Decoratieve tegels in het interieur

Er wordt gezegd dat een reparatie gelijk is aan twee branden. Het is moeilijk om het niet eens te zijn met deze populaire wijsheid. Vanaf het moment van reparatie moet u niet alleen materiaal van hoge kwaliteit in voorraad hebben, maar ook geduldig geduld.

Zodat uw huis in zijn bijgewerkte vorm nog aantrekkelijker is geworden, gevuld met licht, niet alleen van binnenuit, maar ook van buitenaf (in het geval van een privéwoning), zorg voor een goed decor. Moderne productie van decoratieve tegels voor een lange tijd kunt u het gebruiken, niet alleen in de badkamer of keuken, maar ook in de slaapkamer, woonkamer. Dit type inrichting valt op door zijn diversiteit en stelt u in staat de meest gewaagde ontwerpbeslissingen te realiseren.

Speciale functies

Decoratiematerialen zullen helpen om het interieur te diversifiëren, op te frissen of vandaag in de populaire loftstijl te maken.Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan de decoratieve tegels. Tegenwoordig bieden fabrikanten het grootste assortiment - het kan een imitatie zijn van een natuursteen, metaal, leer. Aandacht consumenten krijgen ook exclusieve opties met strass-steentjes.

Dit type voering wint aan populariteit vanwege de onderscheidende kenmerken:

 • relatief licht gewicht;
 • installatiegemak;
 • milieuvriendelijkheid en veiligheid;
 • breed bereik voor elke behoefte;
 • duurzaamheid;
 • redelijke prijs;
 • betrouwbare geluidsisolatie;
 • vereist geen aanpassing van elk onderdeel afzonderlijk vanwege gelijke dikte;
 • Makkelijk in onderhoud voor het gebruik van milde reinigingsmiddelen en doek.

Bovendien kunnen moderne coatings elk materiaal, zowel natuurlijk als kunstmatig, imiteren, wat de reparatiekosten aanzienlijk vermindert. Door de prijzen te vergelijken, bijvoorbeeld op panelen van natuurlijk hout en imitatie-tegels van hout, voelt u meteen het verschil.

Ontwerpers raden aan om extra verlichting te gebruiken op plaatsen die bedekt zijn met decoratieve tegels. Dit zal het spectaculaire interieur vergroten en het materiaal zelf zal er leuker uitzien.Als de decoratieve panelen zich niet over het hele oppervlak van de muur bevinden, probeer dan afwisselende structuurelementen met lichte tinten van gips of verf.

Decoratieve wandtegels met organische look met aquaria, indoor fonteinen, klimmende levende planten, passen perfect in het frame van ramen, deuren, open haarden.

Dit materiaal wordt niet aanbevolen voor de decoratie van kleine kamers, en leggen is beter te worden toevertrouwd aan professionals. Dit brengt extra kosten met zich mee, maar het kwaliteitsresultaat zal naderhand worden gerechtvaardigd.

types

Over de soorten tegels gesproken, het is de moeite waard te vermelden dat dit materiaal oorspronkelijk voor vloeren is gemaakt. In moderne interieurs staat het niet alleen op de vloer, maar ook op de muren, het plafond, de gevels van gebouwen.

Daarom is het mogelijk om de decoratieve panelen op te delen in twee grote groepen: gevel en interieurdecoratie.

gevel

Exterieurdecoratie met decoratieve platen verwijst naar de vrachtbrief, omdat het materiaal van de muur kan worden verwijderd door het te vervangen door een ander. Op zijn beurt kan het worden onderverdeeld in gevelbekleding en bekleding. Voor originaliteit van ontwerp, kunt u beide soorten tegelijk gebruiken.

Voor de vervaardiging van gevel tegels gebruikt een verscheidenheid aan materialen, met de belangrijkste kenmerken van hun ongeveer hetzelfde:

 • slijtvastheid en hoge sterkte;
 • klein gewicht;
 • brandwerendheid;
 • verhoogde hardheid;
 • waterafstotend oppervlak;
 • milieuvriendelijkheid;
 • niet blootgesteld aan de schadelijke effecten van de omgeving;
 • vorstbestendigheid;
 • gemakkelijk schoon te maken.

Het kan niet alleen worden gebruikt om de gevel van het gebouw te versieren, maar ook om het extra te verwarmen. Het is belangrijk om te onthouden dat de installatie aan het einde van bouwwerkzaamheden bij droog weer wordt uitgevoerd.

Soorten decoratieve decoratietegels:

 • Terracotta. In het Italiaans vertaalt het woord zich als "verbrande aarde" (klei). Dit is een klassiek decoratiemateriaal, een ongepolijste tegel van gekleurde klei met een poreuze structuur. Vanwege zijn hoge milieuvriendelijkheid wordt het met succes gebruikt voor gevelwerkzaamheden, evenals voor open haarden, badhuizen, commerciële en administratieve gebouwen;

Met alle bovenstaande kwaliteiten van geveltegels is het niet bang voor hoge temperaturen, de poreuze structuur stelt u in staat om warmte beter te bewaren, vervaagt niet onder de zon en geeft een respectabele uitstraling aan het huis.

 • "Kabanchik" - gevelbekleding imiteert baksteen.Het dankt zijn naam aan twee gaten aan de zijkant die op een stuiver lijken. Het is gemaakt in de vorm van een baksteen, die wordt afgebroken na het bakken, en als een resultaat wordt een tegel met een reliëfoppervlak verkregen;
 • bestrating - Een ander type voering onder de steen, die bij de vervaardiging van 1 keer gecalcineerd. Het heeft een zeer glad oppervlak, eenvoudig te installeren, maar is aanzienlijk duurder dan andere tegelopties;
 • keramisch - het is gemaakt volgens de productietechnologie van een baksteen, heeft het kleinere gewicht en goede operationele kenmerken.
 • Porcellanato - betrouwbaar en duurzaam, heeft aanzienlijk gewicht. Vereist speciale lijm voor montage. Imiteert een natuursteen, niet alleen uiterlijk, maar ook volgens vele kenmerken: een keramische granieten afwerking met een afbeelding in kleur.
 • Kunststof en acryl - gemaakt van polyvinylchloride, imiteren baksteen of natuursteen. Goedkoop, gemakkelijk te installeren, hebben een goede thermische isolatie. Flexibele voet van acryl maakt het mogelijk om halfronde bogen en kolommen te reveteren. Onder de tekortkomingen kan worden opgemerkt het budget uiterlijk, chemische samenstelling.

Bovendien worden thermopanellen met een decoratieve laag steen of keramische tegels vaak gebruikt voor het bekleden van grote oppervlakken.

Voor interieurdecoratie

Keramische tegels van verschillende groottes zijn traditioneel gemaakt van klei (het woord kerramos betekent "klei"). De onderscheidende kenmerken zijn stijfheid, hygiëne, gemakkelijk schoonmaken, brandwerendheid, weerstand tegen externe invloeden, inclusief chemicaliën. Een breed scala aan kleuren en maten (met zijden van 5 cm tot 6 meter) maken het de onveranderlijke leider van een moderne inrichting.

Monokottura is een soort keramiek, dat een geëmailleerde single-fired tile is, betaalbaar.

Cotto is bekend onder de namen "Cotto Toscano" of "Cotto Florentino", aangezien haar "ouders" florentijnse meesters uit de 17e eeuw zijn. Dit is een speciale flexibele decoratieve tegel, met als belangrijkste voordeel de mogelijkheid om elk oppervlak af te werken. Bovendien is het perfect gesneden en bestand tegen mechanische belasting. Van de minnen, moeten de moeilijkheden in de zorg worden opgemerkt (het is moeilijk schoon te maken en je kunt hiervoor geen bijtende middelen gebruiken), omdat het meestal een poreus oppervlak heeft.

Cotto-tegels zijn rijk aan natuurlijke kleuren - van geel tot bruin.Alleen gebruikt voor interieurdecoratie.

Klinker in het Nederlands klinken betekent "imitatie van een galmende staking op een kleiproduct". De tegel is een milieuvriendelijk product gemaakt van klei, gecalcineerd bij een temperatuur van + 1200 ° C. Vanwege zijn natuurlijkheid komt een dergelijke tegel niet in blauwe of groene tinten, omdat er geen kleurstoffen worden gebruikt om deze te maken. Past zowel voor intern als extern werk. Verandert niet in de zon en verandert niet van kleur onder invloed van zuren en logen.

Interessant is dat Duitse fabrikanten haar 25 jaar garantie geven op vorstbestendigheid. Het materiaal zelf is bijna eeuwig. Het is ongelooflijk moeilijk, maar het is mogelijk om het te boren - alleen diamantboren zijn nodig. Bovendien is deze tegel vandalismebestendig - je kunt er alles van wissen, tot aan graffiti (of de twee jaar oude markerkunst).

Ze heeft één min - hoge kosten in vergelijking met andere materialen.

Porseleinen tegels heeft aanzienlijke voordelen:

 • Weerstand tegen externe invloeden en vooral vocht.
 • Het materiaal wordt betrouwbaar beschermd door een vlekbestendige laag.
 • Rijke selectie van kleuren.
 • Groot formaatbereik.

Evenals baksteen kost deze tegel duur. Dit is het grootste nadeel. De duurste producten worden gemaakt door Italianen, die al lang op de leidende posities in de beoordeling van afwerkingsmaterialen hebben gehandeld.

De meest betaalbare inrichting is gips. Het onderscheidende kenmerk en een groot voordeel is de mogelijkheid om thuis te produceren. Voor dit doel wordt een mengsel van gips en gehydrateerde kalk in speciale vormen gegoten. Indien gewenst, kunt u elke kleurstof toevoegen. Volledige milieuvriendelijkheid van materialen maakt het mogelijk om het overal te gebruiken. Het is gemakkelijk schoon te maken, het is bestand tegen temperaturen tot + 800 ° C. Het gewicht van het product is klein, het is plastic (het is mogelijk om complexe geometrische vormen te fineren), het is eenvoudig om het te assembleren zonder speciale vaardigheden. De nadelen zijn een hoge wateropname (niet aanbevolen voor het afwerken van de badkamer, sauna, keukenschort) en broosheid.

Majolica is een ruwe, dubbel gebakken keramische tegel die is gemaakt van rode klei. Het product is bedekt met glazuur en twee lagen glazuur, tweemaal gebrand om de vorm en het patroon vast te zetten bij een temperatuur van +1000 C.

Het maken van tegels in deze techniek heeft een duizendjarige geschiedenis: nadat ze voor het eerst in het Oude Oosten verschenen, kwamen heldere tegels met een patroon naar Europa via het eiland Mallorca (vandaar de ongebruikelijke naam). Europeanen creëerden soortgelijke producten van eigen makelij aan het einde van de 16e eeuw.

Op het moment in favorieten tegels van dezelfde kleur in de stijl van majolica - het oppervlak is bedekt met verf van één tint en bovenop - met glazuur. Dergelijke producten zijn meestal vierkant. Dankzij de fusie tijdens het bakken van het glazuur en de verf, wordt een uniek oppervlaktereliëf verkregen.

De basis van de kunststeen is een betonmix met verschillende additieven. De speciale technologie van trilgieten maakt het mogelijk om een ​​product bij de uitgang te krijgen, dat qua textuur lijkt op een natuursteen. Voor natuurlijkheid gebruikte minerale kleurstoffen.

De voordelen van deze tegel:

 • Lichter dan natuursteen;
 • robuust;
 • brandwerende;
 • Waterafstotend;
 • Milieuvriendelijk;
 • Eenvoudig schoon te maken;
 • Vereist geen speciale bevestigingsmiddelen;
 • Redelijke prijs.

Faience is een geëmailleerde tegel met een witte basis, die een poreus oppervlak heeft. Net als majolica wordt het gemaakt met behulp van dubbel bakken.Slechts één zijde is geverfd, de tweede is een natuurlijke bleek, omdat alleen lichte klei zonder onzuiverheden wordt gebruikt voor de vervaardiging.

Plastic tegels - een budgetversie van de voering ziet er echter goed uit in de vorm van plafond- en wanddecoratie-elementen. Door zijn plasticiteit kun je de meest ongelooflijke geometrische ontwerpen ontwerpen.

profs:

Vochtbestendigheid.

Laag gewicht.

De mogelijkheid om op elk oppervlak te leggen.

Duurzaamheid.

Hoge geluids- en warmte-isolatie.

Eenvoudige installatie.

Lage kosten.

Een andere optie is schuimpolystyreen, gebruikt voor het decoreren van het plafond.

profs:

 • waterdichtheid;
 • pretentieloze zorg;
 • brede selectie;
 • betrouwbare geluidsisolatie;
 • betaalbare prijs

Glas wordt beschouwd als het mooiste materiaal voor het versieren van een kamer. Deze tegel heeft voldoende sterkte, is waterdicht, hij is eenvoudig te monteren en te onderhouden, hij past perfect bij andere decoratieve details. Nadelen: fragiliteit van het materiaal, het is gemakkelijk te vlek.

De tegel onder de huid is niet-standaard, ultramodieus en ziet er duur uit in het interieur. Hij is zeer wispelturig in termen van de selectie van entourage,anders zullen lederen inserts er belachelijk uitzien. Een dergelijk decor moet worden beschermd tegen direct zonlicht en tegen warmtebronnen.

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van decoratieve tegels voor gevel- of interieurdecoratie, moet u op de volgende aspecten letten:

 • Fabrikant - koop producten van een vertrouwde fabrikant om u vele jaren van dienst te zijn.
 • Kosten zijn een van de doorslaggevende factoren bij het kiezen van afwerkingsopties. Achtervolg de goedkoopste opties niet!
 • Naleving van de productietechnologie zorgt voor duurzaamheid.
 • De uniformiteit van de structuur.

Als u een tegel voor binnenhuisinrichting kiest, let dan op:

 • Afmetingen en dikte. Kies voor vloertegels meer duurzame modellen. Als het interieur in dezelfde stijl is ontworpen, moet de vloer groter zijn dan de muur;
 • Kleurbereik. Lichte tinten verbreden de ruimte, donkere verkleinen, heldere tinten passen bij accenten;
 • Kies een tegel voor een badkamer, stop de keuze op keramiek, porseleinen tegels, een kunststeen die de minimale porositeit bezit. Bovendien moet het oppervlak ruwer zijn,om wegglijden op een natte vloer te voorkomen;
 • Denk aan het doel van het decor. Als u een kamer wilt plaatsen, let dan op de smalle trottoirband. Als u accenten wilt plaatsen, kiest u een tegelpaneel of vriesvak (lijkt op een willekeurig patroon zonder duidelijke grenzen).

Gipsdecor hoeft niet eens te kiezen, het is eenvoudig om thuis met je eigen handen te doen. U moet speciale vormen hebben en een mengsel van gips, gehydrateerde kalk, water en kleurstof (indien nodig). Het is het beste om G10 gips te gebruiken.

Bij het kiezen van een gevelsteen:

 • het is noodzakelijk om alle berekeningen en metingen uit te voeren om het materiaal te bepalen;
 • beslissen welke plaat u zult leggen - glad of gegolfd. Gegolfd is gemakkelijker te bevestigen, maar het is moeilijker om voor hen te zorgen. Gladder te assembleren maar hygiënisch;
 • kleurbereik. Vermijd multicolor en schakeringen. Monochrome opties zijn meer geschikt voor grote openbare ruimtes. Koude tinten kunnen somber lijken, en een overmaat aan warm - opdringerig. Een goede optie is een combinatie van twee kleuren;
 • let op de omstandigheden waarin de tegel wordt opgeslagen en getransporteerd.Vraag de verkoper hoe te vervoeren;
 • op het geselecteerde product mogen er geen zichtbare gebreken zijn (spaanders, scheuren, holtes);
 • voor een geventileerde gevel, kies een decoratieve tegel gemaakt van keramiek of porselein steengoed;
 • houd rekening met de duurzaamheid van het geselecteerde product en het onderhoud ervan (reinigen, behandelen met speciale middelen om het oppervlak te beschermen).

Onthoud in elk geval dat het decor niet het hele interieur is. Vermijd daarom excessen en toon matiging, omdat de juiste elementen heel goed in staat zijn om uw kamer een geheel nieuwe look te geven.

Mooie voorbeelden in het interieur

Laten we beginnen met de herziening met de meest populaire decoratieve tegel - keramiek, die met vertrouwen een leidende positie inneemt in de moderne markt, ondanks de overvloed aan concurrenten. Dit is niet verrassend, omdat de schoonheid en functionaliteit voor zichzelf spreken. Het past perfect in het interieur van elke kamer - van de gang tot het bad.

Decoratieve baksteen in het interieur.

Mozaïek afwerking.

Tijdloze klassieker - baksteentegels in de badkamer.

Majolica in het interieur ziet er elegant en elegant uit.Deze techniek kan worden gebruikt voor verschillende afwerkingen: open haard, badkamer, hal, trappen, keuken.

Cotto tegel ziet er organisch uit in elk interieur en geeft een unieke sfeer uit de oudheid.

Gipsplaat - modern afwerkingsmateriaal.

Decoratieve tegels onder de steen - een goedkope manier om uniciteit en respect voor het interieur toe te voegen.

Met behulp van decoratieve steen, kunt u de keuken en loggia op een originele manier versieren.

Niet al te populaire, maar mooie en elegante faience.

Met behulp van trendtegels onder de huid kun je niet alleen glamoureuze interieurs maken, maar ook ongebruikelijke accenten maken in klassieke.

Als het hek en de poort een glimlach is, dan is het uiterlijk van het huis het gezicht van de eigenaar.

De klinkertegels kunnen worden gebruikt om een ​​deel van de gevel of de gehele gevel af te werken.

Er zijn ongelooflijk veel decoratieve tegelopties, dus bewapen jezelf met je eigen voorkeuren en smaak om te kiezen wat je nodig hebt. Veel winkelplezier en een mooi interieur!

In de volgende video kun je een masterclass bekijken over decoratieve wanddecoratie met kunststenen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer