Ontwerpkenmerken van metalen hek

Aanvankelijk waren de beschermende structuren slechts een middel om het gebied te beschermen - de hekken bepaalden duidelijk de grenzen van privébezit en waren daarom eenvoudig en onhandig. Vandaag heeft de functie van het hek een meer esthetisch karakter gekregen - de eigenaren willen niet alleen hun territorium definiëren, maar ook aanspraak maken op verfijning en zelfs aristocratie bij het kiezen van het uiterlijk van het hek. Dit is de reden waarom metalen hekken in de moderne wereld populair zijn geworden, en een brede selectie materialen stelt u in staat de meest bizarre en originele oplossingen tot leven te brengen.

Speciale functies

Hekken hebben een aantal voordelen, waardoor ze relevant en heel gebruikelijk zijn in de moderne wereld. Alle afrasteringssystemen, of ze nu sectioneel of individueel zijn, onderscheiden zich door betrouwbaarheid en duurzaamheid, wat wordt bereikt door het gebruik van metaal in de constructie.En met de juiste zorg worden ijzeren constructies duurzamer, wat minder problemen veroorzaakt tijdens hun werking.

Een ander kenmerk van stalen afrasteringen is veelzijdigheid. Het manifesteert zich zowel in het doel (definiëren van de grenzen van de achtertuin plot, het grondgebied van industriële gebouwen, bouwplaatsen), en in de vormen (opengewerkte weefsels, lichtgewicht mesh-opties of zwaardere monolithische rassen). Al deze vormen zijn in perfecte harmonie met andere elementen - hout, steen, steen, waarmee u het uiterlijk individueler, functioneler en in overeenstemming met het vastgestelde budget kunt ontwerpen.

types

De moderne markt biedt een groot aantal opties voor omheiningsgebied. Ze zijn onderverdeeld in de volgende categorieën:

 • Gesmeed. Het smeedijzeren hek wordt beschouwd als elite dankzij de elementen van decoratief artistiek smeden, gemaakt van staal en gietijzer, handmatig of door industrieel stempelen. Het zijn de krullende details die het hek een unieke, aantrekkelijke uitstraling geven en het naar de rang van een kunstwerk verheffen.

Het belangrijkste voordeel van dit hek is ongelooflijke kracht. Gesmede structuren zijn goed bestand tegen mechanische schade en verschillende vervormingen, waardoor de levensduur van het product wordt verlengd. Echter, vanwege de complexiteit van de productie zijn een van de kostbare genoegens. Meestal is kunstsmeedwerk geen omheining als een beperking van de ruimte, maar in tegendeel, benadrukt het gunstig de architectuur en stijl van het gebouw.

 • Met monolithische overspanningen. Dit type hek is een rek of pilaar, waartussen monolithische schilden van de overspanning zijn gemonteerd. Verticale steunen zijn gemaakt van verschillende materialen, zoals stalen buizen, baksteen en hout. Het meest gebruikelijke paneeltype is geprofileerde vloerbedekking, een geperforeerde plaat van metaal van verschillende profielen. De gegolfde plaat is bedekt met zink en andere polymere stoffen, waardoor er een enorme keuze aan kleuren van dit materiaal is, evenals de anticorrosie-eigenschappen van het metaal.

Een andere optie voor de spanplaat is metalen gevelbeplating, een massief paneel van staal of aluminium.Het geveloppervlak wordt niet alleen in verschillende kleurenpaletten uitgevoerd, maar ook met allerlei tekeningen en texturen, bijvoorbeeld hout of steen. Dankzij dit krijgt het hek een duurder en presentabeler uiterlijk.

Aangezien hekken met monolithische openingen stevige hekken tot 3 meter hoog zijn, hebben ze een goede geluidsisolatie en beschermen ze het gebied tegen overmatig stof en vuil. Dergelijke structuren zijn gemakkelijk te installeren en te bedienen, ze zijn gemakkelijk te repareren en u kunt het oppervlak met een slang wassen.

 • Metal shtaketnik. Hek - dit is een afgewerkte verticale stroken van staalprofiel, die op de longitudinale dwarsbalken worden bevestigd. Aanvankelijk was de shtaketnik gemaakt van hout, maar zijn moderne metalen tegenhanger is een populairder middel geworden voor het modelleren van homestead plots, zones voor landschapsarchitectuur, bloembedden en voortuinen. De markt vertegenwoordigt een breed scala van dit soort schermen, waarmee u interessante en originele oplossingen kunt kiezen of een individuele bestelling kunt maken op uw eigen schetsen.

Het hek van het hek is hoog operationeelkenmerken en vereist geen constante zorg om een ​​mooi en esthetisch uiterlijk te behouden, inclusief schilderen. De voordelen omvatten ook de relatief goedkope materiaalkosten en het gemak van installatie.

 • Rooster hek. Er zijn twee soorten van dergelijke hekken: een kettingschakel en gelaste hekken van het raster. Dit laatste kan worden gemaakt van afgewerkte fabrieksconstructie of zelf vervaardigd gelast gaas.
 • Grid - een geweldige optie om de site te beschermen, omdat het een goedkope manier is om het gebied te beschermen tegen straatdieren en indringers. Het heeft een goede lichttransmissie en ontneemt de site geen extra zonlicht en warmte. Het is ook effectief om hekwerken van gaas te gebruiken in openbare ruimtes: parken, scholen, kleuterscholen en administratieve gebouwen.
 • Aan populariteit winnen sectionele roosterontwerpen van een bar. Het zijn afzonderlijke secties van staven, die aan elkaar zijn gelast in een rooster. Het oppervlak van een dergelijk hekwerk wordt niet alleen behandeld met een zinklaag, maar ook gecoat met een speciale polymeersamenstelling, die extra bescherming biedt tegen metaalcorrosie en de kleur van de structuur geeft.Dergelijke hekken zijn gemakkelijk te installeren en te bedienen, resistent en decoratief.

Voors en tegens

Voordelen van metalen producten:

 • Weerstand - metalen constructies zijn zeer goed bestand tegen beschadiging en vervormen bijna niet, vooral niet als er gesmede of gelaste elementen in de structuur zitten;
 • Duurzaamheid - metalen producten zijn onkwetsbaar voor neerslag, temperatuurveranderingen, ultraviolette straling, waardoor ze meer dan 10 jaar kunnen worden gebruikt;
 • Pretentieloosheid - ijzeren constructies zijn praktisch en niet vervuild en indien nodig gemakkelijk te wassen;
 • Toegankelijkheid - in de meeste gevallen zijn de kosten van een metalen afrastering acceptabel en rechtvaardigt het de kwaliteit ervan. Op basis van het vastgestelde budget kunt u kiezen voor een goedkope oplossing (afrastering van het net) of een duurdere optie (artistiek smeden);
 • Een breed assortiment - de markt biedt de koper een enorme keuze: van monolithische panelen tot lichtere versies van de afrastering van strips, tapes en zelfs blinds. Het is mogelijk om producten te kopen in gespecialiseerde plaatsen, en om de individuele bestelling te maken volgens eigen schetsen;
 • Eenvoudige installatie - de constructie van het hek kan door de koper zelf worden uitgevoerd. Vanwege de kleine massaliteit van de installatie van het hek vereist geen speciaal onderwijs, vaardigheden en hulpmiddelen. Anders zijn er veel speciale diensten die zullen helpen in deze moeilijke kwestie;
 • Decoratief effect - door de verscheidenheid aan vormen die van metaal kunnen worden gemaakt, zijn dergelijke hekken behoorlijk populair in de moderne maatschappij. Ze kunnen worden gebruikt op de ranch en voor het ontwerp van tuin- en parkgebieden en voor de verbetering van de grondgebieden van administratieve gebouwen; zowel verticaal als horizontaal ontwerp. Tegelijkertijd zal er geen inmenging zijn in de beoordeling en overweging van groene ruimten.

Corrosie is de grootste vijand van metalen constructies. Dit proces is onvermijdelijk, aangezien veelvuldig contact met neerslag, temperatuurdalingen, kleine krasjes of schade tijdens de installatie de beschermende coatinglaag kan verstoren en corrosieve processen kan veroorzaken. Dit minpunt is echter eenvoudig op te lossen: u moet een tijdige oppervlaktebehandeling met speciale anticorrosieve stoffen ondergaan en, indien nodig, roestige plekken verwijderen.Het is belangrijk voor eigenaren van metalen constructies om te onthouden dat de levensduur van een afrastering afhangt van de manier waarop het wordt onderhouden.

Fabricage en installatie

Voor de constructie van het hek is de volgende set gereedschappen en apparatuur nodig:

 • roulette;
 • Bar of houten pinnen;
 • Meetkoord;
 • Hydro niveau;
 • Schop of boor;
 • Haakse slijper;
 • Lasmachine;
 • puncher;
 • schroevendraaier;
 • Spuitpistool en borstel;
 • Metaalzaag en schaar.

De installatie van een hek begint met de installatie van verticale steunpalen die goed in de grond zijn bevestigd. Het meest veelzijdige materiaal voor steunpilaren zijn ronde of rechthoekige gelaste buizen van verschillende profielen. Bij het kiezen van rekken moet echter rekening worden gehouden met de massa van het toekomstige hekwerk. Dit is nodig om de steunen bestand te maken tegen de mechanische belasting van het hek zelf, wind en andere beschadigingen.

De installatie van het hek omvat de gefaseerde implementatie van de volgende acties:

 1. Voordat u aan de installatie van pilaren begint, moet u het gebied reinigen van puin en vegetatie en ook het gebied plannen. Maak zo mogelijk de grond waterpas.
 2. Markeer territorium.Met behulp van een meetkoord rond de omtrek van het territorium, is het belangrijk om de locaties van de verticale steunen te bepalen en een pin of stang te plaatsen. De optimale afstand tussen de pilaren is 2,5-3 meter.
 3. Ontwikkeling van grond voor het rek. De afmetingen van de putten kunnen compleet verschillen: diameter - van 20 centimeter, diepte - van 100 tot 130 centimeter. De maat wordt individueel gekozen voor elk type steun, afhankelijk van de diameter of omtrek van de metalen steun. De diepte van het boren van de put wordt gekozen afhankelijk van het woongebied, de diepte van het bevriezen van de grond en de hoogte van de steunkolom.
 4. De pilaren installeren met zorgvuldige nivellering. In elke put is het nodig om steenslag of grind met een dikte van 20 centimeter te gieten en cement of betonsamenstelling te gieten met laag-voor-laagverdichting. De optimale droogtijd van de samenstelling is 3-6 dagen. Dit type bevestigingssteunkolom in de put moet worden gebruikt bij het installeren van massieve metalen hekken.

De tweede versie van de installatie van stalen palen - hameren ze in de grond. Deze methode wordt meestal gebruikt in zachte grond, waar steen bijna afwezig is of bij het installeren van lichte hekken die geen grote mechanische belasting op verticale steunen vereisen.

Een andere manier om pilaren voor lichte hekken te bevestigen is gors. Met deze methode wordt de put gevuld met puin of grind met een sabotage of alleen de eerder ontwikkelde grond.

Na het installeren van de rekken van metaal, kunt u overgaan tot de installatie van schermen.

Vanwege het massieve karakter van gesmede producten worden extra steunen aan de steunpalen gelast voor extra stabiliteit van de afrastering aan de steunpalen. Als de hoogte van het hek niet groter is dan 180 centimeter, zijn twee staven voldoende. Het haagpatroon zelf wordt meestal apart gevormd en gemonteerd op een metalen frame in afgewerkte vorm. Als het hek van geringe hoogte is, worden meestal gesmede secties gebruikt, die worden gelast aan voorgeïnstalleerde stalen rekken of andere ondersteunende structuren. Na de installatie van structuren is het belangrijk om de verbindingen goed schoon te maken en ze te behandelen met een anti-corrosie primer en deze plaatsen met verf te verven.

Net als bij de installatie van een smeedijzeren hekwerk, moeten bij het installeren van een hek van geprofileerde vloeren horizontale dwarsbalken aan de steunpalen worden gelast. In verband met het zeil van het golfkarton, voor een grotere stabiliteit van het metalen frame, is het noodzakelijk drie dwarsdelen te installeren met een afrasteringshoogte van meer dan 160 centimeter.De dwarsbalken, zoals de rekken zelf, moeten worden behandeld met een corrosiewerend middel om het frame te beschermen tegen roest.

Platen van geprofileerde vloeren worden verticaal gemonteerd met een overlapping in één golf. Vanaf het horizontale oppervlak van de aarde moet teruggaan tot 10-15 centimeter, zodat in de lente het materiaal niet in contact komt met water. Platen worden bevestigd met schroeven voor metaal met een lengte van minimaal 35 millimeter, die kunnen worden afgestemd op de kleur van de professionele vloerbedekking. Daarom moeten gaten niet vooraf in metalen platen worden geboord.

Om de onregelmatigheden aan de bovenkant van de structuur te verbergen, kunt u de bovenkant van de afrastering instellen. Dan heeft het hek een meer esthetische en complete uitstraling.

Voor het snijden van vellen is het beter om een ​​ijzerzaag of een schaar voor metaal te gebruiken. Bij gebruik van slijpmachines kan het sproeien van zink op het oppervlak van het materiaal worden verbroken en tot corrosie leiden. Ook tijdens het installatieproces kunnen er krassen ontstaan ​​op de golfplaat, die gemakkelijk kan worden verwijderd met verf in de kleur van het materiaal. Dergelijke verf kan worden gekocht bij een speciaalzaak.

Bij het monteren van een hek van een shtaketnik voor het bevestigen van de lamellen, is de dwarsbalk van de buis 40x20 millimeter gelast. Het oppervlak van de stalen steunen en dwarsbalken moet in de kleur van de afrastering worden geverfd.Dit verbetert de prestatie-eigenschappen van het metaal en geeft een esthetische uitstraling aan het hek als geheel.

De lamellen worden op vier plaatsen aan de dwarslat bevestigd: twee zelftappende schroeven in de bovenste en onderste delen. Om ervoor te zorgen dat het materiaal niet barst tijdens het installatieproces en niet onbruikbaar wordt, moet u de gaten aan de boven- en onderkant van elke strook van een kleinere diameter dan de diameter van de vatting voorboren. In plaats van schroeven kunt u speciale verzinkte steunen gebruiken, die de levensduur van het hek verlengen en de werking ervan vereenvoudigen.

Voor een beter toonbaar type hekwerk, moet je voor de installatie de afstand tussen de latten berekenen. Hiervoor wordt de lengte van het hek tussen de palen gemeten en gedeeld door de breedte van het paal hek. De pennen moeten op hetzelfde niveau in hoogte en met dezelfde afstand in de breedte worden bevestigd, tenzij anders aangegeven door het project.

De metalen afrastering voor de afrastering kan worden gepresenteerd in de vorm van sectionele delen, die door lassen aan de steunpalen worden gelast.

Bij het monteren van de afrastering van de netkettingstang tussen de verticale stijlen aan de boven- en onderkant, op elke overspanning van het hek, zijn twee stalen strengen van staaldraadstang gelast en gelast. Dit is nodig om te voorkomen dat het raster verzakt.Nadat het gaas is uitgerekt, waarvan de baan is bevestigd met behulp van een draad met een diameter van 6,5 millimeter. De draad wordt door de cellen geleid en aan steunpalen gelast. Aan het einde van het werk moeten de dragers en het rooster worden geverfd.

De installatie van de sectionaaldeur van de gelaste grille is verrassend eenvoudig. Bij het installeren van een dergelijke afrastering is de belangrijkste factor de goede diepte van de steunpalen. Anders wordt het hek vervormd bij blootstelling aan harde wind.

Het oppervlak van de delen van het rooster en de dragers worden in de fabriek behandeld met speciaal zinkfosfaat met daaropvolgende polymeercoating, wat niet alleen bescherming biedt tegen atmosferische verschijnselen, maar het hek ook een verzadigde kleur geeft. Alle componenten van het hek kunnen in afgewerkte vorm in een gespecialiseerde winkel worden gekocht.

Secties van het hek zijn bevestigd aan de steunpalen met bouten, speciale beugels en moeren. Het meest noodzakelijke gereedschap voor installatie is een dopsleutel. Tijdens de installatie zijn geen extra materialen nodig. Aan het einde van de montagegaten worden afgesloten met speciale pluggen.

Indien gewenst kunt u deze secties zelf maken. Voor dit doel wordt staaldraad met een diameter van 5 millimeter gebruikt. Het moet worden gesneden uit walsdraad van de vereiste lengte, loodrecht op elkaar staan ​​en lassen op het snijpunt. Het resultaat is een gelast rooster met vierkante of rechthoekige cellen. In het geval van individuele productie, zijn de breedte en hoogte van secties alleen afhankelijk van hun eigen schets.

Gefabriceerde product en om de kleur te verbeteren moet het oppervlak van het rooster speciale zink gebaseerde samenstellingen en polymeersamenstellingen dekken.

Handige tips

 • Wanneer bemonsteringsinrichting van netmateriaal niet worden gemonteerd met een overlapping op de grond, is het noodzakelijk om een ​​luchtspleet te verlaten. Dit beschermt het materiaal tegen corrosieve schade en verwijdert de lading van het net;
 • Metalen structuren gemaakt van gegalvaniseerd materiaal hebben geen extra behandeling nodig met speciale composities of verf. Als het oppervlak van het rooster of het rooster zonder gegalvaniseerde polymeercoating is, is een latere verflaag nodig. Schilderen is best gedaan met een borstel, als het pistool veel inkt verbruikt wordt verspild, en de rol is niet om te schilderen over de plaats mesh weefsel;
 • Wanneer u een hek met geprofileerde vloeren met uw eigen handen bouwt, is het niet nodig om gecombineerde oplossingen te gebruiken als u geen ervaring hebt met het leggen van stenen en het gieten van betonnen funderingen;
 • Voordat u een individuele bestelling plaatst voor het artistieke smeden van hekwerk, moet u niet alleen beslissen met de afmetingen en het materiaal van het hek, maar ook met de patronen. Samen met de ontwerper moet u de albums bekijken met voorbeelden van werken en bepaalde elementen die passen bij de bouwstijl. U moet beslissen of het ontwerp van het team of de afdeling. Om het proces van het sneller maken van een bewerkt hek te maken, schetst u de schetsen van tevoren en legt u ze voor aan de meesters;
 • Gebruik tijdens de bewerking geen poedercoating bij de zorg voor gesmede omheiningen. Het zal moeilijk zijn om de coating gelijkmatig te verdelen over gevormde fragmenten: er kan in sommige gebieden gevaar voor corrosie zijn door een dunne laag kleuring of de afwezigheid ervan;
 • Op privépercelen kan een metalen afrastering worden gecombineerd met polycarbonaat. Door de transparante structuur heeft dit materiaal een goede lichttransmissie, waardoor de site extra licht en warmte krijgt.

Mooie opties

Als we het hebben over artistieke schoonheid, dan zijn decoratieve smeedijzeren hekken de onbetwiste leider in dit. Maar vanwege de hoge prijs van dit soort producten, kunnen weinigen het zich veroorloven om een ​​omheining van artistiek smeden te installeren. U kunt echter overwegen kant-en-klare versies van omheiningen te maken die harmonieus in de algehele stijl passen en de schoonheid van het gebied benadrukken.

decoratie

Een moderne afrastering dient niet alleen om de grenzen van de site te bepalen en om privé-eigendom te beschermen, maar ook als een bepaald onderdeel van de woningdecoratie dat de persoonlijkheid van de eigenaar benadrukt. Voor het oorspronkelijke decor van het hek adviseren ontwerpers niet alleen om verschillende materialen te combineren, maar ook om verschillende verven en composities aan te brengen die de gebouwen opfrissen en een meer verzorgde uitstraling geven.

De belangrijkste elementen van het decor zijn:

 • De belangrijkste decoratie is kleur en textuur. De afrastering kan worden gemaakt van metaalspatie met een getextureerde coating of van een geprofileerde plaat waarvan het oppervlak is bedekt met een gekleurde polymeersamenstelling;
 • Gesmede artikelen gesmeed. Traditionele figuren - bloemen, balusters, pieken, krullen, ringen, monogrammen.Dergelijke details gemaakt van ijzeren hekken zullen niet alleen decoratief lijken op elke omheining, maar ook zeer individueel;
 • Figuur. Het is gemaakt met speciale verven die bestand zijn tegen vervaging en neerslag. Op elk paneeloppervlak van het hek kunt u de plot tekeningen, ornamenten, patronen en zelfs reproducties van schilderijen zetten;
 • Combinatorische vormen en materialen. Een van de meest voorkomende decors ter wereld. Het kan een combinatie zijn van baksteen en shtaketnik, opengewerkte smeden en steen, ijzeren staaf en polycarbonaat, houten elementen en stalen staven. Er is een grote verscheidenheid aan opties en niets kan de verbeelding van de auteur beperken.

Verschillende variaties in de decoratie van omheiningen benadrukken niet alleen de individualiteit van het idee, maar kunnen ook de kosten van het product verlagen, vooral als u uw eigen handen in de uitvoering van het plan hebt gebruikt.

Zie de volgende video om te leren hoe je een hek maakt van een metalen paal hek.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer