Tegelprofielen: selectiecriteria

 Tegelprofielen: selectiecriteria

Tegelbekledingprofielen worden ook lay-outs of trimmen genoemd. Ze bedekken de tegel aan twee of drie zijden en maskeren de onbewerkte randen. Lay-outs - een kenmerk van modern herstel. Laten we eens kijken waar deze details nuttig voor zijn, hoe ze zijn en op welke basis ze moeten worden gekozen.

Voordelen van het gebruik

Door de voegen in de hoeken te maken, kan je zonder profiel. Een dergelijke aanpak is gerechtvaardigd bij het versieren van wanden met dure of geëmbosseerde tegels.

Masters worden niet geadviseerd om de lay-out alleen te verlaten vanwege het uiterlijk, omdat het veel voordelen heeft:

 • Profielen maken de badkamer veilig. De hoek van de geslepen tegel is scherp, je kunt er gemakkelijk pijn van krijgen door op de natte vloer te glijden. De lay-out integreert dergelijke gebieden integendeel.
 • Het is handiger om het profiel te gebruiken dan om de randen van de tegel in een hoek van 45 ° te slijpen.
 • Afwerking ziet er interessanter uit. De verbindingslijn blijkt correct te zijn en de hoek die geschikt is voor kleur en factuur kan de schoonheid van een tegel benadrukken.
 • Profielen sluiten de gaten veilig af en beschermen de binnenkant van de muur tegen vocht. Dit elimineert het risico van schimmel of meeldauw en verlengt ook de levensduur van de tegel.

Types en vormen

Lay-outs onder de tegel zijn decoratief en functioneel decoratief. Decoratieve gemaakt van PVC of keramiek en worden gebruikt voor het decoreren en maskeren van de billen. Deze omvatten een stoeprand voor een bad. Functionele en decoratieve profielen zijn gemaakt van metaal. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook praktisch. Dergelijke elementen laten niet toe dat de voegen en randen van de tegel instorten, geven de juiste vorm aan de buitenste hoeken, bevestigen verschillende vloerbedekkingen aan elkaar.

Op afspraak zijn alle profielen onderverdeeld in verschillende groepen:

 • Externe randen. Ze zijn ontworpen om de uitstekende hoeken te ontwerpen. Dergelijke elementen bestaan ​​uit twee delen: een geperforeerde groef voor de tegel en de buitenzijde. Ze beschermen de tegel tegen beschadiging en voeren een decoratieve functie uit.
 • Interne randen. Dit type wordt minder vaak gebruikt dan het vorige type. Het concave voorste deel effent de overgang tussen de zijkanten van het hoekgedeelte. Dergelijke profielen vormen vaak de verbinding van het bad met het vlak van de muur.
 • Laatste hoeken voor stappen. Ze beschermen de randen van de tegels tegen beschadiging. In combinatie met rubberen pads maken ze de trap minder glad. Dergelijke elementen zijn wenselijk om alleen binnenshuis te gebruiken.
 • Compenserende. Dit type verbergt dilatatievoegen die compenseren voor veranderingen in de tegelgrootte als gevolg van temperatuurverschillen. Dergelijke profielen zijn nodig in ruime kamers. Ze onderscheiden zich ook door de aanwezigheid van decoratieve overlays.
 • Aansluiten. Dergelijke producten zijn onmisbaar bij het combineren van tegels met een ander materiaal. Met een platte lijn docking gebruiken ze harde lay-outs van staal. Flexibele kunststof- en aluminiumprofielen worden gebruikt wanneer de grens tussen materialen langs een bocht passeert. Onlangs is een vloeibaar koppelingsprofiel verschenen, dat een mengsel is van kurkhoutdeeltjes en lijm.

Meesters plaatsen het op de plaats van de gezamenlijke coatings en als het hard wordt, verwijdert u het overtollige.

Metalen lay-outs voor tegels hebben een ander gedeelte. De vorm wordt bepaald door de functie van het onderdeel.

In winkels kun je verschillende opties zien:

 • T-vormige lay-outs worden gebruikt als docking en compenserend. De kleine dikte van het bovenste gedeelte en verborgen bevestigingen maken het bijna onmerkbaar. De meest populaire onderdelen gemaakt van aluminium, messing en staal versies zijn ook beschikbaar. Profielen van 10-14 mm breed kunnen worden gebogen.
 • U-vormige profielen zijn gemaakt van aluminium, messing en staal. Ze worden gebruikt als verbindend en eindigend. Ze worden omlijst door open randen, uitwendige hoeken en treden.
 • L-vormig hebben dezelfde functie als de vorige groep.
 • L-vormig of startend zijn handig bij het werken met grote tegels. Ze staan ​​niet toe dat de eerste horizontale rij tegels onder hun eigen gewicht "wegglijdt".

materialen

Kortom, voor de vervaardiging van hoeken onder de tegel met behulp van aluminium, roestvrij staal, messing, PVC en keramiek. Elk van hen heeft sterke en zwakke punten. Beschouw ze in meer detail.

 • Aluminium. Alle soorten profielen zijn gemaakt van dit metaal en zijn legeringen. Het is vrij sterk en duurzaam materiaal, niet onderhevig aan corrosie. Aluminium voegprofiel kan worden gebruikt voor gebogen voegen van de vloerbedekking.Kleurenspray wordt aangebracht op de buitenkant van de onderdelen. Hoofdzakelijk gebruikte tinten edelmetalen, maar soms zie je felle kleuren.
 • Brass. Het is een duurzame, slijtvaste, corrosiebestendige legering. Het is bestand tegen hoge mechanische belastingen, omdat het geschikt is voor het ontwerpen van vloeren. Het materiaal beschermt de hoeken, randen van tegels en naden tegen beschadiging. Messing profielen zijn natuurlijk, gepolijst, verchroomd en gecoat met brons.

Messing is een duur en hoogwaardig materiaal. In het interieur ziet het er stijlvol en luxueus uit.

 • Roestvrij staal. Qua technische eigenschappen is het vergelijkbaar met messing, maar duurzamer. Dergelijke producten dienen meer dan tien jaar. Roestvast stalen profielen zijn mat, glanzend, gepolijst en gebosseleerd. Metalen en messing hoeken zijn handig in gebruik met zware spinkegels.
 • PVC-profielen verdeeld in zacht en semi-rigide. Het grootste nadeel van de eerste is breekbaarheid. Details van dit materiaal verschillen in de lage prijs en een verscheidenheid aan bloemen (van wit tot donkergroen en een Bordeaux). PVC-profielen zijn gemakkelijk te installeren, verslechteren niet van water en vereisen geen speciale zorg, maar kunnen in de loop van de tijd geel worden.
 • Aardewerk. Het wordt voornamelijk gebruikt om de overgang tussen de badkamer en de muur te ontwerpen. Dergelijke producten zijn mooi, duurzaam, maar kunnen breken wanneer ze worden geraakt. Details van dit materiaal kunnen eenvoudig worden geselecteerd op de tegel van elke tint.

afmeting

De afmeting van randprofielen wordt gekenmerkt door twee formaten. De eerste toont de breedte van de groef onder de tegel, de tweede - de lengte.

De grootte van de groef varieert van 8 mm tot 12 mm. Masters raden aan een profiel te selecteren dat 1 mm breder is dan de dikte van de tegel. Als de tegel nog steeds niet is opgenomen in de groef, kan de rand voorzichtig van de molen worden geslepen.

Standaardlengte van onderdelen - 1 m en 2,5 - 2,7 m.

Als u krullende L-vormige en T-vormige profielen kiest, moet u op het figuur na het artikel letten. Het is gelijk aan de hoogte van het onderdeel. Profielen zijn beschikbaar in hoogtes van 6, 8, 10, 12, 15 en 20 mm. Hier wordt dezelfde regel nageleefd: tegeldikte + 1 mm.

Op de U-vormige profielen staan ​​twee cijfers, bijvoorbeeld 10x10, 12x12, 20x10. De eerste toont de hoogte van de sectie, de tweede - de breedte.

De standaardmaat van de doorsnede van de keramische hoeken is 5x5 cm, de lengte is gelijk aan de breedte van de tegel en is 20 cm of 25 cm.

kleur

Het rijkste palet heeft zachte plastic onderdelen. In het assortiment van winkels vindt u meer dan dertig kleuren, zowel helder als pastel. Er zijn indelingen met imitatie van metalen oppervlak, verschillende soorten steen en ornamenten.Hiermee kunt u een profiel kiezen dat perfect past bij het ontwerp van de tegel. Halfharde hoeken zijn verkrijgbaar in slechts 5-6 kleuren.

Keramiek is bijna hetzelfde plastic als het aantal tinten. Onder hen zijn er niet alleen witte en een paar zachte witte tonen, maar ook rijke kleuren, waaronder zwart. Daarnaast zijn keramische randen versierd met schilderijen, patronen met reliëf, vergulding en zelfs steentjes.

Het bereik van tinten metalen onderdelen is niet zo breed. Het bestaat voornamelijk uit de kleuren die gebruikelijk zijn voor dit materiaal (variaties van goud en grijs). In de catalogi worden vaak gevonden: chroom, zilver, brons, goud, zwart.

Hoe te kiezen?

Kleine details kunnen het algehele uiterlijk van het interieur verstoren, dus u moet op het laatste moment geen profielen voor keramische tegels kopen. Ontwerpers adviseren om ze zo zorgvuldig te selecteren als tegels.

Kopen dure tegels, moet je niet besparen op de hoeken. Kunststof lay-outs maken het interieur een beetje onhandig, zelfs als het wordt gecombineerd in kleur met keramiek. Metalen onderdelen zien er stijlvol uit in alle omstandigheden (zelfs naast goedkope tegels).

Metaal is duurzaam. Het gaat minstens tien jaar mee, terwijl plastic binnen vijf jaar zijn uiterlijk zal verliezen.De metalen rand zal ook de randen van de tegel betrouwbaar beschermen tegen afbrokkelen. Daarom zijn dergelijke producten duurder: aluminium en staal lay-outs 2,5 m lang - van 1000 roebel, messing - van 2300 roebel.

Voor het kopen is het belangrijk om het onderdeel zorgvuldig te inspecteren. Het moet over de hele lengte glad zijn. Het is de moeite waard eraan te denken dat de grootte van de groef of de hoogte van het profiel exact moet overeenkomen met de dikte van de tegel.

Hoe je de hoeken op de tegels met hun eigen handen installeert, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer