Kroonluchters voor de slaapkamer: hoe te kiezen

Het aansteken van het huis is een sleutelfactor in goed humeur en welzijn. De slaapkamer in dit opzicht is vooral belangrijk: wanneer we een kroonluchter voor een intieme kamer kiezen, wil ik een mooie en comfortabele armatuur vinden.

Om te begrijpen hoe u kroonluchters voor de slaapkamer kunt kiezen, is het de moeite waard om hun modellen, ontwerp, details van de aankoop, de locatiemethode en nog veel meer te onderzoeken. Deze lampen zijn uniek en hebben veel voordelen.

model

Kroonluchter is een opgehangen of bijna vlak plan met een plafondlamp. Traditioneel wordt het opgehangen aan het plafond om uniforme of centrale verlichting in de kamer te creëren.

Er is een enorm aantal modellen in verschillende vormen en maten, die de slaapkamer kunnen versieren:

 • Kristallen kroonluchter van verschillende lampen omgeven door glazen kristallen die licht reflecteren in de kamer.Luchtlampen in deze stijl verspreiden een fel licht, zien er erg rijk uit, maar zijn niet geschikt voor elke slaapkamer.
 • Trommelvormige kroonluchter met een grote lampenkap rondom de bollen. Dit type omvat de indiening van gedimd licht, (de beste optie voor de slaapkamer).
 • Satelliet kroonluchter met een reeks van lichtbuizen die zich uitstrekken vanaf het middelpunt en die aan de uiteinden van de lamp zijn. Sommigen van hen divergeren symmetrisch, vormen een cirkel, terwijl andere in een willekeurige volgorde zijn gerangschikt. Een dergelijke kroonluchter verlicht het grootste deel van de ruimte als deze veel lampen heeft (3-4 lampen zijn voldoende voor een slaapkamer).
 • Kroonluchter in empirestijl luxueus en traditioneel. Het heeft twee secties waarvan de bovenkant is gemaakt in de vorm van een kleine kegel. Het onderste deel is een omgekeerde bel of kom. Het blok bestaat uit hangende kristallen en de decoratieve lenzen in de lamp zorgen voor een spectaculaire verlichting.
 • Chandelier waterval met "naar beneden stromende" kristallen, gepresenteerd in vele vormen. De basis van het model kan rond of vierkant zijn. Gemeenschappelijk voor kroonluchters van dit type is de combinatie van een lamp en kristallen in de vorm van een waterval.Dit is een zeer romantische lamp, een van de beste voor de slaapkamer.
 • Gelaagde kroonluchterwaarvan de niveaus variëren van één tot vijf. Voor de slaapkamer zijn de meest populaire modellen met drie vleugels met kleuren.
 • Kroonluchter met euroframe in de vorm van een glad plafond op een stijf frame, met een eenvoudige vorm (recht of gebogen). Deze lampen hebben twee tot zes lampen waarvan de richting van het licht kan worden aangepast. Dergelijke ontwerpen - een van de beste variëteiten voor de slaapkamer.
 • Plafond gemonteerd kroonluchter faneen combinatie van twee stukken interieur, tegelijkertijd ontworpen voor verlichting en het creëren van een verfrissende koelte in de slaapkamer.

kleur

Het kiezen van de kleur van de kroonluchter is een kwestie van smaak, hoewel het belangrijk is om stijl en doel te combineren.

Er zijn traditionele associaties van kleuren en stemmingen:

 • oranje doet denken aan de zon, geassocieerd met vreugde;
 • groen - met balans;
 • roze - met grootheid en rijkdom;
 • blauw - met koelte en rust;
 • rood - met kracht en interesse.

Er zijn twee opties om de kleur van de kroonluchter te kiezen, die kan worden gebruikt door de eigenaar van de slaapkamer.

 1. De eerste omvat het gebruik van een kleurenschema dat overeenkomt met het algemene palet van de ruimte.
 2. De tweede methode is gebaseerd op het gebruik van contrast (accentversie, waarmee de kroonluchter opvalt, om het hoofdobject van de interieurdecoratie te zijn).

Een compromis is mogelijk - de keuze van een kroonluchter met een basis van doorschijnende grondstoffen (glas, kristallen of hittebestendig plastic). Zo'n lamp is niet in tegenspraak met de ontwerpelementen en trekt niet de aandacht naar zichzelf.

De leiders in de productie van gekleurde lampen zijn Venetiaanse ambachtslieden van het eiland Murano. Dankzij hen verscheen de term "Murano-glas". Ze produceren kroonluchters met kleurrijke tinten en gekleurde kristallen hangers die in staat zijn om de slaapkamer van elke grootte en stijl te versieren met hoogtepunten van sprankelende stralen.

Omdat de lamp zich in een gekleurd plafond bevindt, verandert de kleur van het glas de verlichting en vult de kamer met mysterie en magie.

Gekleurde lichten kunnen monofonisch zijn en op zichzelf een caleidoscoop van verschillende tinten verenigen. Dit zijn moderne veelkleurige kroonluchters die lila, gouden, witte, aquamarijn groene, roze en blauwe glaselementen met elkaar verbinden.

Meestal zijn dit klassieke johannesbroodmodellen of variaties op een satellietluchter, waarbij de lamp zich niet in de diepte van het plafond verbergt.Deze lampen hebben kleine kaarslampen die blauwachtig wit, koud of zacht licht sturen en het gele spectrum dat bekend is voor het oog.

Om deze of andere lampen op te halen, kunt u optioneel in een speciaalzaak. Multi-kroonluchter, als decoratie van de slaapkamer, verandert praktisch niet het kleurenspectrum van de verlichting: de lampen worden buiten de elementen van gekleurd glas gebracht.

Als u een model met veelkleurige decoratieve elementen kiest, moet u nadenken over hun combinaties met andere interieurartikelen. Het is beter om de kleur van de delen van de centrale verlichtingsarmatuur in de interieurartikelen van de slaapkamer - ramen, bedden, fauteuils of tapijt - te herhalen.

ontwerp

Het uitgangspunt bij het kiezen van een kroonluchter in de slaapkamer is het bepalen van de stijl waarin de kamer is ingericht. Als de eigenaren bepaalde stijlvoorkeuren hebben, is het veel gemakkelijker om een ​​lamp te kiezen en een slaapkamerontwerp te maken. In de meeste gevallen proberen ze bij het regelen van een kamer de meest handige en comfortabele omstandigheden te creëren, die worden gekenmerkt door een ontspannen sfeer. Meestal is de basis van het idee consistent met het ontwerp in een klassieke stijl.

Kroonluchters met lampkaarsen worden geassocieerd met de klassieker. Dit type verlichting bestaat al sinds de oudheid. Momenteel worden dergelijke modellen vaker gevonden in de vorm van complexe structuren gemaakt van metaal, kristal of glas, soms aangevuld met plastic. Ze hebben bronzen frames, metaal, gemaakt van antiek goud, koper of zwart zilver.

Dergelijke lampen hangen aan decoratieve kettingen, dus ze vereisen voldoende hoge plafonds voor plaatsing. Ze zijn gedecoreerd met talrijke kristallen hangers, prachtige metalen krullen en soms met een patroon in de vorm van rozetten van glas of keramiek. Dankzij zo'n prachtige kroonluchter kun je romantiek toevoegen aan de sfeer van de slaapkamer, de geest van de oudheid.

Kroonluchters van Murano-glas werden oorspronkelijk gemaakt in het glasblazende Mekka van Italië. Tegenwoordig wordt de term "murano" gebruikt om te verwijzen naar stijl. Originele bloemmotieven worden vaak opgenomen in de ontwerpsamenstelling van het model. Muranoglas is te vinden in vele variaties van kleur, de transparantie stelt u in staat om een ​​unieke tint verlichting te kiezen die belang kan hechten aan het interieur van bijna elke slaapkamer.

Moderne kroonluchters zien er eenvoudig en indrukwekkend uit, ze zijn geschikt voor een slaapkamer in een minimalistische stijl. Dergelijke lampen hebben meestal geen extra decoraties, naast lampenkappen en houders (in zeldzame gevallen zijn er inzetstukken die houttinten nabootsen van de kleur wenge of donkere eik).

Aantrekkelijk uitgevoerde armaturen in de vorm van een hangende bril, toppen of ballen. Lampen die onder dergelijke lampenkappen zijn geplaatst of in glazen bekers zijn er in verschillende maten.

Mooie blik ongebruikelijke kroonluchters in de vorm van een boeket van kleine bloemen, binnen elk waarvan een miniatuur LED-lamp is geplaatst. Metalen elementen van dergelijke kroonluchters hebben een spectaculaire coating (verchromen of bronzen spuiten).

Plafondlampen kunnen omhoog of omlaag worden gericht, wat wordt weerspiegeld in de richting van de lichtstroom en de mate van intensiteit.

Voor de slaapkamer kunt u de originele designlamp kiezen in de vorm van takken met een tint hittebestendig plastic. Zo'n kroonluchter kan het interieur van een speciale ruimte transformeren en er een mysterieuze grot of hoek van een bosstruik van maken. Het zou bijvoorbeeld het model kunnen zijn van de Deense ontwerpers Thyra Hilden en Pio Diaz.

De lamp is ontworpen met het vermogen om de kracht van verlichting van LED-lampen te veranderen, waardoor een mysterieuze penumbra in de kamer ontstaat.

Voor het ontwerp van een brute slaapkamer in de loft-stijl, past een schijnlamp en een kroonluchter gedecoreerd in de vorm van lantaarns uit het begin van de 19e eeuw. Vaak doen in dergelijke slaapkamers helemaal geen plafonds: de lamp is laconiek en bestaat uit een draad, een sokkel, een lamp.

Hoe te kiezen?

Welk type kroonluchter het beste is voor de slaapkamer hangt af van de stijl en de grootte van de kamer. Plafondhoogtes moeten ook worden overwogen.

Kies in de regel het type kroonluchter dat niet te laag hangt. Een uitzondering kunnen kamers zijn met hoge gewelfde of balkenplafonds die aanwezig zijn in de huizen van vooroorlogse gebouwen, of in huisjes gebouwd op een individueel project.

Als de eigenaar een lage lamp in de slaapkamer van een typisch appartement wil ophangen, doe dit dan niet in het bedgebied (anders bestaat het risico om het aan te raken, door gewoon zijn hoofd van het kussen te tillen).

Voor een kleine slaapkamer, een lamp van bescheiden formaat - een kroonluchter-trommel is een goede keuze. Een klein elegant model met een zijden lampenkap gemaakt door beroemde Italiaanse meesters, bijvoorbeeld het merk Arte Lamp, zal een gezellige slaapkamer in moderne stijl, de Provence of art deco decoreren,een sfeer van romantiek, tederheid en comfort creëren.

Voor kleinere kamers zijn vlakke armaturen die dicht bij het plafond lijken goed.

Dit zijn de lichten op de in euro geproduceerde productie van Spanje, die geschikt zijn voor een moderne slaapkamer in de stijl van minimalisme. Bijvoorbeeld een miniatuurkroonluchter van het bedrijf Cuadrax, bestaande uit zes lampenkappen die lijken op sprankelende ijsblokjes, bevestigd op een boog in chroomvorm.

Wanneer de hoogte van het plafond dit toelaat, is het zinvol om een ​​luxe slaapkamer te versieren met hoge spiegels, zware gordijnen van een glamoureuze kristallen kroonluchter.

Bijvoorbeeld de lamp in de Empire-stijl van Bagatelle, gemaakt van transparant kristal met iriserende hangers. Ontworpen voor één lamp, is deze lamp een harmonieuze oplossing voor het creëren van een intieme sfeer in de slaapkamer, omdat deze een ontspannende en vertrouwde sfeer in de stijl kan brengen.

In regio's waar het te warm is, is een kroonluchter in combinatie met een ventilator een goede keuze voor een slaapkamer. Ventilatorbladen kunnen van vier tot zes zijn, ze bevinden zich voornamelijk boven het plafond en hebben een andere vorm.De meest traditionele rechte bladen, afgezet in de kleur van de boom of bedekt met verschillende soorten spuiten.

In de lijnen zijn er ook sikkelvormige bladen, evenals die gemaakt in de vorm van bloembladen. Lampen kunnen in een groot rond plafond worden geplaatst: in dit geval zal het licht van de kroonluchter de reizigers niet raken, wat erg handig is voor de slaapkamer.

Waar moet de kroonluchter zijn?

Het hoofddoel van de kroonluchter in de slaapkamer is de centrale verlichting van de ruimte. Haar decoratieve, romantische licht is ontworpen om de eigenaars zoveel mogelijk na het werk te kalmeren en te ontspannen. Daarom zou het niet te licht en agressief moeten zijn.

Onnatuurlijke verlichting kan niet de gewenste atmosfeer creëren, die de kwaliteit van de rust beïnvloedt en de spanning in stand houdt.

Er zijn situaties waarin de slaapkamer volledige heldere en comfortabele verlichting nodig heeft. Degenen die graag in bed lezen, moeten ervoor zorgen dat de locatie van de hoofdlamp voldoende is voor de ogen. Het is belangrijk om na te denken over de kracht van de lampen, hoewel de intensiteit van de lichtstroom moet voldoen aan de maat. Het is beter om de verlichtingsarmatuur zo te plaatsen dat de schittering ervan niet wordt weerspiegeld op het computerscherm of televisiepaneel.

De standaard voor het plaatsen van een slaapkamer is 15 watt per vierkante meter.Voor een kamer van 20 vierkante meter zou het totale vermogen van de kroonluchterlampen op het plafondoppervlak ongeveer 300 watt moeten zijn.

Voor een lange kamer zou een handige optie zijn om twee kroonluchters met aparte schakelaars te plaatsen. Voor een comfortabele nachtrust is het belangrijk om na te denken over waar u ze gemakkelijker kunt plaatsen (het is ideaal als u de schakelaars kunt bereiken zonder uit bed te komen). Indien mogelijk moet u een kroonluchter kopen die is uitgerust met een externe schakelaar of een dimmer waarmee u de verlichtingsmodus kunt wijzigen.

Om de kroonluchter passend en harmonieus in de kamer te passen, kunt u deze boven de voet van het bed plaatsen, als u het model niet te laag laat zakken. Het is wenselijk dat het plafond naar boven wordt gericht of een kantelhoekinstelling heeft: u kunt er dus zeker van zijn dat het licht van de lampen niet te scherp is en de ogen niet zal irriteren.

Een armatuur met verhoogde tinten wordt als de beste optie beschouwd, hoewel de zorg voor een dergelijk apparaat moeilijker is - stof en kleine insecten hopen zich op in de lampen van de lampenkappen. Maar de visuele sensatie van het uitbreiden van de kamer, die wordt bereikt door het gebruik van een dergelijke lamp, is de moeite waard om wat extra tijd te besteden aan het schoonmaken.

Als het licht van de kroonluchter niet genoeg is, kunt u bedlampjes installeren aan het hoofdeinde, wandlampen toevoegen met een verstelbare voet in dezelfde stijl als de kroonluchter.

De meeste bedrijven die gespecialiseerd zijn in de productie van verlichtingsarmaturen, bieden altijd graag collecties aan die bestaan ​​uit kroonluchters, wandlampen en ophangingen, waardoor het harmonieus kiezen van deze interieurartikelen niet moeilijk zal zijn.

Voor een zeer grote slaapkamer, dient de samenstelling van de kroonluchter aan het plafond en LED-lampen op verschillende niveaus en vlakken voor verlichting van specifieke gebieden (een linnenkast en een spiegel) als lichtbronnen te worden gekozen.

Wat de hoogte van de accommodatie betreft, in een ruimte waar deze niet meer dan 2,5 meter is, zou de ideale oplossing een structuur zijn die zich vlak bij het oppervlak bevindt, zo dicht mogelijk bij het plafond (de kroonluchter aan de bar is euroframe of met een grote platte overkapping).

Kroonluchter in het interieur van de slaapkamer

Sommige kroonluchters kunnen een gevoel van luxe in de slaapkamer creëren. Ze geven de ruimte een speciale premie. Anderen brengen eenvoud en beknoptheid naar het interieur, waardoor ze vooral relevant zijn in kamers die vol zitten met kleine details (bijvoorbeeld een woonkamer). In elk geval moet de kroonluchter harmonieus zijn en zacht in de kamer worden gemengd.

Voor een ruime slaapkamer met een standaard plafondhoogte, zou een uitstekende keuze zijn om een ​​kroonluchter met textieltint aan te schaffen. Het kan zijde of organza van een pasteltint zijn: de stof dimt het licht van de lampen niet, verzacht de helderheid, creëert een gevoel van schaduw. Het effect van een dergelijke kroonluchter wordt versterkt door kristallen hangers, waarin, glinsterende en flikkerende, de lichtstralen worden gereflecteerd.

Dankzij de gedempte elementen van het decor past zo'n kroonluchter in bijna elk modern interieur, van vintage tot minimalisme. Het zal in staat zijn om harmonieus de parelwitte meubels te complementeren, geschikt voor meubels met een donkere of gouden kleur (bijvoorbeeld een milanese notenschaduw). Verchroomde framedelen kunnen overlappen met elementen van spiegels, bedbodem of stoelpoten.

Een voorbeeld van een klassiek damesboudoirontwerp is het slaapkamerontwerp in roze, de beslissende rol waarin een chique kroonluchter van een veelzijdige roze-paarse kleur zal spelen.

Dit is een klassieke versie van de hanglamp, die zes hoorns met lampenkappen heeft waarin lampen zijn geïnstalleerd.Het licht in dit geval is naar boven gericht, omdat de randen van het plafondlicht de grootte van de lampen overlappen. Hij doet geen pijn aan zijn ogen en krijgt, reflecterend op het oogverblindende palet van glas, een zachte roze gloed.

De muurversiering in roze kleur, het gebruik van een donzige lichtroze plaid als sprei en een tapijt van delicate pasteltinten benadrukken de schoonheid van de kroonluchter, die in dit interieur het solostuk uitvoert.

In het geval dat u een sneeuwwitte slaapkamer wilt maken die doet denken aan luchtwolken uit sprookjes, kunt u het belangrijkste accent gebruiken in de vorm van een elegante witte kroonluchter met lampkaarsen.

Het is geschikt voor een kleine ruimte en vermindert de hoogte van de plafonds niet visueel, dankzij de parelmoer tint van de coating. De verweving van een opengewerkt ontwerp, versierd met bloemen en bladeren, laat de plafondlamp het effect van "zwevend" in de lucht creëren, organisch passend in de kleuren van het interieur.

Lampen met een onregelmatige vorm, gemaakt in de vorm van lange kaarsen, zien er natuurlijk uit in deze compositie en versterken de indruk van fabelachtigheid.

Kristallen lamp kan eenvoudig of multi-tiered zijn.

In de moderne stijl van kristallen hangers kan een lamp-bal worden gemaakt in de vorm van complexe geometrie. Elementen van een dergelijke kroonluchter, vastgemaakt aan de basis in een statische structuur, diffunderen zachtjes het licht van de lampen en creëren flikkeringen rond de lamp. Versterken dit effect helpt bij het strekken van het plafond met een glanzende afwerking.

Zo'n kroonluchter kan worden gebruikt om een ​​slaapkamer in een moderne stijl te decoreren, een interieur in hightech of techno-ontwerp. De kleur van de vloer, meubels en gordijnen, het is wenselijk om te kiezen in pastel kleuren, voor harmonie, kunt u natuurlijke natuurlijke tinten gebruiken.

Hoe u een kroonluchter voor de slaapkamer kunt kiezen, kunt u leren van de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer