Tegellijm Litokol K80: technische karakteristieken en eigenschappen van de applicatie

 Tegellijm Litokol K80: technische karakteristieken en eigenschappen van de applicatie

Tegellijm moet niet minder zorgvuldig worden gekozen dan de keramische tegels zelf tijdens het aanbrengen of repareren van uw huis. Tegel is nodig om netheid, schoonheid en orde in de kamers te herstellen, en lijm om ervoor te zorgen dat deze jarenlang vastzit. Onder andere soorten speciale populariteit bij klanten geniet tegellijm Litokol K80.

Welke werken zijn geschikt voor?

De reikwijdte van K80 is niet beperkt tot het leggen van klinkers of keramische tegels. Het wordt met succes gebruikt voor het leggen van afwerkingsmaterialen van natuurlijk en kunststeen, marmer, mozaïekglas en porselein. De lijm kan worden gebruikt voor afwerking in verschillende ruimtes (van trappen tot de haardhal van het huis).

De reden hiervoor kan zijn:

 • beton, cellenbeton en baksteenoppervlakken;
 • vaste cementdekvloeren;
 • drijvende cementdekvloeren;
 • pleister op basis van cement of een mengsel van cement en zand;
 • gipspleister- of gipspanelen;
 • gipsplaat vellen;
 • oude betegelde vloer (muur of vloer).

Naast de decoratie van muren en vloerbedekkingen in kamers, wordt deze stof ook gebruikt voor buitenwerkzaamheden. Lijm is geschikt voor facing:

 • terrassen;
 • fasen;
 • balkons;
 • gevels.

Een lijmlaag voor bevestiging of egalisatie kan 15 mm bereiken zonder kwaliteitsverlies van bevestigingsmiddelen en de afwezigheid van vervorming door de drooglaag.

Breng de compositie niet aan voor het monteren van grote tegels en gevelplaten, te beginnen met een afmeting van 40x40 cm en meer. En het wordt ook niet aanbevolen om het te gebruiken voor de basen die worden blootgesteld aan sterke vervorming. Het is beter om droge lijmmengsels met latexinsluitsels te gebruiken.

kenmerken van

De volledige naam van de tegellijm is: Litokol Litoflex K80 is wit. Te koop is een droge mix in standaardzakken met een gewicht van 25 kg. Behandelt elastische lijmen van cementgroep. Met een hoge houdbaarheid (adhesie) zorgt de substantie voor een betrouwbare bevestiging van het bekledingsmateriaal aan elke ondergrond.

De vervormbaarheid van de lijm staat niet toe dat het bekledingsmateriaal loslaat, zelfs onder de stressomstandigheden tussen de lijm en de basis als gevolg van vervorming van de temperatuur of veranderingen in de structuur van samenwerkende materialen. Daarom wordt "Litocol K80" vaak gebruikt voor vloeren en gevelbekleding op openbare plaatsen met een hoge belasting:

 • gangen van medische instellingen;
 • kantoren;
 • winkel- en zakencentra;
 • treinstations en luchthavens;
 • sportfaciliteiten.

Deze hechtende oplossing wordt als vochtbestendig beschouwd. Het stort niet in door de werking van water in badkamers, douches en badkamers, kelders en industriële gebouwen met een hoge luchtvochtigheid. De mogelijkheid om buiten gebouwen af ​​te werken, met K80, bewijst de vorstbestendigheid van zijn samenstelling. De positieve eigenschappen van het kleefmateriaal omvatten de volgende kenmerken:

 • gereedheid van de hechtende oplossing na mengen met water is 5 minuten;
 • de levensduur van de afgewerkte lijm zonder kwaliteitsverlies niet langer is dan 8 uur;
 • de mogelijkheid om de reeds gelijmde bekledingsmaterialen aan te passen is niet meer dan 30 minuten;
 • gereedheid van de beklede laag voor het voegen - na 7 uur op een verticale basis en na 24 uur - op de vloer;
 • luchttemperatuur tijdens het werken met oplossing - niet onder +5 en niet boven +35 graden;
 • bedrijfstemperatuur van gecoate oppervlakken: van -30 tot +90 graden C;
 • milieuveiligheidslijm (geen asbest).

Deze lijm is een van de beste in termen van gebruiksgemak en duurzaamheid van coatings. Het is niet voor niets dat het bijzonder populair is bij de bevolking en zeer gewaardeerd werd door meesters op het gebied van constructie en reparatie. En de prijs is betaalbaar.

verbruiksgegevens

Om de lijmoplossing voor te bereiden, is het noodzakelijk om het volume ervan te berekenen afhankelijk van het gebied van het tegenoverliggende werk en het vermogen van een specialist. Gemiddeld bedraagt ​​het tegelverbruik van een droog mengsel 2,5 tot 5 kg per 1 m2, afhankelijk van de grootte. Hoe groter de afmeting van het bekledingsmateriaal, hoe meer oplossing wordt verbruikt. En dat komt omdat voor een zware tegel een dikkere laag lijm nodig is.

Afhankelijk van de vorm van de tegel en de grootte van de tanden van de werkspatel, kunt u zich concentreren op de volgende verhoudingen. Voor tegels van:

 • 100x100 tot 150x150 mm - 2,5 kg / m2 met een spatel van 6 mm;
 • 150x200 tot 250x250 mm - 3 kg / m2 met een spatel van 6-8 mm;
 • 250x330 tot 330x330 mm - 3,5-4 kg / m2 met een spatel van 8-10 mm;
 • 300x450 tot 450x450 mm - 5 kg / m2 met een spatel van 10-15 mm.

Het wordt afgeraden om te werken met tegels met een afmeting van 400x400 mm en een laag lijm toe te passen die dikker is dan 10 mm.Dit is alleen mogelijk als uitzondering, wanneer er geen andere ongewenste factoren zijn (hoge luchtvochtigheid, significante temperatuurdalingen, verhoogde belasting).

Voor andere zwaar belaste materialen en omstandigheden met hoge belasting op coatings (bijvoorbeeld vloer), neemt de stroom lijmmassa toe. Wanneer deze hechtlaag wordt aangebracht op de basis en de achterzijde van het bekledingsmateriaal.

Algoritme van het werk

Litoflex K80 droog mengsel wordt verdund in helder water met een temperatuur van 18-22 graden met een debiet van 4 kg van het mengsel tot 1 liter water. De hele zak (25 kg) wordt verdund in 6 - 6,5 liter water. Poederdelen worden in het water gegoten en grondig geroerd tot een homogene pasteuze massa zonder klonters. Daarna moet de oplossing 5-7 minuten worden gebrouwen, waarna deze opnieuw grondig wordt geroerd. Dan kunt u aan het werk gaan.

montage

De basis voor de voering is van tevoren voorbereid. Het moet glad, droog, schoon en duurzaam zijn. In gevallen van speciale hygroscopiciteit moet de basis worden behandeld met mastik. Als de voering is gemaakt op de oude tegelvloer, moet u de coating wassen met warm water en frisdrank. Dit alles gebeurt van te voren, en niet na verdunning van lijm. De stichting moet de dag voor het werk worden voorbereid.

Vervolgens moet je de tegel koken, de achterkant schoonmaken van vuil en stof. De tegel vooraf drenken is niet nodig, in tegenstelling tot het leggen van tegels op cementmortel. Je hebt een spatel van de juiste maat nodig. Naast de grootte van de kam, moet deze een breedte hebben die tot 70% van het oppervlak van de tegel bedekt in één toepassing bij binnenshuis werken.

Als het werk buiten is, moet deze indicator gelijk zijn aan 100%.

Eerst wordt een kleefmiddeloplossing op de basis aangebracht met de gladde zijde van de spatel in een gelijkmatige laag van kleine dikte. Dan onmiddellijk - een laag schelp van spatel. Het is beter om de oplossing niet voor elke tegel afzonderlijk toe te passen, maar op een gebied dat met 15-20 minuten kan worden bekleed. In dit geval is er voldoende tijd om hun werk aan te passen. Het hechtmiddel wordt met een druk aan de hechtlaag gehecht, indien nodig wordt het geëgaliseerd onder gebruikmaking van een niveau of merktekens.

De tegel wordt gelegd met een naadmethode om breuk tijdens temperatuur- en krimpvervorming te voorkomen. Het oppervlak met de nieuw gelegde tegels mag 24 uur lang niet in contact komen met water. Tijdens de week mag het niet worden blootgesteld aan vorst of direct zonlicht.Het is mogelijk om naden te wrijven in 7-8 uur na het bekleden van de basis (een dag later - op de vloer).

beoordelingen

Volgens beoordelingen van mensen die het adhesieve mengsel "Litocol K80" gebruikten, waren er praktisch geen mensen die het niet leuk vonden. De voordelen zijn onder meer de hoge kwaliteit, het gebruiksgemak en de duurzaamheid. Het nadeel voor anderen is de hoge prijs. Maar goede kwaliteit vereist het gebruik van hoogwaardig materiaal en hoge productietechnologie.

Over de stofvrije lijm LITOFLEX K80 ECO, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer