Wat is de lijm voor polystyreenschuim en hoe kies ik de juiste optie?

 Wat is de lijm voor polystyreenschuim en hoe kies ik de juiste optie?

Bij het afwerken van oppervlakken van groot belang is de kwaliteit van het materiaal. Maar naast de eigenschappen van tegenover elkaar liggende materialen, is de methode van bevestiging ook belangrijk. Als we het bijvoorbeeld hebben over geëxpandeerd polystyreen, moet u nadenken over de juiste keuze van de kleefstofsamenstelling voor de fixatie.

Kenmerken van bevestigingsmateriaal

Voor de isolatie van gevels en binnenwerk wordt een verscheidenheid aan verschillende bouwproducten gebruikt. Een van deze producten is polystyreenschuim.Het materiaal is een plaat met verschillende afmetingen en dikte. Voor het bevestigen van de platen op verschillende bases, waaronder beton en metaal, worden gespecialiseerde kleefmiddelsamenstellingen gekocht.

De belangrijkste taak van de lijm voor polystyreen is de aanwezigheid van eigenschappen die zorgen voor een hoogwaardige hechting van het materiaal aan het oppervlak.

Fabrikanten van dergelijke producten zijn zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven. Wijs fondsen toe voor buiten en binnen.

Volgens deskundigen moet je bij het kiezen van een lijm voor het monteren van het materiaal op een paar belangrijke punten letten.

 • De belangrijkste taak van lijmen is om een ​​betrouwbare hechting van de platen met de basis te garanderen, zodat de prijs van de producten in dit geval een ondergeschikte rol speelt.
 • Lijmoplossingen of mengsels (vooral producten bedoeld voor gebruik buitenshuis) moeten bestand zijn tegen temperatuurschommelingen, neerslag en andere negatieve invloeden van buitenaf.
 • Duurzaamheid van composities speelt een belangrijke rol. Als u geen aandacht besteedt aan deze nuance bij het kopen van een compositie voor interieurdecoratie, kan het product de gezondheid van mensen in de kamer nadelig beïnvloeden.
 • Eenvoudige installatie is ook een belangrijke nuance.

Zoals uit de praktijk blijkt, voldoen niet alle producten die in de schappen van supermarkten worden gepresenteerd aan de bovenstaande vereisten. Vanwege dit is het proces van het installeren van polystyreenschuim vaak gecompliceerd.

Er is een bepaalde specificatie van het werken met lijm voor buitenafwerking. Wat betreft de bitumineuze cementmortel moeten de samenstellingen worden aangebracht met een permanente laag op het oppervlak van de plaat. De basis van de muur moet op zijn beurt worden voorbereid om het product zo hard mogelijk te lijmen. Om dit te doen, wordt het schoongemaakt van vuil en grond.

Als u van plan bent polystyreenschuim te installeren met kleefschuim, wordt de compositie aangebracht rond de omtrek van het product, evenals in het midden van de zigzag. Daarna wordt de plaat op het oppervlak bevestigd.

Als er een overmaat aan oplossing wordt gevormd, worden deze voorzichtig verwijderd nadat de lijm is uitgehard. Als het materiaal erg lang uitdroogt, is het beter om de platen te bevestigen met behulp van rekwisieten.

Overzicht van kleefstoffen

Kleefstoffen voor binnen en buiten variëren in samenstelling en kenmerken. Ze kunnen ook een andere consistentie hebben, gerealiseerd worden in de vorm van een droog of gebruiksklaar mengsel. De enige eigenschap die alle soorten lijm verenigt, is het verbod op het opnemen van oplosmiddelen. Contact van benzine of aceton met isolatie is onaanvaardbaar, omdat deze stoffen het kunnen verbranden.

Wat betreft lijmschuim, dit soort product is erg handig in gebruik vanwege de eenvoudige toepassing. De voltooide samenstelling bevat alle noodzakelijke componenten om het product snel en efficiënt te lijmen. Er moet echter worden opgemerkt dat dergelijke lijm erg snel uitdroogt. Het wordt het vaakst gebruikt als een product voor eenmalig gebruik.

Droge composities maken het u mogelijk om ze meerdere keren te gebruiken, het mengen in batches, indien nodig.

Deskundigen adviseren om de voorkeur te geven aan droge producten wanneer het werkoppervlak defecten en onregelmatigheden vertoont.

Lijmschuim voor buitenwerk heeft een polyurethaanbasis en is geïmplementeerd in patronen, wat de toepassing van de samenstelling op de vellen materiaal vereenvoudigt. In tegenstelling tot bitumineuze producten droogt het snel, dus het is niet nodig om materiaalsteunen te gebruiken. De tool krijgt kracht in een paar uur.

Wat de populaire merken lijmoplossingen voor buitenwerk betreft, kunt u de producten van Ceresit, Berg en Knauf noemen. Deze merken hebben het vertrouwen van klanten al gewonnen vanwege de producten van hoge kwaliteit.

Kleefmiddelsamenstellingen die zijn ontworpen om te werken met polystyreenplaten kunnen in twee typen worden verdeeld:

 • droge producten;
 • polyurethaan oplossingen.

De verschillen tussen deze groepen zijn de fokmethode, de verpakking, het uiterlijk en de technologie van de materiaalverwerking.

Bovendien kunnen producten voor het werken met polystyreenschuim worden verdeeld in formuleringen voor afzonderlijk gebruik en universele producten. Het laatste ras heeft een breder toepassingsgebied. Dergelijke samenstellingen kunnen niet alleen basisfuncties uitvoeren, maar ook dienen als een middel voor het versterken van platen met een rooster. Tot hun nadeel behoren de gemiddelde kwaliteitskenmerken. Dit nadeel rechtvaardigt echter de betaalbare productiekosten. Voor een meer betrouwbare installatie wordt de voorkeur gegeven aan hechtmiddeloplossingen of mengsels met een smal werkingsspectrum.

Voor gebruik buitenshuis

De meest geschikte samenstelling voor extern werken met polystyreenschuimplaten kan worden overwogen bitumineuze lijm, ondanks het feit dat het een oplosmiddel bevat. Dit onderdeel vormt geen enkel gevaar voor isolatie. De producten worden volledig klaar voor gebruik verkocht. Om de oppervlakken aan elkaar te lijmen, moet bitumenlijm op de muur worden aangebracht.

De volgende populaire weergave is cementlijmwat perfect is voor het werken met een bakstenen fundering, wanden van beton en sintelblok, evenals voor het bevestigen van de plafondtegels. Kenmerkend wordt dit mengsel in droge vorm verkocht en om het poeder te bereiden wordt het verdund met water. Het nadeel van droge producten is dat het enige tijd kost om de lijm tot de gewenste consistentie te verdunnen. De cement-polymeersamenstelling en lage kosten maken het product echter erg populair. Het is geschikt voor die gevallen waarin geëxtrudeerd polystyreenschuim wordt gebruikt als isolatie.

binnenshuis

Wanneer de installatie van geëxpandeerde polystyreenplaten binnenshuis wordt uitgevoerd, is het noodzakelijk om composities te gebruiken die aan de volgende vereisten voldoen:

 • hoge hechtingsgraad;
 • de afwezigheid van toxische stoffen in de samenstelling;
 • weerstand tegen temperatuurschommelingen;
 • snelle installatie en minimale hoeveelheid vegen.

In appartementen en huizen met een constante positieve luchttemperatuur en een minimale vochtigheid van de plaat kan het oppervlak met lijm op het oppervlak worden gelijmd PVA. In ruimtes waar de luchtvochtigheid hoog genoeg is, is het beter om lijm te gebruiken op basis van rubber. Dergelijke producten manifesteren zich perfect in het werken met metaal, kunststof, beton, hout en keramiek.

Droge gipsmix kan worden gebruikt voor oppervlakken met basisfouten. Deze groep bevat lijm "Knauf Perflix". Dit is een volledig natuurlijk product dat alleen is bedoeld voor gebruik binnenshuis.

Bij het werken met decoratieve elementen moet het plafond de keuze stoppen op in water oplosbare formuleringen. Zulke producten hebben een witte kleur, zodat je zoveel mogelijk alle bestaande naden en naden tussen de vellen materiaal kunt verbergen.

Lijmschuim kan worden toegepast op kelders, balkons, wanden en vloeren. Het moet worden toegepast bij temperaturen van 0 tot +35 C.

Kenmerken en verbruik

Volgens deskundigen zijn de meest economische samenstelling in termen van productconsumptie polyurethaanschuim en zelfklevende pasta voor schilderwerk voor gebruik buitenshuis.

Om het geschatte lijmverbruik te berekenen, moet u een idee hebben van de gemiddelde hoeveelheid van het verbruik. Deze waarde is afhankelijk van het product, het type en de productietechnologie.

Gemiddeld hebben droge poeders een verbruik van ongeveer 500 gram per 1 m2 materiaal. Voor het bitumineuze mengsel varieert deze indicator van 800 gram of meer per 1 m2. Polyurethaanlijmen zijn opmerkelijk doordat ze het minimale verbruik hebben - 1 patroon is meestal voldoende voor 10 m2.

Tips om te kiezen

Als je naar de supermarkt gaat voor lijm voor reparatiewerk, moet je rekening houden met de volgende belangrijke nuances die samenhangen met de keuze van hulpmiddelen:

 • kwaliteitsproducten moeten niet moeilijk zijn;
 • dampdoorlaatbaarheid van de samenstelling zou een gemiddelde index moeten hebben;
 • met betrekking tot dichtheid, zou men de voorkeur moeten geven aan de meest duurzame verbindingen, dit bespaart productconsumptie;
 • tijdens buitenwerk is de stabiliteit van de oplossing tot negatieve temperaturen van bijzonder belang;
 • Elke fabrikant bepaalt zijn prijs voor de producten, dus het is onmogelijk om met zekerheid te zeggen dat goedkopere producten van mindere kwaliteit zijn.

Wat kun je nog meer vasthouden?

 • Onder de verscheidenheid van kleefmiddelsamenstellingen geschikt voor polystyreen, kan worden geïdentificeerd Styreenlijm, die ook wordt gebruikt voor het monteren van polyurethaan en polystyreen. Onder de positieve kenmerken van het product kan worden opgemerkt betrouwbare fixatie van het materiaal op beton, gips en de meeste houthoudende basen. De producten hebben een breed scala aan toepassingen, daarom is het toegestaan ​​om zowel binnen als buiten te werken. Bovendien kan het materiaal na volledige droging verder worden behandeld met kleurende samenstellingen of vernis.
 • Betrouwbare kleefstof zorgt voor een goede fixatie van grondstoffen, maar sommige meesters gebruiken de beschikbare hulpmiddelen bij het werken met polystyreenschuim, bijvoorbeeld vloeibare nagels of tegelmastiek. Vaak voor de installatie van het gebruikte materiaal siliconenkit. Bij het kiezen van dergelijke composities houden mensen echter geen rekening met het feit dat dergelijke oplossingen meestal het materiaal aantasten.
 • Voor het soms op een klein oppervlak plakken van grondstoffen kan dubbelzijdige tape gebruiken. Maar deze methode maakt alleen een goed gefixeerd materiaal mogelijk als de basis klein is.Anders is deze installatieoptie niet de moeite waard om te overwegen.

Zie de volgende video voor informatie over het correct aanbrengen van lijmschuim op het voorbeeld van "TechnoNIKOL".

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer