Fris design ideeën tuin van 6 hectare

 Fris design ideeën tuin van 6 hectare

Zelfs een klein buitenstedelijk gebied kan interessant zijn om uit te geven en om te toveren in een bloeiende tuin. Vaak wilt u in het land de bedden plaatsen voor het verbouwen van uw eigen groenten en tuingewassen en bloemen die de eigenaar van de site zullen verrassen en de recreatie in de buitenlucht aangenamer maken. Als de site slechts 6 hectare groot is, moet u nadenken over hoe u de ruimte visueel kunt uitbreiden en de zonering kunt uitvoeren.

16 foto

Kenmerken van planning

De indeling van het voorstedelijk gebied hangt grotendeels af van het doel waarvoor dit land wordt gebruikt. Op elke locatie is er een kleine tuin, een recreatiegebied, een plaats voor huishoudelijke behoeften en woongebouwen.Als u een uitgebreid recreatiegebied nodig heeft en de eigenaar houdt van bloemen te planten, dan is het de moeite waard om speciaal voor deze behoeften een maximum aan ruimte toe te wijzen. Als de eigenaar graag veel fruit en groenten verbouwt, neemt de hoofdruimte op de site de bedden en fruitbomen.

Het belangrijkste oriëntatiepunt in de planning zou een residentieel gebouw moeten zijn. Meestal is het gelegen op een afstand van niet minder dan 5 m van de straat, terwijl de ramen geen economische structuren of een garage tegenkomen. Als het huis al is gebouwd of de eigenaar heeft besloten hoe het moet worden geregeld, dan moeten de paden worden overwogen - de algemene lay-out van de site hangt ervan af.

Vaak ziet een cirkelvormige lay-out er op 6 hectare erg harmonieus uit. Dit betekent dat het hoofdpad rond de site in een cirkel gaat met takken naar huis, straat, tuin of recreatiegebied. Meestal liggen de bedden in dit geval aan de zijkanten van het perceel en worden frambozen-, bramen-, aalbes- of kruisbessenstruiken vaak langs het hek geplant. Grote bomen kunnen in het midden worden geplaatst en in hun schaduw een rustruimte met hangende stoelen en een tafel maken. Bloemen worden meestal geplant onder de ramen van het huis, maar het is de moeite waard om ze gelijkmatig over het perceel te verdelen.

Maak vaak een rechte weg parallel aan het huis. Meestal begint het bij de ingang en leidt het naar de bedden in de diepte van het perceel. Kleine bomen kunnen langs een recht pad worden geplant, waardoor een eigenaardig bosje ontstaat. Meestal verdeelt een plan met een recht pad het gebied in vierkanten - er zal een tuin zijn, die zich aan de zijkant van het huis kan bevinden, bedden en bijkeukens zullen in de uiterste hoek van het perceel passen, en vanaf de straatkant kunt u een gezellige zithoek organiseren. De grootte van al deze secties hangt alleen af ​​van de behoeften van de eigenaar - u moet berekenen hoeveel meters u nodig hebt en de baan in overeenstemming met deze berekeningen rangschikken.

Soms is het plangebied diagonaal. Het beste van alles is deze optie voor diegenen die een klein huis met een ruime tuin willen. Aan de ene kant van de diagonale loopbrug, kunt u een woonkamer met een terras plaatsen - dit zal een ontspanningsruimte zijn, die kan worden aangevuld met sierheesters en bloemen. Aan de andere kant moeten de bedden worden geplaatst met groenten, fruitbomen en struiken.

Vaak maken ze slingerende paden langs een sectie en verdelen ze de ruimte in verschillende zones. Een dergelijk ontwerp kan zeer interessant zijn als u deze zones visueel isoleert met struiken, klimop of kunstmatige haag. Zo blijkt elke zone speciaal te zijn - in een hoek kun je een Japanse rotstuin maken, in de andere kun je weelderige bloemen planten en op de derde plaats een kleine decoratieve waterval. Dit ontwerp is vooral geschikt voor diegenen die de site willen versieren en sierplanten willen kweken.

Hoe de ruimte uit te breiden?

Als een perceel van 6 hectare, dan is het het beste om elke vierkante meter te gebruiken. Hoe interessant het ontwerpproject ook is, het is in de eerste plaats gebaseerd op praktische doelen. De plot moet handig zijn voor werk en rust - vermijd te smalle gangpaden, plaats geen nutsruimten op moeilijk bereikbare plaatsen, zorg voor een gemakkelijke toegang tot elk bloembed en bed. Om de plot visueel ruimer te maken en zo gemakkelijk mogelijk te maken, is het belangrijk om de ruimte correct te plaatsen.

Als u wilt dat het territorium er groter uitziet, moet u hoge drempels vermijden. Elk deel van de site moet duidelijk zichtbaar zijn, maar als je partities nodig hebt, moet je hiervoor rasters gebruiken met klimplanten en struiken. Een hek rond de site of soortgelijke hoge barrières in de tuin zal de toch al kleine ruimte visueel verminderen. Als de eigenaar om een ​​of andere reden genoodzaakt is om een ​​hek te plaatsen, dan moet hij in felle tinten zijn.

Als u wilt dat de site meer verschijnt dan hij is, moet u gewone planten van grote struiken en bomen vermijden. De ideale optie zou een chaotische boom zijn die over het hele grondgebied plant.

Hetzelfde geldt voor planten met heldere bloemen die meteen in het oog springen - je moet proberen om bloeiende planten niet op één plek te concentreren, maar gelijkmatig over de hele site planten.

Je moet ook ruimte toewijzen voor een vrij gebied met een gazon. Het heeft geen praktische waarde, maar met een groot gazon ziet de site er ruimer uit. Het gazon kan echter ook worden gebruikt voor recreatie - u kunt picknicken op het gras en zonnebaden. Nou, als de bedden ook verdeeld zijn,en hun vorm zal niet direct zijn - je kunt denken aan halfronde en spiraalvormige varianten, die er heel interessant en modern uitzien en ook bijdragen aan de uitbreiding van de ruimte.

Ontwerpopties

Landscaping is een fascinerend proces. Er zijn veel interessante oplossingen voor de inrichting van de site, waarvan er vele met uw eigen handen kunnen worden uitgevoerd. Niettemin moet in gedachten worden gehouden dat voor een tuinperceel van 6 are in ontwerp het noodzakelijk is om te gaan van overwegingen van uitvoerbaarheid en comfort - het is beter om de voorkeur te geven aan een laconieke ontwerp zodat een overmaat aan decoratieve elementen niet interfereert met werk en rust op het perceel.

In dit geval is het wenselijk om ervoor te zorgen dat de datsja mooi en interessant is geworden - hiervoor kunt u de volgende ontwerpelementen uitproberen.

  • Dat het landschap niet saai was, je kunt het gelaagd maken. Met de hulp van stenen en heuvels is het mogelijk natuurlijke heuvels na te bootsen, die interessant zijn versierd met bloemen en groene planten. Zulke eenvoudige elementen maken de site diverser en geven hem individualiteit.
  • Veel mensen houden van vijvers, fonteinen of watervallen op de site.Inderdaad, het ruisen van water ontspant goed en draagt ​​bij tot een harmonieuze atmosfeer. Bovendien zullen zelfs in de omstandigheden van een minimalistische omgeving in een klein gebied, kunstmatige reservoirs de aandacht trekken en de ruimte interessant maken.
  • Verschillende keramische en stenen beelden, variërend van decoratieve dierenfiguren en eindigend met kopieën van oude sculpturen, zullen het ook interessant maken om de site te versieren. In een klein gebied zouden dergelijke decoratieve elementen niet moeten worden misbruikt, maar verschillende van dergelijke gevallen zullen er behoorlijk geschikt uitzien. In moderne winkels is het gemakkelijk om beelden te vinden voor elke smaak - u kunt de opties kiezen die harmonieus gecombineerd worden met het ontwerp van het huis.
  • Je moet ook denken aan verlichting. Langs de sporen zou het niet overbodig zijn om kleine lantaarns te installeren, omdat ze zowel praktische als decoratieve functies zullen vervullen. Nu kunt u zeer interessante opties voor gesmeed of gebrandschilderd glas vinden die een interessant ontwerpelement worden.
  • Als de eigenaar van de site dicht bij een ontwerpoptie in een rustieke stijl is, kunt u naast de bedden een vogelverschrikker plaatsen.Onder de moderne verscheidenheid aan opties kunt u zeer interessante figuren vinden die de site op een originele manier aanvullen.
  • Voor kenners van de oude stijl kunnen allerlei soorten bogen en kolommen komen. Te veel hoge elementen in een klein gebied mogen niet worden geplaatst, maar als u een boog of kolom in de buurt van het terras plaatst, ziet het er behoorlijk uit.
  • Japans ontwerp is perfect voor kleine ruimtes. Interessante massieve stenen laten je perfect toe om de site te ordenen en in zones te verdelen, en miniatuurbomen zullen er heel interessant uitzien en niet om het gebied opnieuw te blokkeren. Opgemerkt moet worden dat het onwaarschijnlijk is dat een dergelijk ontwerp op harmonieuze wijze wordt gecombineerd met het traditionele ontwerp van de buitenwijk. Als besloten wordt om landschapsontwerp in een beknopte Japanse stijl uit te voeren, dan is het de moeite waard om op deze manier de hele site te maken of om een ​​klein hoekje voor de Japanse tuin te scheiden, los van de rest van de ruimte.

Selectie van planten en bomen

Het is erg belangrijk om de juiste planten voor uw site te kiezen, omdat dit het uiterlijk van het hele gebied bepaalt.Als het planten van groenten is gepland in de tuin, dan is de situatie met de keuze van sierplanten ingewikkelder. Het is belangrijk om ze correct te kiezen, zodat het dacha-gebied tevreden is met zijn uiterlijk.

Bij het planten van bloemen in een klein gebied is het beter om ze in de hele ruimte te plaatsen. Je moet ook rekening houden met de kleurencombinaties - in dit geval is het niet nodig om scherpe contrasten te maken. Het is noodzakelijk om over het ontwerp na te denken, zodat de kleuren vloeiend in elkaar overvloeien. Bovendien is het beter om de planten zo te planten dat er in het voorjaar en de zomer en in de herfst een bloementuin overblijft. Krokussen, gypsophila en chrysanten kunnen op één perceel grond worden geplaatst - dit zorgt voor bloei van de eerste maanden van de lente tot de herfst in het midden van de herfst.

Roze struiken kunnen er erg goed uitzien - met de juiste zorg zullen ze blij zijn met hun bloei gedurende enkele maanden. Bovendien zijn rozen gemakkelijk op te halen onder het gewenste kleurenschema, omdat ze niet alleen rood of wit zijn, maar zelfs geel of paars. Meestal zijn het dergelijke struiken die het gebied in het zomerhuisje visueel onderscheiden.

Krokussen, hyacinten, narcissen en tulpen zullen in de lente hun bloei waarderen. Ze kunnen in het hele land worden geplant, omdat deze bloemen vrij bescheiden zijn in de verzorging. De hele zomer irissen, pioenen, viooltjes en bellen kunnen bloeien, maar ze moeten vooral zorgvuldig worden gecontroleerd, vermijden van uitdrogen van de grond of overlopen, en overvloedig gebruik van meststoffen voor de bloei. Wat de herfstperiode betreft, kunnen we denken aan asters, gladiolen en chrysanten, die onder gunstige weersomstandigheden tot begin oktober kunnen bloeien.

11 foto

Naast bloemen hebben groene planten ook een decoratieve functie. Het is noodzakelijk om een ​​gazon met gras zoveel mogelijk te planten - dit zal de ruimte vergroten en er mooi uitzien. Bovendien is het in kleine suburbane gebieden gebruikelijk om een ​​verscheidenheid aan klimmers actief te gebruiken. Met behulp van klimop kunt u bijvoorbeeld een huis of een terras inrichten, of u kunt kleine scheidingswanden maken in de plot die goed passen bij het landschap.

Bomen kunnen ook het beste over het hele oppervlak van de site worden geplant. In dit geval wordt de voorkeur gegeven aan kleine opties, als de ruimte beperkt is. Dwergdennen en kerstbomen kunnen er goed uitzien en zijn ook het hele jaar door een genot.

Afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden is het de moeite waard fruitplanten te beschouwen: kers, appel, peer, abrikoos. Het is beter om zulke grote bomen niet in het midden van het perceel te planten, maar verspreid ze rond.

Mooie ideeën

Als de eigenaar nadenkt over het ontwerpproject van zijn tuinperceel, dan is het de moeite waard om eerst na te denken over alle details en pas daarna decoratieve ontwerpen te installeren of planten te kopen.

Hieronder enkele interessante voorbeelden van echt ontwerp voor een klein gebied.

  • Als je het gazon niet leuk vindt, kun je het gebied met een steen neerleggen - met de lichte tinten van dit materiaal kun je de ruimte vergroten. Bovendien zullen op deze achtergrond zelfs groene planten opvallen en er elegant uitzien. Het voordeel van de steen ligt in het feit dat het bijna geen onderhoud vereist.
  • Het is noodzakelijk om de woonkamer en het recreatiegebied met bloeiende planten te omringen. Het is goed als er ramen op de bedden staan ​​en bloeiende struiken rond het terras zijn geplant - hierdoor kunt u genieten van het prachtige uitzicht en de aangename geur inademen tijdens de rust.
  • In kleine gebieden ziet het er het beste uit als niet-standaard ontwerpbedden.Plant groenten niet in rijen - u kunt de bedden in een cirkel of in een spiraal plaatsen. Met deze oplossing zien zelfs de bedden eruit als een decoratief element in het landschap.

Bovendien zullen zachte lijnen de ruimte visueel vergroten, en het zal veel gemakkelijker zijn om naar dergelijke bedden te gaan dan wanneer de planten in dichte rijen worden geplant.

In de volgende video vindt u een bespreking van landschapsontwerp op een perceel van 6 hectare.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer