Kroonluchters voor spanplafonds

 Kroonluchters voor spanplafonds

Spanplafonds zijn al lang populair op het gebied van reparatie. Ze zien er mooi, stijlvol en modern uit. Maar voor verlaagde plafonds en kroonluchters zijn speciale, moet u rekening houden met verschillende functies. Om goed te navigeren in al deze nuances, kunt u dit artikel gebruiken.

Welke kroonluchters zijn geschikt?

Voor verschillende interieurs kunt u verschillende soorten modellen gebruiken, maar voor een spanplafond heeft u een speciale kroonluchter nodig. De keuze van dergelijke lampen is niet zo groot, maar wetende bepaalde vereisten (zoals de manier van monteren, de structuur van plafondlampen, de aanwezigheid van thermische isolatie, enz.), Is het realistisch om te beslissen welke bijbehorende kroonluchter nodig is voor uw plafond.

types

Een groot aantal elementen voor verlichting die op de bouwmarkt worden aangeboden, stelt u in staat om een ​​model te kiezen dat het beste in het interieur van de ruimte past. Denk om te beginnen na over de soorten kroonluchters, die ze over het monteren, lichtbronnen en inclusiemethoden zijn.

Volgens de methoden van bevestigingsmiddelen zijn kroonluchters verdeeld in opgehangen en plafond.

 • vals armaturen zijn bevestigd aan het plafond met een haak en ophanging. De kroonluchter aan de haak, misschien wel de meest voorkomende optie voor verlichting. Bij deze methode is het belangrijk om rekening te houden met de afstand die wordt verborgen door het spanplafond, omdat de ophanging gedeeltelijk verborgen zal zijn onder de spanningsafdekking.
 • plafond De armaturen worden gemonteerd met behulp van een speciaal platform dat precies aansluit op het plafond en het canvas beschermt tegen sterke opwarming. Voor de kroonluchter op de bar is het beter om kleine lampen te gebruiken, bijvoorbeeld in de vorm van kaarsen. Dit is een universeel model, waarvan u het ontwerp naar eigen smaak kunt kiezen.

Met deze methode worden vooraf gewapende profielen of latten van een bepaalde dikte gelegd op de plaats waar de kroonluchter wordt bevestigd en wordt een technisch gat gemaakt in het plafonddoek.Daarom is het belangrijk om van tevoren een kroonluchter te kiezen voordat u het plafond monteert.

Heel vaak worden ingebouwde verlichting gebruikt voor verlaagde plafonds. Ze bevinden zich in de opening tussen het ruwe oppervlak en het canvas en bij het kiezen van een dergelijke lamp moet deze afstand in gedachten worden gehouden.

Het onbetwiste pluspunt van het ingebouwde verlichtingssysteem is dat de lichtbronnen bijna overal in het plafond kunnen worden geïnstalleerd.

Vaak vullen ze de traditionele kroonluchter aan, bijvoorbeeld om de omtrek van de kamer. Dankzij het spanplafond met lampen kunt u lichte accenten verspreiden.

Armaturen die zijn ontworpen voor verlaagde plafonds variëren afhankelijk van de verschillende soorten lampen.

 • Meestal worden ingebouwde verlichting gebruikt voor verlaagde plafonds. met halogeenlampen. Hun voordelen zijn dat ze niet duur zijn, een vrij helder licht geven en er mooi uitzien. De min is in een voldoende sterke verwarming, dus voor hen is er een limiet op kracht bij gebruik met spanplafonds. 20 W voor schuim en 35 W voor een textieldoek.
 • En hier LED-lampen, in tegenstelling tot halogeen, warmen ze praktisch niet op, daarom hebben ze veel meer de voorkeur. En nog steeds verschillen diodes in de verhoogde helderheid, maar op hetzelfde moment zijn ze niet schadelijk voor de ogen.Het enige dat hen kan weerhouden om te kopen is de hoge prijs, maar als je bedenkt dat LED-lampen veel duurzamer zijn dan normaal en minder elektriciteit verbruiken, dan blijkt dat het gebruik ervan veel zuiniger is.
LED-lamp
halogeenlamp

Een apart soort ingebouwde verlichting zijn spots.

Spot kenmerken:

 • Het vermogen om het licht in elke gewenste richting onder de gewenste hoek te richten;
 • De mogelijkheid om ruimte te bestemmen.

Spots zijn een zeer modieuze en stijlvolle manier om een ​​kamer te verlichten. Als u echter niet zeker bent van hun nut, moet u het plafond niet overbelasten met verschillende lichtbronnen.

Naast spots zijn er in veel appartementen verlaagde plafonds met schijnwerpers. Dit zijn lampen die gerichte verlichting creëren. Van de vier soorten schijnwerpers (stationair, boven het hoofd, in een gat, met een draai), is insteek vooral populair.

We leven in de 21e eeuw en technologie is al lang niet op zijn plaats. Een paar decennia geleden konden ze niet eens denken aan een kroonluchter met een bedieningspaneel. Nu is het een populair en modieus verlichtingssysteem. Dankzij de afstandsbediening heeft de bruikbaarheid een maximaal niveau bereikt. Doe het licht nu aan of uit zonder op te staan ​​van de bank.

Als je bijvoorbeeld in slaap valt tijdens het lezen van een boek, hoef je alleen maar op een knop te drukken en kun je meer slapen.

Een andere ultra populaire trend in verlichting - spinkroonluchter. Het is een metalen basis, waaraan lange flexibele draadpoten met lampen aan de uiteinden zijn bevestigd.

De spinkroonluchter oogt zeer esthetisch in ultramoderne interieurs, bijvoorbeeld in een loftstijl of in een industriële stijl. Natuurlijk, als je bang bent voor insecten, dan is zo'n kroonluchter niet voor jou, anders zijn nachtmerries gegarandeerd. Maar liefhebbers van aangepast ontwerp en al het ongewone, de spinkroonluchter zal u zeker aanspreken.

Maten en vormen

Ontwerpers maken constant lampen van verschillende soorten en maten. Er zijn ronde kroonluchters, er zijn vierkante, kleine en grote kroonluchters in de vorm van verschillende objecten. Ze kunnen allemaal in verschillende uitvoeringen worden gebruikt, ook met verlaagde plafonds.

In gelegenheid van vierkante armaturen Er is een mening dat het beter is om ze op een normaal gipsplaatplafond te gebruiken. Maar in feite zien ze er geweldig uit op verlaagde plafonds, en in het algemeen toepasbaar in alle kamers.Ideale vierkante vormen passen in kamers met inbouwkasten en ander meubilair met duidelijke hoeken. Het belangrijkste is om het niet te overdrijven met de laatste.

Het interieur in de stijl van het modernisme, en in het bijzonder het kubisme, is ook moeilijk voorstelbaar zonder een vierkante of rechthoekige kroonluchter.

Ronde vorm kroonluchters daarentegen zijn meer geschikt voor klassieke stijl. De afwezigheid van scherpe hoeken in een dergelijke kroonluchter draagt ​​bij aan vrede en regelmaat. De eenvoud en beknoptheid van de ronde vormen zijn en zullen altijd in de mode zijn.

Zo'n vorm van kroonluchter als flat, gemaakt voor appartementen met lage plafonds. Door het compacte formaat kunt u ruimte besparen.

Maar wanneer u een vlakke armatuur kiest, moet u voor twee nuances zorgen:

 1. De vlakke kap moet zijn uitgerust met een speciale metalen diffuser. Het beschermt het plafond tegen oververhitting en reflecteert de warmte naar beneden, waardoor de verlichting van de kamer toeneemt.
 2. Hoogstwaarschijnlijk moet u nadenken over extra lichtbronnen. Het feit is dat een grote kamer moeilijk is om zo'n kroonluchter te verlichten, maar in combinatie met spots of schijnwerpers ziet het er indrukwekkend uit en zorgt het voor een uitstekende verlichting.

De vorm en het ontwerp van een platte kroonluchter hangt af van uw wensen, hun keuze op de markt is erg groot. Maar de grootte hangt af van het gedeelte van de kamer. Over het algemeen zijn de afmetingen van een lamp erg belangrijk, zodat deze goed in het interieur past. Om de juiste maat te bepalen, is er een formule: u moet de hoogte van de plafonds met 4 delen. Het resultaat is de optimale maat van de kroonluchter.

Er moet aan worden herinnerd dat grote kroonluchters alleen geschikt zijn voor ruime hoge kamers.

Meestal zijn grote lampen te vinden in montagehallen, foyers en grote zalen. Voor de meeste kamers van de gebruikelijke grootte, kunt u een kleine kroonluchter kiezen, meestal met een diameter van 30-60 cm.

ontwerp

Moderne technologieën maken het mogelijk om niet alleen eenvoudige witte plafonds te maken, maar ook om er verschillende patronen van te maken. In dit geval kan het ontwerp heel verschillend zijn: bloemen, patronen en zelfs hele narratieve schilderijen - dit alles kan op het canvas van de gemonteerde hoes worden afgebeeld met behulp van de fotoprintmethode.

Fotoprint op spanningsbedekkingen is een unieke kans om al uw ideeën en ideeën in het ontwerp van een ruimte te implementeren. In dit geval, omdat de achtergrondverlichting het beeld harmonieus kan (en zou moeten) aanvullen, zodat de foto's rond de kroonluchter helpen om zich op het laatste te concentreren.

7 foto

Het bloemendeel van een kamer kan bijvoorbeeld worden benadrukt met een ornament rond een kroonluchter in de vorm van een bloemenkrans. Het ziet er mooi en elegant uit. Fotodrukken rond de lamp in de vorm van sappig, rijp fruit is een geweldige oplossing voor de keuken of eetkamer.

Als in de kinderkamer een oude kaart op een gemonteerde hoes wordt afgebeeld, past de lamp in de vorm van een stuurwiel er perfect in. Mini-kroonluchters zijn absoluut kleine lampen niet groter dan 30 cm in diameter.

Hoe te kiezen?

Het kiezen van een kroonluchter voor een scharnierend plafond is niet zo eenvoudig. Het is noodzakelijk om rekening te houden met veel nuances en functies, zodat ze samen harmonie creëren en de nieuwe reparatie u jarenlang blij maakt.

Meestal in een tandem met een vals plafond worden gebruikt een kroonluchter-plaat, met hoorns en plat. De meest populaire, het is waarschijnlijk een kroonluchter met hoorns. Maar we moeten niet vergeten dat ze niet kunnen worden opgestuurd om oververhitting van het canvas te voorkomen. Bovendien, als het licht naar het plafond wordt gericht, zullen er cirkels op de laatste zijn, wat misschien niet iedereen tevreden stelt.

Kies in het algemeen een model met naar beneden en naar de zijkant wijzende hoorns, dan kunnen al deze problemen worden vermeden.

Bepaal eerst de plaats onder de kroonluchter. Misschien wordt het een traditionele centrale locatie. Of besluit u moderne ingebouwde lampen te gebruiken rond de omtrek van de hele kamer. Bepaal welk object van de kamer beter is om op te focussen, en wat er kan blijven zonder extra verlichting.

Overweeg ook natuurlijk daglicht en de zijkant van de ramen.

Voor een kamer met ramen naar het noorden is het bijvoorbeeld beter om niet één plafondkroonluchter te gebruiken, maar om deze aan te vullen met alternatieve lichtbronnen, terwijl het tegelijkertijd wenselijk is om ze op verschillende niveaus te hebben.

Het uiterlijk van het plafond zelf heeft ook invloed op de keuze van de lamp.

Glanzend plafond, oorspronkelijk spectaculair en zelfvoorzienend, vereist een goede verlichting. Een lamp met een ongewoon ontwerp, bijvoorbeeld een spinkroonluchter, wordt een waardige metgezel voor hem. Uitstekende verlichting, het spel van licht en schaduw en unieke reflectie die het volledig zal bieden.

U kunt ook volumekroonluchters met kleine LED-lampjes gebruiken - hun koude tint zorgt voor een koud flikkerend effect.

Het gebeurt dat het systeemplafond is gemaakt van materialen die satijn simuleren.Het onderscheidende kenmerk is een ongebruikelijke parelglans en glans. Met verschillende verlichting verandert zijn schaduw. Voor stoffen plafonds is het beter om te stoppen op overheadspots of LED-stripverlichting te gebruiken.

Het is heel expressief om de plaats van de lamp aan het plafond te versieren met een uitlaat onder de kroonluchter. Het ziet eruit als een plat ontwerp met een patroon, waarachter draden en andere bevestigingsmiddelen zijn verborgen.

Een goed geselecteerde socket kan de originaliteit van de uitvoering van het verlichtingsapparaat benadrukken en het interieur veredelen.

Contactdozen gemaakt van lichtgewicht materialen, zoals geëxpandeerd polystyreen, zijn geschikt voor verlaagde plafonds. Ze worden op de lijm geplakt op de plek waar de kroonluchter wordt bevestigd. Houd er rekening mee dat het spanplafond gemakkelijk wordt verwend door een ongemakkelijke beweging, dus maak alle verbeteringen op het stopcontact voordat u het op het canvas monteert. Vergeet ook niet dat materialen het plafond onnodig belasten, dus als u besluit een stopcontact voor een kroonluchter te kopen, kies dan een kleine en lichte.

Door plaatsing

Elke kamer in het huis is als een aparte kleine wereld. En voor elke dergelijke wereld is het belangrijk om de juiste lichtbron te kiezen.En als u verlaagde plafonds in de kamers heeft, moet u deze zaak met de grootste zorg benaderen.

De woonkamer - de kamer waarin u gasten brengt, is het gezicht van het appartement. Daarom is er niets belangrijker dan het kiezen van de juiste lamp voor een verlaagd plafond.

De meest elegante optie in zijn eenvoud is de traditionele hanglamp in het midden van de kamer. De kristallen kroonluchter is perfect, de luxe trekt de ogen van iedereen die de hal binnenkomt, en de kristallen hangers zullen het licht gelijkmatig en subtiel door de kamer verspreiden.

Een kleine woonkamer wordt beter verlicht door een kroonluchter met een kleine hoeveelheid decoratieve elementen. Het plafond geeft het netheid en elegantie.

7 foto

In de slaapkamer moet alles rust en ontspanning bieden. De lamp is geen uitzondering: het is beter als het een rustig, diffuus licht geeft, dat niet alleen ontspanning bevordert, maar ook goed is voor het zicht.

Wat betreft het ontwerp, het moet overeenkomen met het interieur van de kamer. Spanplafonds verbergen een deel van de ruimte, zodat een goede verlichting in de slaapkamer de kamer visueel vergroot.

Er zijn twee concepten van verlichting - Europees en Amerikaans, en als je een verlaagd plafond hebt in je kamer, dan zou je je daaraan moeten houden.

Het Europese concept impliceert een soort van, meestal centrale, lichtbron. Zelden kan het worden aangevuld met een schans of staande lamp.

Amerikanen gebruiken daarentegen verschillende lichtbronnen, lampen, wandlampen, lampen, enzovoort. Stop bij deze optie is, als u de kamer wilt plaatsen.

Amerikaans concept
Europees concept

Naast de hoofdruimten in het huis zijn er ook minder belangrijke, maar ze hebben natuurlijk ook verlichting nodig. Van groot belang is bijvoorbeeld het licht in de gang, omdat dit is waar uw appartement begint.

Experts zeggen dat een goed gekozen verlichtingssysteem in de corridor bijdraagt ​​aan de visuele uitbreiding van de ruimte, die meestal ontbreekt in de gang.

Vanwege het feit dat deze kamer meestal geen natuurlijk zonlicht heeft, wordt voor een aangename sfeer plafond, wand of inbouwspots gebruikt. Om een ​​comfortabel diffuus licht te bekomen, kunt u zelfs niet één, maar meerdere elementen tegelijk toepassen.

Om ervoor te zorgen dat de ogen niet moe worden, moet de kracht van de lampen in de gang samenvallen met de helderheid van het licht in de andere kamers. Als u wilt besparen op verlichting in de gang, moet u dit niet doen ten koste van lampen met een laag vermogen.

Dit heeft invloed op de eerste indruk van uw gasten en uw gemak, want bij weinig licht is het erg moeilijk om op te ruimen voordat u het huis verlaat. In dit geval zou het veel redelijker zijn om spaarlampen te gebruiken, die energie besparen maar veel licht geven.

De badkamer is niet zo vaak bezocht, maar niemand zal ruzie maken met het belang van goede en mooie verlichting erin.

Als er spanplafonds in de badkamer zijn geïnstalleerd, zijn de ingebouwde lampen een ideale lichtbron. En u kunt kiezen als schijnwerpers en hun licht naar eigen inzicht richten, en standaardlampen die niet buiten het plafondoppervlak uitsteken. Je kunt ze rond de omtrek van de badkamer of in een dambordpatroon rangschikken.

Als de badkamer ruim genoeg is, kun je in het interieur een kleine kroonluchter oppikken.

Het is belangrijk om te onthouden dat, ongeacht de optie die u kiest, de lampen waterdicht moeten zijn.

Op kleur

Een van de onbetwiste voordelen van verlaagde plafonds is dat het in verschillende kleuren kan worden gemaakt. De meest populaire zijn plafonds van blauw, groen, zwart en chocoladetinten.

En bij het kiezen van een lichtbron, is het belangrijk om te overwegen welke kleur het aan het plafond zal hangen:

 • Lichtplafond is wenselijk als aanvulling op de contrastlamp. Brons, koper of andere donkere schaduw zal doen;
 • Zwarte en chocolade spanplafonds zorgen voor een perfecte harmonie met witte of stalen kroonluchter;
 • Het glanzende plafond en de lamp met een ongewone gebogen vorm zorgen voor een spectaculaire reflectie;
 • Het chocoladekleurige plafond in de ruime kamer wordt idealiter aangevuld met verborgen verlichting en een grote kristallen kroonluchter;
 • Gedessineerd plafond past goed bij de gouden afwerking van de lamp;
 • Gebruik de ingebouwde verlichting niet bij het verlichten van donkere plafonds, als u de 'sterrenhemel' niet wilt hebben.

Matte spanplafond is te vergelijken met het gebruikelijke witte plafond van gipsplaat, het enige verschil is dat de eerste perfect glad is. De voordelen hiervan zijn dat het licht subtiel wordt verspreid en niet verblindt.Een kroonluchter met lampen die naar een gematteerd plafond wijzen, geeft veel minder licht, dus kies de tegenovergestelde optie met naar beneden gerichte lampen.

De ideale optie voor een mat oppervlak is een niet-dikke lamp met gesloten tinten.

Mooie opties in het interieur

Een slaapkamer is een plaats waar een persoon echt kan ontspannen en rusten, en de juiste verlichting speelt een belangrijke rol in dit proces. Daarom moet de verlichting van de slaapkamer zodanig worden gebouwd dat dit proces maximaal wordt vergemakkelijkt. Tegelijkertijd, wat je ook kiest, de lichtbron, zelfs als er meerdere zijn, kunnen ze allemaal geprogrammeerd worden om te besturen vanaf de console of zelfs op bewegingen, bijvoorbeeld door te klappen. In de slaapkamer is een dergelijke hoogtechnologische manier om het licht in en uit te schakelen bijzonder relevant.

Als de kamer uitgerekte plafonds heeft, kan de slaapkamerverlichting heel divers zijn:

 • Dit kan de verlichting rondom de omtrek van de kamer zijn, die vooral harmonieus lijkt op structuren met meerdere niveaus.
 • De verlichting van de slaapkamer kan worden verdeeld in zones, bijvoorbeeld een helderder licht aan de kaptafel en gedempt boven het bed.
 • Het plafond met talrijke ingebouwde lampen wordt erg populair. Deze verlichtingsoptie 's nachts zal een fascinerende sfeer creëren, en' s avonds zal het voldoende licht zijn.
 • Als u op een glanzend verlaagd plafond blijft, zijn schansen, staande lampen en lampen goede lichtbronnen in de slaapkamer.

Verlichting in de kinderkamer vereist de grootste aandacht, omdat het kind er comfortabel en gezellig in moet zijn. Als er een spanplafond in de kinderkamer is geïnstalleerd, is het verstandig om de ingebouwde verlichting te gebruiken.

In een bepaalde ruimte bieden ze veel voordelen:

 • Baby's veiligheid, omdat de ingebouwde lichtbronnen gelijk zijn met het plafond;
 • Uniforme verlichting van alle hoeken van de kamer - het is handig voor een kind om te spelen en te oefenen;
 • Ruimtelijke zonering kan niet worden bedacht zonder ingebouwde lampen, en voor een kinderdagverblijf is dit vooral belangrijk;
 • Dit soort lampen kan het spanplafond een uniek ontwerp geven, zoals de ruimte of de sterrenhemel

Natuurlijk is een ingebouwd verlichtingssysteem niet de enige optie voor een kinderkamer met verlaagde plafonds. Hier kunt u bijvoorbeeld een platte kroonluchter hangen.

Het biedt ook het veiligste gebruik en de verscheidenheid aan ontwerpen en vormen biedt de gelegenheid om de babykamer een uniek ontwerp te geven.

Montagemethoden om het plafond op te spannen

Opties voor het bevestigen van een kroonluchter aan een verlaagd plafond zijn verschillend. Het is belangrijk om dit probleem op te lossen voordat het plafond is geïnstalleerd, omdat u bij het installeren van het canvas onmiddellijk de kroonluchters moet installeren.

Er zijn drie hoofdtypen bevestiging:

 • haak;
 • montageplaat;
 • kruisvormige plank.

De haak voor de kroonluchter is bevestigd aan het ruwe oppervlak voordat het plafond is geïnstalleerd. Dit is de gemakkelijkste manier om te monteren.

Het belangrijkste is om de plaats waar de lamp hangt correct te bepalen: wanneer het plafond strak staat, is het moeilijk om de haak te verplaatsen.

De montagebalk wordt gebruikt in het geval dat de structuur van de kroonluchter niet voorziet in ophanging. Dit type bevestiging is een platform onder de kroonluchter van een houten staaf van een bepaalde dikte, die afhangt van de afstand tussen het canvas en het ruwe oppervlak. Dergelijke platforms onder de kroonluchter kunnen worden gekocht bij de bouwmarkt. Na het monteren van het plafond in het platform, zijn gaten gemaakt voor de kroonluchter.Om dit te doen, kunt u eenvoudig het verlaagde plafond doorboren, maar voor de betrouwbaarheid is het beter om op deze plaatsen dunne plastic cirkels te plakken en ze vervolgens te boren.

Een dwarsbalk is nodig om een ​​massieve, zware armatuur met een grote diameter op te hangen. Aan de basis van dergelijke kroonluchters bevinden zich meestal twee kruisvormige bevestigingsstrips met gaten. Onder deze steun en maakte de plank van houten latten van dezelfde grootte.

Ook in het geval van een vlakke voet kan worden gesneden in de canvas spanplafonduitsparing voor de kroonluchter. Tegelijkertijd zit er een dunne plastic ring op het doek onder de kroonluchter, wat de veiligheid van het plafond garandeert en het mogelijk maakt om de warmte van de lampen te verwijderen.

In moeilijke gevallen, wanneer de dakrand van de kroonluchter een basis heeft met een grote diameter, adviseren deskundigen om de kroonluchter in het plafond te plaatsen. Hiervoor wordt opnieuw een uitsparing in het plafond rond de ring aangebracht en alle bevestigingsdetails zijn erin verborgen, alleen de schoonheid en elegantie van uw plafondkroonluchter blijft buiten.

Zie hieronder voor meer informatie over het monteren van kroonluchters op een spanplafond.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer