Socle tile: subtiliteiten van selectie van afwerkingsmaterialen

Tegenwoordig staat de bouwmarkt vol met een verscheidenheid aan façadepannen. De keuze moet echter worden gemaakt, niet zozeer door persoonlijke voorkeuren, maar door de benoeming van het materiaal. Dus voor de tegel voor de sokkel zijn er hoge eisen met betrekking tot sterkte, slijtvastheid, weersbestendigheid.

  Speciale functies

  Een sokkel is het onderste deel van de gevel, steekt meestal iets naar voren uit. Dit is een soort "laag" tussen de fundering en het hoofdgedeelte van het gebouw.

  De basis meer dan andere delen van de gevel wordt onderworpen aan mechanische en schokbelastingen. In de winter wordt het niet alleen blootgesteld aan lage temperaturen, maar bevriest het ook in de grond.

  Op het moment van smeltende sneeuwevenals tijdens de neerslag, ervaart de kelder een actief effect van vocht, en in de meeste gevallen zijn er deeltjes van wegreactanten en andere agressieve componenten in het smeltwater.

  Dit alles zorgt voor hogere eisen aan sterkte, vorstbestendigheid, chemische inertheid en vochtbestendigheid van het afwerkmateriaal voor het keldergedeelte. En omdat het onlosmakelijk verbonden is met de gevel, is het belangrijk dat het materiaal werd gekenmerkt door visuele aantrekkelijkheid.

  De sokkel die verschillende uitvoeringen kan hebben, dit of dat oppervlak nabootsen en van verschillende structuren zijn gemaakt, komt overeen met deze vereisten. Alleen de hoge dichtheid van de plint tegels, de grotere dikte in vergelijking met de gevel tegenhangers, en bijgevolg de verbeterde sterkte-indexen blijven ongewijzigd.

  Samen met de toename van de dikte van het materiaal nemen de warmte- en geluidsisolerende eigenschappen ervan toe.

  De voor de hand liggende voordelen van tegels voor de decoratie van de kelder zijn:

  • betrouwbare bescherming van het gebouw tegen binnendringen van vocht;
  • het verbeteren van de thermische efficiëntie van de structuur;
  • de meeste moderne materialen zijn niet-ontvlambaar of hebben een lage ontvlambaarheidsklasse;
  • verhoogde sterkte-eigenschappen, slijtvastheid;
  • weersbestendigheid;
  • eenvoud van installatie - de tegel heeft een handige maat (de hoogte komt meestal overeen met de hoogte van de fundering);
  • eenvoudig onderhoud - veel oppervlakken hebben zelfreinigende oppervlakken, de meeste zijn eenvoudig te reinigen met een stijve borstel en water;
  • Lange levensduur, gemiddeld 30-50 jaar.

  Het nadeel is het grotere gewicht van het materiaal, wat extra versterking van de fundering vereist. Je kunt echter altijd een lichtere optie vinden en misschien de basis versterken.

  Als de stevigheid van de fundering bijvoorbeeld niet voldoende is om een ​​klinkertegel te plaatsen, kan het voldoende zijn om een ​​lichtere basismetaalbeplating te monteren.

  Indien nodig kunt u panelen oppakken met imitatie van dezelfde klinker.

  types

  De tegel voor de basis kan van verschillende materialen zijn gemaakt. Overweeg de meest voorkomende soorten tegels.

  bestrating

  Deze geveltegel verscheen als een alternatief voor duurdere en zwaar gevelstenen. Het is niet verwonderlijk dat het het metselwerk nabootst, hoewel er ook opties voor steen zijn.

  De basis van de klinkertegel is klei, die wordt blootgesteld aan hoge temperatuurstralen.Het resultaat is een materiaal met een hoge sterkte, dat wordt gekenmerkt door een lage vochtopname, hittebestendigheid en vorstbestendigheid. In zijn betrouwbaarheid is het vergelijkbaar met granieten platen.

  Op zichzelf heeft het materiaal geen hoge thermische isolatie-eigenschappen, daarom is isolatie vereist. Maar vandaag kunt u ook een thermische tegel vinden - een verbeterd monster op basis van klinker, uitgerust met een laag polyurethaan of minerale wol isolatie. Naast deze tweelaagse versie van de thermische, zijn er drie- en vierlaags, die zijn uitgerust met extra platen van stijfheid en brandwerende inzetstukken. De baksteentegel verschilt in hoge kosten, die echter de lange bedrijfsperiode terugbetaalt - 50 jaar en meer.

  polymeer

  Met zand in de samenstelling heeft de tegel een lichte, goede damppermeabiliteit. Het lage gewicht van het product maakt het mogelijk om het zelfs op niet-versterkte basissen te installeren, evenals ondersteunende structuren met een kleine veiligheidsmarge. De aanwezigheid van polymeerharsen biedt sterkte- en vochtbestendigheid van het product, zijn vermogen om de integriteit en geometrie te behouden bij blootstelling aan hoge en lage temperaturen.Hoge plasticiteit beschermt tegels tegen afbreken en barsten. Het is zowel droog als nat gemonteerd.

  hyperpressed

  Deze tegel wordt ook gekenmerkt door een laag gewicht en duurzaamheid, heeft een hoge vochtbestendigheid en een aantrekkelijk uiterlijk. Het lijkt erg op klinkertegels.

  steen

  Deze tegel is gemaakt van natuurlijke of kunstmatige steen. Natuursteen wordt echter steeds minder gebruikt voor decoratie. Ondanks de grote veiligheidsmarge is het te zwaar, moeilijk te hanteren en te onderhouden, kan het een achtergrondstraling hebben en heeft het ten slotte hoge kosten.

  Maar als je nog steeds besluit om natuursteen te gebruiken, kies dan voor een flagstone-afwerking. Dit is een groep stenen met de vorm van platen met een onregelmatige vorm, waarvan de dikte zelden groter is dan 50 mm.

  Waardige analogen van het materiaal zijn porseleinen aardewerk, fagot, dat zijn variëteiten van kunststeen. De belangrijkste componenten van dergelijke materialen zijn gebroken graniet en andere natuurstenen, evenals polymeerharsen. Het resultaat is platen die niet minder betrouwbaar zijn dan de natuurlijke tegenhanger, maar lichter, vochtbestendiger en minder kostbaar.

  Het is eerlijk om dat op te merken het gewicht van keramisch graniet blijft nog steeds aanzienlijk, dus het wordt alleen gebruikt op een solide ondergrond. Dankzij moderne technologieën imiteren tegels gemaakt van kunststeen alle natuurlijke oppervlakken - graniet, leisteen, oppervlakken van bewerkte en ruwe steen, enzovoort.

  Op hars gebaseerde plaat

  Deze tegenoverliggende tegel onderscheidt zich door zijn flexibiliteit en elasticiteit, die het mogelijk maakt om het te gebruiken voor de bekleding van halfronde en ronde elementen van de basis. Extern nabootsen ze metselwerk of "gescheurde" steen.

  Decoratieve tegels kunnen worden gesneden met een schaar in de constructie, wat het installatieproces vergemakkelijkt. De installatie wordt nat uitgevoerd met een speciale lijm, er is geen voeg tussen de voegen nodig, dus een indrukwekkend monolithisch oppervlak wordt gevormd. Onder het product kan een isolatielaag worden gelegd. Onder de tegels kan een betonnen of gepleisterd oppervlak zijn.

  keramisch

  De keramische tegels verschillen in milieuvriendelijkheid en vochtbestendigheid. In zijn betrouwbaarheid is hij iets minder dan een van de meest duurzame klinkertegels. In tegenstelling tot de laatste hebben keramische tegels een lagere thermische geleidbaarheid.

  Extern, imiteert stenen oppervlakken, is alleen vastgesteld op de lat.

  Zijpanelen

  PVC kan worden gebruikt als de basis van het materiaal (zelden, het is beter om te weigeren van de aankoop), metaal of fibrocemetsy frame. Vezelcementplaten zijn sterker, duurzamer, maar hebben meer gewicht en hogere kosten. Metalen gevelbeplating producten zijn echter ook bestand tegen verhoogde belasting en hebben een corrosiewerende bescherming.

  Stylingtips

  Het is mogelijk om de beste technische kenmerken van de plinttegel alleen te bewaren en weer te geven als de installatietechniek in acht wordt genomen.

  Natte weg

  Dit proces bevat verschillende basisstappen.

  Wandvoorbereiding

  Het oppervlak wordt geëgaliseerd, de oude coating wordt verwijderd en de wand wordt verwerkt in 2-3 lagen primer. Vervolgens wordt een laag warmte- en waterdichtende materialen gelegd, bovenop een metalen wapeningsnet.

  Wandmarkering, voorbereiding van materialen

  In overeenstemming met de grootte van de tegels, is de kelder gemarkeerd. Verwaarloos dit stadium niet, want de enige manier om een ​​perfect uiterlijk van de basis te bereiken.

  Nadat het markeren is voltooid en getest, gaat u verder met het voorbereiden van de kleefstofsamenstelling. Het wordt aanbevolen om een ​​speciale vorstbestendige lijm voor de tegel te gebruiken. Het heeft een goede hechting, is bestand tegen 150 - 300 vriescycli en zorgt voor een betrouwbare bevestiging van de tegels.

  De voorkeur moet worden gegeven aan composities van gerenommeerde fabrikanten, voordat u koopt, moet u ervoor zorgen dat de opslagcondities door de verkoper op de juiste manier worden gerespecteerd.

  Onthoud dat zelfs de tegels van de hoogste kwaliteit en duur de basis niet kunnen beschermen als je een lijm van twijfelachtige kwaliteit kiest. Het materiaal zal eenvoudigweg van de muur af bewegen.

  Tegelbevestiging

  In het geval van een natte installatie, wordt de lijm op de muur aangebracht (de lijmvlek moet iets groter zijn dan de te verlijmen tegel). Dezelfde of iets kleinere lijmlaag wordt aangebracht met een getande spaan op de achterkant van de tegel. Daarna wordt het tegen het oppervlak gedrukt en gedurende enkele seconden vastgehouden.

  De tegel wordt gelegd met openingen, waarvan de uniformiteit wordt bereikt door het gebruik van bakens of een stalen staaf met een ronde doorsnede van geschikte diameter. Meestal is interstitiële ruimte 12 - 14 mm.

  grout

  Nadat de tegel droogt, wordt de ruimte tussen de naden behandeld met een troffelverbinding.

  Zo worden de klinkertegels voornamelijk gelegd.

  Scharnierend systeem

  De meeste van de moderne betegelde materialen zijn gemonteerd op een kist geconstrueerd op het oppervlak van de wanden van het gebouw. Het frame is opgebouwd uit metalen profielen of houten staven. Het is bevestigd aan de muren door middel van klemmen.

  Nadat het frame op de bouten, zelftappende schroeven of speciale bevestigingen (bijvoorbeeld een verplaatsbare schuif) is gemonteerd, zijn de frontplaten gemonteerd. Het ontwerp van hoeken en andere architecturale elementen, evenals raam- en deurhellingen maakt het gebruik van extra elementen mogelijk.

  Het voordeel van het scharnierende systeem is de afwezigheid van extra belasting op de fundering, wat niet gezegd kan worden bij het fixeren van de platen met een natte methode. Het is mogelijk de panelen te bevestigen, ongeacht de kenmerken en de staat van de muurbedekking van het gebouw, evenals om kleine gebreken en verschillen in de hoogte van de muren te verbergen.

  Scharnierende systemen gaan er gewoonlijk van uit dat een kleine luchtspleet van maximaal 25-35 mm wordt gehandhaafd tussen de gevel en de muur. Het systeem wordt geventileerd genoemd en biedt u de mogelijkheid de prestaties van het gebouw te verbeteren.

  Vaak wordt isolatie tussen de muur en de krat gelegd, wat ook de thermische isolatie-eigenschappen van het gebouw verbetert.

  Bij het aanbrengen van de latten is het belangrijk dat metalen profielen zijn gemaakt van vochtbestendige materialen (aluminium, roestvrij staal) of gecoat met anti-corrosiepoeders.

  Houten latten worden minder vaak gebruikt vanwege de lagere sterkte-eigenschappen, het is geschikt voor het afdekken van een klein gedeelte van de plint en omvat niet het gebruik van zware gevelplaten. Bovendien moeten houten elementen zorgvuldig worden behandeld met brandvertragers en compounds om de vochtbestendigheid te vergroten.

  Eerst wordt de installatie van de plinttegel uitgevoerd en pas daarna de gevelbekleding. Dit komt door de noodzaak om een ​​reflux te organiseren, die het uitstekende deel van de dop tegen vocht en de facing beschermt.

  afmeting

  Er is geen enkele standaard die de afmetingen van basismaterialen goedkeurt. Platen van verschillende typen en vervaardigd onder verschillende merken onderscheiden zich door hun afmetingen. Eenheid wordt waargenomen als het gaat om de dikte van de coating.

  De dikte van de plinttegel is meestal 1,5 - 2 keer groter dan de dikte van het vergelijkbare materiaal van de gevel.Tegels van dit type moeten een dikte hebben van minimaal 17-20 mm.

  Over het algemeen zijn er 3 soorten hoofddimensionale keldertegels:

  • groot formaat (hun lengte kan 200-250 mm bereiken);
  • mid-size (lengte varieert van 80-90 mm tot 10-120 mm);
  • klein (komen meestal overeen met de grootte van de gevelsteen of hebben iets grotere afmetingen).

  Deze indeling is zeer voorwaardelijk, meestal voor elk type tegel met eigen groottebereiken.

  Hoe te kiezen?

  Voordat u een tegel koopt, moet u beslissen hoe het materiaal wordt gelegd, om het draagvermogen van de fundering te verduidelijken. Niet-versterkte vloeren zijn duidelijk niet bestand tegen zware platen op basis van steen of cement. Idealiter zou de mogelijkheid om de gevel en de kelder onder ogen te zien moeten worden bepaald in de fase van het ontwikkelen van een bouwplan.

  Wanneer u naar de winkel komt, moet u ervoor zorgen dat u een materiaal evalueert of aanbiedt dat specifiek is bedoeld voor buitenwerk. In de regel heeft het een speciaal label "sneeuwvlok", dat de koudebestendigheid van producten aangeeft.

  Vraag de verkoper om certificaten en andere documenten te presenteren die de originaliteit van de producten bevestigen.Om natuurlijk betere producten van bekende fabrikanten te kopen. Toonaangevende posities in de markt zijn Duitse en Poolse bedrijven. Het gebruik van tegels mag niet worden beperkt tot minder dan 20-25 jaar gebruik.

  Als u de tegels moet lijmen en vervolgens de naden wilt vegen, kiest u voor vorstbestendige compounds van hetzelfde merk.

  Als je niet kunt kiezen voor een schakering van tegels, kies dan voor de schaduwen die donkerder zijn dan de hoofdafwerking. Deze optie blijkt meestal een win-win te zijn. De voorkeur gaat uit naar materialen waarvan de schaduw in het bakproces optreedt zonder toevoeging van pigmenten (als we het hebben over tegels op basis van klei).

  Tegels met geverfde oppervlakken moeten worden beschermd door een betrouwbare transparante polymeerlaag (optioneel - om een ​​keramische coating te hebben). Alleen in dit geval kunnen we praten over het behoud van de kleur van het materiaal gedurende de volledige levensduur van de keldergevel.

  Prachtige voorbeelden

  Huizen, waarvan de sokkels afgewerkt zijn met natuurlijke of kunstmatige steen, zien er altijd grondig en respectvol uit. De rest van de gevel wordt meestal geconfronteerd met baksteen, gips of steen (of materialen die deze oppervlakken nabootsen). Tegelijkertijd is het belangrijk dat de stenen in het keldergedeelte groter zijn in vergelijking met de elementen van de gevelversiering.

  Soms worden voor de decoratie van de kelder en de gevel dezelfde structuur gebruikt, maar verschillende materialen in kleur. Het kleurenschema kan zowel dichtbij als contrasterend zijn.

  Een gladde baksteen op de gevel is harmonieus gecombineerd met een soortgelijk materiaal op het souterrain. Het is waar dat de steen hier een gegroefde kan hebben. Met andere woorden, de gevel moet een rustigere achtergrond worden voor een getextureerde, opvallende sokkel.

  Je leert meer over de keldersteen in de volgende video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer