Hoe de naden van keramische tegels borduren?

Grouting geeft het oppervlak een esthetische uitstraling en beschermt de tegel tegen vocht en vuil. Om een ​​goed resultaat te krijgen, moet u bepaalde details van dit proces kennen. Hoe de naden van keramische tegels moeten worden geborduurd, zal in dit artikel in detail worden behandeld.

Speciale functies

De laatste fase van het afwerken van het leggen van tegels is het verbinden van naden. Naadloze installatie is geen uitzondering, met deze afwerkmethode worden ook kleine openingen tussen de tegels gevormd. De verbinding bestaat uit het afdichten van tegelvoegen met een speciale voeg.

Dit materiaal heeft verschillende hoofddoelen:

 • Voorkomen van de vorming van bacteriën en vuil tussen tegels.
 • Versterking van een bekledingslaag.
 • Vochtbescherming.
 • Vergemakkelijken van de verdere verzorging van de coating.
 • Versieren bekleding.

Speciale componenten die de verspreiding van schimmels en schimmels voorkomen, worden aan de mengmix toegevoegd. Tegels met geborduurde naden wassen veel gemakkelijker. Zonder een voeg in de groeven tussen de tegels zal zich altijd vuil ophopen, wat vrij moeilijk te reinigen is.

Materiaalkeuze

In de markt van afwerkingsmaterialen worden mortelmengsels in een breed bereik gepresenteerd. De specie verschilt qua samenstelling, fabrikant en kleur.

De samenstelling is verdeeld in de volgende mengsels:

 • cement gebaseerd;
 • op basis van epoxyhars;
 • siliconen;
 • op basis van furanhars.

cement

Cementputty is de gemakkelijkst te gebruiken mix. Dergelijk materiaal wordt geproduceerd in de vorm van een afgewerkt mengsel, evenals een korrelige substantie die vóór gebruik moet worden verdund. Cementmengsel is alleen geschikt voor het verwerken van smalle voegen (minder dan 0,5 cm). Voor naden van meer dan 0,5 cm breed produceren ze een mengsel dat qua samenstelling vergelijkbaar is met toevoeging van zand.

Het is noodzakelijk om uiterst voorzichtig met cementzandspecie te werken., omdat zanddeeltjes de tegel kunnen krassen. Cement grout geproduceerd in een breed scala van tinten.De voordelen van het materiaal zijn lage kosten, veelzijdigheid en goede sterkte. Het mengsel heeft echter zijn nadelen, waaronder bijzonder relevante slechte weerstand tegen vervuiling. Het gebruik van huishoudelijke chemicaliën om tegels te wassen kan leiden tot de vernietiging van de voeg.

epoxy

Epoxy grout wordt gekenmerkt door hoge duurzaamheid en goede kwaliteit. Dit materiaal is ideaal voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Het is onmisbaar voor oppervlakken die regelmatig worden blootgesteld aan verschillende soorten vervuiling (keukenschort).

De voordelen van het mengsel op basis van epoxyhars omvatten:

 • uitstekende krachtprestaties;
 • lange levensduur;
 • esthetische verschijning;
 • weerstand tegen de vorming van schimmel en schimmel;
 • weerstand tegen vervuiling;
 • weerstand tegen vervaging in de zon (het mengsel bevat gekleurd kwartszand);

Dergelijk materiaal verslechtert niet onder invloed van huishoudelijke chemicaliën. De onbelangrijke nadelen van het epoxymengsel kunnen worden toegeschreven aan de hoge kosten en complexiteit van de afwerkingswerkzaamheden.

silicone

Siliconenpleister wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het verbinden van tegels. Het proces van het werken met dergelijk materiaal wordt gecompliceerd door de eigenschappen van de silicone, die deel uitmaakt van het mengsel. Het is praktisch onmogelijk om de naden te vullen met siliconen zonder de tegelvloer te betegelen. Om te voorkomen dat de voeg op het tegelmateriaal valt, is het noodzakelijk de randen van de tegel af te sluiten met plakband.

furan

Furan-voegmortel wordt voornamelijk in industriële gebouwen gebruikt. Dit komt door enkele van de functies van het werken met dergelijk materiaal. Aan het begin van het werk zijn de tegels in de was gezet. Overtollige pasta op het oppervlak moet onmiddellijk worden verwijderd met hete stoom. Thuis is het vrij moeilijk om deze procedure uit te voeren. De positieve eigenschappen van furaanmengsel omvatten hoge weerstand tegen chemische producten. Laat deze voeg alleen in het zwart los.

Schaduw selectie

De kleur van de troffel wordt gekozen afhankelijk van de plaats van toepassing (vloer of muur) en de kleur van de tegel.

Overweeg enkele aanbevelingen voor het kiezen van een schaduw:

 • Als u de naden van de vloertegel moet borduren, is het beter om een ​​tegel te kiezen die twee tinten donkerder of twee tinten lichter dan tegels is.
 • Om de naden van muurtegels te slijpen, moet de kleur van de voeg overeenkomen met de tint van de tegel of iets lichter zijn.
 • Je moet de naden van lichte keramische tegels niet afsluiten met een te donkere voeg.
 • Als keramische tegels van verschillende tinten worden gebruikt voor bekleding, moet de voeg worden gecombineerd met de lichtste kleur.

Snijgereedschap

Bij het aanbrengen van de voeg hebben de volgende apparaten nodig:

 • rubberen verfspatel of troffel;
 • metalen spatel;
 • bindmiddel of universeel mes voor verbinding;
 • een doek gemaakt van katoen of linnen;
 • rubberen handschoenen;
 • emmer ·
 • speciale spatel voor het vormen van naden;
 • bouwspuit.

Meestal gebruiken voegvoegen een rubberen spatel. Het gereedschap is gemakkelijk te gebruiken en bederft de keramische coating niet. U kunt ook een troffel of een bouwspuit gebruiken. Spatel voor het vormen van naden die nodig zijn voor de vorming van gewrichten. Dit gereedschap kan worden vervangen door een kabel met een geschikte diameter.

Voorbereiding van het oppervlak

Het is onwenselijk om meteen na het leggen van de tegels te gaan voegen.Sommige soorten lijmmengsels voor tegels laten voegen toe op de vijfde dag na het leggen, maar het is beter om tot zeven dagen te wachten. U kunt kruisen voor tegels verwijderen op de tweede dag na installatie. Als er een lijmmengsel verschijnt tussen de tegels op het oppervlak, moet dit voorzichtig worden verwijderd met een mes of een speciale schraper. Het is raadzaam om alle oppervlakken die grenzen aan de tegelbekleding te lijmen met papieren tape om ze te beschermen tegen vervuiling.

Subtiliteiten van het proces

De procedure voor het aanbrengen van een troffelmateriaal is niet bijzonder moeilijk als u een mengsel op basis van cement gebruikt. De tussenplaatruimte wordt gevuld met het mengsel met een rubberen spatel. Het gereedschap moet onder een hoek van 30 graden ten opzichte van de keramische tegel worden gehouden. Voor het aanbrengen van epoxy grout moet u een bouwspuit gebruiken.

De voeg moet licht worden ingedrukt om de openingen tussen de tegels volledig op te vullen. Overtollige trowellers moeten met een spatel worden verwijderd en opnieuw worden verdeeld in de naden. Wanneer de tussenplaat volledig is gevuld met het mengsel, kunt u beginnen met het afwerken van een ander gebied.Ongeveer vijf minuten na het aanbrengen van de mortel moeten de voegen worden behandeld met een speciale vormspatel of een stuk kabel van een geschikte grootte.

Dergelijke manipulaties zullen overtollig specie verwijderen en een mooie naad vormen. 20 minuten na het voegen, is het noodzakelijk om de overblijfselen van het mengsel van de tegels te wassen. Anders zal de stopverf volledig drogen en reinigen zal het problematisch zijn. U kunt het oppervlak reinigen met een vochtige doek of spons.

Hoe de naden tussen de tegels te verzegelen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer