Hoe tegel te boren?

De tegel is een betrouwbaar en duurzaam afwerkingsmateriaal waarmee het mogelijk is om elk interieur van de woning te versieren. Het is gemaakt van mengsels van klei van verschillende additieven die worden blootgesteld aan bakken bij hoge temperatuur. Dit geeft het kracht, verbetert de prestaties en kwaliteitskenmerken.

Tijdens de nabewerking moeten tegels worden geboord: dit is noodzakelijk voor het vormen van verschillende openingen die de installatiewerkzaamheden van bepaalde componenten vereenvoudigen. De kwaliteit van het gat hangt af van de juiste oefening.

Speciale functies

De tegel wordt hoofdzakelijk gebruikt voor gevelbekleding, is niet bestand tegen hoge belastingen en heeft een lagere dikte dan zijn tegenhanger voor vloerafwerking.Het boren van dit materiaal zonder de vorming van spanen en scheuren is een relatief complex proces. Alleen de meester kan dit vanaf de eerste keer doen. Dit komt door verschillende technische kenmerken van tegelproducten.

stevigheid

Na het sinteren wordt de klei gecompacteerd, wat het niet mogelijk maakt om gemakkelijk de bindingen tussen de componenten van het ruwe materiaal te vernietigen.

Voor de vorming van gaten is het noodzakelijk om mechanismen te gebruiken waarvan de hardheid veel hoger is dan die van keramiek. In dit geval moet de verwerking relatief netjes worden uitgevoerd (met de optimale snelheid van het gebruikte gereedschap).

Hoogste gladheid

Op de top van de tegel is bedekt met een speciale beschermende glazuur, die de vernietiging van klei voorkomt onder invloed van vocht. Het oppervlak van het eerste boren is vrij moeilijk te boren, dit kan leiden tot het glijden van het werkgereedschap.

Los dit probleem op verschillende manieren op, waaronder de eenvoudigste is de vorming van een ingangspunt met behulp van een lichte slag en vernietiging van de bovenste laag.

breekbaarheid

U moet het materiaal zeer zorgvuldig en zorgvuldig boren: alle verbindingen tussen de componenten zijn niet-ductiel en snel samenklappenbepaalde lijnen. Dit kan scheuren veroorzaken.

Op basis van deze eigenschappen kan worden gezegd dat het boren van tegels moet zo nauwkeurig mogelijk worden uitgevoerd en alleen met speciale mechanismen. Dit zorgt voor een egaal einde en maakt het oppervlak visueel aangenamer ten opzichte van de algemene achtergrond van de voering.

Soorten oefeningen

Het boren van keramische tegels kan worden uitgevoerd na de installatie en onmiddellijk voordat het fragment aan het oppervlak van de basis wordt gelijmd. De moderne markt biedt verschillende soorten gereedschappen die kunnen worden gebruikt om dergelijk materiaal te verwerken. Alle soorten vergelijkbare producten kunnen worden onderverdeeld in verschillende categorieën.

hastate

Het werkoppervlak van dit gereedschap lijkt op een speer, dus wordt het speer genoemd. Zodat ze een gat kunnen boren, het product is gemaakt van wolfraamcarbide. Dit materiaal heeft een hoge hardheid en unieke prestaties, waarmee u snel en nauwkeurig gaten kunt boren.

Het nadeel is dat het product een beperkte levensduur heeft en slechts een paar gaten in de tegel kan boren.

pobeditovoe

Een dergelijk gereedschap lijkt op het gebruikelijke product voor metaal of hout. Aan het einde van het apparaat is er een speciale pozditovaya-soldeer, geschikt voor het dragen van hoge belastingen. Deze tools zijn niet specifiek: hun belangrijkste doel is het boren van beton.

Als u meerdere gaten in de tegel moet vormen, zijn ze de beste optie. Hun kosten zijn iets lager dan de speerachtige tegenhangers. Goede boor om 2-3 gaten te passen. Als u een gat in een tegel moet maken die al aan de muur is geplakt, hoeft u het gereedschap niet te wisselen: u kunt het ook gebruiken om een ​​deuvelgat in het betonnen frame te boren.

diamant

Dergelijke ontwerpen zijn gemaakt in de vorm van kleine cilinders, waarvan het bovenoppervlak is bedekt met diamantgrit. Een dergelijk gereedschap wordt verkregen door het sinteren van metalen en uit één stuk bestaande diamanten met een kleine diameter. Voor het verwerken van tegels zijn dergelijke oefeningen de beste optie. Ze zijn bestand tegen hoge belastingen en geschikt voor materialen met verschillende hardheden en diktes.

Het nadeel van diamantboren kan als een relatief hoge prijs worden beschouwd, hetgeen onpraktisch is voor het produceren van verschillende gaten.

Kronen en ballerina's

Deze gereedschappen worden gebruikt voor het boren van gaten in de tegel onder de mixer of waterpijp. Technische kronen zijn een type diamantboren, verschillen alleen in de toegenomen diameter van het werkoppervlak.

Ballerina vormen geen gat bij het boren: ze verwijderen alleen de bovenste vaste laag tijdens een cirkelvormige beweging. Ze worden aanbevolen voor gebruik wanneer de tegels nog niet op de muur zijn bevestigd met behulp van tegellijm.

Boren kiezen

Een tegel wordt geboord wanneer op een specifieke plaats het noodzakelijk is om een ​​ronde of halfronde vorm met een bepaalde diameter te installeren. De meest voorkomende taak is om het oppervlak onder de plug te boren, die wordt gebruikt als steun of bevestiging. Er zijn ook niet-triviale taken opgelost met behulp van niet-standaard benaderingen en hulpmiddelen.

Kleine diameter

Het maken van kleine gaten is een belangrijk punt van zorg bij het gebruik van keramische tegels. Gebruik voor dergelijke doeleinden bijna alle soorten oefeningen die eerder zijn besproken. Met dergelijke gereedschappen kunt u een rond gat vormen.

Hun diameter kan variëren van 4-5 mm tot 12-15 mm.. De grootte van de boor hangt af van de fabrikant van het product. Er zijn wijzigingen waarbij de diameter kan variëren in stappen van 0,5 mm, andere modellen zijn gebaseerd op inches.

Het is belangrijk om de maateenheden te overwegen om de optimaal comfortabele en geschikte optie te kiezen.

groter

Soms is bij installatie met keramiek de installatie water- of rioolbuizen door het materiaal te leiden. De diameter van dergelijke producten is veel groter dan die van gewone boren. Los dit probleem op met behulp van kronen. Extern hebben ze geen verdraaid oppervlak, zoals een boormachine. Het boren gebeurt ten koste van een vaste toplaag die in contact staat met de tegel. Afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt bij de vervaardiging van de kroon kan worden onderverdeeld in 2 groepen: pobeditovye en diamant.

Pobeditovye kronen complement getipt uit de overwinning. Zulke ontwerpen zijn er in verschillende maten, ze laten het toe vorm gaten met een diameter tot 15 cm. Het is eenvoudiger, sneller en betrouwbaarder om de pijpleiding aan te leggen, in het proces van het maken waarbij verschillende soorten pijpen worden gebruikt. Het nadeel van deze tool is een beperkte levensduur.Met behulp van een kroon kunt u tot 20 gaten boren, waarna de toplaag snel slijt.

Diamantkronen in een vorm lijken op pobeditovy-analogen. Gebruik hier echter als snijvlak kleine diamantchips, die aan het frame worden gesoldeerd. De diameter van de kronen kan in een vrij groot bereik variëren. Op de markt vindt u modellen waarvoor deze waarde groter kan zijn dan 25 cm, maar dergelijke producten worden alleen gebruikt door professionals die zich beroepsmatig met reparaties bezighouden. Dit komt door de hoge prijs, waardoor een gewone koper geen goederen voor huishoudelijk gebruik voor eenmalig gebruik kan kopen.

Een van de universele gereedschappen voor het boren van gaten met grote diameter zijn ballerina's. Ze bestaan ​​uit een centrale punt en een snijgereedschap dat langs een speciale balk beweegt. Hun voordeel is het feit dat de specialist bij het uitvoeren van de afwerking kan een gat van niet-standaard diameter worden gemaakt (wat niet altijd mogelijk is met behulp van kronen).

Als het niet mogelijk is om een ​​kroon voor grote gaten te kopen, kunt u proberen deze te vormen met behulp van gewone boren met kleine diameter.

Om dit te doen, tekent u op het tegeloppervlak een cirkel van de vereiste parameter.Vervolgens worden langs de lijn langs de interne as veel gaten geboord, die zich dicht bij elkaar bevinden. Na voltooiing moet u de binnenkant van de tegel voorzichtig verwijderen en de uiteinden gladstrijken met een schuurlinnen.

Werkprincipes

Het boren van keramische tegels is een relatief eenvoudig proces. Het moet uitsluitend worden uitgevoerd met behulp van een kwaliteitsinstrument van bekende fabrikanten waarvan de producten een positieve beoordeling van de meesters hebben. De kwaliteit van het gat hangt hier rechtstreeks van af: het moet er mooi uitzien en gelijk zijn.

Hoe een boor te kiezen?

Verwerking tegel kan worden uitgevoerd door verschillende soorten elektrisch gereedschap. De beste optie is een oefening waarmee je verschillende problemen kunt oplossen. Bij het kiezen van een dergelijk apparaat is het belangrijk dat het voldoet aan een aantal basisvereisten:

 • Het verdient de voorkeur om een ​​boor te gebruiken, die is uitgerust met een functie om de snelheid te wijzigen. Dit vermindert het risico van microbarsten of splijt het materiaal doormidden.
 • Gebruik een hamerboor om gaten te boren voor buizen of moffen. mogelijk als het je in staat stelt om de hamerboorfunctie uit te schakelen,en pas ook de spilsnelheid aan. In dit geval wordt het een gewone oefening, maar alleen een hogere macht.
 • Bij voorkeur een koelsysteem en geleiders. Deze kenmerken zijn optioneel, maar professionals gebruiken deze hulpmiddelen. Het koelsysteem is een speciale houder met water, die tijdens het gebruik automatisch naar het uiteinde van de boor wordt gevoerd. Geleiders zijn conventionele zuignappen die het nivelleren vereenvoudigen en de boor op een glad oppervlak bevestigen.

We controleren het proces

Tegelverwerkingstechnologie omvat continue bewaking van het proces en de staat van de boormachine. Voor het nauwkeurig boren van een kwaliteitsgat, moet u enkele eenvoudige richtlijnen volgen:

 • Koel de boor voortdurend af.. Als dit niet gebeurt, kan het doorbranden. Als u geen automatisch watervoorzieningssysteem heeft, kunt u het vervangen door een gewone fles, waarin meerdere gaten in de file moeten worden geponst. Neem de boor regelmatig af en bevochtig hem met vloeistof.
 • Duw niet hard op de boormachine. Overmatige belasting kan scheuren of vervorming van de boor veroorzaken.
 • Gebruik de reverse-modus niet tijdens het trekken. werkinstrument. Deze benadering zal leiden tot de vorming van chips op het bovenoppervlak van de tegel. Soms kan dit kraken van het materiaal veroorzaken.
 • Probeer de boor precies in een rechte hoek te houden. ten opzichte van het vlak van de tegel. Als u geen ervaring hebt, kunt u speciale steunen of klemmen gebruiken om deze procedure te vereenvoudigen.
 • Boor de tegel op de minimale snelheid van de boormachine. Probeer ze tijdens het gebruik niet te vergroten: dit zal leiden tot oververhitting van de boor of vernietiging van het materiaal.

Handige tips

Het algoritme voor het verwerken van keramische tegels met verschillende boren is bijna identiek. Er zijn enkele eenvoudige tips die de oplossing van dit probleem vereenvoudigen:

 • Met behulp van kronen moeten ze worden bewaterd. Dit zal de temperatuur verlagen en de levensduur van het gereedschap meerdere keren verlengen.
 • Als u vaak tegels boort, moet u een speciaal patroon maken of kopen om deze bewerking te vereenvoudigen. Het is een kleine plank gemaakt van plastic of hout, aan de binnenkant zijn er verschillende gaten van verschillende diameters.Door deze sjabloon op de juiste plaats te plaatsen en een kroon of een boor in te voeren, kunt u het gereedschap betrouwbaarder maken en niet laten bewegen tijdens gebruik.
 • Om te voorkomen dat de boor doorslipt, plakt u afplakband op het oppervlak van de tegel. Het gereedschap wordt steviger aan de tape bevestigd, waardoor het midden van het toekomstige gat kan worden gevormd.
 • Probeer alle gaten in de naden tussen aangrenzende tegels te plaatsen. Dit zal niet alleen het boren vereenvoudigen, maar het decoratieve oppervlak van de tegels niet vernietigen.
 • Als u speciale boren voor keramische tegels gebruikt, is het belangrijk om de diepte van hun boren te bewaken. Wanneer het materiaal niet is gefixeerd, kunt u ongeveer 2/3 van de dikte boren, en al het andere moet zorgvuldig worden vernietigd. Wanneer muurboren noodzakelijk is om te voorkomen dat de boor het beton passeert. Dit vermindert de kwaliteit van het werkoppervlak aanzienlijk of kan het onbruikbaar maken.
 • Voordat u aan het werk gaat, is het raadzaam om de keramische tegels ongeveer 30 minuten in water te weken. Gedurende deze tijd zal water het materiaal zachter maken en het hanteerbaarder maken voor verwerking.
 • Probeer gaten te boren op een afstand van minimaal 2-5 cm vanaf het einde van de tegel.Als het nodig is om een ​​gat bijzonder dichtbij te maken, houd er dan rekening mee dat een dergelijke benadering kan leiden tot afbrokkelen of barsten.

Om het proces uiterst eenvoudig te maken, moet er op het werk en geduld worden gelet.

Haast kan materiaalbreuk veroorzaken.. Het is belangrijk om veiligheidsregels te volgen. Dit voorkomt letsel en maakt gaten in het proces van afwerking.

Bekijk vervolgens een hoofdklasse over het boren van tegels.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer