Kappen op palen voor baksteenomheining

 Kappen op palen voor baksteenomheining

Om ervoor te zorgen dat het hek sterk en betrouwbaar is, zijn ondersteunende palen nodig. Als dergelijke pilaren van baksteen zijn gemaakt, zijn ze niet alleen mooi, maar ook duurzaam. Maar zij zijn het die de meeste bescherming nodig hebben. Speciale beschermende structuren, ook wel caps genoemd, beschermen het hek tegen de uitingen van de omgeving. Ze kunnen door uzelf worden gemonteerd en geïnstalleerd.

Speciale functies

Hebben besloten om doppen op stenen pilaren te kopen, je moet begrijpen wat er van hen wordt verlangd en waar ze voor zijn:

 • Beschermingsfunctie Ze beschermen het hek tegen bevriezing van ijsvernietigende metselwerkverbindingen, evenals tegen andere neerslag - regen, hagel, sneeuw. Ze voorkomen ook het rotten van houten palen.
 • De functie van esthetiek. Met doppen ziet het hek er veel mooier uit.
 • Serveer als basis voor het installeren van lichtbronnen. Met een lamp wordt het hek veel functioneler, en opnieuw, esthetisch.
 • Als de stompen de vorm hebben van een piek of een andere puntige vorm, vervullen ze ook de functie van bescherming - klimmen is moeilijk door het hek.

Het oppervlak van de kap is hoekvormig, in de vorm van een helling, waardoor het water dat er op valt eenvoudig stroomt. En als de afmeting van het mondstuk groter is langs de omtrek dan de paal, dan wordt elk van de zijvlakken van de paal beschermd tegen de gevolgen van neerslag.

Opgemerkt moet worden dat het veel gemakkelijker en sneller is om overlays op het hek te monteren dan om de gehele constructie te reviseren. De duurzaamheid van de ondersteuning hangt immers af van de stabiliteit van de ondersteuning. Bovendien is de prijsvariatie afhankelijk van het materiaal waaruit de doppen zijn gemaakt, plastic kost bijvoorbeeld niet zoveel, waardoor de integriteit van het hek wordt behouden.

materialen

Bakstenen hek kan worden ingericht met hoeden gemaakt van verschillende materialen. Het assortiment op de markt is zeer divers, zowel qua prijs als qua uiterlijk.Elke site-eigenaar zal iets naar zijn smaak en portemonnee kunnen vinden.

Afhankelijk van het materiaal waaruit de doppen zijn gemaakt, kan het worden onderverdeeld in:

 • beton;
 • metaal (roestvrij of gegalvaniseerd staal, koper, messing, tin);
 • een boom;
 • plastic;
 • een steen;
 • keramiek;
 • polymeerzand;
 • klinker is een duurzame vuurvaste en waterdichte baksteen.

Meteen moet worden opgemerkt dat de houten voering alleen decoratieve waarde heeft. Aardewerk is heel mooi, maar uiterst kwetsbaar tijdens transport, tijdens installatie en tijdens gebruik. Plastic is goedkoop, maar volgens externe gegevens verliest het aan zijn duurdere tegenhangers.

Klinkerdoppen zijn vorstbestendig voor 75-100 cycli, duurzaam en slijtvast, en behouden hun externe kwaliteiten in hun oorspronkelijke vorm voor een lange tijd. Bovendien wordt de klinkerhoed gekenmerkt door een lage wateropname. Kappen gemaakt van beton zijn zeer origineel, duurzaam, sterk en gemakkelijk te installeren, maar fragiel en verliezen snel hun aantrekkelijke uiterlijk.

Gesmede pluggen zien er spectaculair uit, maar zijn, net als alle metalen, gevoelig voor corrosie, waardoor zelfs schilderen niet bespaart.Bovendien brandt het metaal in de zon uit, het kunnen zichtbare naden en onregelmatigheden zijn, en voor sommige mensen kan het een probleem worden dat regendruppels of hagel, zulke stompen treft, sterke geluiden maakt.

Ook covers van een metalprofiel behoren tot deze categorie. Hun grootste voordeel is de prijs. Het voordeel is dat ze onafhankelijk kunnen worden gedaan met bepaalde vaardigheden en de juiste tool.

Polymere en zanddoppen zijn bestand tegen vorst en direct zonlicht, duurzaam en vochtbestendig. Ze blijven lang mooi en kunnen worden toegepast in verschillende klimaten.

ontwerp

Pijlers van steunen voor de hekken zijn gemaakt van verschillende materialen. Het ontwerp van het hek kan palen met verschillende configuraties zijn - dik of dun, hol of massief, met een ronde of vierkante doorsnede, maar het bovenste deel van de kolom moet altijd horizontaal zijn.

Momenteel op de markt een breed assortiment doppen, die kunnen worden geclassificeerd op basis van de volgende kenmerken:

 • op het materiaal waaruit ze zijn gemaakt;
 • volgens de vorm die ze hebben;
 • volgens de plaats waar ze worden aangebracht (op ondersteunende pilaren of op overspanningen).

Afhankelijk van de financiële situatie en uw eigen smaak, kunt u doppen kiezen die het beste passen, of u kunt ze zelf maken.

Welke voering ze ook hebben, ze hebben allemaal gemeen in hun apparaat:

 • De "rok" aan de onderkant is nodig om stevig op de paal te bevestigen. Ze bedekt de bovenkant van de pilaar helemaal rond. Als de kolom aan de binnenkant leeg is, moeten er gaten tussen het plafond en de rand zijn.
 • Uniforme uitsteeksels rond de omtrek van het product helpen bij de afvoer en voorkomen erosie van het materiaal waaruit het hek is opgebouwd.
 • Levensduur en weerstand tegen externe factoren zijn de belangrijkste kenmerken van industrieel vervaardigde doppen.
 • Montage voering moet niet evident zijn.

De vorm van de doppen is onderverdeeld in:

 • rond (bolvormig);
 • square;
 • in de vorm van een piramide;
 • die lijkt op een Chinees dak;
 • met ingebouwde lichtbron - lantaarn.

De dopvorm kan een dubbele helling (piramide) of een viervlak (kegelvormig) zijn. Er zijn ook becijferde vormen, bijvoorbeeld een roos van wind, bloemblaadjes.

Idealiter moeten het hek en ogolovki worden gecombineerd met het ontwerp van het huis, andere gebouwen op de site, om met hen een enkel ensemble te vormen. Jassen voor palen kunnen op maat worden gemaakt door gieten of smeden, maar ook door verschillende materialen en combinaties te gebruiken. Steenkappen zijn niet alleen grijze of zwarte steen, het kan zowel marmer zijn als malachiet en rood graniet. Dergelijke doppen zien er in een eenvoudige stijl goed uit op het hek rond het landhuis.

Als de ingang van de site door een smeedijzeren hek ligt, zullen metalen koppen, waar de krullen op in overeenstemming zijn met het patroon op de poort of het loopje, hier passen.

Het patroon onder de tegel is geschikt voor die huizen waarvan de daken zijn betegeld. Een dergelijk patroon is bijvoorbeeld gemaakt op doppen van polymeerzand.

Het is interessant om naar de pilaren te kijken, die tegelijkertijd de basis vormen voor de lampen. Covers dienen dus als ondersteuning voor de lamp. Op dezelfde afstand van elkaar geplaatst, veredelen de lichten niet alleen het hek, maar zenden ook licht uit rond de omtrek van het territorium.

Subtiliteiten van vervaardiging

Elk product dat wordt gebruikt om de schuttingpalen te beschermen,moet aan de volgende vereisten voldoen:

 • Het materiaal waaruit het is vervaardigd, moet bestand zijn tegen omgevingsinvloeden.
 • Wees sterk en duurzaam.
 • De helling op het oppervlak van de kap moet zo zijn ontworpen dat een uniforme waterstroom wordt gewaarborgd. Overstekken moeten verder reiken dan de pijler.
 • De bevestiging van de "rok" aan de paal moet duurzaam en onopvallend zijn.
 • Als de pijler binnen leeg is, dan is het noodzakelijk om ventilatie in de holte te voorzien.

Afhankelijk van het gebruikte materiaal, kan de grootte van de bovenkant ook variëren, evenals de functionaliteit. Bijna elke vorm en grootte van doppen kan bijvoorbeeld worden gemaakt van glasvezel. Het zijn gemakkelijk op te zetten lichten, en ze zijn ook gemakkelijk te installeren op de kolommen van het hek.

Metalen doppen kunnen verschillende vormen hebben, ze zijn praktisch en duurzaam, om hun levensduur te verlengen worden ze gecoat met een speciale samenstelling. Het is ook mogelijk om gesmeed ogolovki-metaal te maken van een speciale bestelling met de gewenste decorelementen. Ze kunnen echter alleen worden gemonteerd op palen met een afmeting van niet minder dan 80 x 80 mm.

Gegalvaniseerde pluggen gemaakt door stempelen zijn de meest betaalbare. Het is ook mogelijk om een ​​zogenaamde getrapte dop van galvanisatie te maken, die een extra basis en een uitstekend drainagedeel heeft.

Houten wieldoppen zijn het meest onpraktisch, omdat ze in de eerste plaats van grote waarde zijn (vooral versierd met houtsnijwerk), en hun productie onmogelijk is volgens een patroon, elk element afzonderlijk wordt gemaakt en ten tweede, ze beschermen de paal niet tegen invloeden van buitenaf, alleen een decoratieve functie uitvoeren.

installatie

Het bevestigen van de dop op de paal kan op verschillende manieren gebeuren, dit hangt af van het ontwerp. Je kunt cementmortel, lijm en schroeven gebruiken die in het deel van het hek zijn geschroefd.

Het is noodzakelijk om verschillende regels te volgen:

 • Metalen deksels (gegalvaniseerd, tin, metalen profielen) zijn bevestigd met deuvels. Op het bovenste niveau van de steun worden stenen 3-5 cm geboord, soortgelijke gaten worden in de kaprand gemaakt. Vervolgens wordt de dop op de paal gezet en met deuvels bevestigd.
 • Als de kap op de zelfklevende basis (keramiek, betonsoorten koppen) wordt geïnstalleerd, is het noodzakelijk dat de randen ervan buiten de contouren van de paal komen. Anders wordt de compositie tijdens de regen weggespoeld.
 • Welke technologie ook wordt gebruikt, de zijnaden moeten strak zitten.

Het lijmmengsel kan bijvoorbeeld uit zand en cement bestaan, het kan door uzelf worden gemaakt.

De volgende reeks handelingen wordt gebruikt voor het monteren van doppen op de lijmmix:

 • Stof wordt van de bovenkant van de kolom verwijderd en de primer wordt aangebracht.
 • Het lijmmengsel of cement wordt aangebracht op het vrijgemaakte gedeelte, het wordt geëgaliseerd.
 • Horizontaal gemonteerde dop. De juistheid van de installatie wordt op niveau geregeld.
 • Wreef over de naden tussen de punt en de steun.
 • Als de structuur geen uitsteeksels biedt, worden de naden extra behandeld met een waterafstotende oplossing.
 • Voordat het lijmmengsel volledig uithardt, moeten de doppen volledig onbeweeglijk blijven. Hierna kunt u decoratieve onderdelen installeren - ballen, tips.
 • Als de installatie van fixtures is voorzien, is het noodzakelijk om gaten voor de draden te maken. Om dit te doen, beter geschikt metalen doppen.

Ongeacht welk materiaal wordt gebruikt om de dop te maken, het is belangrijk dat het de bovenkant van de pilaar volledig kan sluiten, waardoor het wordt vastgezet.

Professionele tips

Om fouten te voorkomen bij het kiezen van caps, moet u eenvoudige regels gebruiken.

 • Inspectie van het product aan elke kant. Evaluatie van de verhoudingen en symmetrie.
 • Controle met behulp van speciale apparaten van de overeenstemming van de hellingshoek van de tip met die aangegeven door de fabrikant.
 • De overhang van de dakrand moet goed gesloten zijn.
 • De kwaliteit van de verpakking moet zodanig zijn dat schade tijdens het vervoer van producten wordt voorkomen.
 • Zorg er vóór de aanschaf voor dat de gekochte producten geschikt zijn voor de afrastering, evenals voor de rest van de gebouwen op de site.

Als aan al deze items is voldaan, is de kans groot dat de keuze correct wordt gemaakt en caps ideaal zijn om te kopen.

Illustratieve voorbeelden

Een verscheidenheid aan dessins en vormen voor de omheining zijn te zien in een kleine fotogalerij.

Wat is er gewoon niet hier:

 • dit zijn verschillende soorten doppen op de schutpalen;
 • gegalvaniseerde doppen;
 • klinker hoed voor het hek;
 • en zelfs een houten pet versierd met een bal.

Hoe maak je met je eigen handen een dop op de schuttingpaal, zie de video hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer