Lijm voor PVC-tegels: de subtiliteiten bij uitstek

Onlangs, verhoogde vraag PVC-tegels. Een enorm assortiment platen wordt gepresenteerd op de moderne markt voor bouwmaterialen: verschillende ontwerpopties in alle kleuren en maten. Om ze te beveiligen, heeft u hoogwaardige tegellijm nodig. Het is noodzakelijk om allereerst het type van deze oplossing te bepalen.

Hoe te kiezen?

Als u zelf reparaties in uw eigen woning of appartement wilt uitvoeren, zult u zeker voor de keuze moeten staan ​​om hoogwaardige tegels en beproefde lijm te kiezen. Dit is echt belangrijk. Met betrekking tot de keuze van tegellijm kunt u praktisch advies geven. Je moet zeker aandacht aan hen besteden. Onmiddellijk moet worden opgemerkt dat alle materialen van hoge kwaliteit moeten zijn, betrouwbaar, om geen problemen te hebben met de verdere werking.

Koop materialen voor constructie alleen in vertrouwde winkels die u vertrouwt.

Nadat u uiteindelijk een hardware-winkel hebt gekozen, moet u het type tegellijm kiezen. Er is dus een betegelde oplossing in de vorm van een pasta. Hij is volledig klaar voor gebruik. Er is ook een optie die een normale droge mix is. Het moet op de juiste manier worden verdund, zorgvuldig worden voorbereid. Dit mengsel kan op multiplex worden aangebracht.

Onder experts op het gebied van constructie is er een algemene mening dat het lastig is om met gewone pasta's te werken. Dat is de reden waarom de meeste professionals adviseren om tegellijm in een droge vorm te kopen. Dit is een van de meest voorkomende opties. Het is gemakkelijk om de compositie te verdunnen met gewoon water in de juiste verhoudingen, dus dit proces zal niet veel tijd kosten. Droge mix garandeert hoge prestaties en de prijs is redelijk acceptabel.

Bij het kopen moet u rekening houden met zelfs kleine nuances:

 • Uit de structuur van de basis, de dikte van de aangebrachte lijmlaag, is een spatel, die tijdens het werken wordt gebruikt, afhankelijk van de lijmstroom.
 • De lijm wordt verkocht in verpakkingen van 5 kg, 12 kg en 25 kg.
 • Het verwijderen van de resten van de compositie van de handen en gereedschappen onder stromend water is eenvoudig genoeg.
 • De gegarandeerde houdbaarheid van de lijm is één jaar.
 • Bij het installeren van een vinyltegelvloer is een acrylcompositie met een pastavormige structuur betrouwbaarder en praktischer. Dankzij deze eigenschappen rust de lijm op het ruwe substraat in een uniforme laag.

Acrylverbinding

Bij het leggen van verschillende vloerbedekkingen worden verschillende methoden gebruikt, en een van de meest voorkomende is het leggen met behulp van lijm. Deze methode is ideaal voor het installeren van PVC-vloertegels. Om de juiste lijm te kiezen, moet u rekening houden met het type coating, de vochtigheid in de kamer. De epoxy-samenstelling van de lijm hangt ervan af.

In sommige gevallen, geschiktere acryldispersiekleefstof, die verschillende voordelen heeft:

 • Is niet giftig. Veilig voor de menselijke gezondheid.
 • Door een bepaalde structuur verspreidt het zich niet over het oppervlak, het plakt alle materialen aan elkaar. Het kan op verschillende oppervlakken worden gebruikt.
 • Reukloos. Bestand tegen hoge luchtvochtigheid, om te vuren.
 • Snel bevriest, lijmt oppervlakken.
 • In het geval van een onjuiste tegellegging, kan het werk binnen een half uur worden gecorrigeerd.
 • Bij het werken met de compositie is er geen behoefte aan extra voorzorgsmaatregelen.
 • Binnen een dag kunnen de gebonden oppervlakken worden onderworpen aan maximale belastingen.

Om het gewenste resultaat te bereiken is alleen mogelijk onder alle omstandigheden van het gebruik van acryllijm:

 • Temperatuur modus. De minimumtemperatuur in de ruimte mag niet lager zijn dan +10 graden.
 • Kleefstof mag niet categorisch worden aangebracht op een nat ontladingssubstraat.
 • Het is noodzakelijk om de lijm gelijkmatig over het oppervlak te verdelen met een speciale gekerfde lijmkam.
 • Als er lijm op de voorkant van de tegel komt, moet u de lijm voorzichtig verwijderen met een zachte doek en een alcoholoplossing. Anders zal het veel moeilijker zijn.
 • Zorg ervoor dat de ondergrond schoon is voordat u met de werkzaamheden begint. Het oppervlak moet droog en waterpas zijn.

types

Onder het enorme aantal fabrikanten kan worden onderscheiden Thomsit en "Homakol", goed bewezen. Hoogwaardige producten van deze bedrijven zijn erg gewild.

Er zijn verschillende soorten lijm die het meest geschikt zijn voor de installatie van vinyltegels:

 • Universele compositie ideaal voor installatie van vloeren.Het is bestand tegen mechanische spanning, elastisch. Volgens de specificaties, meer geschikt voor gebruik binnenshuis. Ecologisch veilig. Door productie worden alleen oplosmiddelen van organische oorsprong gebruikt. Het is toegestaan ​​om het te gebruiken bij de uitrusting van het "warmte-geïsoleerde vloer" -systeem.
 • Thomsit K 188 E. Deze samenstelling helpt de geluids- en thermische isolatiekwaliteit van de vloerbekleding te verbeteren. De aanwezigheid in de samenstelling van de polymeercomponenten betekent dat de lijm niet kan worden aangebracht bij het leggen op absorberende bases. Heeft zich gevestigd als een milieuvriendelijk materiaal.
 • Deko Bond Ssangkom. Deze samenstelling kan op elke basis worden gebruikt. Voordat u aan het werk gaat, moet u het oppervlak zorgvuldig voorbereiden. Het moet schoon en droog zijn. De eigenaardigheid van deze lijm is dat het gebruik ervan is toegestaan ​​bij hoge luchttemperatuur in de kamer. Volledige uitharding van de lijm vindt plaats op een dag. Toegestaan ​​om de positie van gelijmde tegels een half uur aan te passen. De samenstelling is veilig voor de menselijke gezondheid.
 • Homakoll 208. In de compositie zijn er acrylcomponenten. Geschikt voor het verlijmen van elk oppervlak behalve schuim.Economisch: onder bepaalde temperatuuromstandigheden is ongeveer 1 kg lijm voldoende voor een oppervlaktebehandeling van 2 tot 4 vierkante meter.

Dit is slechts een klein deel van de opties gepresenteerd in de bouwmarkt. In elk geval moet de hechtmiddelsamenstelling worden gekozen op basis van individuele behoeften: zo kan bijvoorbeeld een kwartsvinylmengsel op beton worden bewerkt.

Hoe een oplossing te maken?

Het aantal speciale tegellijmen is groot, maar er zijn weinig kant-en-klare composities, daarom is het vaak nodig om de oplossing zelf te maken. De beste optie is een cementmortel, waarvoor cement en zand worden genomen in hoeveelheden van 1: 4. Het droge mengsel moet worden verdund met water tot een romige consistentie. Voor een betrouwbaardere bevestiging van de tegel, kunt u lijm aan het PVA-water toevoegen in verhoudingen van ongeveer 1: 18.

Het is gemakkelijker om te werken met gespecialiseerde mastieken en tegellijmen, maar ze kunnen alleen worden gebruikt op een perfect vlak oppervlak dat is gepleisterd of bedekt met verf op basis van olie.

De manier om met de meeste lijmen te werken staat op de verpakking., evenals gebruiksvoorwaarden, evenals de noodzakelijke temperatuursomstandigheden in de kamer.Voor het werken met een tegel of cementmortel is een speciale capaciteit vereist, waarvan de waarde afhangt van de hoeveelheid werk die moet worden gedaan. Je moet er een kleine hoeveelheid droge middelen in doen, water toevoegen in kleine porties.

Dan is het noodzakelijk om de lijm grondig met een spatel te mengen, totdat de massa homogeen wordt en stopt met vloeien. Heb geen spijt van dit stadium van de tijd, omdat knobbels kunnen interfereren met een goede betegeling op het oppervlak. Als je veel oplossing nodig hebt, kun je de bouwmixer gebruiken.

Regels voor het leggen van PVC-tegels op lijm

Neem altijd tegel met een marge. Het moet 2-3 vierkante meter meer zijn. Verscheidene beschadigingen kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt tijdens transport of niet-professionele installatie van het materiaal. Werken worden uitgevoerd bij een temperatuur van +20 graden. De tegel zelf moet worden bewaard bij + 18-30 graden. Ten minste twee dagen, hij moet in een warme kamer liggen. Voordat tegels op lijm worden gelegd, worden plinten verwijderd. De tegel wordt in alle opzichten aangepast aan de muren en alleen dan wordt deze opnieuw gesloten met een sokkel.

Het is niet nodig om te besparen op de kwaliteit van materialen, omdat het al lang bekend is dat de vrek twee keer betaalt.Het is helemaal niet moeilijk om tegels thuis te lijmen. U hoeft alleen maar een kwaliteitsoplossing voor verlijmen te kiezen. Zo verlengt u de levensduur van uw vloer. Gezien de bovenstaande aanbevelingen, is het niet moeilijk om dit te doen.

Hoe het leggen van PVC-tegels te doen, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer