kiezen?

Bij het kopen van tegelmaterialen uit terracotta, moet u rekening houden met bepaalde nuances. Als u een klein gebied wilt bedekken, zorg er dan voor dat alle producten tot dezelfde batch behoren en niet van elkaar verschillen in kleur.

Als het gebied aanzienlijk is en de tegels veel, maar de producten behoren tot verschillende batches - meng gewoon alle materialen die je hebt. Zelfs als ze in tinten verschillen, ziet de algehele compositie er heel interessant uit.

Wanneer u een geschikte optie kiest voor een open haard of kachel, zorg er dan voor dat de dikte van de producten niet minder is dan 8 mm. Stop met plukken met ingekeepte deksel.Zo'n tegel hecht goed aan de mortel. Sommige producten worden geïnstalleerd met behulp van speciale sluitsystemen.

De uitvoering van de aanleg

Voor de installatie zal het werk veel tijd moeten spenderen.

Geconfronteerd met moet worden uitgevoerd in verschillende fasen:

 • voorbereiding van het kader;
 • lijm voorbereiding;
 • tegels leggen;
 • werk met steken.

Voorbereiding van het oppervlak

Als de fundering een oud metselwerk is, moet u verschillende invallen, stof, vuil en vet verwijderen. Het hangt af van de netheid van het oppervlak, hoe goed de tegel zal vallen.

Als de open haard, heb je onlangs een kachel geïnstalleerd, wacht ongeveer een maand voordat geconfronteerd. Er zou krimp moeten optreden. Anders is het heel goed mogelijk dat na verloop van tijd scheuren op het tegelmateriaal verschijnen. De tegel kan zelfs beginnen af ​​te vallen.

In sommige gevallen worden hittebestendige terracotta coatings gebruikt voor het bekleden van sauna's, baden. Controleer voor het leggen van de tegel of er een schimmel op het oppervlak zit. Zorg dat de basis droog is. Als u schimmel of schimmel vindt, behandel het oppervlak dan met een speciale primer. Het helpt niet alleen om het probleem het hoofd te bieden, maar voorkomt ook schimmelvorming in de toekomst.

Scheuren en spanen op het oppervlak kunnen worden verwijderd met een cementmortel die brandwerend is. Na gebruik moet het volledig drogen.

Het is mogelijk om een ​​rooster van metaal aan de oven te bevestigen. Zo kunt u splijten van tegelmateriaal voorkomen.

Lijm samenstelling

U kunt kiezen uit de volgende opties:

 • Een mengsel van zand en cement. Een dergelijke oplossing kan met de hand worden gemaakt.
 • Mastiek die bestand is tegen hoge temperaturen. Het kan worden gekocht in afgewerkte vorm. Het droogt snel, zorgt voor een goede hechting, dergelijk materiaal is van kunststof. Tegelcoating zal zich na een paar uur goed herstellen. Het materiaalverbruik zal in dit geval klein zijn.
 • Speciale lijmen voor tegels. Ze zijn gebaseerd op cement. Dergelijke materialen zijn zeer bestand tegen hoge temperaturen. Deze verbindingen verschillen ook in elasticiteit, plasticiteit. Met behulp van dergelijke lijm kan het leggen van tegelmaterialen zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd, maar de kosten van dergelijke samenstellingen zijn vrij hoog.

Gaan de kleefstof samenstelling, lees de instructies ervoor en houd rekening met alle aanbevelingen die daar worden vermeld.Je moet niet meteen veel lijm voorbereiden als je nog niet eerder met tegels hebt gewerkt. Door gebrek aan ervaring kunt u eenvoudig veel van het materiaal verspillen.

Besteed aandacht aan de verpakking waarin lijm werd verkocht. Meestal geeft dit de temperatuur aan die het materiaal kan weerstaan. Overweeg dit bij het kopen van een lijm voor een kachel of open haard.

Hoe maak je zelf een oplossing?

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om geen geld uit te geven aan speciale lijm, maar om een ​​materiaal te maken dat geschikt is voor installatie op zichzelf.

Deze optie is geschikt als:

 • je hebt alles wat je nodig hebt bij de hand om de oplossing voor te bereiden;
 • weinig werk (in dit geval is het niet praktisch om geld uit te geven aan een speciale kleefstofsamenstelling).

De voorbereiding van de oplossing is als volgt:

 • meng zand en cement droog;
 • voeg vloeistof toe;
 • zout, asbest toevoegen;
 • gebruik een bouwmixer, meng de oplossing grondig.

houdende

Begin met het leggen van tegelmaterialen vanuit de hoeken. Dus het uiterlijk van de coating is voltooid en je kunt het laten uitzien als een metselwerk.De lijm moet worden uitgespreid aan de andere kant van de tegel, die gegroefd is. Met behulp van een getande spaan kunt u de dikte van de laag regelen.

Breng de kleefstofsamenstelling niet alleen aan op tegelmaterialen, maar ook op de basis zelf. De coating duurt slechts lang als u alle sleuven vult en zorgt voor een betrouwbare bevestiging van de tegels. Om de positie van het product aan te passen, drukt u het naar de oppervlakte en legt u het zo nodig neer.

Om te controleren of de tegels correct liggen, kunt u het gebouwniveau gebruiken. Met behulp van speciale kruisen, kunt u de afstand tussen de producten hetzelfde maken.

snoeien

Voor het knippen van terracotta betegeld materiaal met behulp van een slijpmachine, wordt het afgeraden om andere gereedschappen te gebruiken.

Markeer het onderdeel dat u wilt verwijderen. Men moet niet vergeten dat terracotta tegels niet bestand zijn tegen mechanische belasting. Het snijden moet heel voorzichtig gebeuren, anders kan het product beschadigd raken.

Voegen

De volgende dag moet het voegen worden uitgevoerd. Dit kan worden gedaan met behulp van speciale mengsels die verschillen in thermische stabiliteit.Vergeet niet dat het mengsel moet worden bereid op basis van de aanbevelingen die in de instructies worden vermeld.

Met een injectiepistool kunt u betere resultaten bereiken. Moet op elke naad worden verplaatst, het mengsel moet gelijk zijn aan de tegelmaterialen. Je kunt het overtollige mengsel verwijderen met een schroevendraaier of een lemmet. Maak de naden zo glad mogelijk met uw vingers (om de huid van uw handen te beschermen, wordt aangeraden om met handschoenen te werken).

Handige aanbevelingen

Zorg er bij het voegen voor dat het mengsel niet op het tegeloppervlak terechtkomt. Als dit gebeurt, was het dan niet onmiddellijk. Het mengsel wordt dus alleen op de reliëftegel verdeeld en het zal erg moeilijk zijn om er vanaf te komen. U moet wachten: de specie zal hard zijn en u kunt hem schoonmaken met een mes.

Witte voeg wordt meestal gebruikt, maar u kunt verschillende tinten krijgen met verschillende kleuren. De rol van kleuren speelt metaaloxiden.

De kachel of openhaard kan niet onmiddellijk worden gebruikt. Wacht na de installatie ten minste twee dagen.

zorg

Als de verontreiniging van tegelmaterialen sterk genoeg is, moet u gereedschap gebruiken waarmee u vlekken kunt verwijderen. Hiervoor kan een gewone vloerreiniger geschikt zijn.

U kunt kleine verontreinigingen en stof verwijderen met reinigingsdoekjes. Om de esthetiek van het uiterlijk van de tegelcoating te behouden, wordt het oppervlak gepolijst met behulp van een wax-samenstelling.

Terracotta betegelde vloeren zijn ideaal als niet alleen esthetiek nodig is, maar ook hittebestendigheid. Bij het uitvoeren van installatiewerkzaamheden moet echter rekening worden gehouden met bepaalde aanbevelingen. Als je kwaliteitsmateriaal gebruikt en alles goed doet, ziet de tegel er heel mooi uit en gaat hij zo lang mogelijk mee.

Zie de volgende video om te leren hoe u een terracottategel finaal kunt fineren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer