Hoe spuitbindingslijm kiezen?

Tegenwoordig brengen veel huishoudelijke of bouwactiviteiten het verlijmen van verschillende elementen met zich mee. Op de markt zijn er verschillende soorten universele formuleringen die zijn ontworpen om met verschillende materialen te werken. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan spuitlijmen. Deze mengsels worden steeds populairder, omdat het veel gemakkelijker is om ermee te werken en het effect is bijna net zo goed als het gebruik van klassieke formuleringen.

Speciale functies

Technisch gezien bestaat een aërosolcontactlijm uit dezelfde componenten als de klassieke vloeibare formuleringen. Het verschilt alleen omdat het wordt geproduceerd in de vorm van een spray die gemakkelijk op een bepaald oppervlak kan worden gesproeid. Producten van deze soort worden tegenwoordig heel vaak gebruikt. Dit komt door het feit dat de aerosol ook in de meest afgelegen hoeken goed doordringt, deze vult en een sterke hechting vormt. Laat het materiaal in kleine vaten met verschillende volumes los.

Typen en toepassingsgebied

 • Composities voor papier en textielmaterialen. Dergelijke mengsels kunnen stoffen slechts voor een bepaalde tijd fixeren. Na enige tijd worden de twee gebonden onderdelen gemakkelijk losgekoppeld. Tegelijkertijd blijven er geen sporen van aerosol achter op het binnenoppervlak.
 • Lijm voor folie en films. Bevestigingsoplossingen worden gebruikt voor het permanent verlijmen van vergelijkbare stoffen. De aerosol verdampt volledig op de aanbrengplaatsen.
 • Verbindingen voor het binden van polyethyleen en andere polymeren met metalen en hout. Onder de positieve eigenschappen van deze aërosolen kan een hoge uithardingscoëfficiënt worden onderscheiden.

Afhankelijk van het doel en de gebruiksomgeving kunnen aërosolkleefstoffen worden onderverdeeld in verschillende ondersoorten.

 • Lijm voor rubber. Produceer dergelijke producten op basis van rubber, waarmee kwalitatief hoogwaardige producten kunnen worden gefixeerd. De samenstelling vernietigt de structuur van rubber niet en draagt ​​ook niet bij aan het barsten of uitdrogen ervan.
 • Spray voor kunststoffen en metalen.
 • Mengsels voor het combineren van verschillende soorten tapijtmaterialen (tapijt, enz.).
 • Universele lijm. Deze producten worden gebruikt voor het verlijmen van verschillende soorten materialen (ZM en andere merken).Maar het moet duidelijk zijn dat meer gespecialiseerde formuleringen vaak beter zijn dan universele analogen.

Het gebruik van aerosollijm is erg breed.

 • Meubelproductie. Hier, met behulp van dergelijke lijm, worden houten elementen tussen elkaar bevestigd. Het kan ook worden gebruikt voor het afdekken van hout met verschillende soorten stoffen of plastic elementen.
 • Bouwwerkzaamheden. Lijm wordt gebruikt voor interieurdecoratie (medische faciliteiten, kantoren, enz.). Grijpt snel met verschillende materialen, waardoor je bijna direct effect hebt.
 • Productie van reclame. In dit gebied zijn kleefstoffen vereist, die in staat zijn om met zowel kunststoffen als verschillende polymeren te werken. Met hun hulp, worden vrij complexe becijferde decoratieve ontwerpen gemaakt.
 • Textielindustrie en de reikwijdte van het verkrijgen van een verscheidenheid aan synthetische vezels.
 • Auto-industrie. Het is tegenwoordig in deze industrie dat aërosolen vaak worden gebruikt. Hier, met behulp van kleefstoffen, repareren ze bijna de hele afwerking, evenals plastic elementen. Hiermee kunt u volledig dubbelzijdig plakband uitsluiten, wat de onderdelen niet altijd goed vasthoudt.Ook worden deze stoffen vaak gebruikt bij het repareren van personenauto's (binnenbekleding, isolatie van trillingsisolatie, enz.).

Veel verbindingen worden aangevuld met speciale verharders die de kwaliteit van de hechting en de snelheid van het drogen verbeteren.

fabrikanten

De moderne markt is verzadigd met verschillende soorten aerosollijm. Onder al deze diversiteit zijn er verschillende populaire merken.

 • Multi-spray. Universele lijm van Engelse productie. Het kan worden gebruikt voor het lijmen van vele materialen: van metaalproducten tot gefineerde oppervlakken. De samenstellingen zijn goed geschikt voor zowel tijdelijke als permanente fixatie. Fabrikanten beweren dat deze aerosol zelfs baksteen, plastic en cement, maar ook asbeststoffen aan elkaar kan lijmen.
 • Abro. Lijm heeft speciale populariteit in de VS gekregen. Maar vandaag gebruiken velen het bij ons. Spuitbus wordt aangevuld met een speciaal mondstuk, waarmee u het in zeer dunne lagen kunt aanbrengen. Onder dit merk produceren verschillende soorten aerosols: van universeel tot gespecialiseerd. Maar u moet het alleen strikt volgens de instructies op de verpakking gebruiken, omdat sommige verbindingen zeer agressief zijn en het oppervlak kunnen beschadigen.
 • Scotch Weld. De beroemdste aerosols van dit merk zijn 75 3M en 77 3M. Ze worden gebruikt in de drukkerij, waar u tijdelijk lichte materialen moet verbinden. Onder de positieve eigenschappen zijn hoge transparantie en goede lijmbestendigheid.
 • Tuskbond. Lijm voor verschillende stoffen materialen. Hiermee kunt u Alcantara, Carpet, leer, flock, velours en nog veel meer lijmen. Tegenwoordig wordt het heel vaak gebruikt bij het werken met autoshowrooms.
 • Done Deal. Universele lijm op basis van propaan, butaan en synthetisch rubber. Gebruikt voor het lijmen van natuurlijk leer, rubber, glas, stoffen en nog veel meer. Tegenwoordig wordt het heel vaak gebruikt bij de decoratie of reparatie van auto-interieurs.
 • Presto. Nog een van de vertegenwoordigers van universele aërosolen. Onder de voordelen kunnen we de aanwezigheid van een speciale dispenser benadrukken, die het werken met deze stoffen vereenvoudigt.
 • Penosil. Dit soort lijm zit tussen een spray en een montageschuim. Het wordt gebruikt als een klem van isolatiepanelen aan de gevels of funderingen. Heel vaak wordt het gebruikt bij het aanbrengen van thermische isolatie.

Er zijn veel andere soorten aerosolen (888, enz.), die zich ook goed liet zien bij het werken met verschillende stoffen.

tips

Aerosollijm bestaat uit verschillende agressieve stoffen die bijdragen aan de hechting van verschillende materialen.

Als u het gebruikt, moet u een paar eenvoudige regels volgen.

 • Ballon voor het spuiten moet je schudden om een ​​uniforme compositie te krijgen.
 • Het spuiten moet op een afstand van 20-40 cm van het hoofdoppervlak worden uitgevoerd. Tegelijkertijd is het belangrijk om de straal zo te richten dat deze het materiaal zo veel mogelijk afdekt zonder op externe objecten te vallen.
 • Bewaar containers bij voorkeur in een droge ruimte, maar niet bij verhoogde temperaturen.
 • Hoewel de lijm vaak geurloos is, moet u er nog steeds mee werken in beschermende kleding die voorkomt dat het mengsel in de huid en in het lichaam terechtkomt.
 • Plakken van bepaalde materialen is beter voor het uitvoeren van speciale constructies. Als u decoratieve tekeningen maakt, is het wenselijk om alleen lijm toe te passen met behulp van stencils voor dit doel.

Houd er rekening mee dat als de aerosol een houdbaarheidsdatum heeft, deze nog geruime tijd kan worden hersteld.Maar het is raadzaam om hun kwaliteitskenmerken te controleren voordat u dergelijke producten gebruikt.

  Aerosollijm is een uniek product., waardoor een betrouwbare koppeling tussen verschillende stoffen mogelijk is. De juiste toepassing van de samenstellingen lost veel complexe problemen op die niet zo gemakkelijk te implementeren zijn met behulp van vloeibare analogen.

  Zie de volgende video-bespreking van aërosolkleefstoffen van een van de meest voorkomende fabrikanten.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer