Baksteentegels voor gevels: kenmerken van het materiaal en subtiliteit van de installatie

Geveltegels zijn al sinds het begin van de 17e eeuw bekend. Het verscheen als een alternatief voor klinker-gevelsteen en geeft tot op de dag van vandaag geen positie op, maar blijft een van de populairste afwerkingsmaterialen.

Technische specificaties

De voorste steentegel verschilt in hoge indicatoren van duurzaamheid, heeft een lange levensduur. Dit komt door de eigenschappen van de samenstelling en de productietechnologie. Clinker is een mengsel van leisteenklei, oplosmiddelen van oxideoorsprong, evenals speciale additieven. Vervolgens krijgt het ruwe materiaal de gewenste vorm (door extrusie of persen), waarna de toekomstige tegels worden gebakken bij een temperatuur van 1300-1400 ° C.

Het resultaat is een homogeen, extreem duurzaam en betrouwbaar materiaal, extern vergelijkbaar met steen.Daarnaast produceerde vandaag ook klinkertegels die metselwerk nabootsten.

Onder de technische kenmerken van de klinkertegels voor de buitenbekleding van de gevel zijn de belangrijkste meerdere indicatoren.

 • Mechanische sterkte. Het materiaal is bestand tegen alle soorten belastingen: buiging, impact, slijtage en compressie. De minimale sterkte-indicatoren zijn M400 (d.w.z. 400 kg kracht per 1 vierkante cm.). Het maximum is de waarde van sterkte gelijk aan M800. Ter vergelijking: de sterkte van een gevelbekleding is gemiddeld M250.
 • Vorstbestendigheid. De uitgevoerde tests maken het mogelijk om te beweren dat het materiaal, ongeacht de integriteit ervan, bestand is tegen 150 cycli bevriezen en ontdooien. Als je kijkt naar oude gebouwen met klinker, wordt duidelijk dat dit cijfer in de praktijk veel hoger is. Verhoogde vorstweerstand door lage vochtopname van het materiaal, dat gemiddeld 2-4% is.
 • Dichtheid, dampdoorlatendheid en thermische geleidbaarheid. Het product heeft een voldoende grote dichtheid. Gemiddeld is 1,9-2 kg / sq. dm, wat zijn aanzienlijk gewicht verklaart.

Clinker kan niet bogen op lage thermische geleidbaarheid.gemiddeld ligt deze binnen 0.95-1.2 W / (mK). Dat is waarom het wordt beschouwd als een beschermende en decoratieve, in plaats van warmte-isolerende coating.

Vanwege de eigenaardigheden van de productie, is het tegeloppervlak bedekt met de kleinste poriën, waardoor vocht niet doordringt, maar waterdamp wordt verwijderd. Dit suggereert dat het materiaal dampdoorlatend, "ademend" is.

De vorm van vrijgave van materiaal zijn tegels met een dikte van 15-25 mm. De afmetingen van de parameters zijn variabel. Er is een tegel die een baksteen imiteert en overeenkomt met de grootte (250 x 120 mm). De zogenaamde Oud-Duitse tegel heeft parameters van 240x71 mm en de moderne "Amerikaanse" analoog is 295x57 mm. Meer informatie over de grootte van de producten en hun etikettering - in de volgende paragrafen van het artikel.

De belangrijkste massa van gevelklinkers is ongeglazuurd, de tint komt overeen met de natuurlijke kleuren van klei (geel-terracotta en bruine schubben), en er zijn ook lichtbeige, grijze, grafiettinten. Als we het hebben over geglazuurde tegels, kan de kleur er zijn. Het wordt echter vaker gebruikt voor binnenhuisinrichting.

Omvang van de tegel wordt beschouwd als geconfronteerd met gevels. Bovendien dient het als basis voor de smeltlijm (geïsoleerde tegenhanger). Een hoge hechting maakt het gebruik van producten op betonnen, houten, stenen, geprefabriceerde muurpanelen mogelijk. De duurzaamheid van de gevel wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit en sterkte van de tegel, maar ook door de kwaliteit van de kleefstofsamenstelling en inter-smooth grouting.

De technologie van de organisatie van de gevel kan droog en nat zijn, geventileerd en niet-geventileerd. Meer informatie over de kenmerken van elk en installatietechnologie - in het relevante gedeelte van het artikel.

Voor- en nadelen

Het materiaal heeft de volgende duidelijke voordelen:

 • verhoogde sterkte-indicatoren vergelijkbaar met vergelijkbare waarden van natuursteen en porselein;
 • laag gewicht, waardoor de extra versterking van de fundering wordt geëlimineerd en het proces van transport en installatie van tegels wordt vergemakkelijkt;
 • lage vochtopname in het bereik van 1-6%;
 • vorstbestendigheid door de aanwezigheid van poriën in het materiaal, waardoor vocht buiten wordt verwijderd en niet bevriest bij negatieve temperaturen in de dikte van de tegel;
 • lange gebruiksperiode, die gemiddeld 40-50 jaar is;
 • weersbestendigheid, inclusief squally wind, UV-stralen;
 • weerstand tegen temperatuurveranderingen, behoud van tegelgeometrie;
 • weerstand tegen de invloed van agressieve media, voornamelijk zuur en alkalisch, evenals de afwezigheid van uitbloeiingen op het tegeloppervlak;
 • hygiëne, biostabiliteit - aan de oppervlakte vormt geen schimmel, schimmels;
 • brandwerendheid - niet-brandbaar materiaal;
 • milieuvriendelijkheid van het materiaal;
 • uniforme pigmentatie van tegels, zodat zelfs wanneer er spaanders en scheuren op het oppervlak verschijnen, deze nauwelijks zichtbaar zullen zijn en de gevel zijn presentabiliteit niet zal verliezen;
 • hoge hechting van het materiaal als gevolg van de aanwezigheid van groeven aan de binnenkant van de tegel, vergrendeling van verbindingen;
 • onpretentieusheid van het basismateriaal - de tegel kan worden bevestigd over beton, hout, geprefabriceerde panelen, stenen muren;
 • verschillende ontwerpopties en kleuren (90 kleuren);
 • installatiegemak en eenvoudig onderhoud.

Evenals elk afwerkingsmateriaal heeft de baksteentegel tekortkomingen.

 • Genoeg hoge kosten van producten. Hoewel, als je de kosten vergelijkt met de prijs van een gevelsteen, zal klinker toegankelijker zijn.Gebruikersfeedback suggereert dat de hoge prijs de lange levensduur van het materiaal en de betrouwbaarheid ervan oplevert.
 • De kwetsbaarheid van niet-geïnstalleerde platen, die materiaalfouten kunnen veroorzaken tijdens bedrijf of installatie.
 • Installatie van platen met isolatie vereist een zorgvuldige berekening van het dauwpunt. Het feit is dat deze panelen een dunne polyurethaanlaag hebben, daarom is het noodzakelijk het dauwpunt te berekenen, rekening houdend met het gebruik van andere thermische isolatiematerialen.

types

De klinkertegel voor een gevel heeft verschillende afmetingen, in verband waarmee er de volgende soorten materiaal zijn:

 • L-NF (295x71 mm) is de grootste tegel, voor het versieren van 1 vierkante meter. m vereist gemiddeld 40 stukjes;
 • WDF (215x65 mm), voor registratie van 1 vierkant. m vereiste 59 tegels;
 • WF (21x5 mm) - de kleinst mogelijke afmeting, in 1 vierkant. m bevat 73 tegels.

Grote en middelgrote tegels hebben een dikte van 15 mm, klein - 17 mm.

L-NF
WDF
WF

De opgegeven afmetingen en markeringen zijn relevant voor modellen voor de binnenlandse productie.

Europese tegenhangers hebben iets andere dimensies. Hun kenmerkende eigenschap is een enkele lengte - 240 mm. Bijgevolg richt de aankoop zich alleen op de breedte van de tegels.

Het kan het volgende zijn:

 • 2DF - 113 mm brede tegels, per 1 m² M.m vereist 32 stuks;
 • DF - breedte 52 cm, verbruik - 64 stks / m². m;
 • RF heeft een breedte van 65 mm, dus voor 1 vierkant. m 54 tegels vereist;
 • NF met een breedte van 71 mm, verbruik per 1 vierkant. m - 48 tegels.

De dikte van geïmporteerde producten is 17 mm.

Eindelijk, geïsoleerde Amerikaanse gevelklinker. De lengte is 193 of 295 mm, de breedte kan 57, 71 of 92 mm zijn. Dikte is hetzelfde voor alle tegels - 15 mm. Op 1 plein. m verbruikt 33-74 tegels.

Behalve de gevelplaten, emit base en corner. De sokkelsteen verschilt in de grotere dikte en heeft dus de grotere gewichts- en sterkte-indicatoren. De tweede zijn ontworpen voor een mooi en hermetisch ontwerp van hoekverbindingen, exclusief geproduceerd door extrusietechnologie.

De basis van geëxtrudeerde hoektegels wordt gemalen tot meelmineraaldeeltjes (gebrande witte en rode klei, mica, marmer of granietschilfers) en polymeerharsen. Hierdoor wordt de tegel flexibel, kan deze worden gesneden met een scherp montagemes. Tegelijkertijd wordt het gekenmerkt door dezelfde eigenschappen als de gevelanaloog, maar ziet het er ook niet anders uit.

Beschrijf op het gebied van ontwerpkenmerken de volgende soorten materiaal:

 • gladde tegelsteen - de meest voorkomende en eenvoudig te onderhouden optie;
 • een materiaal met een reliëfoppervlak dat niet alleen het metselwerk, maar ook het oppervlak onder een steen kan nabootsen;
 • de tegel imiteert de gemaakte oude baksteen met karakteristieke spaanders en scheuren.

Tegels worden meestal verdeeld in thermopanellen en die worden niet aangevuld met een isolatielaag. Geïsoleerd materiaal maakt het mogelijk de gevel te beschermen en de thermische efficiëntie te verhogen, om het een aantrekkelijk uiterlijk te geven. Structureel bestaat het uit een klinkertegel en een laag thermisch isolatiemateriaal.

Dit laatste is polystyreenschuim, polyurethaanschuim of minerale wol. De dikte van de laag is 30-100 mm.

De voorkeur gaat uit naar het materiaal met polyurethaanschuim isolerende laag, omdat het de laagste thermische geleidbaarheid heeft en wordt gekenmerkt door weerstand tegen omgevingsfactoren.

De thermoplate kan uit verschillende lagen bestaan:

 • dubbele laag bevat isolatie en klinker;
 • drielaags - "cake" van klinker, een isolator en een substraat van een vochtbestendige OSB-plaat, waardoor het een grotere stijfheid en sterkte verkrijgt;
 • Het vierlagige paneel in zijn structuur is vergelijkbaar met een drielaagse plaat, maar is bovendien uitgerust met een vuurvast substraat.

Ondanks de hoge thermische isolatieprestaties van thermopanellen, is het niet altijd rationeel om ze tijdens de installatie te gebruiken. Dus, voor het bekleden van geprefabriceerde paneel- en kozijnhuizen, waar er al een isolatielaag is, heeft het geen zin om thermische panelen aan te schaffen. Ze zijn niet nodig bij het organiseren van geventileerde gevels, maar ook voor het afdekken van garages, priëlen, hekken.

Tenslotte produceerde vandaag gegolfde naadloze tegels, gekenmerkt door een gebrek aan afschuiningen. Hiermee wordt het visuele effect bereikt van een enkele monolithische structuur van de gevel zonder naden. De platen passen nog steeds niet goed, een kleine opening tussen de elementen blijft over. Het is vereist voor thermische uitzetting van het materiaal.

Tips om te kiezen

 • Kies de dikte van het materiaal en houd rekening met de klimatologische omstandigheden van de werking. Hoe ernstiger ze zijn, hoe groter de dikte moet zijn tegels. Voor tegenoverliggende gebouwen in de buurt van waterlichamen worden ook dikke tegels geselecteerd.
 • Overweeg onmiddellijk of u klaar bent om tijd te besteden aan de zorg voor het materiaal. Het makkelijkst te gebruiken is een gladde steen onder de steen. Stof en vervuiling accumuleren in de groeven van de reliëfanalogen.
 • De productie van klinker gebeurt op basis van natuurlijke ingrediënten waarvan de voorraad beperkt is. Het productieproces is energie-intensief, het uiterlijk van een huwelijk met de minste onnauwkeurigheden in de technologie. Dit alles leidt tot de hoge kosten van het eindproduct, dat gemiddeld begint bij 4.000 roebel.
 • Richt je op dit cijfer bij het kopen, laat je niet verleiden om goedkoper materiaal te kopen. Anders is de kans op het krijgen van een neppe twijfelachtige kwaliteit hoog.
 • Indien mogelijk moet de voorkeur worden gegeven aan producten van beroemde Europese merken. Wat betreft Russische producten, kunnen ze niet altijd bogen op kwaliteit die voldoet aan de Europese normen. Bovendien is het ontwerp van geïmporteerde tegels meestal interessanter en is de keuze gevarieerder.
 • Samen met de tegel is het rationeel om direct lijm en een troffelverbinding aan te schaffen. Dit moeten koudbestendige mengsels zijn die bestand zijn tegen minstens 50 vriescycli. Het voegmateriaal is meestal afgestemd op de kleur van de tegel. Dit is nodig zodat de mogelijke vervorming van de tegel als gevolg van temperatuurveranderingen onzichtbaar is.
 • Lijm moet niet alleen vorstbestendig zijn, maar ook worden gekenmerkt door elasticiteit en hoge hechtingswaarden.
 • Bereken de benodigde hoeveelheid materiaal door het oppervlak van de gevel te meten en verwijder het resultaat van het bereik van de deur- en raamopeningen. Vervolgens moet u nagaan hoeveel tegels van de gekozen grootte per vierkante meter nodig zijn. m (doe het zelf of vind vergelijkbare informatie op de verpakking van de tegel). Het resulterende resultaat moet nog worden vermenigvuldigd met het aantal vierkante meters van de te realiseren gevel. Als gevolg hiervan ontvangt u een cijfer dat overeenkomt met het vereiste aantal panelen. Vergeet niet om nog eens 7-10% aan de voorraad toe te voegen.
 • Experts raden aan om alle pakketten met klinker en mixtegels open te leggen. Hiermee wordt het effect van de gestreepte decoratie van een privé-huis voorkomen, omdat tegels van zelfs een partij mogelijk lichte kleurverschillen kunnen hebben. Deze aanbeveling wordt een verplichte regel als tegels van verschillende kavels worden gekocht. De enige uitzondering is het opzettelijke gebruik van diverse producten om een ​​bepaald esthetisch effect te bereiken.
 • De scharnierende gevel omvat de aankoop van profielen en bevestigingsmiddelen, zorg ervoor dat ze zijn gemaakt van corrosiewerende materialen of een soortgelijke coating hebben.
 • Als u besluit om thermopanellen te kopen, is het belangrijk om te weten dat dit materiaal een lage mate van flexibiliteit heeft. Dit betekent dat het alleen op een vlakke ondergrond kan worden gemonteerd. Zoals eerder vermeld, is de beste isolatie voor dit materiaal polyurethaanschuim.
 • Borden met polystyreen warmte-isolator gaan minder mee, vanwege hun krimp. Het materiaal met minerale wol moet zorgvuldig worden afgedicht, wat de complexiteit en installatiekosten verhoogt. Om ervoor te zorgen dat de tegel een hoogwaardige thermische isolatie biedt, moet de dikte van de isolatie minstens 60 mm zijn.
 • Ga naar de winkel, bepaal de kleur en het ontwerp van de tegel, dit zal het proces enorm vereenvoudigen en versnellen.

Universal is soepel te noemen, met baksteentegels van lichtbeige tinten.

Deze zijn bijvoorbeeld te vinden in de Perla liso-collectie van het Duitse Feldhaus Klinker. De tegels zijn middelgroot. En het model van de 722 Paglio-serie van de Duitse fabrikant Stroeher is bijna hetzelfde in kleur en textuur, maar in groot formaat.

Perla liso
Stroeher paglio

Originele monsters voor verschillende soorten steen worden gepresenteerd in de collecties van de merken Feldhaus Klinker, Stroeher, Cerrad (Polen). Hoogwaardige tegels voor klassieke gebrande oude bakstenen bevinden zich in de Greetsiel Friesisch-bunt genarbt-collectie van Duits fabrikaat Roben. Toonaangevende posities in de productie van thermopanellen worden ingenomen door Termozit.

Poolse tegels zijn meestal goedkoper dan Duits.

 • Houd er bij het kiezen van een materiaal rekening mee dat een enkele tegel op een afstand van 30-40 cm van de ogen er anders uitziet dan een volledig omlijnde gevel op een afstand van 3-4 m. Maar dit is precies wat het overzicht is voor toevallige passanten of gasten die het huis betreden. Vergeet niet om niet alleen zorgvuldig de tegel in de buurt te bekijken, maar ook om het uiterlijk van de tegels in de winkel te evalueren (meestal maken goede verkopers een kleine berekening van verschillende tegels) en proberen ze een straal van een zaklamp te sturen. Dit geeft een nauwkeuriger beeld van het uiterlijk van de tegel op de gevel.
 • Bij het kiezen van 2 verschillende kleuren voor gevel- en plinttegels, moet u ervoor zorgen dat ze compatibel zijn. Niet aanbevolen producten met overloop. De voeg moet een kleur hebben, het is vanuit esthetisch oogpunt de taak om de meerkleurige platen tot een geheel te combineren. Markeer metselwerk en voeg pleister toe aan een tint die donkerder of lichter is dan de kleur van de tegel.
 • Let op de samenstelling - de basis van het product moet leisteen zijn zonder gevaarlijke additieven. De kwaliteit en duurzaamheid van de kleur van de tegels hangen af ​​van de methode van kleuren. De beste optie - inkleuren in het bakproces zonder toevoeging van kunstmatige kleuren.

Tegels snijden

Degenen die besloten hebben om zelf klinkertegels met hun eigen handen te installeren, zullen vroeg of laat geconfronteerd worden met de noodzaak om tegels te zagen. Zowel standaard als uitgebreide Amerikaanse tegels worden gesneden. Aangezien het materiaal broos is, zal het niet respecteren van de snijprincipes leiden tot het splitsen van de tegel. Om dergelijke overlast te elimineren, kunnen speciale snijgereedschappen worden gebruikt.

Het is het gemakkelijkst om een ​​tegel in een rechte hoek te zagen met een tegelsnijder met een diamantschijf. Dit apparaat met waterkoeling zorgt ervoor dat materiaal snel en zonder geluid kan worden gesneden. In dit geval zal de snede netjes en glad zijn, zonder chippen. Het gebruik van een automatische tegelsnijder is vooral handig als u een groot aantal tegels moet zagen.

Dit apparaat heeft echter relatief hoge kosten, dus voor thuisgebruik is het heel goed mogelijk om te doen met een handmatige tegenhanger, en soms een tegelsnijder met tang.Installeer de machine met behulp van de laatste op een zodanige manier dat de snijlijn in het midden van de tang valt. Tijdens het werk is het noodzakelijk om scherpe, schokkerige bewegingen uit te sluiten.

Eindelijk, een rechte snede kan worden gedaan met een molen. Het resultaat is weliswaar minder nauwkeurig dan het gebruik van een tegelsnijder. Bovendien gaat het proces gepaard met sterke ruis en de vorming van grote hoeveelheden stof.

Voor gekruld knipmateriaal gebruikt u een ijzerzaag met een diamantsnaar.

Het gebruik ervan kan echter de kracht van een onervaren meester te boven gaan. In dit geval is het beter om tondeuses te gebruiken. De snede zal ruw zijn, met inkepingen, dus het is gepolijst met fijn schuurpapier. Snijd indien nodig in het materiaal, ideale cirkels passen een gatenzaag toe.

Het is belangrijk om de tegel zorgvuldig te meten en de snijlijn vooraf in te delen. Anders kunt u ongepaste formaten bijsnijden. Bij het zagen moet de tegel op een vlak oppervlak liggen. De ene hand moet het materiaal vasthouden en de vaste positie ervan garanderen, de tweede hand - om het gereedschap te richten zonder erop te drukken.Werk moet worden uitgevoerd in een beschermende bril en een gasmasker.

Geconfronteerd met stadia

Afhankelijk van het gebruikte materiaal, kunnen de oorspronkelijke staat van de werkoppervlakken en het gewenste resultaat, natte of droge installatie, worden gebruikt. In het eerste geval wordt de tegenoverliggende tegel direct op de voorbereide muur gemonteerd. Voor dit type installatie is een perfect gladde en gladde wand een vereiste, met een nat type installatie neemt de belasting op de fundering van het gebouw toe.

De droge methode omvat de installatie van kratten waarop de tegel met schroeven wordt bevestigd. Het kan echter ook op het subsysteem worden geplakt.

Met behulp van klinkertegels kunnen geventileerde en niet-geventileerde gevels worden georganiseerd. In het eerste geval blijft er een luchtspleet tussen de gevel en de muur. Een dergelijk systeem verhoogt de belasting van de wanden niet, stelt u in staat om tastbare defecten in het oppervlak te verbergen en de thermische efficiëntie van het gebouw te verbeteren. Thermische isolatiematerialen worden soms in de resulterende luchtspleet geplaatst.

Natte installatie van het materiaal wordt in verschillende fasen uitgevoerd.

 • Voorbereiding van de basis. De werkbasis moet waterpas worden gezet (toelaatbaar hoogteverschil - niet meer dan 2 mm per vierkant.m), indien nodig, versterken. Hierna wordt de basis gekneed en geprimed met behulp van diepe penetratiesamenstellingen (gewoonlijk primers). Verder droogt het oppervlak op natuurlijke wijze, om de platen nat te monteren, en om te werken bij slecht weer is onaanvaardbaar.

Gladde oppervlakken, zoals muren van gewapend beton, moeten worden opgeruwd om de hechting te verbeteren.

Hiertoe is het oppervlak bedekt met inkepingen, waarna het in 2-3 lagen is geprimed.

 • Markering van de muur. Vanaf de bovenkant van de vensterhellingen moet u horizontale strepen op het oppervlak tekenen om rijen platen te installeren. Tegelijkertijd wijkt 5-8 mm van de bovenste helling af, dit is de afstand voor het decoratieve ontwerp.
 • Lijm voorbereiding. Het is belangrijk dat de lijmoplossing geschikt is voor buitenopstelling en specifiek is bedoeld voor de klinkertegels. Bij het mengen van de samenstelling is het noodzakelijk om de instructies strikt te volgen, het is handiger om de samenstelling bij lage snelheid te kneden met behulp van een menger.
 • Lijm aanbrengen. De meeste lijm wordt op de muur aangebracht, iets minder - aan de achterkant van de tegel. Gebruik voor het werk een getande lijmkam. De dikte van de hechtlaag is 10-14 mm.

De lijm droogt snel, dus het is irrationeel om deze onmiddellijk op de hele muur aan te brengen. Een voldoende toepassingsgebied - een beetje meer aangebrachte tegels, dat wil zeggen, nadat de tegel is geïnstalleerd, moet er een kleine hoeveelheid lijm omheen op de muur achterblijven.

 • Tegels plakken. Het leggen van klinkertegels begint vanuit de hoek van het gebouw, hieronder. Allereerst is de hoektegel gefixeerd, de eerste rij begint ermee. Elk element met lijm aangebracht op de achterkant wordt aangebracht op de muur en een paar seconden ingedrukt met een hamer. In dit geval wordt de overtollige lijm die uitsteekt in de tussenliggende ruimte verwijderd. De intertegelafstand is gelijk aan 10-14 mm, om de uniformiteit ervan te kunnen waarnemen, kan de installatie tussen de stangplaten met een cirkelvormige doorsnede en een diameter van 6-8 mm of montagekruisen.

De keuze van de master - 2 soorten styling. In het eerste geval worden de rijen tegels over het gehele oppervlak van de gevel gestapeld. In de tweede - de tegels zijn gemonteerd in kleine delen van 3-4 rijen.

Bij gebruik van de installatiemethode van een thermopanel ziet de installatie er anders uit.

 1. Oppervlaktevoorbereiding is niet anders dan hierboven beschreven. Als het oppervlak van de muren extreem moeilijk uit te lijnen is, kunt u een metalen of houten frame bouwen waarop de tegel wordt gemonteerd.
 2. Aan de onderkant van de muur is een aluminium profiel geïnstalleerd (draaibaar), dat als startstaaf zal dienen.
 3. Een soortgelijke riem is bevestigd op het hoogste punt van de muur en zorgt voor voering.
 4. De installatie begint ook met hoekpanelen, van links naar rechts. Het eerste paneel wordt met behulp van schroeven of zelftappende schroeven in het profiel gestoken om het te monteren.
 5. Het volgende paneel wordt ook in de staaf geplaatst, de punten van de elementen worden verwerkt met afdichtmiddel of schuim.

In tegenstelling tot conventionele klinkertegels, kunnen thermopanellen maar op één manier worden gemonteerd. U kunt pas doorgaan met de installatie van de volgende rij nadat de installatie van de vorige is voltooid. Experts adviseren om de naden verder te verwerken met kit om te voorkomen dat de isolatie tijdens het gebruik nat wordt.

De organisatie van een geventileerd gevelsysteem begint met de voorbereiding van de basis.Primerformuleringen met antiseptisch effect. Dan op een droog oppervlak van de muur is het noodzakelijk om het waterdichtmakende dampdoorlatende membraan te bevestigen. Daaroverheen is het raamwerk van metalen profielen gemonteerd.

In de ruimte tussen de frameprofielen isoleren. Dit is meestal basalt of minerale wol in formaties van 50-150 mm dik (de dikte is afhankelijk van de klimatologische omstandigheden).

Een winddicht membraan wordt overlappend over het warmte-isolerende materiaal gemonteerd, dat ook door dampdoorlaatbaarheid moet worden gekenmerkt. Verder zijn de isolatie en het membraan met elkaar en de gevel bevestigd met behulp van deuvels van het schijftype. 2-3 bevestigingspunten op een isolatieplaat volstaat, het is belangrijk om er één in het midden te plaatsen.

Daarna kun je beginnen met het maken van klinkers. De afstand tussen deze en de isolatie moet minimaal 25 mm zijn.

Er zijn 2 manieren om het materiaal te bevestigen.

 1. Horizontale rails zijn gemonteerd op de verticale geleiders, met een breedte van 20-30 cm, de latstap is 40-50 cm, daarna worden multiplexplaten of OSB-platen over de gehele gevel op de rails bevestigd. De tegel wordt op het oppervlak bevestigd met een natte methode. Voor een betere hechting zijn multiplex en OSB-platen voorgemalen.
 2. Voor de installatie van deze technologie wordt een speciale tegel met groeven en richels toegepast.Hiervoor is het noodzakelijk om speciale profielen op het frame op te nemen, ook uitgerust met een vergrendelingsmechanisme.

Deze profielen zijn op de kist gemonteerd, de stapbreedte komt overeen met de breedte van de gebruikte tegels. Daarna wordt de tegel gefixeerd - de onderste rand wordt gecombineerd met de bovenste profielgroef. De profielkam wordt op zijn beurt in de groef van het bovenste deel van de klinker geplaatst.

Tegels leggen, ongeacht het type, wordt uitgevoerd in het warme seizoen, bij droog weer bij een temperatuur van + 5- + 30 ° C.

Deur- en raamopeningen maken

Bij het afwerken van hellingen is het niet nodig om een ​​perfect vlak oppervlak te bereiken, en het gebruik van speciale hoekelementen maakt het overbodig om tegels in de hoeken vast te zetten.

Verbetering van de hechting van hellingen zal helpen bij het kerven. Verplichte fase van het werk is de toepassing van een primer op het oppervlak. Voor hellingen kunt u tegels van verminderde grootte gebruiken. Maar het is zelden mogelijk om dergelijke te vinden, vaak om het standaardmateriaal te snijden.

Leggen moet beginnen met het bevestigen van het hoekelement, van daaruit wordt over het gehele oppervlak van de helling een rij tegels gelegd. Indien nodig worden de tegels bijgesneden.Als de breedte van de helling de breedte van de tegel overschrijdt, wordt de massieve tegel aan de rand van de helling gelegd en wordt de resterende ruimte (dichter bij de muur) gevormd in 'stukken' van de vereiste grootte.

Gebruik houten steunen voor het bovenste vlak van de hellingen, zodat de tegels niet kunnen afpellen onder hun eigen gewicht. Plaats de stutten en laat ze staan ​​tot de lijm volledig droog is en verwijder hem dan.

Voordat u tegels gaat snijden en plakken, is het raadzaam om een ​​droge berekening uit te voeren. Dit helpt je de beste stylingoptie te vinden. Installatie wordt ook uitgevoerd met behoud van openingen van 10-14 mm. Nadat de lijm opdroogt, kunt u beginnen met voegen.

Naad verwerking

Voegen is de eindfase van de voering.

Gebruik hiervoor een van de drie soorten voegsamenstellingen.

 • Meng voor een vochtige applicatie. Het wordt gebruikt in combinatie met een materiaal dat ruwe steen of oude baksteen imiteert. Het is een poeder dat wordt verdund met water tot de consistentie van losse aarde. Vervolgens dit mengsel met een spatel gevulde naden. Dit is een nogal arbeidsintensief proces, dat samenhangt met de kenmerken van de consistentie.
 • Voegen met weekmakers. Het is ook een droog mengsel waaraan water wordt toegevoegd. Het resultaat moet een consistentie zijn die lijkt op zure room. De compositie wordt aangebracht met behulp van een speciaal pistool, wat vrij eenvoudig en handig is. Na het drogen, het overtollige, uitsteken buiten de tegel, afgesneden met een mes. Het nadeel van deze mengsels kan alleen hoge kosten worden genoemd.
 • De samenstelling is aangebracht op het volledige oppervlak van de muur. Alleen geschikt voor gladde baksteenklinkers. Het onderscheidende kenmerk is de noodzaak om niet alleen in de intersectionele tussenruimten, maar ook op het oppervlak van de tegels te worden aangebracht. Luidsprekers overtollige voeg wordt ook na het drogen met een mes verwijderd.

Als de samenstelling van de witte kleur wordt gebruikt voor voegnaden, gebruik de voeg dan niet met een metalen spatel. Geoxideerd, kan het donkere vlekken op het voegoppervlak achterlaten. Kies in plaats daarvan een siliconen- of houten spatel.

Prachtige voorbeelden

Het gebruik van tegels onder een baksteen of steen stelt u in staat om het uiterlijk van elke structuur te verbeteren en het de verfijning en nobelheid te geven van een Engels huisje uit de 19e eeuw.

Ongetwijfeld is het bekleden van de hele gevel met klinkermateriaal in verschillende tinten en afmetingen de beste oplossing als u een landhuis wilt ombouwen tot een gotisch kasteel.

Clinker wordt harmonieus gecombineerd met andere afwerkingsmaterialen. Een van de meest populaire "metgezellen" van tegels is hout. Bij gebruik van natuurlijk hout kan een volledig milieuvriendelijke behuizing worden gecreëerd.

Zie hoe de combinatie van klinkertegels onder de gehakte steen met houten oppervlakken in dit project van het alpine huis er organisch uitziet. Ondanks de vrij krachtige textuur van de "steen", ziet de structuur er niet zwaar uit.

De combinatie van steen en hout is ook kenmerkend voor de vakwerkstijl, een onderscheidend kenmerk van de aanwezigheid in de decoratie van de gevels van ongemaskeerde houten balken en ondersteunende structuren. De gaten ertussen worden afgesloten met klinkertegels.

Voor een huis in Amerikaanse stijl (langwerpig in breedte met longitudinale vloersegmenten), is de combinatie van baksteen en gepleisterde structuren typerend. Combineer ze laat het gebruik van kolommen toe.

Het onderste deel van het gebouw (samen met de eerste verdieping) is afgewerkt met klinker voor metselwerk, dat volume en expressiviteit toevoegt aan de gevel, de bovenste is gepleisterd (minder vaak is het afgewerkt met hout).

Ongeacht de stijl zijn de klinkertegels geschikt voor gepleisterde gevels.Vaak zien ze er vlak en eentonig uit, maar het is voldoende om de raamopeningszone, de sokkel en verschillende zones in de hoeken van het gebouw met klinkertegels onder de steen te plaatsen, zodat het huis "tot leven komt" en opvalt.

Een voorbeeld zou dit landhuis in Provençaalse stijl zijn. Het grootste deel van de gevel is bedekt met gips, individuele elementen worden benadrukt door baksteentegels. Een groot gebogen raam en ramen met veelvuldige bindingen, stucelementen en balkons met smeedijzeren borstweringen maakten het mogelijk om de gratie en elegante eenvoud van de stijl accuraat over te brengen.

De combinatie van klinker en steen ziet er verrassend en nobel uit. Deze oppervlakken zijn echter zelfvoorzienend, dus het is belangrijk om te voldoen aan regel 70/30. De baksteenklinker zou de basis, de achtergrond voor steenelementen moeten zijn. Bovendien mag deze achtergrond (70% van de gevel) niet van verschillende kleuren zijn, te licht, getextureerd, met modulaties.

        Het is oneerlijk om aan te nemen dat klinker alleen geschikt is voor het bekleden van gevels van gebouwen in klassieke stijl. Niet minder indrukwekkend, het ziet er uit in moderne buitenkanten. Hier is een combinatie van tegels met baksteentextuur met beton, gepleisterde en houten oppervlakken.Kolommen en een deel van de gevel, versierd met donkere tegels met imitatiema- pier, geven het gebouw expressiviteit.

        De volgende video gaat over de eigenschappen van de klinkertegel.

        Comments
         auteur
        Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

        Inkomhal

        Woonkamer

        slaapkamer