Flexibele tegels: voor- en nadelen

De keuze van afwerkingsmaterialen voor interieurwerkzaamheden is een verantwoorde en moeilijke taak. Exterieur buitenkant, kenmerken van metselwerk en enkele andere gerelateerde factoren - dit alles moet in aanmerking worden genomen bij het uitvoeren van reparaties.

Ondanks de rijkdom van de markt van afwerkingsmaterialen, houden flexibele tegels met vertrouwen de eerste posities vast.die vele ongebruikelijke en mooie coatings kan imiteren. Van bijzonder belang is tegel, in het ideale geval het kopiëren van metselwerk. Het kan worden gebruikt om elke kamer te versieren.

Basis eigenschappen

Met ongelooflijk precieze imiterende baksteen is dit materiaal even relevant voor zowel exterieur als interieurdecoratie. De uitstekende esthetiek van de tegel, de goede prestaties en relatief installatiegemak maken het populair en populair.Reparatie met het gebruik ervan vereist geen speciale vaardigheden en kennis - u kunt het alleen aan. De tegel ligt soepel op zowel een smetteloos oppervlak als op de gewrichten.

Het materiaal wordt geleverd in de vorm van tegels van standaardafmetingen. Hun kleine breedte en platte vorm maken het installatieproces eenvoudig en gemakkelijk. Nauwkeurige imitatie van bakstenen is mogelijk vanwege de speciale samenstelling die de andere kenmerken van de tegel bepaalt. Het is gebaseerd op de toevoeging van acryl, zand en speciale pigmenten in de zand-polymeeroplossing. Dit zorgt niet alleen voor het karakteristieke uiterlijk, maar ook voor de goede weerstand van het materiaal tegen mechanische schade.

De inkomhal wordt meestal geconfronteerd met een flexibele steentegel, maar de keuken en het balkon maken het zeer concurrerend. Daarnaast is het afgezet met open haardportalen, kolomensembles en andere decoratieve interieurontwerpen.

Ze gebruiken het materiaal graag voor het plaatsen van accenten van het punttype. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een ​​deur of raamopening te identificeren.

De tegel is verkrijgbaar in verschillende kleuren, zodat deze naar eigen goeddunken kan worden gecombineerd.Op deze manier kunt u interessante ontwerpoplossingen realiseren.

Voors en tegens

Sprekend over de voordelen van flexibele tegels, is het onmogelijk om het volgende niet te vermelden:

 • tegel is bestand tegen externe invloeden en is bestand tegen mechanische belastingen;
 • het is milieuvriendelijk en volkomen veilig vanuit het oogpunt van toxiciteit;
 • het materiaal ontbrandt niet, wat een garantie is voor veiligheid in geval van brand;
 • de impact van stoom heeft geen schadelijk effect op de tegel;
 • haar esthetiek en het vermogen om dure of mooie materialen na te bootsen wordt zeer op prijs gesteld;
 • de externe omgeving heeft geen significante invloed op het materiaal, en zelfs de stralen van de zon kunnen het na verloop van tijd niet beschadigen;
 • flexibele tegels dienen lange tijd, waardoor periodieke reparaties niet meer nodig zijn;
 • temperatuureffecten hebben geen invloed op het materiaal - in de zomer is het net zo sterk en mooi als in de winter;
 • het is gemakkelijk en gemakkelijk te snijden, iedereen die ervan houdt reparaties uit te voeren met zijn eigen handen zal het kunnen doen;
 • aangezien reparatie met een dergelijke tegel geen extra hoekmontage-elementen vereist, het economisch en goedkoop blijkt te zijn;
 • legmateriaal is vrij eenvoudig en kost niet veel tijd;
 • Omdat een flexibele tegel per definitie veerkrachtig is, is hij zeer geschikt voor elk type basis.

Wat betreft de nadelen, ze zijn veel kleiner:

 • tegel heeft speciale zorg en aandacht nodig, terwijl het onmogelijk is om het met alkalische middelen af ​​te vegen;
 • voor ultramoderne interieurs kan een dergelijk bekledingsmateriaal ongepast lijken - het moet worden gelegd waar het overeenkomt met de stijl en inrichting van de ruimte;
 • materiaal is erg duur vanwege de schuld van sommige fabrikanten, die de prijzen kunnen opdrijven;
 • het is beter om het volledige vereiste volume van de tegel volledig van één partij te verkrijgen, aangezien het product van partij tot batch kan variëren en dit kan niet anders dan het uiterlijk van het materiaal beïnvloeden;
 • Gewetenloze leveranciers van goederen van slechte kwaliteit kunnen gemakkelijk door consumenten worden misleid, dus u moet gecertificeerde producten van grote distributeurs kopen.

Zoals u ziet wegen de voordelen van een flexibele tegel veel zwaarder dan de nadelen. Daarom wordt deze beschouwd als de meest optimale en bijna traditionele keuze voor reparatiewerkzaamheden in de keuken, in de hal of op het balkon.

species

De markt biedt tegelstenen met verschillende markeringen.Het kan worden gekocht met RF, NF of WF. Deze of die markering geeft de specifieke maat van het product aan. De afmetingen van de tegels moeten in acht worden genomen nadat het oppervlak van de ruimte is gemeten en gemarkeerd. U kunt bijvoorbeeld Ecobrick 210x50 mm kopen.

Omdat er evenveel fabrikanten zijn van flexibele tegels als ook de kleuroplossingen, is het gemakkelijk om een ​​steengoed te vinden, zelfs voor een onervaren consument. Het kleurengamma is zo rijk dat het bereik geschikt is voor elke ruimte met een min of meer expressief interieur.

Er zijn fabrikanten die de koper aanbieden om een ​​specifieke kleur en toon van afwerkingsmateriaal te bestellen, die onmiddellijk wordt geproduceerd. Er is echter een grote kans dat een dergelijke dienst duurder zal zijn dan de voltooide optie. Bovendien wordt het volume van de geproduceerde batch beperkt door productiemogelijkheden.

Naast kleur en afmeting wordt flexibele tegel weergegeven door variëteiten met verschillende diktes, kosten en uitwendige textuur. Het is niet eenvoudig om uit zo'n ras te kiezen, maar het is zeker het proberen waard.

Hoe te kiezen?

Nadat is besloten om flexibele tegels en geen andere voor bekledingen te kopen, is het de moeite waard om, alvorens te kopen, nogmaals te beslissen met een aantal parameters:

 • Het materiaal zou een uiterlijk moeten hebben dat harmonieus zou worden gecombineerd met het interieur van de kamer waarin het geacht wordt gedeeltelijke of volledige herstellingen uit te voeren. De stijl en het algehele concept van de kamer mogen niet in tegenspraak zijn met de tegel onder de steen, die deze zowel kan bederven als aanvullen, afhankelijk van de redelijkheid van de algemene "afbeelding" van de kamer of het balkon;
 • de kleur van de tegel moet niet volledig worden bepaald door persoonlijke voorkeuren - het is ook noodzakelijk om het totale gamma van het interieur te evalueren, omdat een overvloed aan kleuren een vlieg in de zalf kan worden, die alles zal bederven;
 • als de consument wil dat de reparatie langdurig wordt en het gebruikte bekledingsmateriaal lang heeft geduurd, moet u letten op de juiste kwaliteit van de gekochte goederen. Het is onaanvaardbaar om een ​​twijfelachtige tegel te kopen die tijdens het zomerse ultraviolet zijn kleur verliest of uit elkaar valt bij een negatieve temperatuur;
 • kosten kunnen doorslaggevend zijn voor veel consumenten - in dit geval moet u zich richten op de "gouden sectie" - de besteevenwicht tussen kwaliteit en prijs;
 • Ook aandacht voor de samenstelling van het product is nooit over. Als de flexibele tegel in een wooninterieur wordt gebruikt, is de veiligheid, de afwezigheid van onzuiverheden en additieven in de samenstelling van giftige stoffen, schadelijk voor de gezondheid van de mens, van groot belang.

Nadat de keuze is gemaakt, kunt u rechtstreeks naar de finish gaan. Maar voordat u met de reparatie begint, moet u vertrouwd raken met de opties voor het gebruik van flexibele tegels.

Hoe kan het materiaal worden gebruikt?

Bij het plannen van reparaties moet u de doelen bepalen waarvoor de tegel wordt gebruikt.

Meestal worden de wanden in ongewone en originele kamers tegengesproken. Gecompliceerde structuren die kromlijnig en moeilijk toegankelijk zijn, zijn iets minder vaak. Dit is een verscheidenheid aan decoratieve elementen zoals open haarden, bogen, traptreden, enz.

Als we rekening houden met de hoge weerstand van het materiaal tegen vocht, wordt het duidelijk waarom veel mensen het gebruiken in badkamers en andere ruimtes waar waterdampsuspensies het niet mogelijk maken om andere afwerkingen, zoals behang, te gebruiken.

Meubelgevels zijn een zeldzame maar interessante basis voor decoratie.In de regel zijn dit keukensets, die nogal extravagant en ongebruikelijk zijn. Deze headsets passen gemakkelijk in een stijlvol interieur en zorgen voor een speciale chic.

Met andere woorden, flexibele tegels worden voor verschillende doeleinden gebruikt en kunnen de meest moedige ontwerpideeën realiseren.

Hoe te leggen?

Installatie van flexibele tegels is een vrij eenvoudig proces, onder voorbehoud van bijna iedereen. Hiervoor is geen speciaal of duur gereedschap nodig.

Let op de keuze van een geschikte lijm. Het moet specifiek voor dit materiaal worden ontworpen. De lijm kan worden verkocht als een voltooid mengsel of als een droog poeder, dat moet worden verdund met de hoeveelheid water die in de instructies wordt aangegeven.

Als de lijm klaar is gekocht, zou u onmiddellijk na het openen van de verpakking moeten beginnen met afwerken.

Stadia van installatie:

 • de muur moet worden voorbereid door nivellering en grondige reiniging. Egaliseermortel wordt gebruikt voor abrupte overgangen. Na het aanbrengen van de muur moet worden geprimed. Tegelijkertijd moet de primer antiseptica bevatten in de samenstelling - in dit geval zal de basis beter aan de tegel hechten en zal de lijm zich in volle kracht manifesteren;
 • de kwaliteit van de koppeling zal veel slechter zijn als de temperatuur in de kamer lager is dan + 5 graden Celsius - je moet ervoor zorgen dat de temperatuur boven deze waarde blijft;
 • muur moet gemarkeerd zijn onder de tegel;
 • er wordt een lijmoplossing op de wand aangebracht in een uniforme laag, terwijl deze niet te dik is - een dikte van niet meer dan 2 mm wordt aanbevolen. Breng lijm aan met een gewone troffel en verdeel het over een ingekeepte basis;
 • de tegel wordt in rijen op de basis gelegd. Om de tekening interessant te maken, moet de eerste rij worden gestart met een hele tegel en de tweede rij - met de helft. Deze reeks moet verder worden gevolgd. Scharen zijn best geschikt voor het snijden van tegels, omdat het flexibel is en zich goed leent voor hen. Zorg ervoor dat de naden overal dezelfde dikte hebben;
 • Het voordeel van een flexibele tegel is dat de voeg niet wordt gebruikt om de voegen af ​​te werken - u hoeft alleen de resten lijm met een borstel te verdelen.

Het installeren van een flexibele tegel is niet moeilijk en kan door iedereen worden gedaan. Zonder de extra kosten van dure gereedschappen, het inhuren van specialisten en aanvullende reparatiematerialen met behulp van flexibele tegels, kunt u een mooi en interessant resultaat behalen.Vooral omdat de feedback die ze heeft overwegend positief is. Het is alleen nodig om zorgvuldig de keuze van materiaal en instructies voor de installatie ervan te overwegen. Als u aan deze eenvoudige voorwaarden voldoet, blijft het resultaat van de afwerking lang plezierig.

Zie hieronder voor een masterclass over het leggen van een flexibele tegel.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer