Lijm voor klinkertegels: de regels van keuze

 Lijm voor klinkertegels: de regels van keuze

De steentegel was een betrouwbaar en esthetisch materiaal voor externe en interne afwerking. Maar gelet op de speciale omstandigheden waarin dit materiaal wordt gebruikt en de specifieke eigenschappen van de klinker zelf, moet de keuze van de kleefstof serieus worden overwogen.

Om het uiterlijk van de gevel of het balkon niet gedeeltelijk of volledig achter de sierelementen te laten bederven, is het noodzakelijk om de regels voor de keuze van de kleefstof voor de klinkertegels te kennen.

Materiaalspecificaties

De baksteentegel vertegenwoordigt de platen van natuurlijke klei die op een speciale manier is verwerkt. Het materiaal wordt gebakken bij temperaturen boven 1000 graden en vervolgens geperst in tegels of briketten van de gewenste grootte.

Een kenmerk van dit materiaal is een zeer laag percentage vochtopname. Vanwege deze kwaliteit heeft de klinkertegel een hoge sterkte, duurzaamheid en koudebestendigheid.

De speciale sterkte van een dergelijke tegel maakt het echter kwetsbaar vanwege het feit dat bij blootstelling aan temperatuur en andere factoren, de vervormingscoëfficiënt en de uitzettingscoëfficiënt veel lager zijn dan die van een beton- of bakstenen muur. Met andere woorden, wanneer de omstandigheden veranderen, kan dit duurzame materiaal loskomen van het oppervlak van de gevel, omdat het veel minder gevoelig is voor flexibiliteit en vervorming.

Een ander nadeel van klinkertegels is hun zware gewicht. Dichte gecomprimeerde gebakken klei krijgt een grote massa, zelfs als deze wordt gevormd tot relatief kleine elementen, zoals tegels of decoratieve stenen.

De bovenstaande kenmerken van het materiaal duiden op de noodzaak van een juiste selectie van lijm. Het is op basis van de verbinding met het oppervlak zal afhangen van het uiterlijk en de duurzaamheid van de gehele decoratieve afwerking. De ontlading of splitsing van individuele elementen bederft beduidend de esthetiek van het uiterlijk van de gevel, het balkon of de treden van de klinker.

Functies en typen

Het lijmmengsel voor de afwerkingselementen van klinker moet vooral aan de volgende eisen voldoen:

 • Verhoogde viscositeit van de lijmoplossing. Alleen lijm met voldoende viscositeit en concentratie kan de klinkertegel tijdens de uitharding behouden. Anders kunnen de elementen tijdens het lijmen van het oppervlak af bewegen.
 • Goede vochtbestendigheid en weerstand tegen extreme temperaturen. Vanwege het feit dat de meeste externe elementen worden behandeld met klinker, moet de lijmoplossing ook de effecten van externe weers- en temperatuuromstandigheden verdragen.
 • Voldoende elasticiteit van de kleefstofsamenstelling. Vanwege de lage vochtabsorptiecoëfficiënt, zal de klinkertegel niet goed op het oppervlak passen wanneer harde lijm wordt gebruikt.
 • Hoge kleefprestaties. Er is een hoge hechting (adhesie) nodig, zodat de zware kleilagen stevig op het oppervlak worden bevestigd, vooral op de verticaal, en tijdens het drogen hoeft de lijm niet te bewegen.

Op type en samenstelling zijn lijmoplossingen:

 • Cement. Het is een van de meest gebruikte typen oplossingen.Dergelijke lijmen zijn goed geschikt voor zowel extern als intern werk. Een dergelijk hechtmiddelmengsel combineert alle kwaliteiten die nodig zijn voor het bevestigen van een klinkertegel: voldoende viscositeit, elasticiteit en adhesiesterkte. De basis van deze samenstelling is cement, het wordt aangevuld met weekmakers en modificerende aanvullende elementen.
 • Mengsels met één component. De samenstelling van deze lijmoplossing is eentonig. Lijm is gemakkelijk te gebruiken, omdat het in kant-en-klare vorm wordt verkocht in metalen emmers van verschillende groottes. Een significant nadeel dat de plaatsing van tegels in een verticale positie nadelig kan beïnvloeden, is de relatief lange droogtijd van een dergelijke samenstelling.
 • Tweecomponentenlijmmengsels. Dergelijke kleefstoffen hebben een epoxybasis. Harsen en verharder zijn inbegrepen. Voor gebruik worden beide componenten gekneed totdat een homogene kleefmassa is verkregen.

Dergelijke lijm grijpt beter en sneller en houdt klinkerplaten goed vast tijdens het drogen.

Populaire merken

Op de Russische markt hebben lijmmengsels en composities van de volgende merken zich goed bewezen:

 • "Ekstrabond". Deze kleefstofsamenstelling wordt geproduceerd in ons land.Het mengsel is veelzijdig en geschikt voor binnenhuisdecoratie, evenals voor buitendecoratie van gevels en decoratieve elementen van gebouwen. Lijm heeft een hoge mate van vorstbestendigheid.
 • Kleefsamenstelling RKS. Het wordt voornamelijk gebruikt voor het leggen van klinkertegels en andere binnenelementen. De onderscheidende kwaliteit van deze lijm is de hoge vochtbestendigheid. Gebruik van deze mix voor externe werken in de omstandigheden van een gematigd klimaat is toegestaan.
 • Ceresit CM. Het heeft uitstekende elasticiteit, hoge vochtbestendigheid. Vaak en met succes gebruikt voor decoratie van kamers met een hoge luchtvochtigheid, zoals zwembaden en douches.
 • Lijmstructuur van "Quick mix Baumacol". Het heeft de grootste elasticiteit. Het is bestand tegen extreme temperaturen en andere externe factoren. Houdt klinkertegels perfect op structuren met een complexe constructie, zoals kachels, open haarden, decoratieve elementen op meerdere niveaus.

tips

Bij het kiezen van lijm voor klinkertegels Het is de moeite waard om enkele eenvoudige regels en tips te onthouden die u zullen helpen bij het kiezen van de beste en meest geschikte kleefmiddelsamenstelling op eigenschappen:

 • U moet lijm kiezen, die door zijn kwaliteiten en kenmerken strikt overeenkomt met de omstandigheden waaronder u van plan bent om het te gebruiken.Met andere woorden, het is onmogelijk om composities te gebruiken voor interieurwerk op externe gevels en elementen. Er moet ook rekening worden gehouden met indicatoren zoals vochtbestendigheid, weerstand tegen extreme temperaturen.
 • Zelfs de zogenaamde universele kleefstoffen hebben vaak een aantal beperkingen en vereisten voor bedrijfsomstandigheden. In ieder geval is het noodzakelijk om de verpakking zorgvuldig te onderzoeken op de samenstelling en specifieke eigenschappen van de geselecteerde kleefstof.
 • Moderne fabrikanten produceren lijmen die componenten bevatten om te beschermen tegen de ontwikkeling van schimmels en meeldauw. Dit is een nuttige aanvullende functie, vooral als de tegel op de buitengevel of in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid wordt gelegd.
 • Aanzienlijk verbeteren van de kwaliteit van het werk kan grout gebruiken van hetzelfde bedrijf als de door u gekozen lijm. Lijmen en voegen van verschillende fabrikanten kunnen heterogene incompatibele materialen bevatten.
 • Haast je niet om goedkopere tegenhangers op te geven. Lees aandachtig de samenstelling, beschrijving van eigenschappen en instructies. Veel goedkope formuleringen en mengsels zijn niet inferieur in kwaliteit aan kostbaar.

Hoe je de klinkertegels op de voorbereide muur legt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer