Standaard tegelafmetingen: subtiliteiten naar keuze

Als we een keramische tegel kiezen, zijn we gebaseerd op een reeks kenmerken. Deze productkwaliteit, ontwerp en prijs. Maar er is nog een belangrijke parameter die niet over het hoofd mag worden gezien, zodat het resultaat van de reparatie u beviel. We hebben het over de grootte ervan.

Types en afmetingen van tegels

Ontwerpers bieden ons niet alleen een breed scala aan texturen en kleuren van keramische tegels, maar ook verschillende vormen, en de afmetingen van dit bekledingsmateriaal:

 • Square. Wordt vaak gebruikt voor het afwerken van de vloer. Met behulp van zo'n plaat ontstaat een klassiek beeld. Maar vaak is het te zien op het keukenschort en op de muur in de badkamer. Als u een vierkant op een verticaal en horizontaal oppervlak gebruikt, kan het resultaat u overstuur maken, omdat esthetische proporties worden geschonden.

Er moet rekening worden gehouden met een belangrijke nuance: als de vloer uit vierkanten bestaat, zijn de muren beter versierd met rechthoeken of mozaïek.

 • Rechthoek. Het meest populaire type voor wanddecoratie. Afhankelijk van de grootte en beeldverhouding, kunt u verschillende installatieprogramma's gebruiken. Als u daarnaast de juiste verhoudingen kiest, kunt u verschillende dimensies van een gegeven geometrische vorm op hetzelfde vlak gebruiken. Met die rechthoek kun je de beroemde leggende "kerstboom" maken. Er zijn geen algemene richtlijnen voor het kiezen van formaten en combinaties van verschillende vormen. Het hangt allemaal af van je verbeelding en artistieke smaak.
 • Ruit. Sommige bekende fabrikanten, zoals Ballester Porcar, Cevica, bieden ons zo'n ongewone vorm. Het interieur, gemaakt in deze versie, zal er vrij strikt uitzien, maar het is ongebruikelijk en luxueus. Voor liefhebbers van comfort en gemak, kunt u een optie kiezen die zachte bekleding simuleert (het is de vorm van een diamant waarmee u dit kunt doen).
 • Driehoek. Het is zeldzaam om een ​​kamer te vinden die volledig is afgezet met driehoekige tegels. Maar het ziet er geweldig uit als een decoratief accent.Niet alle fabrikanten produceren een dergelijke vorm, maar als u een doel stelt, zult u het zeker in de uitverkoop vinden.
 • Vijfhoekig en zeshoekig. Ongewone vormen die consumenten veel interesseren. Het feit is dat zelfs de gefragmenteerde aanzetting van zeshoeken of pentahedra op de vloer of muur het interieur veel interessanter en frisser maakt. Maar wanneer u het kiest, moet u nadenken over hoe u het met andere vormen zult combineren om een ​​ideaal beeld zonder hiaten te creëren.
 • "Kabanchik". Een speciaal kenmerk van deze vorm zijn de randen van de tegel die zijn afgeschuind op 45 graden. Hetzelfde heeft een rechthoekige vorm en imiteert decoratieve baksteen. De maten kunnen verschillen, maar de meest populaire opties zijn 7,5 x 10 cm, 28,5 x 8,5 cm, 10 x 20 cm.

De keuze van de grootte hangt af van het gedeelte van de kamer. Hoe kleiner de kwadratuur, des te bescheidener de grootte is om te kiezen om het niet visueel kleiner te maken.

Mogelijke maten

Als u alle beschikbare tegelgroottes probeert te classificeren, krijgt u het volgende:

 • Klein van formaat. Zoals de naam al aangeeft, is dit de kleinste op de markt van vandaag. Het is een blok van 5x5 cm.Hiermee kun je eenvoudig een patroon of zelfs een echte afbeelding in het vliegtuig maken. Houd er rekening mee dat het leggen van een mozaïek bijna een juwelier is, dus het is beter om het toe te vertrouwen aan een professional.
 • klassiek. De afmetingen kunnen variëren van 10 cm tot 50 cm, het moet worden begrepen dat deze zowel vierkanten en rechthoeken kunnen zijn, en in sommige gevallen zelfs meer complexe vormen. Dit type is het populairst. De reden is simpel: dit bereik van de grootteafmetingen is geschikt voor de meeste taken, de kachel is eenvoudig te leggen, met behulp van het spel met vormen en afmetingen kunt u het gewenste effect bereiken.
 • Groot formaat. De zijkanten van dit type kunnen parameters hebben van 50 tot 120 cm. Aan de ene kant is het duidelijk dat het gemakkelijker is om één plaat van 100x100 cm te leggen dan om hetzelfde gebied uit een mozaïek te leggen, maar aan de andere kant is het alleen geschikt voor kamers met een groot vierkant.

Bij gebruik in kleine ruimtes zal het nodig zijn om de plaat te snijden, wat niet erg handig is. Bovendien kan tekenen eronder lijden. Maar vreemd genoeg is het zo'n tegel die erg populair is bij moderne ontwerpers.

Het punt is dat je met zijn hulp een enkel web kunt maken, waarvan de naden bijna onzichtbaar zijn. Het lijkt erop dat de muur en vloer zijn afgewerkt met een enkel stuk marmer of graniet.

De keuze van de tegelgrootte kan ook gebaseerd zijn op een dergelijke belangrijke parameter als prijs. Gemiddeld kosten mozaïek en grote platen 20-30% meer.

Voor muren

De klassieke grootte van betegelde of keramische tegels voor wanden heeft parameters van 20x30 cm. Meer recent waren juist deze afmetingen in de meeste appartementen te zien. Maar interesse in nieuwe vormen en de mogelijkheid om unieke projecten te implementeren moedigen mensen in toenemende mate aan om tegels van andere formaten te bekijken.

Er zijn de volgende maten wandtegels:

 • 120x240 mm;
 • 150 x 150 mm;
 • 150x200 mm.

Het heeft geen zin om alle beschikbare dimensies op de markt te vermelden. Je kunt alle variëteit zien in een nabijgelegen ijzerhandel. En als geen van de opties voldoet aan uw hoge eisen, kunt u contact opnemen met de fabrikanten en de mogelijkheid bespreken om tegels te maken volgens uw individuele afmetingen. Sommige bedrijven bieden deze service wel aan.

Wat de dikte betreft, is deze meestal minder dan die van de vloertegel. Dit komt door het feit dat het dergelijke duurzaamheid niet vereist. Standaardparameters variëren van 0,4 cm tot 1 cm, deze afmetingen maken het mogelijk om duurzaam te blijven. Hier is een belangrijk kenmerk het gewicht van een afzonderlijke tegel: hoe kleiner het is, hoe gemakkelijker het is om het op een verticaal oppervlak te monteren.

Voor het woord

De meest populaire vorm voor de vloer blijft het plein. De standaardmaten worden gepresenteerd in drie variaties:

 • 10x10 cm;
 • 30x30 cm;
 • 60x60 cm

Fabrikanten bieden andere opties (5x5 cm, 20x20 cm, 33x33 cm, enz.), Maar consumenten geven nog steeds de voorkeur aan tegels met standaardafmetingen. Producten met een rechthoekige vorm imiteren heel vaak natuurlijke materialen, met name hout. In dit geval zijn de volgende maten populair: 15x45 cm, 12x60 cm, 15x60 cm, 19x60 cm, 14x66 cm, 15x66 cm. Deze optie is perfect voor een bad waar parket of laminaat onmogelijk is, maar ik wil de textuur van hout zien.

De dikte van de vloertegel is iets groter dan die van de muurtegel. Dit komt door het feit dat het een hoge sterkte en duurzaamheid vereist. De minimale dikte is 9 mm, maar er zijn platen en 20 mm en 23 mm.

Mozaïek en decoratieve steen

Het mozaïek kan 1 tot 20 cm groot zijn, maar wees niet bang dat je zelf de vierkanten van 1 cm moet opleggen. Fabrikanten hechten ze aan het raster (de grootte kan ook anders zijn), die aan de muur is bevestigd.

Dit onthult een zeer belangrijke eigenschap van dit formulier. Het kan op ongelijke oppervlakken worden gemonteerd. Ze kan bijvoorbeeld de zijkant van het bad of een ander bol oppervlak afsnijden.

Een van de grootste problemen bij de installatie van een tegel is de noodzaak om deze in te korten en aan te passen aan de bestaande afmetingen van de ruimte. Maar dit is absoluut geen probleem bij het gebruik van een mozaïek, omdat het snijden van het rooster langs het gewenste traject geen probleem is.

Er is ook een dergelijke muurafdekplaat als decoratieve steen. Het is gemaakt op basis van klei, acrylhars of cement. Extern kan het baksteen, zandsteen, kalksteen en andere natuurlijke materialen imiteren. Het wordt meestal geproduceerd door platen, waarvan de afmetingen volledig kunnen verschillen, afhankelijk van het type en de fabrikant.

Maar u kunt ook tegels vinden die afzonderlijke stenen zijn. Hun maat is veel kleiner.Maar als u een moeilijke kamer moet voltooien, waar er bijvoorbeeld veel uitsteeksels en nissen zijn, is dit onmisbaar.

Hoe te kiezen?

Een paar eenvoudige tips:

 • Grote kamers. Ruimtes die indrukwekkend groot kunnen zijn, kunnen de tegel en de juiste afmetingen veroorloven. Maar het is niet nodig om alle muren in grote blokken af ​​te knippen. Met de juiste aanpak ziet een combinatie van verschillende grootten en kleuren er interessant en organisch uit.

Als alle muren of de vloer is versierd met mozaïek, dan is er een kans dat je in de ogen begint te rimpelen. Het moet alleen als accenten worden gebruikt.

 • Kleine kamers. De regel hier is dat hoe kleiner de ruimte, hoe kleiner de grootte van de tegel. Vergeet niet om de verhouding tussen de grootte van de tegel en de kamer te berekenen. Beter als ze veelvouden zijn. Dat wil zeggen dat als de breedte van de toiletruimte 1 m is, het handiger is om een ​​tegel te kiezen met een lengte van 20 cm, 25 cm, 50 cm, zodat u aanzienlijk minder hoeft te trimmen.
 • Badkamer. Zelfs in kleine badkamers kun je een echt meesterwerk creëren. Een combinatie van mozaïek en standaardtegels kan helpen. Je kunt je ook richten op een van de muren.Het ziet er origineel uit. Het wordt als traditioneel beschouwd om tegels van dezelfde grootte te gebruiken, maar in verschillende kleuren aan de boven- en onderkant. Meestal wordt een grens gebruikt bij de kruising.
 • Kitchen. Als de grootte van de ruimte dit toestaat, kunt u grote blokken gebruiken om een ​​volledig beeld te creëren. Anders adviseren we om de klassieke opties te doen. Hoewel je hier de verbeelding kunt laten zien en het originele installatiepatroon kunt kiezen (dit is alleen mogelijk bij het kiezen van rechthoekige tegels). Als gevolg hiervan krijgt u een unieke tekening en vermijdt u triviale oplossingen. Als je een aanhanger bent van de klassiekers, kies dan een vierkant.
 • Paul. Velen zijn bang om tegels op de vloer te leggen, omdat ze denken dat het erg glad zal zijn. Om dit te voorkomen, zal het matte oppervlak van het product helpen. Ook het bereiken van dit doel draagt ​​bij aan de kleine afmetingen van de tegels. Dat is de reden waarom de vloeren in de zwembaden en douches vaak zijn versierd met kleine tegels of mozaïeken.

Plaatformaat is de sleutel. Zelfs als je dol bent op haar ontwerp, maar de parameters zijn niet geschikt voor een bepaalde kamer, dan gaan alle inspanningen verloren. Veron daarom deze parameters niet bij het kiezen ervan.

Hoe je de juiste tegel en de juiste grootte kiest, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer