Vuurvaste tegel voor de oven: soorten en ontwerpopties

 Vuurvaste tegel voor de oven: soorten en ontwerpopties

De behoefte van de mens aan natuurlijke warmte was te allen tijde. Daarom kun je in privéwoningen van verschillende niveaus vaak echte Russische kachels en open haarden zien met echt live vuur. Aan deze verwarmingselementen had een aantrekkelijk uiterlijk, evenals om de warmtegeleidende eigenschappen van hun fineertegels te verbeteren.

eigenschappen

Er zijn een aantal specifieke vereisten voor bekledingsmaterialen voor haarden en kachels.

Dit type afwerking moet enkele eigenschappen hebben:

 • Brandwerendheid De tegel moet bestand zijn tegen temperaturen tot 1000 C.
 • Natuurlijke oorsprong.Bij verhitting kunnen kunstmatige ingrediënten, als ze in de tegel aanwezig zijn, giftige stoffen afgeven, dus het is erg belangrijk dat de grondstoffen voor deze producten uitsluitend van natuurlijke oorsprong zijn.
 • Thermische geleidbaarheid. Tegels voor de bekleding van haarden en kachels moeten de warmte van het vuur in de kachel goed verzamelen en snel weggeven. Hoogwaardige verwarming van de kamer hangt ervan af.
 • Vochtbestendigheid. De tegel moet bestand zijn tegen vocht.
 • Sterkte. Om de tegel bestand te maken tegen temperatuurverschillen en hoge belastingen, moet deze zo dik mogelijk zijn - minimaal 8 mm. De sterkte van het materiaal kan ook worden beoordeeld aan de hand van de porositeit. Hoe kleiner het is, hoe duurzamer de tegel is.
 • Coloring. Bij de productie van hittebestendige tegels worden speciale verven gebruikt die niet barsten en na verloop van tijd hun kleurintensiteit verliezen.
 • Externe esthetiek. Tegenwoordig moet de tegel niet alleen duurzaam, maar ook mooi zijn, omdat de kachel of de open haard deel uitmaken van het interieur.

het merken

Met behulp van speciale tekens die op het pakket met een tegel staan ​​aangegeven, kunt u nagaan of dit monster geschikt is voor het afwerken van ovens of niet.

Het is gebruikelijk om de volgende tekens te onderscheiden:

 • De coëfficiënt van de waterabsorptie is aangegeven op de doos en wordt aangegeven met de letter "E". Het mag niet meer dan 3% zijn. De hoogste vochtbestendigheid van graniet: 0,5%.
 • Informatie over porositeit wordt gegeven door de symboliek van PEI en de volgende afbeeldingen op de verpakking van I tot V. Voor kachels en open haarden, moet u niveau IV of V kiezen.
 • Markering "A" of "B" geeft aan dat het ontwerp van dit product is ontwikkeld op een computer. De tegel met de letter "A" verschilt in meer exacte overeenstemming met de aangegeven formaten.
 • De aanduiding "EN 122" en de letters van A tot D geven het weerstandsniveau van de tegel tegen chemische aanvallen aan.

types

Het is gebruikelijk om onderscheid te maken tussen twee hoofdtypen tegels voor het afwerken van de wanden van de kachel: gemaakt van natuurlijke en kunstmatige grondstoffen. Natuurlijke producten omvatten platen gesneden uit natuursteen. Het tweede type is een tegel, die is gemaakt door industriële productie. Meestal zijn het kleiplaatjes, waarvan de hittebestendigheid wordt bereikt door te schieten.

Keramische platen zijn op hun beurt verdeeld in verschillende ondersoorten. Overweeg de belangrijkste soorten natuurlijke en kunstmatige materialen.

Er zijn zulke natuurlijke materialen:

 • Marble. Dit is een natuurlijke rots gevormd uit dolomiet en kalksteen met een gemiddelde hardheidsgraad. Het leent zich goed voor verwerking en slijpen. Marmeren tegels zijn hittebestendig, bestand tegen blootstelling aan chemicaliën, zonlicht, een vochtige omgeving en andere agressieve factoren.
 • Graniet. Dit is een rots van magmatische oorsprong, gekenmerkt door een speciale dichtheid. Natuursteen is erg zwaar, dus voor het bekleden wordt het gesneden in platen met een dikte van 2-3 cm. Bij verwerking op verschillende manieren kan een granieten plaat een matte of glanzende textuur krijgen.
 • Travertijn. Dit materiaal wordt gevormd in natuurlijke omstandigheden van kalksteen. Als onderdeel van het travertijn zijn ijzeroxiden, dus bij het ouder worden, begint de steen geel te kleuren. Dit materiaal heeft een lage thermische geleidbaarheid, waardoor de koeltijd van de oven verlengd kan worden, bekleed met travertijn. En dankzij de duurzaamheid kunt u al meer dan tien jaar een aantrekkelijk uiterlijk behouden.

Kunstmatig gemaakte materialen zijn als volgt.

terracotta

Deze keramische tegel is gemaakt van een speciale soort klei - kaolien, waardoor het hittebestendig is.Terracotta is geglazuurd, bedekt met een decoratieve glanzende laag en ongeglazuurd met natuurlijk pigment. Beide typen worden gekenmerkt door een hoge hittebestendigheid en hechting op elk oppervlak. En de relatief lage kosten en het grote bereik van het ontwerp maken de kachel erg populair voor de consument.

majolica

Voor de productie van majolica gebruikt een speciale soort gekleurde hittebestendige klei met hoge porositeit. Dit soort tegels kan worden beschouwd als een meer geavanceerde versie van geglazuurde terracotta. Het enige verschil zit in het ontwerp van de voorkant. Een opmerkelijk kenmerk van majolica is een methode om het te decoreren: eerst wordt het bedekt met witte glazuurverf en na uitharden wordt een tekening handmatig aangebracht. Dit verklaart de zeer hoge prijs van dergelijke producten. In de inrichting wordt het vaak in een paar gelegd met metlahskoy-tegels.

Kenmerkende kenmerken van majolica, waarmee het gemakkelijk herkenbaar is, zijn:

 1. Gladde vormen met afgeronde randen.
 2. Een ondoorzichtige algemene achtergrond waarop vervolgens een tekening wordt toegepast.
 3. Heldere, rijke kleuren die worden gebruikt in de inrichting. Meestal blauwgroen en geelachtig bruin gamma.
 4. Het thema van het decor is vaak kruiden.
 5. Dankzij de beglazing heeft het een glanzend oppervlak.

Mettlach

De tegel wordt gekenmerkt door zijn kleine formaat - de standaardafmeting is 10x10 cm. Tegelijkertijd verschilt deze door origineel ontwerp en verschillende vormen. Bezems worden gebruikt op plaatsen met een hoge vochtigheid en bij hoge temperaturen. Volgens zijn operationele eigenschappen kan het worden vergeleken met porselein.

tegel

Het product heeft ook voldoende hittebestendigheid om het te gebruiken op plaatsen met grote temperatuurverschillen. Glazuur op de tegel is niet zo duurzaam als zijn tegenhangers en kan na verloop van tijd barsten van hoge temperaturen. Daarom wordt, zoals toegepast op ovens, een tegel met kleine afmetingen met een breedte van 20-25 cm met een mat oppervlak gekozen.

Bovendien houdt de tegel niet van lage temperaturen en kan deze loskomen, dus wordt hij alleen gebruikt op plaatsen waar hij altijd warm is.

klinker

De tegel bevat verschillende soorten klei (zoals leisteen, chamotte) en verschillende additieven zoals minerale kleurstoffen. De tegel kan een ondoorzichtig of geglazuurd oppervlak hebben. Voor open haarden kiest u vaak de eerste optie.Deze tegel barst niet en vervaagt niet na verloop van tijd.

tegels

Geglazuurde tegels onderscheiden zich door de complexiteit van vormen en kleuren. Het belangrijkste kenmerk van de tegel is het ontwerp, dat lijkt op een doos. Aan de achterkant van de tegel heeft een kleine kant - Rumpu. Hiermee kunt u de efficiëntie van de oven met gemiddeld 15% verhogen.

Geglazuurde tegels absorberen warmte en verlagen de temperatuur van het oppervlak van de ovenwand tot een comfortabele. Hierdoor is er geen risico op verbranding op het fornuis.

Omdat handenarbeid bij het maken van tegels essentieel is, is het tijdens het leggen onmogelijk om fouten te voorkomen. Bovendien is het noodzakelijk om vooraf het vereiste aantal tegels te berekenen en de doorlooptijd is 1-3 maanden.

Chamotte-tegel

Voor de vervaardiging ervan worden speciale soorten vuurvaste kleien gebruikt met de opname van steenmeel in de samenstelling van de grondstof. Het is bestand tegen intense mechanische stress, glijdt niet weg en wrijft niet weg na verloop van tijd. De vuurvaste tegels worden niet beïnvloed door oplosmiddelen, zuren of logen. Bovendien is de dikte veel groter dan die van gewone tegels.

Chamotte-tegel - een van de meest resistente soorten afwerkingen. Het past één keer en voor altijd.Chamotte tegel is zelfvoorzienend - het hoeft niet gegroepeerd te worden bij het leggen met steen of gips. Chamotte-poeder werd lange tijd uitsluitend in industriële installaties gebruikt. Vanwege duidelijke voordelen begon het echter te worden gebruikt voor artistieke doeleinden.

Tegenwoordig bieden fabrikanten hele collecties chamotte-tegels aan, die voor elke smaak een enorm aantal decoratieve monsters bevatten.

Porcellanato

Voor zijn vervaardiging gebruikt een speciaal mengsel van verschillende soorten klei met de toevoeging van kwartszand en marmeren spaanders. Voeg voor het kleuren zouten van verschillende metalen toe. Porseleinen tegels worden dus beschouwd als een ecologisch en onschadelijk materiaal.

Door de samenstelling heeft porseleinen tegel enige overeenkomsten met tegels, maar het verschil zit in het productieproces. Het afgewerkte mengsel voor porselein wordt onder hoge druk onder een pers geplaatst, wat resulteert in een product met een monolithische structuur, vrijwel zonder poriën en holtes, vochtbestendig en hittebestendig.

Vanwege het enorme aantal vormen en kleuren, kunt u met porseleinen tegels vele natuurlijke afwerkingen nabootsen, zoals marmer, graniet en zelfs majolica.Bovendien kunnen moderne technologen niet alleen rechte, maar ook gebogen en hoekige elementen maken.

plateelwerk

Dit soort tegels wordt gemaakt met behulp van een droge methode met behulp van een pers. Het bestaat uit verschillende soorten vuurvaste klei, kwartszand en fragmenten van gebroken kleiproducten die al zijn gebakken. De eigenaardigheid van faience is dat het duurzamer is dan majolica. Hiermee kunt u tegels dunner maken - 4-5 mm.

Faience heeft een lage (slechts 3%) waterabsorptie en houdt de warmte perfect vast. Bovendien is het vergeleken met sommige andere soorten tegels goedkoper, wat het betaalbaar maakt voor massaproductie.

Wat het kleurengamma betreft, produceert het monochroom en gekleurd aardewerk. In dit geval is er meer vraag naar het tweede type. Een klassiek voorbeeld van ontwerp voor faience - blauw ornament op een witte achtergrond. Dergelijke kleuren zijn typerend voor schilderen in de Gzhel-techniek.

Kunststeen

De belangrijkste soorten grondstoffen die bij de productie worden gebruikt, zijn cement en beton. De markt biedt de consument verschillende imitaties van kunststeen - rotsen, baksteen, majolica en andere soorten decoratie.Volgens zijn eigenschappen is kunststeen niet minderwaardig dan natuurlijk, en er kunnen enorm veel opties zijn voor het vertalen van creatieve ideeën. Bovendien is de kunststeen goed omdat de styling geen speciale vaardigheden vereist, zelfs een beginner kan het aan.

Voeg verschillende pigmenten toe om kleur aan de oplossing toe te voegen. Soms worden tegels oppervlakkig geverfd - deze methode is niet erg goed, omdat het minder duurzaam is.

afmeting

Om comfortabel te kunnen werken met de tegel voor het bekleden van ovens, mogen de afmetingen niet te groot zijn. De optimale waarde is 25x25 cm en de dikte is niet meer dan 8 mm. Voor porselein en klinker is niet meer dan 6 mm voldoende. Dergelijke parameters zullen voldoende warmtegeleidingsvermogen en sterkte van de gehele installatie verschaffen. Bovendien is het veel eenvoudiger om met dergelijke afmetingen te werken.

Om te bestellen kun je grotere tegels makenbijvoorbeeld van porselein, het is echter nogal zwaar en kan het eigen gewicht niet weerstaan, en vereist ook meer trimmen en passen in afmeting. Er is ook een kleinere tegel, bijvoorbeeld 10x10 cm, maar deze wordt veel minder vaak gebruikt om dezelfde redenen als een grote - het is ongemakkelijk om ermee te werken.

kleur

De kleurtegel wordt geselecteerd in overeenstemming met het algemene interieur en afhankelijk van het materiaal:

 • Het kleurengamma van natuurlijk marmer is bijvoorbeeld zeer divers. Vanwege het gehalte aan verschillende onzuiverheden in de rots, kan de steen de meest ongewone kleuren aannemen. In de natuur is er wit, zwart, groen, blauw, blauw, rood, grijs, beige en zelfs maanmerg. Sommige kleuren zijn uiterst zeldzaam en daarom waardevoller.
 • Graniet is minder divers: ondanks het feit dat er in de natuur een enorm aantal verschillende tinten graniet zijn, kunnen ze allemaal worden verdeeld in drie hoofdgroepen: grijs, zwart en bruin.
 • Travertijn is een beetje rijker van kleur. De meest voorkomende in de natuur zijn wit, beige en geel. Rode en donkerbruine stenen in de natuur zijn vrij zeldzaam en daarom bijzonder waardevol. Daarom zijn tegels extra gecoat met speciale verf om extra esthetiek te geven.
 • Wat de keramische producten betreft, zijn er geen beperkingen aan de keuze. Het kleurengamma van klinker bijvoorbeeld, behaagt met een verscheidenheid: van neutraal wit tot rustbeige, alle tinten geel en rood, maar ook licht en donkerbruin.Sommige soorten tegels zijn getint in de productiefase en er zijn kleuren die zijn bedekt met gekleurde verf nadat ze zijn gemaakt.

ontwerp

De bepalende factor bij het kiezen van het ontwerp van de ovenbekleding is niet het type materiaal, maar het interieur van de ruimte waarin het zich bevindt. Een kenmerkend kenmerk van het ontwerp van tegeltegels speciaal voor ovens is de bijna volledige afwezigheid van geometrische patronen. Het komt niet in vrijwel elke stijl voor.

Maar het ontwerp van dergelijke producten is vol met complexe ornamenten:

 • Plantpatronen, karakteristiek voor majolica of tegels, kunnen in bijna alle stijlen worden gebruikt - van klassiek tot modern. Het zal ook geschikt zijn en faience met zijn beroemde blauw en wit bereik onder Gzhel.
 • Voor een klassiek interieur kun je kiezen voor porselein, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Hiermee kunt u hele afbeeldingen maken.
 • Modern interieur betekent niet een bonte afwerking. Hier zal het geschikter zijn om elegante monochromatische tegels met kleine stukjes decor te gebruiken. Niet slecht zal verschillende imitaties van malachiet en marmer, evenals een boom.
 • In een jachthuis of een chalet kunt u natuursteen gebruiken. Om de prijs van het interieur niet te verlagen, moet u zich niet mengen in het natuurlijke materiaal met andere soorten afwerkingen, het werkt goed solo.
 • Echte kachels worden zelden aangetroffen in techno of futuristische interieurs. Als elementen van dergelijke ontwerptrends echter nog steeds aanwezig zijn, ziet een effen gekleurde tegel er hier goed uit.
 • In een landhuis zijn terracotta en klinker geschikt. Vooral goed zijn de afbeeldingen van planten en bloemen in de stijl van Khokhloma.

Welke moet je kiezen?

Bij het kiezen van een afwerkingstegel vertrouwen klanten primair op hun budget. Vervolgens moet u beslissen over de stijl: wat voor soort tegel geschikt is voor deze kamer. Voor moderne haarden geschikte dure, elitetypes zoals graniet of malachiet. Maar de echte Russische oven is beter te fineren met keramiek. De meest geschikte variëteiten hiervoor zijn majolica en tegels.

Je moet ook de grootte van het gebied als decoratie beschouwen. Te grote tegels zouden niet geschikt zijn om in een klein rustiek huis te kijken. En integendeel, als u een grote, hoge open haard wilt versieren in een modern herenhuis, moet u nadenken over natuursteen of graniet.

Alle kacheltegels moeten vrij zijn van gebreken, van één partij, van dezelfde grootte en één kleur, tenzij anders bepaald door het ontwerp. Tegels kopen moet met een kleine marge zijn in geval van een gevecht.

Mooie voorbeelden in het interieur

Ondanks het feit dat graniet vrij duurzaam is en moeilijk om materiaal te verwerken, is het zeer veredeld het interieur. Gereed-platen kunnen de juiste geometrische of niet-standaardvorm hebben. De laatste zien er bijzonder origineel uit, maar om met dit formulier te werken, zijn speciale vaardigheden vereist, en niet elke meester zal het kunnen leggen.

Tegels zijn een win-win optie in elk interieur. Ze kunnen monofonisch en geverfd, vlot en reliëf zijn. Het patroon wordt aangebracht op een glad oppervlak en de reliëftegel heeft al een bepaald patroon dat kan worden geverfd.

Soms is de kachel niet helemaal met tegels, maar slechts met een deel uitgerust. Want dit is de meest geschikte majolica. Als u een budgetoptie nodig heeft, kunt u kijken naar terracotta of ongeglazuurde keramische tegels. Ze zijn perfect voor een landhuis.

Kunststeen wordt ook vaak gebruikt in ovenafwerkingen.Hij is in staat om elke textuur te herhalen, en als na verloop van tijd dergelijke tegels moe worden, kan deze gemakkelijk in een andere kleur worden geverfd.

Met behulp van de tegel kunt u niet alleen het uiterlijk van de kachel veranderen, maar ook het volledige interieur van de kamer volledig transformeren. En moderne materialen helpen elk idee te realiseren.

Het proces van de ovenvoering kunt u hieronder zien.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer