Welke verf te kiezen voor meubels?

Wat te doen als meubilair van hoge kwaliteit zijn nut heeft gehad, een grootscheepse renovatie is gepland en oude interieurartikelen niet in het nieuwe concept passen? Schilderen kan de uitweg zijn, omdat je hiermee de meubels van hout of metaal kunt restaureren en een tweede leven kunt geven. Moderne lakmaterialen zullen helpen om het meest gedurfde idee te realiseren, en een verscheidenheid aan kleuren en tinten zal ervoor zorgen dat het bijgewerkte meubilair overeenkomt met elke stijl van de kamer, of het nu hightech, pop-art of een land is.

Soorten verf: voor- en nadelen

Het schilderen van houten of metalen oppervlakken van meubels kan de levensduur aanzienlijk verlengen en beschermen tegen vocht, schimmels en meeldauw. Voor het restaureren van meubelfazen kunt u verschillende soorten verf gebruiken. De keuze hangt af van de specifieke vereisten voor veiligheid en kwaliteit van de dekking.

De meest voorkomende typen zijn:

 • Acryl. Deze groep verf is een van de veiligste voor mens en dier, omdat water wordt gebruikt als oplosmiddel. Het heeft geen scherpe chemische geur, wat betekent dat het binnenshuis gebruikt kan worden, bijvoorbeeld in de winter. Het is geschikt voor het verven van niet alleen MDF-coatings, maar ook spaanplaat en spaanplaat. Dit is een ideale optie voor kindermeubels voor zowel thuis als voor educatieve instellingen voor kinderen. Sommige fabrikanten produceren acrylverf in blikjes, wat de toepassing vereenvoudigt en het materiaalverbruik vermindert.

Nadeel is dat acrylverf snel van het oppervlak van meubels verdwijnt (vanwege de waterbasis) en dat er behoefte is aan verven.

 • Oil. Meestal gebruikt voor metalen meubels, maar kan ook worden gebruikt voor houtproducten. Ze hebben een sterke geur, die het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen vereist en die worden uitgevoerd in een goed geventileerde ruimte.
 • Alkyd-urethaan - een algemene compositie die wordt gebruikt om zowel massief houten meubels als MDF-panelen te schilderen.Creëert een film op het oppervlak die bestand is tegen vocht, zon en mechanische schade. Het kan een sterke specifieke geur hebben; werk daarom alleen in goed geventileerde ruimtes en kies verf van bekende fabrikanten. Vaak met dergelijke verf overdekte gevels van keukensets.
 • Polyurethaanhars. Verven op basis van deze componenten vormen een glad, glanzend oppervlak dat ongeveer 20 jaar kan aanhouden. Polyesterverf voor thuisgebruik is zelden getint, maar industriële tinten kunnen elke tint krijgen. Het wasbare oppervlak, geverfd met polyurethaanverf, is bestand tegen de effecten van de meeste huishoudelijke chemicaliën, inclusief agressieve stoffen.
 • Krijtverf is in 2017 in de verkoop gegaan. Het creëert een fluweelzachte, gladde coating op het meubilair, die bij aanraking veel lijkt op krijt. De verf is niet giftig, droogt snel, kan onmiddellijk worden aangebracht zonder aanvullende behandeling. Het grote voordeel is dat het kan worden gebruikt voor het schilderen van elk oppervlak van beton, hout, metaal, steen en kunststof.Het enige nadeel - de verf kan niet in elke, zelfs gespecialiseerde winkel worden gevonden.
 • Gespecialiseerde formuleringen voor het verven van lederen meubels. Deze verven kunnen op natuurlijke basis zijn of zijn samengesteld uit synthetische componenten. Deze laatste zijn betrouwbaarder, omdat ze een goede dekkracht hebben, ze blijven lang op de huid zitten. Natuurlijke kleurstoffen bezitten deze eigenschappen niet, maar ze zijn veiliger voor mens en dier.

In sommige kleuren vindt u de opschrift tixotropisch. Deze term betekent dat deze samenstelling tijdens het verven geen strepen en vlekken achterlaat, waardoor een maximale decoratie wordt bereikt. De meeste populaire fabrikanten produceren dergelijke verven.

kleur

Moderne lakmaterialen hebben een breed palet aan kleuren. Sommige composities zijn gemakkelijk getint, waardoor het aantal mogelijke kleuren en tinten tot enkele duizenden kan worden verhoogd. Als er geen noodzakelijke schaduw te koop is, is het beter om geen onafhankelijke menging van kleur en verf aan te gaan, omdat het niet altijd mogelijk is om het gewenste resultaat te bereiken.

In bouwwinkels wordt deze service heel vaak geboden.Tinten worden op speciale apparatuur uitgevoerd, dus het verkrijgen van de gewenste kleur is honderd procent.

In de regel is het niet moeilijk om matte of glanzende verf van basiskleuren te vinden, allereerst wit en zwart. Als je iets ongewoons wilt, dan zal verven in blikjes te hulp komen. Ze zijn zeer decoratief, daarom zijn ze niet alleen geschikt voor het schilderen van het oppervlak, maar ook voor het geven van bepaalde effecten.

Onder de verfspray is het volgende te vinden:

 • parel (verschillende tinten);
 • goud;
 • brons;
 • met het effect van veroudering (craquelure).

De kleurkeuze hangt af van de stijl van het meubilair, het doel en het algehele ontwerp van de kamer. Kies daarom voor de slaapkamer meestal lichte, onopvallende tinten en voor de kinderkamer kunt u helderdere kleuren gebruiken. Populaire vernissen voor hout en houtbeits. Ze geven de houten meubels en interieurartikelen elke favoriete schaduw, bijvoorbeeld wengé.

Beroemde fabrikanten en beoordelingen

De markt van verven en vernissen bestemd voor het schilderen van meubels wordt vertegenwoordigd door meer dan een dozijn bedrijven uit verschillende landen van de wereld: Duitsland, Italië, VS, Rusland, Griekenland, Oostenrijk.De meest gevraagde op de Russische bouwplanken, te oordelen naar de klantrecensies, zijn de volgende fabrikanten:

 • Renner (Italië) - verf van een premium segment, maakt het mogelijk om hoge decoratieve resultaten te bereiken. Alle producten voldoen aan Europese kwaliteitsnormen, veilig voor mens en milieu. De composities van de Italiaanse productie Renner hebben een laag verbruik, goede dekkracht, vormen een duurzame coating. Ze zijn universeel, ze kunnen worden gebruikt voor elk intern of extern werk. Vanwege de hoge kosten kan echter niet iedereen de materialen van dit bedrijf betalen.
 • ALPINA (Duitsland) - verven en vernissen van het Duitse bedrijf, waarvan de introductie in 1909 begon. Gedurende deze tijd heeft ALPINA de hele wereld veroverd. Verven voor meubels van dit merk zijn milieuvriendelijk, mooi getint, eenvoudig aan te brengen en duurzaam.
 • Dulux (Verenigd Koninkrijk) - merk van het Engelse bedrijf AkzoNobel. Producten zijn veilig voor mensen, hebben geen scherpe luchtjes. Dulux verf is bestand tegen slijtage, gemakkelijk te reinigen en ideaal voor ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.
 • TEKNOS (Finland) - Het wereldwijde volume van deze verf op de internationale markt is meer dan 40%. De optimale verhouding tussen prijs en kwaliteit, naast alle verf, wordt een speciale component toegevoegd die de coating immuun maakt voor de vorming van schimmel en meeldauw.
 • TIKKURILLA (Finland) - het is veilig voor mens en milieu, het risico op allergische reacties wordt geminimaliseerd. Een enorme selectie van verven voor verschillende doeleinden, een rijk kleurenpalet, evenals de mogelijkheid van verven maakte deze verf populair over de hele wereld.
 • TEKS (Rusland) - Russisch bedrijf produceert een groot aantal namen van verven en vernissen voor verschillende behoeften. Verschilt in lage kosten, fijne technische kenmerken. Producten zijn veilig bij het opvolgen van aanbevelingen voor kleuringen.
 • LAKRA (Rusland) - Russisch bedrijf dat een breed scala aan schildermaterialen produceert. Verven voor meubels van dit bedrijf verschillen in lage kosten en vrij goede eigenschappen. De coating heeft een uitstekende dampdoorlatendheid, is duurzaam en bestand tegen mechanische belasting. Vereist een strikte naleving van de kleurtechnologie.

De meeste van de genoemde verfsoorten zijn niet alleen geschikt voor het schilderen van nieuw meubilair, maar ook voor het restaureren van elke oude productie, bijvoorbeeld Ikea.

Hoe te kiezen?

De uiteindelijke kwaliteit van laklagen voor meubels hangt niet alleen af ​​van de kosten en de kenmerken van de verf.

Om geen verkeerde keuze te maken, is het noodzakelijk om aandacht te schenken aan de volgende punten:

 • Type van het geverfde oppervlak. Voor hout wordt één type verf gebruikt, voor metaal een andere. Hetzelfde geldt voor verven voor leer, plastic en ander meubilair. U vindt deze aanbevelingen in het paspoort van het product of op de verpakking zelf.
 • Als er geen ervaring is met kleuren, is het beter om de voorkeur te geven aan thixotrope kleurstoffen. Hiermee kunt u een gladde gelamineerde coating maken zonder druppels en strepen. Dergelijke samenstellingen bevinden zich in het productengamma van elke fabrikant als een van de duurste, en tussen vertegenwoordigers van de budgetcoatings. Zoek het teken "tixotropic" op het etiket van verf.
 • Verf moet een hoge weerstand tegen vocht, mechanische stress en ultraviolette straling hebben. Anders moet je over een paar jaar het meubilair opnieuw beschilderen, omdat het zijn fatsoenlijke uiterlijk verliest.
 • Houd rekening met de veiligheid van verf bij gebruik in kinderdagverblijven of slaapkamers. Informatie over de samenstelling en mogelijke effecten op mensen is te vinden op het etiket of op de website van de fabrikant.

Bij het schilderen van meubels voor de keuken, vooral gepolijst, zal niet elke compositie het doen. Maar zorgvuldig het oppervlak voor te bereiden voor het schilderen, de keuze van schilderwerk materiaal breidt aanzienlijk uit.

Handige tips

Elk werk heeft zijn eigen geheimen. Om het meubilair zorgvuldig te beschilderen, moet je de juiste borstel en roller kiezen, een voorraad tape inslaan.

Het is noodzakelijk om de volgende punten te overwegen:

 • Grond voor de voorbehandeling van meubels moet dezelfde samenstelling hebben als de geselecteerde verf. Anders zal het niet mogelijk zijn om een ​​mooie, gladde coating te verkrijgen.
 • Alkyd-email is een geweldig, goedkoop alternatief voor duurdere coatings. Daarom kunt u met beperkte middelen dit type verf veilig kopen. Ze vormen een gelijkmatige, briljante coating die perfect bestand is tegen mechanische schade en hoge luchtvochtigheid.
 • Olieverven en emailles vallen in de categorie van goedkope, maar hun toxiciteit is het overwegen waard. Werk vereist ademhalingsbescherming, actieve ventilatie van de kamer om vergiftiging te voorkomen.Verven mogen niet worden gebruikt als er allergische personen in het huis zijn, ze zijn niet geschikt voor het schilderen van kindermeubilair.

Schilder meubels opnieuw - een noodzakelijke en interessante bezigheid. Je kunt je voelen als een ontwerper of kunstenaar, de kleur oppikken of de inrichting van de gebruikelijke dingen compliceren. Wees niet bang voor experimenten, ze moeten alleen voorzichtig voorbereiden.

Hoe je de oude kast opnieuw schildert, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer