Acryllijm: kenmerken en toepassing

 Acryllijm: kenmerken en toepassing

Acryllijm is nu in staat om universele acceptatie te verkrijgen als een universeel middel voor het bevestigen van de meeste verschillende materialen. Voor elk type werk kunnen bepaalde variëteiten van deze stof worden gebruikt. Om te navigeren bij de keuze van deze compositie, is het noodzakelijk om in detail na te gaan wat acryllijm is: kenmerken en toepassingen op verschillende gebieden.

Wat is het?

Huidige acrylkleefstoffen zijn een suspensie van bepaalde polymeren opgelost in water of in organische verbindingen. In het proces van geleidelijke verdamping van het oplosmiddel met het polymeer treden enkele modificaties op, hetgeen leidt tot stollen van de substantie en het verkrijgen van een bepaalde stijfheid.Afhankelijk van de componenten in de samenstelling, kan de kleefstof worden gebruikt in verschillende gebieden voor een bepaald doel.

Het meest voorkomende toepassingsgebied is constructieZoals het product verwerkt binden meeste bouwmaterialen, zoals metaal, glas en zelfs polypropeen ondergrond. Belangrijkste elementen toestaan ​​dat zijn gebruik in industriële productie, maar ook voor huishoudelijke doeleinden, zal de koppeling sterk en betrouwbaar, ongeacht de omstandigheden.

De belangrijkste voordelen van acrylkleefstoffen.

 • Eenvoudig te gebruiken. Uniforme verdeling over het volledige hechtoppervlak en snelle instelling.
 • Zeer hoge hechting met alle materialen. Dergelijke eigenschappen maken het gebruik van lijm op oneffen oppervlakken mogelijk.
 • Vochtbestendigheid, alsmede het verschaffen van een goed niveau van dichtheid. Het grote voordeel wordt beschouwd als bestand tegen weersinvloeden, te wijten aan slechte weersomstandigheden.
 • Hoge elasticiteit.

In bedrijf, met verschillende soorten mengsels werden geïdentificeerd en nadelen van deze lijm. Een van de meest voorkomende nadelen is het gebrek aan dikte van de aangebrachte lijmlijn. Het is belangrijk om te begrijpen dat van alle soorten alleen latexacryllijm geen uitgesproken geur heeft en niet-toxisch is. Alle andere soorten zijn tot op zekere hoogte toxisch en hebben een scherpe onaangename geur. Langdurige hantering van lijm zonder ademhalingsbescherming kan de slijmvliezen beschadigen.

Er moet aan worden herinnerd dat er een groot aantal vervalsingen zijn, gemaakt in niet-naleving van GOST, ze moeten oppassen. Het is noodzakelijk om dit materiaal uitsluitend in gespecialiseerde verkooppunten te verwerven. Alleen goed geselecteerde acryllijm zorgt voor een sterke, betrouwbare en duurzame verbinding van onderdelen.

Typen en specificaties

De betreffende lijm is gemaakt van een synthetische substantie - acryl. Op basis hiervan kunnen composities eencomponent en twee-componenten zijn. De eerste zijn stoffen die al gebruiksklaar zijn, in het tweede geval moet de samenstelling worden verdund met water.

  Volgens de basismaterialen en de methode van uitharden kunnen op acryl gebaseerde kleefstoffen van verschillende soorten zijn.

  • Cyanacrylaatlijm heeft een transparante samenstelling met één component en wordt voor verschillende materialen gebruikt. Het wordt gekenmerkt door een zeer snelle instelling.
  • Gemodificeerde acrylkleefstof - een mengsel van acryl en oplosmiddel wordt veel gebruikt in de bouw.
  • Acryl samenstelling, verharding alleen onder invloed van UV-golven van de gewenste lengte. Het wordt gebruikt voor het lijmen van glas, spiegels, schermen en andere transparante materialen.
  • Lijm op acryllatexbasis is het meest populair, geurloos, absoluut ongevaarlijk en brandveilig. Dit is de meest veelzijdige reparatie- en assemblagesamenstelling waarmee elke structuur kan worden gekoppeld. Daarom wordt het gebruikt bij het leggen van linoleum en andere vloerbedekkingen. Vanwege de waterbestendigheid wordt het gebruikt in badkamers en op andere plaatsen met een hoge luchtvochtigheid.
  • Waterdispersie acrylkleefstof heeft de veiligste samenstelling, verharding na verdamping van vocht.
  • Acryllijm voor tegels wordt gebruikt voor het bevestigen van keramische tegels, kunstmatige flexibele steen, kwartszand en andere bekledingsmaterialen.

  pre-packing

  Op acryl gebaseerde lijmen kunnen worden verkocht in de vorm van droge formuleringen en al in afgewerkte vorm. Droge mengsels worden verpakt in zakken met een gewicht van 1 tot 25 kg. Dit product wordt gemengd met water, op de vereiste consistentie gebracht en aangebracht zoals bedoeld. Het gebruik van dit mengsel is 20-30 minuten, dus u moet de samenstelling in delen verdunnen afhankelijk van het oppervlak van het behandelde oppervlak.

  Kant-en-klare acrylmengsels zijn veel handiger in gebruik, hoeven niet te worden verdund en gemengd. Ongebruikte composities kunnen lange tijd worden bewaard in een container met een goed gesloten deksel. Afhankelijk van het type lijm worden kant-en-klare formuleringen verkocht in tubes, flessen, blikken en vaten.

  Beroemde merken en recensies

   De meest bekende merken van acrylverbindingen, met veel positieve recensies, zijn verschillende fabrikanten.

   • DecArt Acryllijm - het is een universele waterdichte substantie met een witte kleur in vloeibare toestand en vormt bij het drogen een transparante film; toepasbaar op alle materialen behalve polyethyleen;
   • Neem contact op met lijm voor waterdispersie VGT ontworpen voor het verlijmen van gladde niet-absorberende oppervlakken, inclusief polypropyleen en polyethyleen;
   • Mastieklijm "Polaks", met een acryl-water-gedispergeerde samenstelling, is bedoeld voor het lijmen van platen, parket en andere bekledingslagen;
   • Lijm ASP 8A heeft een hoge interne sterkte en uitstekende weerstand tegen verschillende detergentia;
   • Universele montage acryllijm Axton bevestigt op betrouwbare wijze producten uit hout, gips en polystyreen;
   • Acryllijm "Rainbow-18" gebruikt voor het lijmen van bijna alle bekledingsmaterialen, waaronder gipsplaat, hout, beton en andere materialen;
   • Acryl lijmkit MasterTeks ontworpen om een ​​verscheidenheid aan materialen af ​​te dichten die worden gebruikt voor binnen- en buitengebruik.

   Selectie en toepassing

   Het is noodzakelijk om de compositie te verwerven, gebaseerd op de doelen en de plaats van gebruik. Voor huishoudelijke behoeften is het beter om een ​​universele acrylkleefstof te kopen. Het heeft het breedste spectrum van actie en is vrij ongecompliceerd om te gebruiken.

    In elk geval moet bij de selectie rekening worden gehouden met de volgende factoren:

    • gebruiksvoorwaarden van de samenstelling (voor gebruik binnen of buiten);
    • temperatuurparameters tijdens installatie, evenals het bereik van deze indicatoren tijdens bedrijf;
    • het oppervlak en de structuur van het te behandelen oppervlak (voor gladde oppervlakken zal het verbruik minder zijn dan voor poreuze oppervlakken, bijvoorbeeld beton);
    • overeenstemming van de eigenschappen van de gebruikte kleefstof met atmosferische invloeden (vochtbestendig, vuurvast en andere);
    • soorten gebonden materialen (van hetzelfde of van een ander type).

    Lees voor gebruik de instructies die aan het pakket zijn gehecht. Alle verdere manipulaties moeten worden uitgevoerd in strikte overeenstemming met deze informatie.

    tips

     De belangrijkste vereiste bij het gebruik van acryllijm is om te voldoen aan de veiligheidsvoorschriften, zelfs als het een onschadelijke samenstelling betreft.

     • De aanwezigheid van persoonlijke beschermingsmiddelen is een verplicht werkstuk met deze stof.
     • Oppervlakken die hechting vereisen, moeten worden voorbereid voor het aanbrengen van de samenstelling, het verwijderen van stof, vuil en andere verontreinigingen, dat wil zeggen, de oude afwerking reinigen en grondig ontvet met alcohol of oplosmiddel. Soms is het acceptabel om een ​​primer te gebruiken. Bovendien moeten de te verlijmen delen droog en dicht zijn en mogen ze geen los bevestigde elementen bevatten. Glanzend oppervlak is behandeld met een fijn schuurmiddel.
     • De werkzaamheden worden uitgevoerd bij een temperatuur van + 5º - + 35ºС, met uitzondering van direct zonlicht.
     • Het droge mengsel moet worden verdund in strikte overeenstemming met de instructies, bij voorkeur met water op kamertemperatuur.
     • Overtollige mengsels die op het oppervlak verschijnen, moeten onmiddellijk worden schoongemaakt met een droge doek, anders zal het erg moeilijk zijn om de lijm na het drogen te verwijderen.

     Hoe acrylverf aanbrengen, zoals beschreven in de video.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer