Hoe het vereiste aantal tegels berekenen?

 Hoe het vereiste aantal tegels berekenen?

Door de juiste berekening van het aantal keramische tegels kunt u de reparatie op tijd en tegen optimale kosten voltooien. Hoeveel elementen er in de buurt van de gootsteen moeten worden bewaard, is eenvoudig te bepalen zonder berekeningen. Verkeerde berekening voor grote delen van de voering is beladen met twee uitersten: stoppen met werken vanwege het onvermogen om specifieke materialen te kopen of onredelijke kosten.

Proces functies

Houd rekening met het volgende om fouten te minimaliseren:

 • Parameters van materialen. De grootte van de tegels, het aantal kleuren is afhankelijk van het ontwerp en het aanbod op de markt.Alleen door de juiste voorbeelden in de winkel te selecteren, gaat u verder met de berekeningen.
 • Leg optie. Voor ruimten met overwegend rechte hoeken, past u de opstelling van rijen evenwijdig aan de muren aan. Het trimmen zal minder zijn en de berekening is eenvoudiger. Diagonale plaatsing verbetert de visuele waarneming van onregelmatige vormen van vloer en plafond, maar zal de berekening bemoeilijken.
 • De pasvorm van de foto. Gecompliceerde versieringen vereisen een extra 5% van de berekende hoeveelheid afwerkingsmateriaal.
 • De aanwezigheid van decoratieve inserts. Voor elk type van dergelijke elementen is een afzonderlijke berekening vereist.
 • De dikte van de naad tussen de tegels. Het belang van de parameter neemt toe met het verkleinen van de tegel: de naden worden groter en 4 millimeter van de naad in slechts 5 tegels wordt 2 centimeter. De afmetingen van de naden variëren van 2 tot 10 millimeter.
 • Reserve voor gevechten en trimmen. Een standaard is een reserve van 10% van het berekende aantal tegels, diagonale en andere niet-standaard soorten leggen te verhogen met 5-10%.

De complexiteit van de berekeningen bepaalt de specifieke bouwsituatie. Verschillende telmethoden hebben hun voor- en nadelen.

Subtiliteiten van het proces

Berekening met gespecialiseerde programma's geeft een nauwkeuriger resultaat.Met een virtueel driedimensionaal model kunt u op alle oppervlakken lay-outen, de soorten tegels en decoratieve elementen wijzigen, het hoofdverbruik en het trimmen berekenen, het aantal afwerkingselementen en lijm. Dergelijke kansen zijn slechts dure commerciële producten, het kopen van hen voor eenmalig gebruik is onpraktisch.

Gratis applicaties en online calculators zijn geschikt voor standaard keramische producten en ruimtes met een eenvoudige geometrie. Berekeningen met hun hulp verschillen niet in nauwkeurigheid, omdat ze geen rekening houden met de verscheidenheid aan parameters van een bepaalde reparatie.

Er zijn drie methoden om de behoefte aan tegels zelf te berekenen: per stuk, volgens gebied, volgens het schema. Elke methode afzonderlijk of in combinatie zal het mogelijk maken de vereiste nauwkeurigheid van berekeningen te verkrijgen.

Voor standaard

De standaard wordt rechthoekige en vierkante tegels genoemd. Handelsondernemingen realiseren zich dit met vermelding van de groottes van één product. Het vereiste aantal wordt berekend in vierkante meters of individueel.

De eerste fase in beide varianten is de berekening van het gebied voor afwerking:

 • Meet de afmetingen van de kamer, de afmetingen van de deur, raam, bad. De hoogte van de kamer wordt in rekening gebracht met het niveau van de facing.
 • Bereken afzonderlijk het oppervlak van muren, vloer, plafond, schort (indien beschikbaar).
 • Voor elk oppervlak is het nodig om gebieden uit te sluiten waarop er geen plaatsing zal zijn: deuren, raamopeningen. Als wordt besloten om te doen zonder naar het oppervlak achter de badkamer te kijken, trek het dan ook af.
 • Som alle waarden samen.

Bij het afwerken van één type tegel alle oppervlakken, wordt de hoeveelheid op een grote manier afgerond naar het geheel - dit is de gewenste waarde in vierkante meters. Als de vloer- en plafondtegels een verschillende grootte hebben, worden de berekeningen voor elk oppervlak gescheiden uitgevoerd.

Het is belangrijk om te weten dat bij diagonale leggingen alleen berekeningen worden gemaakt in vierkante meters.

Stuktelling heeft een kleinere fout. En voor kamers met een complexe geometrie is hij het die het beste resultaat geeft. Het aantal stukken wordt verkregen door het totale oppervlak te delen door het oppervlak van een eenheid materiaal. Het is afgerond en toegevoegd 10% voor een pasvorm.

Bereken eenvoudig het gebied van een rechthoek. Het is noodzakelijk om de breedte en lengte van de tegel te vergroten door de dikte van de naad en te vermenigvuldigen. Maar met betegeld ontwerp kunt u vele andere vormen met een verschillend aantal hoeken gebruiken: van drie tot acht.In dit geval is het niet altijd mogelijk om het gebied te berekenen, omdat de vereiste afmetingen mogelijk niet op de verpakking worden vermeld. Voor dergelijke gevallen is een andere benadering van de berekening vereist.

Voor niet-standaardformulier

De geometrische vormen die moeilijk te berekenen zijn, omvatten niet alleen de vermelde veelvlakken, maar ook die figuren waarvoor er geen definitieve naam is: ze hebben veel verschillende hoeken en vloeiende lijnen. Het oppervlak met een dergelijke coating ziet er indrukwekkend uit, maar vanaf de eerste keer is het niet altijd mogelijk om te begrijpen hoe hun oppervlakte en hoeveelheid moet worden berekend.

Ze voeren tegels in vierkante meters uit, en als het budget het toelaat, kun je tegels in meters tellen, op basis van hun vierkante kamer. In dit geval zal de berekening hetzelfde zijn als voor de standaardtegel, maar het percentage van het bijsnijden zal toenemen tot 30. Een nauwkeuriger resultaat geeft een stuk-per-stuk berekening.

Voor niet-standaardproducten specificeren fabrikanten niet de maat, maar het aantal stuks in een vierkante meter. Dit zal helpen bij het tellen van het stuk, maar je kunt het niet beheren zonder een tekening te maken. Teken op het grafiekpapier de afmetingen van het te schalen oppervlak aan.

Knip uit dik papier een tegelpatroon uit volgens de maten die in de winkel worden verkregen bij het nemen van monsters.Hiermee maakt u "leggen" langs twee aangrenzende muren. Vermenigvuldig de verkregen waarden, vind de hoofdstroom in stukken. Het leggen van kartonnen "tegels" op de tekening op plaatsen met een onregelmatige vorm (uitsparingen, uitsteeksels), kunt u nauwkeuriger berekenen en inkorten.

Als voor het ontwerp meerdere kleuren van hetzelfde type tegel moeten worden gebruikt, moeten deze in de tekening met een andere kleur worden overschilderd. Tel het aantal vaste producten in één rij. De verkregen waarden worden vermenigvuldigd met het aantal rijen. Deze benadering wordt gebruikt voor alle kleuren.

Spiegeltegels trimmen alle oppervlakken. Ze produceren monsters met fatset en zonder, met randen die in een hoek zijn geslepen. Bij het berekenen van het aantal verschillen tussen tegel- en spiegelmateriaal niet. Maar vanwege de kwetsbaarheid moet je met 5% marge toenemen voor het gevecht.

Moeilijkheden van een andere soort ontstaan ​​wanneer het nodig is om een ​​tekening met verschillende soorten elementen te maken.

Aantal verschillende monsters

Als u zelfs twee standaardformaten gebruikt, is de berekeningsmethode afhankelijk van hun relatieve positie. Als de installatie standaard is (de naden staan ​​in een rij), dan is het mogelijk om zowel in meters als in stukken te berekenen.

Een populaire optie is het afwisselen van horizontale rijen rechthoekige tegels van verschillende hoogtes, kunt u de behoefte aan vierkante meters berekenen:

 • Markeer aan de verticale zijde van de muur de segmenten gelijk aan de som van beide hoogtes met naden.
 • Het aantal rijen wordt vermenigvuldigd met het totale gebied van de twee monsters.
 • De vierkante tegenoverliggende minus openingen gedeeld door het resultaat.
 • Het gebied van elk type tegel wordt gedeeld door twee.

Deze methode kan ook worden toegepast op andere varianten met de basislay-out, als de breedten van de grotere en kleinere tegels veelvouden zijn van 45 en 15, 30 en 10. Als u meerdere stroken van de Fries gebruikt, wordt het bedrag van de hoofdtegel verlaagd: hun totale oppervlakte wordt gewoonlijk beschouwd als niet-voltooid en afgetrokken.

Keramiek met een afbeelding maakt zijn eigen aanpassingen aan de berekening. Het ornament bindt verschillende bekledingselementen in één samenstelling, het kan in de vorm van een rand zijn, in het midden liggen, het oppervlak volledig bedekken of op een mozaïekachtige manier bedekken.

In dit geval wordt de berekening op een gecombineerde manier uitgevoerd - per meter en per stuk. Ontwikkel een voeringschema voor elk oppervlak. Het werk aan de tekening begint vanuit de centrale elementen of panelen.

Na het berekenen van het aantal stukken met een ornament, vind je hun totale oppervlakte. Trek het vervolgens van het tegenoverliggende oppervlak af. Verbruik van de hoofdtegel in meter.

In sommige gevallen kan een compositie op twee rechthoeken of vier vierkanten worden geplaatst die het hele oppervlak bedekken. Dit feit maakt de berekeningen niet ingewikkeld: de onderdelen worden als één element beschouwd en vormen een standaardberekening.

Lay-outmethoden die verschillen van de basislijn vereisen een individuele benadering.

Afhankelijk van het type metselwerk

Het aantal tegels van één type in een vierkante meter met verschillende legopties is anders. U kunt de berekening alleen uitvoeren volgens het exacte schema. Na het markeren van de afmetingen van het oppervlak op het papier in een kooi (ruitjespapier) beginnen ze tegels te tekenen, afhankelijk van het type leggen.

 • "Visgraat" een lay-out genoemd, wanneer smalle rechthoekige strepen in een rechte hoek ten opzichte van elkaar worden geplaatst. Om te beginnen tekenen ze een lijn door het midden van de kamer en beginnen ze er individuele elementen langs te tekenen over de hele lengte en dan de breedte. Vermenigvuldig de cijfers. Nauwkeurig berekenen dat het trimmen onmogelijk is, dus voeg voor het resulterende aantal stukken nog eens 15% toe.
 • In optie "Kerstbomen met bijlage" Teken op het schema extra tegels van een kleiner formaat. Ze worden als handmatig beschouwd.
 • Voor metselwerk in de vorm van een tapijt gebruik een groot aantal tegels in verschillende vormen en kleuren. Voordat hun lay-out door de centra van tegenovergestelde zijden lijnen tekenen. Vanaf het snijpunt beginnen ze een patroon van tapijt te vormen. Bereken eerst het aantal tegels voor het binnenvlak en vervolgens - op de omtrek.
 • Metselwerk klautert heeft verschillende variaties. "Baksteen" vereist dat het begin van elke tegel samenvalt met het midden van de volgende, "stapel" - een verschuiving van een derde. Een goede keuze voor dit type metselwerk - bulk hog tegels. Het kenmerk bestaat uit de aanwezigheid van randen die schuin staan ​​onder een hoek van 45 ° - facetten.
 • diagonaal - moeilijk om het type leggen te berekenen met de hoeveelheid afval van 15%.

Het schema is als volgt getekend:

 1. diagonaal vanuit de hoeken van de kamer;
 2. op een paar stralen tekenen ze vierkanten van een tegel van de vereiste grootte;
 3. leg de rest neer en tel de hele tegels;
 4. tel de helften rond de omtrek.

Het is belangrijk om de eerste diagonaal correct te markeren. Voor smalle ruimtes kan deze door het midden van de korte zijde passeren. Voor onregelmatig gevormde kamers, naast een van de muren, zodat de hoeken van de tegel elkaar raken. In dit geval kunt u de helften inkorten en het verbruik verminderen.

Na het plaatsen van de tegel, worden de naden gewreven met een vormgevingsagent. Het fuga-verbruik per vierkante meter tegel wordt berekend als het product van de laslengte (in m2) en de verbruikte hoeveelheid specie in grammen.

De lengte van de naad wordt berekend volgens de formule: F = (W + D) x (1 / (W)), waarbij W de breedte van de tegel is, D de lengte.

Stroomcoëfficiënt Kp = diepte van de naad x breedte van de naad x 1,5.

Tips en trucs

 • Bij het kopen van een tegel, moet je vragen over de mogelijkheid om een ​​paar stukken te kopen. Niet alle verkopers zijn bereid dit aan te bieden.
 • De tegels worden verkocht in verpakkingen die elk het aantal vierkante meters aangeven. Bij het berekenen van het vereiste aantal pakketten wordt het quotiënt van het verdelen van de noodzaak voor tegels door het vierkant van één pakket altijd naar boven afgerond op het geheel in een grote richting.
 • De aanwezigheid van tegels achter de badkamer en daaronder is niet vereist. Vaak zijn deze oppervlakken verborgen schort. Maar zelfs in dit geval zal de waterdichtheid worden verzwakt, wat zal leiden tot het verschijnen van schimmel in de meest vochtige en aangrenzende kamer.
 • Het is onmogelijk om tegels in de buurt van een ongelijke muur te leggen. Trek eerst een lijn op een afstand en begin ermee te werken. Gebruik voor oneffen plaatsen delen van verschillende grootten - ze moeten ook worden berekend.
 • Als er geen vaardigheid is in het berekenen van tapijt- of diagonale lijnschema's, is het beter om het aan een professional toe te vertrouwen: in sommige winkels kan een speciaal computerprogramma worden geïnstalleerd.
 • Voor gevallen van afwerking met dure coating, een stukberekening kan nauwkeuriger worden gemaakt, gegeven de nuances:
 1. Deur- en raamopeningen slagen er zelden in een heel aantal tegels "aan te leggen": u moet langs de gehele omtrek van het gat trimmen. Als u het totale gebied van een deur of venster vervangt door een gebied dat alleen hele elementen bezet, wordt de berekening nauwkeuriger. Dit vermindert het aantal reserve tegels met 5%.
 2. Als het laatste stuk van een tegel op een rij een uitgesneden stuk heeft dat meer dan de helft is, dan kan het voor de volgende rij worden gebruikt. Als gevolg hiervan zal het aantal hele tegels aanzienlijk afnemen.

Hoe nauwkeurig de berekening van de behoefte aan keramiek is om te beslissen, is het budget. De rest van een tiental tegels kan niet als een fout worden beschouwd, maar kan worden gebruikt voor lokale reparatie van hetzelfde oppervlak.

Hoe je de tegels met je eigen handen op de vloer legt, kun je leren van de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer