Glasvezel: kenmerken en reikwijdte

Het gebeurt vaak dat de reparatie die korte tijd wordt gedaan, een onberispelijke indruk maakt. Geverfde of gepleisterde oppervlakken zijn bedekt met een netwerk van scheuren, en het behang begint weg te bewegen van de muren, bedekt met "rimpels". Om dergelijke problemen te voorkomen, is voorbereidende voorbereiding van oppervlakken mogelijk: wapening (versterking), nivellering, toepassing van de samenstelling om de hechting te verbeteren - een vrij grote hoeveelheid werk.

Ze kunnen worden vervangen door het verlijmen van glasvezel op basis van glasvezelfilamenten. Het versterkt de muren en het plafond en verlicht kleine scheurtjes. De aflak zal plat vallen, defecten zullen niet optreden, zelfs wanneer de muren van het gebouw krimpen.

Materiaal is geschikt voor tekenen zoals in bewoonde en kantoorruimten.Het belangrijkste ding - om het juiste type glasvezel te kiezen.

Speciale functies

Glasvezel wordt gebruikt voor het voorbewerken om scheuren van het afwerkmateriaal en de vervorming daarvan tijdens krimpen te voorkomen. Het materiaal bestaat uit niet-geweven vellen op basis van fiberglas filamenten die worden geperst. De vorm van lossing van materiaal - rollen van 1 m breed Materiaal lengte - 20 en 50 m.

GOST dicteert de verschillende dikte van de draden en weven ze op een chaotische manier., wat een versterkend effect geeft. De dichtheid van het materiaal is 20-65 g / m2. Afhankelijk van het doel van het materiaal worden rollen met een bepaalde dichtheid geselecteerd. Optimaal voor binnenwerk is glasvezel met een dichtheid van 30 g / m2.

Vanwege de lage dichtheid lijkt het materiaal op een doorschijnend canvas, waarvoor het een andere naam kreeg: "ragfijne". Een andere naam - glaswerk.

Een kenmerk van het materiaal is de aanwezigheid daarin van de voorste en van de zijkanten. Aan de binnenkant van de rol zit de voorkant, deze is gladder. Verkeerde meer wollige voor betere hechting met het oppervlak.

Glasvezel kan op alle soorten oppervlakken worden gemonteerd, ook voor putty, schilderen, decoratieve pleister.Door het kraken van de afwerking te voorkomen, laat het materiaal de muren "ademen".

Voors en tegens

Het belangrijkste voordeel van het materiaal is de mogelijkheid om scheuren en vervormingen van de afwerkingslaag te elimineren. Glasvezel heeft een goede hechting, wat zorgt voor een goede pasvorm op verschillende soorten oppervlakken.

Het materiaal is hypoallergeen, omdat het is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten. (kwarts- of silicaatzand), zodat het zelfs in kinderinrichtingen kan worden gebruikt. Vanwege de goede dampdoorlatendheid is het mogelijk om ademende oppervlakken te verkrijgen.

Onder de andere "voordelen" zijn de volgende:

 • goede vochtbestendigheid, zodat het materiaal geschikt is voor gebruik in ruimtes met hoge luchtvochtigheid (badkamer, keuken);
 • brandveiligheid, omdat het materiaal niet ontvlambaar is;
 • niet blootgesteld aan schimmels, schimmel;
 • niet-hygroscopisch materiaal, waardoor het optimale microklimaat altijd in de ruimte wordt gehandhaafd;
 • trekt geen stof en vuil aan;
 • hoge dichtheid, die het effect van versterking en lichte uitlijning van oppervlakken geeft;
 • breed temperatuurbereik van gebruik (-40 ... + 60C);
 • het vermogen om te gebruiken op verschillende soorten oppervlakken, van toepassing voor schilderen, stopverf, behang;
 • de mogelijkheid om aan te brengen op oppervlakken die zijn blootgesteld aan verhoogde trillingsbelasting;
 • breed toepassingsgebied - naast het versterken van oppervlakken, glasvezel, zoals glasvezel, kan worden gebruikt in dakwerken en waterdichtingswerken;
 • hoge elasticiteit en laag gewicht, wat de installatie van glasvezel vereenvoudigt;
 • laag gewicht

Het nadeel is de vorming van de kleinste deeltjes glasvezel, die optreden bij het snijden en monteren van textiel. Contact met de huid kan brandwonden veroorzaken. Dit kan worden voorkomen door de blootgestelde huid en de ademhalingsorganen te beschermen - door middel van een gasmasker.

Glasvezel wordt vaak een type glasvezel genoemd. Dergelijke uitspraken zijn echter onjuist. De materialen verschillen in de productietechnologie: glaswandpapier is gemaakt van geweven glasvezel en glasvezel is gemaakt van glasvezelgaren door te drukken. Een dergelijk verschil bepaalt de verschillende toepassingen van materialen: glaswand papier wordt gebruikt voor de afwerklaag, terwijl het doek wordt gebruikt om het oppervlak voor te bereiden voor verdere afwerking.

types

Verfglasvezel kan een andere dichtheid hebben.Op basis hiervan zijn er 3 groepen "spinnenwebben":

Met een dichtheid van 25 g / m2

Het materiaal is ideaal om aan het plafond te plakken, dus wordt het ook plafond genoemd. Het lage gewicht van het canvas laadt het oppervlak niet en absorbeert minder verf. Het kan worden gebruikt op een relatief plat plafond met kleine scheurtjes.

Dichtheid 40 g / m2

Universele glasvezel, waarvan het gebruik wordt aanbevolen op oppervlakken die meer beschadigd zijn door scheuren dan het plafond. Prestatiekenmerken maken het gebruik mogelijk van glasvezel met deze dichtheid voor wanden, voor plafonds, afgewerkt met oud pleisterwerk, evenals op oppervlakken met een hoge trillingsbelasting. De toplaag is ook gevarieerd, gips, verf, behang, op basis van glasvezel coatings of non-woven.

Dichtheid 50 g / m2 en meer

Technische kenmerken maken het mogelijk materiaal te gebruiken in industriële gebouwen, garages en op oppervlakken die onderhevig zijn aan grote verwoestingen met diepe scheuren. Dit soort "spinneweb" is het meest duurzaam en het gebruik ervan is duurder.Kosten in verband met de aankoop van het materiaal zelf (hoe hoger de dichtheid - hoe duurder), evenals het toegenomen lijmverbruik.

fabrikanten

Tegenwoordig vind je in de bouwmarkt glasbehang van verschillende merken. Wij bieden u een selectie van fabrikanten die het vertrouwen van klanten hebben gewonnen.

Vitrulan

Het Duitse bedrijf neemt een leidende positie in bij de productie van glasvezel. Vitrulan houdt zich bezig met de productie van behang, inclusief wateractief, het assortiment is vol met materialen en gereedschappen voor schilderwerken, evenals variaties op glasvezel. De fabrikant produceert ook al beschilderde doeken, glasvezel, die stoffenstructuren nabootst, heeft een gevarieerd reliëf.

Kopers merken hoge operationele eigenschappen van het materiaal en, niet het minst, de afwezigheid van glasvezel-chips tijdens het snijden en installeren van het canvas. Ten slotte produceert de fabrikant een materiaal met een grote dichtheidsvariatie - van 25 tot 300 g / m2,

Het bedrijf werkt zijn assortiment regelmatig bij en biedt innovatieve oplossingen. Dus degenen die niet met lijm willen rotzooien, kunnen Agua Plus glasvezelcollecties kopen. Het bevat al lijmcomposities.Het kan worden "geactiveerd" door te bevochtigen met gewoon water. Nadat deze lijm op het oppervlak van het "spinnenweb" verschijnt, is deze klaar om te lijmen.

Het nadeel van producten kan als een hoge prijs worden beschouwd. De kosten van zelfs ongeverfde doeken beginnen vanaf 2000 roebel per rol.

Wellton en Oscar

De producten worden vervaardigd door de Alaxar-productiegroep, die toonaangevende bedrijven uit Duitsland, Finland en Zweden samenbrengt. De hoofdactiviteit is de productie van coatings voor wanden en plafonds. Daarnaast zijn gerelateerde producten en tools beschikbaar.

Het merk heeft een breed assortiment, inclusief premium materialen en meer betaalbare opties. Van de functies - een ruime keuze aan materiaal in termen van dichtheid (van 40 tot 200 g / m2), de mogelijkheid om materiaal per meter te kopen, en zijn hoogwaardige eigenschappen, inclusief de mogelijkheid van meerdere kleuring.

Samen met glasvezel kunt u de lijm oppakken om deze van dezelfde fabrikant te bevestigen, wat erg handig is.

De kosten van het materiaal zijn lager (ongeveer 1500 roebel per rol), maar het heeft de neiging af te brokkelen en vereist daarom werkkleding voor installatie.Op het oppervlak van de glasvezel zijn er kleine gebreken.

Bij binnenlandse producenten wordt aandacht besteed aan de producten van de bedrijven Tehnonikol, Germoplast en Izoflex. De eerste fabrikant biedt glasvezel met verhoogde sterkte, met succes gebruikt voor het ontwerp van industriële gebouwen, dakisolatie en zwaar beschadigde oppervlakken. Het voordeel van de meerderheid van de binnenlandse glasvezel is hun betaalbaarheid.

De Russische fabrikant X-Glass is een van degenen die glasflarizel vervaardigen in overeenstemming met de Europese vereisten. Het wordt gekenmerkt door veelzijdigheid van gebruik, versterkt het oppervlak perfect, verbergt kleine en middelgrote scheuren en voorkomt het verschijnen van nieuwe defecten. De collectie van het merk is niet zo divers in vergelijking met Europese concurrenten, maar X-Glass-producten zijn opmerkelijk vanwege hun betaalbaarheid. Met andere woorden, dit is een uitstekende optie voor low-budget reparatie zonder concessies te doen aan de kwaliteit van de coating.

beoordelingen

Volgens onafhankelijke consumentenbeoordelingen worden de leidende posities ingenomen door de fiberglas van het Oscar-merk, een beetje minder dan de producten van het bedrijf Wellton.Veel gebruikers merken op dat de kosten van een rol boven het gemiddelde liggen, maar de hogere prijs wordt gecompenseerd door de onberispelijke kwaliteit van het materiaal en de eenvoud van de toepassing.

Wellton glasvezel wordt actief aanbevolen voor stickers op het plafond en op gipsplaatoppervlakken, rekening houdend met de eenvoud van de toepassing, goede hechtingspercentages, de mogelijkheid om volgende nabewerkingswerken op de volgende dag uit te voeren. Onder de tekortkomingen - het verschijnen van doordringende glasvezeldeeltjes tijdens de installatie.

Degenen die zich professioneel bezighouden met het repareren van appartementen, raden sterk aan Wellton te gebruiken, vooral in nieuwe gebouwen. Het is belangrijk om uw handen en gezicht zorgvuldig te beschermen tegen het raken van een glasvezel, bij voorkeur beschermende kleding te dragen.

Van de aankoop van goedkope Chinese en binnenlandse glasvezel is beter te weigeren. Het materiaal verspreidt zich onder de werking van lijm, vereist een aanzienlijke inspanning voor het bevestigen, en tijdens het verder verven hecht de naden zich soms aan de rol en blijft achter de wand hangen.

Voorbereidende werkzaamheden

Glas fiberglas lijmen is een eenvoudig proces dat je zelf kunt uitvoeren. Zorg er vóór het begin van de werkzaamheden voor dat uw handen worden beschermd door handschoenen en ademhalingsorganen - door een gasmasker.Feit is dat glasvezel bij het snijden deeltjes kan vormen. Contact met de huid kan brandwonden veroorzaken.

Het gebruik van materiaal begint bij het snijden. De grootte van het stuk materiaal dat u nodig heeft, waarmee u gemakkelijk kunt werken. In de regel wordt fiberglas direct vanaf het plafond op de vloer op de muur geplakt. Je kunt het echter in twee delen verdelen en ze boven elkaar plaatsen. Voor het bevestigen van het "spinneweb" aan het plafond, raden professionals aan om een ​​doek niet langer dan 1-1,5 m te knippen.

Bepaal de voorzijde voordat u een materiaal aanbrengt. Bij het ontvouwen van de rol is deze binnen. De buitenkant (waarop lijm wordt aangebracht) is ruwer.

Ook in de voorbereidingsfase moet de lijm worden verspreid volgens de instructies. Het is noodzakelijk om de lijmstructuren aan te brengen die speciaal voor glasvezel zijn ontwikkeld. Voor elk type canvas is zijn eigen lijm. Lijm is ook geschikt voor vliesbehang, het houdt het glasvezel van elke dichtheid.

Gebruik van

Glasvezel wordt gebruikt bij het uitvoeren van vele soorten constructie- en afwerkingswerkzaamheden:

 • versterking van wanden voor een betere afwerking;
 • het voorkomen van de vorming van scheuren op de afwerklaag en het maskeren van reeds bestaande scheuren;
 • voorbereiding van wanden voor decoratieve coating - bij gebruik van glasvezel, kunt u het oppervlak niet met een afwerkplamuur verven;
 • muur nivellering;
 • het creëren van originele effecten op het oppervlak van de afwerklaag (bijvoorbeeld het marmereffect);
 • gebruik in dakbedekking als basis voor bitumenmastiek (er worden speciale soorten materialen gebruikt die de hechting van het dak en mastiek verbeteren);
 • pijpleiding bescherming;
 • waterdichtingswerken - glasvezel wordt gebruikt om polyethyleenplaten te versterken en te beschermen;
 • organisatie van drainagesystemen.

Het materiaal is geschikt voor toepassing op elk oppervlak - beton, gipsplaat en kan zelfs op een laag oude verf plakken (het is beter om er groeven over te krassen om de hechting te verbeteren).

Het gebruik van "ragfijne" wordt met name aanbevolen voor die oppervlakken die worden blootgesteld aan constante mechanische belasting. Behang, verf en andere materialen die op de fiberglas zijn bevestigd, zullen langer meegaan zonder het oorspronkelijke aantrekkelijke uiterlijk te veranderen, zelfs als het gebouw krimpt.

Met gelijmd canvas "spinnenwebben" kun je veel operaties achterwege laten.Je kunt het oppervlak niet primen, je hoeft ook geen afwerking te kitten (tenzij je van plan bent om het behang te lijmen). Als de muren relatief vlak zijn, zonder kuilen, is het voldoende om het glasvezel te repareren.

Gelijmde glasvezel droogt snel, en de daaropvolgende afwerking zal sneller verlopen. U bespaart dus tijd en moeite op reparaties.

Het is ideaal om onder de plafondcoating aan te brengen, omdat het een onberispelijk beeld geeft van de afwerking. Glasvezel dat op de buitenste hoeken vastzit, helpt om het behang in dit gebied snel en mooi te lijmen.

tips

Bij het aanbrengen van lijm op glasvezel is het beter om het iets meer aan te brengen dan de breedte van het materiaal, omdat het lijm snel absorbeert. Als je het canvas aan de muur wilt lijmen, strijk het dan goed met een schone doek, en als het een beetje "grijpt", gebruik dan een spatel. Dit zal helpen om luchtbellen uit de ruimte tussen het spinnenweb en de basis te verwijderen. Nadat het glasvezel stevig aan de muur is bevestigd, brengt u lijm op de voorkant aan, zodat deze met lijm wordt verduisterd.

De vellen zijn gelijmd overlap, en nadat ze zijn gedroogd met een goed geslepen scherp mes, moeten alle uitstekende delen van de overlapping worden afgesneden.Het resultaat moet een vlak oppervlak zijn.

Na het volledig drogen van het canvas, kunt u doorgaan met de afwerking. Omdat het spinneweb de verf absorbeert, moet het in 2-3 lagen worden aangebracht, met aandacht voor de gewrichten. Voor hun vlekken wordt aanbevolen om een ​​speciale "vleugel" aan te schaffen. De voorkeur gaat uit naar verf op waterbasis, aangebracht met een roller of een brede borstel. Het aanbrengen van de volgende laag wordt 10-12 uur na de toepassing van de vorige aanbevolen.

Desgewenst kan glasvezel worden bedekt met behang, maar eerst moet het oppervlak plamuurachtig zijn. Trouwens, als je voor het schilderen een laag plamuur aanbrengt, zal dit helpen om het verfverbruik te verminderen.

Kiezen voor glasvezel voor het plafond, de voorkeur gaat uit naar een materiaal met een lagere dichtheid - 20-30 g / m2 is voldoende. Voor de decoratie van de muren past meer dichte canvas. Meestal voor reparatie in een privé- of flatgebouw, is glasvezel met een dichtheid van 40-50 g / m2 voldoende.

Wanneer het canvas opdroogt, is het onaanvaardbaar dat de ruimte tocht heeft of verwarmingen en andere extra warmtebronnen aanzet.

Mooie voorbeelden in het interieur

Het belangrijkste doel van glasvezel - versterkende functie, maar met behulp van deze of andere technieken, kunt u interessante stijloplossingen bereiken. Degenen die de originele oppervlakken willen bereiken, wordt aanbevolen om aandacht te schenken aan Europees glasvezel met een bepaalde textuur.

Je kunt een interessant effect bereiken door de verf rechtstreeks op het "spinnenweb" aan te brengen met een dunne laag. Het resultaat is een origineel gestructureerd oppervlak. Het beeld op de foto wordt met een grote toename weergegeven, sterker nog, de textuur is niet zo duidelijk

Als u een perfect glad oppervlak nodig hebt voor het schilderen of behang, gebruik dan een stopverf. Dankzij deze methode kunt u een perfect plafond en wanden krijgen. Op dergelijke oppervlakken kunt u veilig heldere, glanzende tinten gebruiken, die, zoals u weet, veeleisend zijn voor de gelijkmatigheid van de werkbasissen.

Je kunt interessante effecten krijgen door reliëfglasvezel toe te passen en er direct verf op te schilderen. Voor structurele materialen wordt het aangeraden om rijke tinten te kiezen - bordeaux, chocolade, blauw, violet. Op lichtbeige oppervlakken is het reliëf meestal "verloren".

Het gebruik van glasvezel om te schilderen is een geweldige oplossing voor badkamers. Het kost veel goedkoper dan tegels, maar het ziet er niet minder aantrekkelijk uit. Bovendien zal de coating vanwege zijn waterbestendigheid en duurzaamheid meer dan een jaar meegaan. En als je genoeg hebt van het ontwerp van de badkamer, net genoeg om de glasvezel opnieuw te schilderen. Zowel een volledig gladde wand als een combinatie van gladde en gestructureerde oppervlakken zien er organisch uit.

Niet minder interessant effect kan worden bereikt door hetzelfde reliëfvlak in verschillende tinten te schilderen.

Tot slot kunt u met behulp van glasvezel het effect van marmeren oppervlakken bereiken.

Wat is glasvezel en hoe het te lijmen, zie de video hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer