Penoplex Adhesive: selectiecriteria

Penoplex - het warmte-isolerende materiaal dat op grote schaal wordt toegepast in de bouw. Gebruik voor de bevestiging van de platen meestal moderne kleefmiddelsamenstellingen waarvan het assortiment tientallen items bevat. Hoe u de beste optie kiest en de juiste keuze maakt, leest u dit artikel.

Speciale functies

Penoplex is een geschuimd polystyreen met een homogene structuur van kleine luchtcellen. Op dit moment zijn slechts twee soorten penoplex met verschillende dichtheid te koop: 35 en 45 kg / m³.

Het verschil tussen de twee materialen is aanzienlijk, te beginnen met de eigenschappen en technologische kwaliteiten en eindigend met de afspraak:

 • Penoplex 35 kg / m³ is bedoeld voor het plaatsen van thermische isolatie in industriële en residentiële gebouwen;
 • 45 kg / m³ penoplex wordt gebruikt bij de aanleg van snelwegen, gas- en oliepijpleidingen, in de spoorwegbouw.

Bovendien wordt het materiaal gebruikt voor de isolatie van de gevel, het dak, de fundering en de binnenwanden van gebouwen.

Technische kenmerken van Penoplex:

 • sterkte;
 • hoge vochtbestendigheid;
 • lage thermische geleidbaarheid;
 • weerstand tegen mechanische stress;
 • gemak van installatie en verwerking;
 • zwakke chemische activiteit;
 • lage brandbaarheid;
 • milieuvriendelijkheid;
 • duurzaamheid;
 • betaalbare kosten.

De installatie van deze kachel gebeurt met een speciale lijm, waarvan de keuze niet alleen afhankelijk is van de duur van het materiaal, maar ook van de gezondheid van de mensen die in de woning wonen.

Typen lijmen

Alle lijmproducten op de markt voor penoplex worden gekenmerkt door een hoge mate van hechting. Hierdoor is er een betrouwbare koppeling van de samenstelling aan het oppervlak, waardoor de afwerking wordt versterkt en de kwaliteit ervan wordt verbeterd.

In de regel worden lijmen geleverd met instructies voor gebruik en een korte beschrijving van de technische kenmerken, waaronder:

 • temperatuurparameters voor installatie en verdere bediening;
 • luchtvochtigheid indicatoren;
 • op wat voor soort oppervlak het materiaal is bedoeld;
 • zicht op het warmte-geïsoleerde oppervlak.

Het assortiment lijmen voor penoplex is onderverdeeld in verschillende types.

Bitumineuze mastiek

Dit materiaal is een dik mengsel op basis van bitumen, dat zijn oorspronkelijke eigenschappen behoudt, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt. Bitumineuze lijmen worden veel gebruikt in de bouw, in het bijzonder voor het waterdicht maken van de fundering. Naast het directe doel, is het een uitstekende hydrofobe vulstof voor verbindingen tijdens de installatie van de penoplex.

Als u met dit materiaal werkt, moet u bedenken dat mastiek geen krimp nodig heeft en een hoge hechting heeft met minerale en metalen oppervlakken.

Werk bij voorkeur spatel of maklovitsy.

Vloeibare nagels

Dit materiaal is geschikt voor het werken met alle oppervlakken. Het werk moet echter rekening houden met de bijzonderheid van de plaats waar reparaties zullen worden uitgevoerd. Voor installatie in het gebouw met behulp van conventionele formuleringen, maar voor het uitvoeren van buitenisolatie gebruikt speciaal gereedschap dat bestand is tegen vorst en extreme temperaturen.

Bij de verkoop van de compositie gepresenteerd in tubes.Breng aan op basis van de beste "slang" over het gehele oppervlak van het blad. Voor het lijmen van de penoplex op het oppervlak, duurt het slechts 10-20 seconden - "vloeibare nagels" hebben de tijd om te grijpen gedurende deze tijd.

Het enige negatieve is de vrij hoge prijs van het materiaal.

mineraal

Minerale lijmen worden gepresenteerd in de vorm van droge mengsels en worden voor gebruik verdund met water tot de gewenste consistentie. Ze onderscheiden zich door een hoge hechting en zijn goed te combineren met beton, baksteen en gas silicaat oppervlakken. Hun voordeel is een hoge plasticiteit, waardoor het materiaal in een dunne laag kan worden aangebracht.

Aanbrengen met een getande troffel. Na het drogen niet "gaan zitten", maar het volume behouden.

Voor buitenwerk zijn er speciale vocht- en koudebestendige verbindingen.

polyurethaan

Dergelijke kleefmiddelsamenstellingen worden geproduceerd in speciale metalen cilinders en kunnen alleen worden gebruikt met behulp van speciale apparatuur - een pistool voor polyurethaanschuim. Bij correct gebruik ligt het materiaal zelfs zigzaggend op het substraat, waardoor het over het hele oppervlak een instelling kan bereiken.

Zulke composities zijn snel in te stellen - houd ze gewoon een halve minuut vast en het materiaal wordt stevig vastgelijmd.Maar tegelijkertijd wordt de elasticiteit van het materiaal gedurende ongeveer 15 minuten gehandhaafd.

Fabrikanten en beoordelingen

De moderne markt voor bouwmaterialen biedt een verscheidenheid aan lijmen voor penoplex. Wij bieden om kennis te maken met de meest populaire en hoogwaardige producten van verschillende fabrikanten.

Tytan

Het Poolse bedrijf Selena is snel populair geworden in onze markt. En dit alles dankzij producten van hoge kwaliteit en loyale prijzen. Bijna het volledige assortiment wordt aangeboden in de vorm van lijmen en kitten, waaronder de universele lijm Tytan.

Professionele Styro 753-serie is het meest geschikt voor het werken met penoplex.bestand tegen neerslag, extreme temperaturen, vocht. Deze kleefstof vereist geen krimp en zorgt voor een stevige passing van het materiaal op het oppervlak.

Cerisit

Het populaire bedrijf Cerisit, bekend als een van de beste fabrikanten van bouwmaterialen, biedt een hele lijn om met penoplex te werken.

Ervaren professionals kiezen formuleringen van hoge kwaliteit.

 • Cerisit CT84 - speciaal schuim voor schuimkunststoffen, gebruikt in gevelbekledingen. Het verdraagt ​​hoge en lage temperaturen (van -10 ° C tot + 40 ° C).Verschilt in droogsnelheid - in een warm seizoen wordt de structuur binnen 2-3 uur hard. Werk kan worden gedaan met behulp van het montagepistool. Deze compositie was geliefd bij de consument vanwege de harmonieuze verhouding van betaalbare kosten en uitstekende kwaliteit.
 • Cerisit CT83 - droge mix voor legplaten. De droogtijd is veel langer dan bij het vorige materiaal - de hele drie dagen bij een temperatuur boven nul. De samenstelling wordt aangebracht met behulp van een getande troffel. Het geschatte verbruik van het mengsel is 6 kg per m2. Het enige negatieve is dat het materiaal geen kou verdraagt, dus als de temperatuur onder nul is, kan het werk niet worden uitgevoerd.
 • Cerisit CT85 - versterkende lijm die wordt gebruikt voor verlijming en daaropvolgende versterking van tegelmateriaal. Middelen kunnen alleen bij positieve temperatuur worden toegepast - van +5 tot + 30 ° С. Het mengsel moet binnen twee uur na het mengen worden gebruikt. Geschatte mixconsumptie: 6 kg / m2 - bij lijmen; 5 kg / m2 - bij het versterken.

"Moment"

Dit materiaal is universeel voor het verlijmen van schuimplaten, evenals voor het creëren van een beschermend wapeningsnet. Het heeft een hoge mate van hechting, elasticiteit, vochtbestendigheid, vorstbestendigheid.Het heeft geen krimp nodig en verdraagt ​​zowel lage als hoge temperaturen.

Meester termol

Cement-zandmengsel voor het werken met penoplex heeft veel voordelen.

 • Ten eerste is het in goed contact met cement en kalkbodems.
 • Ten tweede hecht het perfect aan de basis van polystyreen. Bovendien is het materiaal zeer plastic, bestand tegen vorst en wordt het beschouwd als een milieuvriendelijk hulpmiddel.

De meeste feedback van experts suggereert dat de kwaliteit van dit materiaal kan worden gelijkgesteld aan duurdere middelen, hoewel het prijsbeleid veel loyaler is.

ProfLine ZK-4

Lijm voor versterking en installatie van platen op beton, cement en gepleisterde oppervlakken. De structuur bevat speciale stoffen die de hechting van het materiaal met de basis versterken. Na uitharding wordt het onaantastbaar voor bevriezing, vocht en externe irriterende stoffen. Voor de productie van ProfLine ZK-4 worden hoogwaardige grondstoffen gebruikt, waardoor deze tool alle bovengenoemde voordelen heeft.

Penoplex fastfix

Het is een kwalitatief en duurzaam hulpmiddel voor het monteren van schuimisolatieplaten. Geschikt voor werken met het oppervlak van beton, cellenbeton, baksteen, keramische blokken.Net als de voorgaande formuleringen onderscheidt het zich door een hoge hechting, maar is het niet compatibel met de foliebasis, bitumineuze oppervlakken, plastic films, teflon en siliconen.

Het gebruik van Penoplex Fastfix stelt u in staat om het installatieproces te versnellen en het meer kwalitatief te maken.

Hoe te kiezen voor verschillende oppervlakken?

De keuze van de optimale kleefsamenstelling hangt af van het type oppervlak.

 • Droge coatings zijn geschikt voor buitenisolatie. Ze hechten goed aan stenen en stenen fundamenten, evenals gips. Als u droge mengsels kiest, moet u op de releasedatum en de integriteit van het pakket letten - het moet hermetisch worden afgesloten. Anders kan de kwaliteit van de compositie te lijden hebben.
 • Polymeer- en bitumenmengsels worden gebruikt in waterdichtingswerken.
 • Voor gewapend beton zijn er speciale polyurethaanlijmen. Evenals dergelijke verbindingen kunnen worden gebruikt voor de fundamenten van hout.
 • Voor metaalbewerking zijn vloeibare spijkers, siliconenafdichtmiddelen, polyurethaanschuim geschikt.
 • Vloeibare spijkers worden gebruikt bij het leggen van penoplex op multiplex, beplating, plastic.

Als u van plan bent om isolatie op de muren en het plafond te installeren, is het beter om een ​​polymeermengsel te gebruiken. Minerale lijmen zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis, maar voor binnen is het beter om polyurethaan te kiezen. Deze laatste zijn bijzonder effectief voor het aanbrengen van vloerisolatie.

Als gepland wordt dat het werk op een droog oppervlak wordt uitgevoerd, geven op gips gebaseerde en op cement gebaseerde composities hoogwaardige lijmen. Het enige nadeel is dat ze vrijwel direct na het mengen beginnen te harden, dus het werk moet snel worden uitgevoerd. Dit creëert wat ongemak in het werk. Daarom is de samenstelling beter om in kleine porties te kneden.

De snelheid van het drogen van de lijm creëert bepaalde omstandigheden tijdens het interne werk. Bovendien onderscheiden vrijwel alle kleefstoffen voor Penoplex zich door een onaangename geur, die vervolgens moeilijk te eroderen is.

Er is een universele samenstelling geschikt voor bijna elk oppervlak - lijmschuim. Geschikt voor binnen- en buitenwerk, isolatie van vloer en plafond. Voor een stevige "instelling" van het materiaal met de basis, zal slechts 15 minuten voldoende zijn en kunt u werken zelfs bij temperaturen onder het vriespunt.

Toepassingstips

Afhankelijk van het type oppervlak, wordt gekozen voor de methode van het plakken van de platen van schuimplastic.

 • Lane. Het mengsel wordt aangebracht rond de omtrek van de fundering met strippen op een afstand van 20 cm vanaf de rand. Tegelijkertijd moet ervoor worden gezorgd dat bij het lijmen tussen de platen geen zogenaamde luchtpluggen worden gevormd - dit vermindert de kwaliteit van de isolatie.
 • Beacon. Het mengsel wordt in stroken langs de gehele omtrek van het oppervlak aangebracht en in het midden van de plaat gestippeld. Strepen mogen niet solide zijn.
 • Solid. Het oppervlak is volledig bedekt met het mengsel met een getande spaan.

Voordat de lijm rechtstreeks op het substraat wordt aangebracht, moet deze worden voorbereid.

 1. Hoe moet worden schoongemaakt van vuil, geprimed (indien aangegeven door de fabrikant) en droog.
 2. Voor een betere hechting van het oppervlak van de penoplex, is het aan te raden om licht met schuurpapier te lopen.
 3. Het wordt niet aanbevolen om de verbindingen van de isolatie te lijmen. Hun verbinding wordt uitgevoerd met behulp van plakband EE.

  Het is belangrijk om de eigenaardigheden van het werken met kleefmiddelsamenstellingen niet te vergeten.

  • Op elke verpakking aangegeven samenstelling van het mengsel. Deskundigen raden echter aan fondsen met een marge te kopen. Vooral als u van plan bent om ongelijke oppervlakken te bewerken of als het werk wordt uitgevoerd door iemand die niet de ervaring heeft om penoplex te stylen.
  • Beginners moeten duurzame kleefstoffen gebruiken, want tijdens het werk moet je misschien de platen verplaatsen of egaliseren.

  Hoe de isolatiepanelen met lijm voor penolex te bevestigen, zie onderstaande video.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer