Anti-decubitus matras

Veel mensen vragen zich af wat het kenmerk van de anti-decubitus matras is, hoe deze verschilt van alle andere. Bij het kiezen moet je echter nadenken over wat voor soort monster je nodig hebt: kinderen, orthopedisch of een ander.

Wat is het?

Zorg voor bedspatiënten - het is niet gemakkelijk. Veel patiënten hebben overgewicht, waardoor het nog moeilijker wordt om voor hen te zorgen, omdat het onmogelijk is om iemand alleen te maken. In de regel beginnen mensen die bedlegerig zijn zeer snel last te krijgen van een nieuwe aandoening - doorligwonden.

De doorligwonden worden gevormd als gevolg van weefselnecrose. Zulke wonden in het lichaam geven ondraaglijke pijn aan een al lijdende persoon. Het is zo dat het gemakkelijker is om toevlucht te nemen tot het voorkomen van doorligwonden dan om ze te behandelen, vooral omdat het vaak alleen mogelijk is met chirurgische ingreep. Hier komt de anti-decubitusmatras te hulp.

Anti-decubituscomplexen zijn verreweg het beste preventieve middel dat op de lange termijn de vorming van doorliggen in het algemeen kan voorkomen.

Ze zijn ook geschikt voor het verbeteren van de conditie van mensen die al last hebben van een dergelijke onaangename ziekte. Anti-decubitus systemen zorgen voor een massage-effect dat de bloedsomloop stimuleert, niet alleen in de huid, maar ook in diepe weefsels.

Verschillende soorten systemen kunnen voor verschillende patiënten worden gekozen: volledig bedlegerig, met behoud van gedeeltelijke mobiliteit, met letsels van het ruggenmerg en beenmerg. Anti-decubitus-modellen worden niet alleen voor bedden gemaakt, maar ook voor banken en zelfs stoelen.

Voordat u het gewenste systeem selecteert, moet u uw arts raadplegen. Onjuiste anti-decubitusmatras kan de toestand van de patiënt verergeren.

Typen en beschrijving

Er zijn veel soorten anti-decubitus matrassen. Allereerst zijn ze verdeeld in statisch en dynamisch.

 • Statische matras meer als een gewone orthopedie, omdat je hierdoor de positie van het lichaam van de patiënt stevig kunt fixeren.Dergelijke monsters zijn alleen geschikt voor mensen met bewaarde mobiliteit, evenals voor revalidatie voor letsels aan de wervelkolom. Houd er rekening mee dat als het beenmerg is beschadigd, u alleen een statisch matras zonder compressor kunt gebruiken.
 • Dynamische modellen zijn gemaakt in twee variaties. De celvariant is geschikt voor personen met gedeeltelijke mobiliteit. Er zijn aanzienlijke beperkingen opgelegd aan gezondheidsindicatoren. Ten eerste mag de patiënt niet meer dan 120 kg wegen. Ten tweede, als de doorligwonden al aanwezig zijn, mag hun ernst niet hoger zijn dan 2 graden.
  1. Celvariant is een constructie die is samengesteld uit meerdere luchtkamers. Ze worden vaak in een dambordpatroon geplaatst.
  2. De buisvormige matras is geschikt voor zwaarlijvige mensen en voor degenen die volledig onbeweeglijk zijn. De mate van drukzweren kan de hoogste zijn - de vierde.
 • Balkonmatras Het is meestal ontworpen met een gat voor het vaartuig om het werk van de verzorger te vergemakkelijken en om een ​​aanvaardbaar niveau van hygiëne te garanderen.

Elk van deze opties is meestal uitgerust met laserperforatie, waardoor een slaper met voldoende ventilatie beschikt.Er zijn ook matrassen met blazen: ze koelen bovendien het lichaam van de patiënt af.

Dergelijke exemplaren zijn het meest geschikt voor mensen die last hebben van overmatig zweten.

Klassieke dynamische systemen zijn uitgerust met compressoren. Duurdere modellen worden compleet geleverd met een besturingseenheid aan de zijkant van de patiënt.

 • Met de besturingseenheid kunt u de modi van de matras omschakelen.
 • De compressor kan werken vanuit het voedingsnetwerk en werken als een autonome constructie.
 • Netwerkmodellen zijn uitgerust met speciale zekeringen die beschermen tegen kortsluiting, en stand-alone-apparaten hoeven niet extra te worden opgeladen. Ze kosten veel duurder.

Aparte toewijzing van een kindermatras, dat verschilt van een vergelijkbaar model voor volwassenen, alleen in maat en coating. Het moet hypoallergeen en zacht zijn, het gebruik van natuurlijke stoffen wordt aangemoedigd.

Zachte siliconenmodellen zijn geschikt voor de operatietafel. Voor langdurig gebruik zijn ze niet geschikt, maar de patiënt zal comfortabeler zijn op een dergelijk substraat.

fillers

In dit gedeelte wordt rekening gehouden met het vullen van statische modellen, omdat bij dynamische systemen het vulmiddel lucht in de compressor wordt gepompt.

Verschillende materialen worden gebruikt als vulstoffen voor statische matrassen: polyvinylchloride, schuimrubber (polyurethaanschuim) en gel.

 • Polyvinylchloride goedkoop, maar het heeft een belangrijk nadeel. PVC-matrassen worden praktisch niet geventileerd, waardoor de liggende patiënt zwaar zweet. Polyvinylchloridesystemen zijn echter gemakkelijk te reinigen, ze drogen snel, absorberen geen onaangename geurtjes.
 • polyurethaan (schuim) matras wordt veel beter geventileerd dan zijn goedkope tegenhanger. Het is ook goed schoongemaakt en absorbeert geen buitenlandse geuren, maar dergelijke modellen kunnen niet met gewoon water worden gewassen. Het is raadzaam om de basis helemaal niet nat te maken en schoon te maken met licht vochtige doekjes.
Polyvinylchloride
polyurethaan
 • Polyurethaanschuim De matras voor een functioneel bed is geschikt om te liggen met rugletsel. Zorg ervoor dat je de zachtste modellen kiest, zodat je het lichaam erin kunt verdrinken. Billen, schouderbladen en andere uitstekende delen worden in de matras verzonken en de onderrug biedt voldoende ondersteuning.
 • gel Matrassen zijn een tussenoptie tussen statische en dynamische modellen. Door de schommeling van de gel in de lichaamsmassage wordt niet alleen van links naar rechts, maar ook van onderop uitgevoerd. Dergelijke modellen zijn niet geschikt voor mensen met bestaande doorligwonden, maar ook voor mensen die voortdurend bedlegerig zijn. Gelmatrassen zijn geen slecht alternatief voor celcomplexen.
Polyurethaanschuim
model met gel

Voors en tegens en contra-indicaties

De voordelen van het gebruik van anti-decubitus matrassen, er zijn er zoveel. De eerste en belangrijkste hiervan is het voorkomen van drukplekken en het verbeteren van de conditie van patiënten die er al last van hebben. Massage, gecreëerd door anti-decubitus systemen, stimuleert weefsels, voorkomt bloedstagnatie in hen.

Het systeem tegen doorligwonden wordt direct op de hoofdmatras geplaatst.

Het is belangrijk om de regels van keuze te volgen, die vrij eenvoudig zijn.

 • Het anti-decubitusconstruct zou niet min of meer basaal moeten zijn. Het is noodzakelijk om een ​​model te selecteren dat exact overeenkomt met de grootte.
 • Systemen zijn meestal uitgerust met vrijwel stille compressoren, maar let erop dat de ruis die ze maken niet meer dan 10 DB bedraagt.

Keuzegemak is dus een ander belangrijk pluspunt.

Noodzakelijke voorwaarden - overleg met uw arts, evenals kennismaking met de lijst met contra-indicaties.

De nadelen zijn onder meer het onvermogen om het anti-decubitus-exemplaar te gebruiken als een alternatief voor het gewone exemplaar. In het geval van dynamische systemen worden ze op een conventionele orthopedische matras geplaatst, die zowel een plus als een minus is.

Niet elke antidecubitale set kan worden gebruikt in gevallen waarin de patiënt een letsel aan het bewegingsapparaat heeft opgelopen. Een heupfractuur, een sterke dwarslaesie (vooral een wervelblessure) heeft een rigide fixatie van het lichaam nodig zonder massage-effect: het leidt alleen maar tot een verslechtering van de conditie.

Als u een matras kiest voor kankerpatiënten, kunt u het beste focussen op mobiele systemen. In de regel zijn dergelijke patiënten niet volledig verstoken van mobiliteit en lijden vaak aan dystrofie. Massage zal hen helpen hun welzijn te verbeteren. Het is belangrijk op te letten dat de compressor niet luidruchtig is, omdat de dynamische systemen tijdens het slapen niet zijn uitgeschakeld. Kankers slapen vrij gevoelig, de compressor mag ze niet storen.

afmeting

De lengte en in het bijzonder de breedte van anti-decubitusmatrassen varieert aanzienlijk, maar deze parameters komen meestal overeen met de typische parameters van gewone matrassen.

De meest voorkomende matras voor kleine eenpersoonsbedden van 800 x 1900 mm, omdat mensen die niet kunnen bewegen, zelden op de dubbele hulk staan.

Er zijn matrassen van 70, 80 cm breed.Zeventig centimeter-constructies zijn meer bedoeld voor kinderen dan voor volwassenen, omdat maar weinig mensen zich op een bank van 70 centimeter zullen voelen. In de lengte maken dergelijke matrassen gewoonlijk 190 cm of 200 cm. Deze parameter hangt af van de afmetingen van de hoofdmatras of het hoofdbed.

Besteed aandacht aan de correlatie van het bed en de anti-decubitusmatras. Als je een te groot model oppakt dat langs de zijkanten hangt, is dit beladen met enkele problemen, vooral als de patiënt lijdt aan overgewicht.

De bochten laten geen lucht in de matras circuleren, met als gevolg dat de compressor constant overbelast raakt en kan breken. Bovendien is de druk in dit canvas ongelijk verdeeld, zodat het anti-decubituseffect tot nul wordt teruggebracht.

Te kleine systemen zijn anders.Het gemak van de patiënt moet in de eerste plaats zijn, en liggend op een matras die niet overeenkomt met de grootte van het bed kan aanzienlijk ongemak veroorzaken.

Een andere hoeksteen is dat kleine systemen glijden, en je kunt ze niet repareren met pinnen of andere scherpe voorwerpen - er is een kans om de holtes te doorboren.

Hoeveel weegt het?

Het gewicht van de matras is afhankelijk van het geselecteerde model. Dus, celstructuren kunnen tot 3 kilogram wegen, buisvormige exemplaren kunnen tot 5 wegen. Statische matrassen wegen veel meer, meestal is hun gewicht hetzelfde als dat van gewone orthopedische modellen.

Heeft een massa en compressor. In de regel is hij degene die het moeilijkst is, en je moet goed overwegen hoe je het op de best mogelijke manier kunt regelen.

Gewone haken aan de muur kunnen niet staan, dus veel mensen nemen hun toevlucht tot deze methode: ze hangen de compressor recht van de zijkant van het bed. Een dergelijke opstelling van dit massieve object is erg handig, aangezien een gedeeltelijk mobiele patiënt in staat zal zijn om onafhankelijk van luchtverzorgingsmodi te wisselen, als deze is uitgerust met een matras.

Het is ook belangrijk om na te denken over het gewicht van de patiënt.Hoe vollediger de patiënt, hoe verfijnder (en dus zwaarder) hij een matras nodig heeft. Buismodellen moeten worden uitgerust met extra perforatie en blazen. Elk van deze opties draagt ​​bij aan het gewicht van de matras en aan zijn waarde.

Zowel statische als dynamische modellen verschillen in verschillende werkingsprincipes. Als statische modellen eenvoudig kunnen worden geïnstalleerd en onmiddellijk, zonder voorafgaande voorbereiding, de patiënt wordt ingebracht, dan vereisen dynamische opties een serieuzere aanpak.

Werkingsprincipe

Statische matrassen verschillen niet veel van de manier waarop ze werken vanuit orthopedische modellen, maar ze hebben een andere structuur, ondersteunen het hele lichaam in één keer en laten geen individuele punten toe om het volledige effect te ontvangen.

In dynamische systemen wordt er afwisselend lucht toegevoerd naar de ene of de andere kamer. Meestal worden camera's ingevuld in een dambordpatroon. De cyclus van veranderende gevulde cellen of cilinders duurt niet langer dan 10 minuten en een dergelijke snelle verandering zorgt ervoor dat het bloed niet stagneert in de huidweefsels. Bovendien kunt u met de celverandering de spieren en inwendige organen masseren, waardoor de algehele conditie van de patiënt verbetert.

De compressor kan op het lichtnet worden aangesloten en dergelijke modellen zijn meer in trek dan stand-alone.De noodzaak om de compressor in de buurt van de uitlaat te plaatsen, legt bepaalde beperkingen op aan de plaatsing van het bed met een matras. Buizen van de compressor moeten zich in de benen bevinden, terwijl ze niet mogen kruisen en weven. De compressor voert via de buizen lucht in de matras.

Gelcomplexen hoeven niet vanaf het elektriciteitsnet te worden aangesloten, ze bewegen zelfstandig onder het lichaam van een bedpatiënt. In dit geval is het massage-effect niet zo uitgesproken, maar dit betekent niet dat het erger is. Op gelmatrassen is er een complete ontspanning van het hele lichaam. In sommige gevallen kunnen ze worden gebruikt voor een gezond persoon die tijdens de slaap gewoon een massage-effect wil bereiken.

Hoe te gebruiken: instructies voor gebruik

Elk specifiek model heeft echter zijn eigen bedrijfsomstandigheden Er is een aantal basiskenmerken die inherent zijn aan alle dynamische matrassen.

 • Pomp de matras niet op nadat u de patiënt erop hebt gezet. Dit is te wijten aan het feit dat de compressor veel gemakkelijker om te gaan met het opblazen van de constructie zonder belasting, en in de toekomst alleen maar om het vereiste drukniveau te handhaven.
 • Je kunt de anti-decubitusmatras en een laken niet vastmaken met behulp van pinnen.
 • Alle buizen en compressor moeten in de poten van het bed worden geplaatst. Let op dat de buizen niet door elkaar lopen en niet onder de matras worden geplaatst.
 • Over de anti-decubitusmatras is het gebruikelijk om absorberende luiers te leggen. Ze dienen als een aanvaardbare vervanging voor het scheepscompartiment, maar niet voldoende. Bovendien hebben hygroscopische luiers enerzijds een volledig hermetische coating, wat bijdraagt ​​aan het broeikaseffect. Het is uiterst belangrijk om direct een matras te kopen, rekening houdend met het feit dat de patiënt niet loopt.
 • Het aanpassen van het drukniveau, gebruik een eenvoudige test. Nadat de matras opgeblazen is en de patiënt is gelegd, probeer je je vinger tussen de anti-decubitus matras en de gewone matras te houden. Als de vinger te gemakkelijk passeert, betekent dit dat de cellen stevig zijn opgeblazen en dat u de matras een beetje moet afblazen. In het geval dat de vinger praktisch niet passeert, is het noodzakelijk om de druk in de matras te verhogen.

Beoordeling door fabrikanten

Tot op heden de meest vertrouwde modellen uit Europa.

 • In grote eer - Duitse anti-decubitus matrassen. Bedrijven zoals Titan Deutschland Gmbh, Belberg en anderen zijn goed ingeburgerd in de markt. Hun monsters zijn van uitstekende kwaliteit en betaalbare prijs, terwijl het assortiment constant wordt bijgewerkt.
 • China en Taiwan Ze bieden behoorlijk goede voorbeelden, maar je moet geen geavanceerde modellen van deze fabrikanten kopen. Het is het beste om toevlucht te nemen tot het kopen van Chinese matrassen, als u bijvoorbeeld een korte tijd een optie wilt, voor een halfjaarlijkse revalidatie na een blessure. Helaas is de garantieperiode die China biedt nogal klein - slechts 1 jaar. Na het einde van de garantieservice mislukken de matrassen, zoals de praktijk laat zien.
 • Koop een Pools matras - dit is praktisch hetzelfde als het kopen van Duits. Door kwaliteit zijn ze bijna gelijk aan elkaar. Het grootste verschil zit hem in het prijskaartje van het product: Polen levert matrassen duurder, maar in sommige gevallen zijn ze uitgerust met zeldzame extra opties, zoals een speciale coating. De bekendste is het merk Armed, dat al tientallen jaren op de markt voor medische goederen staat.
 • Fabrikanten uit Rusland leveren ook producten van hoge kwaliteit, maar het prijskaartje blijft veel hoger dan dat van andere vertegenwoordigers.Dit komt door het feit dat de Russische modellen maximaal zijn uitgerust om het comfort van een bedpatiënt te garanderen. Ze zijn gemaakt van duurzame materialen en de matrassen zelf bieden een lange garantie.

beoordelingen

Veel kopers delen hun ervaringen met het kopen van anti-decubitus matrassen. De meeste mensen nemen dergelijke constructies voor bedverwanten, en de reden is eenvoudig: de zorg voor de geïmmobiliseerde patiënt is buitengewoon moeilijk. Bijna alle beoordelingen pleiten voor het kopen van een anti-decubitusmatras om verschillende redenen.

 1. Ten eerste is het niet eenvoudig om voor een bedpatiënt te zorgen omdat deze minstens om de 1-2 uur moet worden overgedragen. Met anti-decubitusmatrassen wordt alles veel eenvoudiger: nu moet iemand om de 3-4 dagen iemand worden. Dit vergemakkelijkt het werk van de verzorger enorm.
 2. Een ander verschil tussen de gespecialiseerde complexen is dat anti-decubitus matrassen zijn uitgerust met voetmoffen en een compartiment voor het vat. Veel kopers merkten op dat het hebben van dergelijke opties hun leven nog gemakkelijker voor hen maakte, en de patiënt begon zich veel comfortabeler te voelen.
 3. Een ander ding dat door mensen werd opgemerkt, is dat de matrassen tegen doorligwonden een massage-effect garanderen, waardoor gedeeltelijk complete spieratrofie wordt voorkomen. Als gevolg hiervan wordt de pijn in het lichaam van de patiënt minder uitgesproken en neemt zijn lijden af.

Over het algemeen verdient het aanbeveling om een ​​soortgelijk matras te kopen, maar er moet op worden gelet dat de compressor geen lawaai maakt: het is niet mogelijk om het product 's nachts los te koppelen en het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het de slaaptoestand van de patiënt niet voorkomt.

Welke is beter om te kiezen?

De keuze voor een bepaald model hangt volledig af van het gewenste effect dat moet worden bereikt. Als een persoon slechts onvolledig wordt geïmmobiliseerd en ten minste een gedeeltelijk bewegingsvermogen behoudt, is een celmonster de beste keuze. Het is niet nodig om een ​​complexe structuur te kiezen, deze kan worden beperkt tot 1-2 modi van luchttoevoer.

In aanwezigheid van sterke doorligwonden, met veel gewicht of volledige immobiliteit, is het beter om de voorkeur te geven aan ballonmatrassen. Ze zijn beter dan de cel met de functie van weefselmassage onder hoge lichaamsdruk.

Het is a priori de moeite waard om een ​​matras te zoeken dat een goede ventilatie garandeert. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan het vulmiddel en de aanwezigheid van perforatie.

Als de patiënt lijdt aan overmatig zweten en ook zwaarlijvig is, is het het beste om een ​​model met extra luchtstroom te vinden. Hierdoor wordt iemands verblijf in bed comfortabeler.

Voor ernstige blessures aan de wervelkolom mag u niet voor een dynamisch matras kiezen, u moet alleen op de statische elektriciteit blijven. Tijdens herstel is de volledige fixatie van de patiënt belangrijk, maar tegelijkertijd kunnen doorliggen vrij snel optreden. Om dit te voorkomen, moet de lichaamsdruk op het oppervlak gelijkmatig worden verdeeld zonder veel druk op bepaalde gebieden.

Hoe afblazen?

Anti-decubitus matras loopt langzaam leeg, wees hierop voorbereid. Velen klagen dat met onafhankelijke pogingen om het te blazen, de lucht wordt gedestilleerd van de ene cel naar de andere, en het onmogelijk is om het volledig uit het canvas te "schoppen".

Maar er is een paar trucs om deze procedure zo comfortabel mogelijk te maken.

 • Eerst moet u de compressor van het netwerk loskoppelen of de stroom van een autonoom monster uitschakelen. Als de compressor draait, zal de matras niet afblazen.
 • Koppel vervolgens de compressor samen met de buizen los van de matras. Haal de matras niet uit het bed.
 • Begin geleidelijk met het gladstrijken van de matras met uw handen. Haast je niet en druk niet te hard. Geleidelijk zal de lucht volledig naar buiten komen.
 • Wanneer de cellen bijna worden weggeblazen, kunt u de matras geleidelijk in een strak harnas van het hoofd naar de benen vouwen. Zodoende zult u eindelijk de lucht in de holtes kwijtraken, parallel daarmee, en niet toestaan ​​dat het van cel tot cel in de matras "zwierf".
 • Houd de matras moet worden gevouwen.

Zoals je kunt zien, is er niets moeilijks om de anti-decubitusmatras af te blazen, het is alleen belangrijk om geduldig te zijn en de gegeven instructies te volgen.

Je moet er niet op kloppen of proberen de lucht te "verdrijven", het complex vertrappelen met je voeten, dit zal niet helpen.

Hoe zorg je voor een anti-decubitus matras?

Voor verschillende soorten matrassen zijn de reinigingsregels echter anders sommige typische aanbevelingen kunnen nog worden gegeven.

 • Gebruik geen schuurmiddelen of materialen zoals harde sponzen of ijzeren borstels om matrassen schoon te maken. Dit alles kan de beschermende laag van het coatingmodel beschadigen.
 • Reinig de matras alleen in opgeblazen toestand. Zorg ervoor dat het monster voldoende elastisch is - dit zal het reinigingsproces aanzienlijk vergemakkelijken.
 • Na algemene reiniging moet de matras worden gedroogd in een kamer die is beschermd tegen zonlicht. Stel de matras niet bloot aan direct zonlicht.
 • Matrassen kunnen niet worden gestreken, zelfs niet in de leeggelopen staat. Als het nodig is om ze te desinfecteren, worden kwartsbehandeling en speciale antiseptische sprays gebruikt.
 • Bewaar anti-decubituskits in een leeggelopen gevouwen formulier.

Om de zorg zo eenvoudig mogelijk te maken, wordt aanbevolen om eenmaal per week een regelmatige preventieve reiniging uit te voeren.

In de volgende video leert u meer over matrassen op doorligwonden.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer