Landschapsontwerp van een landhuis: kenmerken, ideeën en uitvoeringsvoorbeelden

Elke eigenaar van een landhuis zou zeker willen dat zijn eigendom er aantrekkelijk en origineel uitziet. Maar het is niet voldoende om alleen maar goed gebouw en decoratieve materialen te kiezen, na te denken over de constructie en lay-out, om het plan volledig uit te voeren. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het landschapsontwerp van het aangrenzende gebied volledig overeenkomt met uw smaak en huidige modetrends. Het mag ook geen ongemak veroorzaken wanneer je in een bepaald gebied bent.

Speciale functies

Het landschapsontwerp van een landhuis heeft verschillende belangrijke aspecten:

 • groene planten;
 • gazons;
 • specificiteit van het reliëf;
 • architecturale composities;
 • reservoirs (kunstmatig en natuurlijk);
 • verlichting van het gecreëerde ruimtelijke complex.

In de buurt van het hoofdgebouw en zelfs op enige afstand moet een gemeenschappelijke compositielijn worden gebouwd, wat een grootschalig complex van werken impliceert. Je kunt het ontwerp van de site zowel zelfstandig doen als door je tot professionals te wenden. De keuze is afhankelijk van persoonlijke vaardigheden en financiële mogelijkheden.

In elk geval is de decoratie van de ruimte rondom het huis onderworpen aan de algemene wetten die in acht moeten worden genomen bij het monitoren van het werk van specialisten.

Volgorde van werk

De allereerste stap moet noodzakelijkerwijs de opstelling van tekeningen en plannen op papier zijn. Het territorium is verdeeld in functionele gebieden, die kalm kunnen worden gerangschikt, en in fragmenten die problemen of moeilijkheden veroorzaken.

riolering

De belangrijkste oorzaak van schade aan het landschap of verzakkingen van afzonderlijke zones op de site is de actie van het grondwater, het is met hen en bestrijdt drainage. Ook moet hij het probleem oplossen van het opvangen van neerslag en smeltwater. Het is relatief eenvoudig om een ​​greppel met je eigen handen te graven, maar het gebeurt dat je ondergrondse structuren moet maken. Dan kan zonder de hulp van professionele bouwers niet doen.

Wanneer een project wordt uitgewerkt, moet rekening worden gehouden met de aanleg van het rioleringssysteem, de gaspijpleiding en de pijpleiding zodat het grondwater en de bodem niet verstopt raken.

schermen

Wanneer engineering communicatie- en drainagesystemen volledig voorbereid zijn, moet erop worden gelet dat het gebied wordt beveiligd.

Het is helemaal niet nodig om een ​​eenvoudige barrière van een houten hek te plaatsen, denk ook aan de volgende opties:

 • stenen omheining;
 • schanskorf met bouwafval;
 • hoogwaardige stenen omheining;
 • mesh hek;
 • gebruik van een metalen profiel;
 • gesmede structuren;
 • groene ruimtes;
 • blokken van gewapend beton.

Elk van deze benaderingen heeft sterke en zwakke punten, je kunt ze zelfs met elkaar combineren en tegelijkertijd verschillende barrières gebruiken. Het is bijvoorbeeld toegestaan ​​om een ​​raster af te sluiten van buren in een datsja, een stenen muur kan vanaf de straatkant worden geplaatst en decoratieve struiken kunnen worden gebruikt om de bedden in de tuin af te bakenen en de ruimte in te delen. Bovendien kun je ze zelfs op één plek combineren, triviale betonblokken of golfplaten zijn veel interessanter als er prachtige planten in de buurt worden geplant.

Natuurlijk moet je zorgvuldig een combinatie kiezen en bewust een keuze maken, je onmiddellijk voorstellen wat het uiteindelijke resultaat zal zijn.

De meest correcte oplossing voor het maken van een groene haag is het kopen van zaailingen in professionele kwekerijen, dan kunt u zeker zijn van hun kwaliteit en niet bang zijn dat de zaden niet zullen ontkiemen en niet zullen wortel schieten in de tijd die u nodig heeft.

Vergeet niet dat zelfs langzaam groeiende coniferen 10 tot 30 cm per jaar kunnen groeien, en dit kan ongemak veroorzaken. Plant geen bomen onder de draden en waar ze kunnen interfereren.

gazon

Om een ​​gazon te maken, moet u beslissen voordat u begint met het graafwerk. Overweeg het toekomstige gebruik van de site als geheel en de kenmerken van betonnen gazons. Als u een patio wilt maken of een platform wilt bouwen voor actieve kinderspellen, zijn dit twee verschillende territoria, waarbij de variëteiten en de kwaliteit van de planten specifiek moeten worden gekozen.

Wanneer het hoofddoel is om een ​​bescheiden gazon te creëren dat geen continu onderhoud vereist, is de optimale combinatie een grasmengeling, die bestaat uit:

 • zwenkgras;
 • gebogen;
 • weide gras

Met behulp van deze gewassen is het eenvoudig om zowel een relatief klein gebied als een zeer groot stuk land te ontwerpen.

Als je zeker weet dat er dieren in het huis zullen zijn die moeten worden gelopen, moet ten minste een deel van het territorium worden ingericht voor een sportveld. Het onderscheidt zich door zijn stijfheid en dichtheid en zal mechanische invloeden van huisdieren gemakkelijk overbrengen.

Engels (grond) formaat is optimaal voor het versieren van gebieden die zo aantrekkelijk mogelijk moeten zijn. En daar, waar de aangename schaduw van bomen valt, en waar banken of tuinhuisjes meestal worden uitgezet om te rusten, is het noodzakelijk om gazons met een landschapstuin te plaatsen.

Bloementuin

Alleen het gazon op het hele perceel rondom het huis ziet er saai en niet-indrukwekkend uit, hoe hard je ook probeert het nobeler en verfijnder te maken. Het creëren van een bloementuin helpt om de situatie te corrigeren. Om het uiterlijk van de site te versieren zijn er standaardrozen, die er zowel in de vorm van lintwormen als in verschillende composities goed uitzien.

De oorspronkelijke stap is het gebruik van huilende ondersoorten van deze groep, die zijn opgehangen met wimpers van kleine architecturale vormen.

De combinatie van eenjarige en bolvormige culturen stelt u in staat snel en gemakkelijk een bloembed te bemachtigen dat de hele zomer zal bloeien.

Als u wilt dat de bloementuin vele jaren tevreden blijft, moet u op dergelijke opties letten:

 • alpine dia;
 • mixborder;
 • rotspartijen.

Lila is ideaal voor het verfraaien van plaatsen voor houten huizen, het wordt veel gebruikt bij de voorbereiding van elke compositie in de klassieke stijl.

Recreatiegebied

Er zijn geen speciale kanonnen in het creëren van recreatiegebieden, je kunt flexibel kiezen voor zowel de grootte van de ruimte, de geometrie en zelfs specifieke functies.

Het maken van een tuinhuisje is aantrekkelijk omdat dit ontwerp zal zijn:

 • eenvoudig;
 • niet te intrusief visueel;
 • functioneel compleet.

In deze kamer kun je met pensioen gaan, een kopje koffie drinken of kletsen met geliefden. En wanneer gasten naar het huis komen, is het niet minder plezierig om daar te verzamelen tijdens het warme seizoen. Bij het maken van priëlen kunt u hout, baksteen, metaal en zelfs glas gebruiken. De keuze van geometrische vormen is groot - ronde en veelzijdige, driehoekige en vierkante ontwerpen worden relatief eenvoudig gemaakt.

Maar je moet niet alleen rekening houden met je eigen smaak, maar ook met de eigenaardigheden van het ontwerp van het territorium als geheel, het gekozen concept.

Als u niet van het idee van een prieel houdt, kunt u de patio gebruiken, waarvoor een vlak gebied, goed verlicht door de zon, opzij wordt gezet.Een vereiste is om het oppervlak te bedekken met tegels, houten vloeren of klinker, anders is je verbeelding bijna onbegrensd bij het versieren van een patio.

In de meeste gevallen is de patio niet compleet zonder:

 • banken;
 • verlichtingsarmaturen;
 • relatief kleine tafel;
 • bloempotten.

Het installeren van een buitenhaard rechtvaardigt zichzelf niet altijd en als het moeilijk is om de juiste beslissing te nemen, is het beter om hulp te zoeken bij ervaren ontwerpers.

Varianten van moderne projecten

Bij het ontwerp van moderne voorstedelijke gebieden kunnen worden gebruikt als kant-en-klare projecten, evenals de algemene principes van verschillende stijlen, die flexibel zijn aangepast aan de specifieke situatie.

Het klassieke formaat bevat altijd:

 • bloembedden met een heldere geometrie;
 • het overwicht van platte rechte hoeken;
 • de strikte juistheid van de vorm van elke boom en zelfs een struik.

Er wordt een luxueuze indruk gemaakt, zelfs als u de planten gewoon in hoge bedden plant of in willekeurig geplaatste containers. Deeltijdse decoratie is vooral geschikt voor creatieve en buitengewone mensen, omdat het afhankelijk is van het creëren van grillig ogende beplantingen met een ongewone vorm.

De verscheidenheid aan mogelijke projecten is erg groot: er zijn combinaties gebaseerd op oude banden, en containers en badkamers die niet langer nodig zijn in uw huis.

Het "landelijke" formaat is vooral geschikt in een klein gebied dat ze met planten willen vullen. Verplichte functie is het gebruik van natuurlijke materialen voor het vormen van sporen en het creëren van decoratieve ontwerpen.

Elke tuin, waarvan elementen in dezelfde stijl zijn gemaakt, heeft een thema. Vaak zijn er mariene motieven, verwijzingen naar het ontwerp van het land of Oost-exoticisme.

Ongeacht of u een huisje bouwt of het gebied rond het huisje verfijnt, het is erg belangrijk om voor het bad te zorgen. Het speelt een belangrijke rol in zowel het hygiënisch als het wellnessplan, de voordelen van een bezoek aan het bad zijn veel uitgebreider dan het effect van het bad.

Als er kinderen in het huis zijn, zorg dan voor een speeltuin. Beperk jezelf niet tot dia's en zandbak, als de ruimte het toelaat - maak huizen met fantastische karakters, zelfs op het meest bescheiden deel van de schommel.

Wij ontwerpen onder het gebied

Het landschapsontwerp moet noodzakelijkerwijs overeenkomen met het bewoonde gebied. In gebieden van 5, 6, 8 of 10 hectare kun je dus enkele bomen planten, deze worden het semantische centrum van de compositie.

Er zijn slechts twee belangrijke vereisten: de afwezigheid van externe defecten en een onberispelijk uiterlijk in elk seizoen van het jaar. Meestal gebruiken ze naaldbomen of esdoorns, eiken en linden.

Het hek in kleine gebieden mag niet hoog worden gemaakt. Geometrische stijl is de meest effectieve manier om de beschikbare ruimte te gebruiken. Bijkomende faciliteiten en technische voorzieningen verplaatsen zich naar het noordelijke deel van het territorium, op dezelfde plek waar u enkele bomen kunt planten, wat zal bijdragen tot verzwakking van de koude wind.

Als het gebied 10 hectare is, kunt u al een deel van het grondgebied onder het gazon gebruiken of stevige bloembedden maken. Er is ook de mogelijkheid om prieeltjes en sauna's te installeren, die worden aanbevolen als aanvulling op klimculturen. Bovendien kunt u zelfs tuinen in de Japanse stijl of opzettelijk "wilde" hoeken maken.

Wanneer het gebied 12, 15 of 20 hectare groot is, neemt de verscheidenheid aan decoratiewegen nog meer toe.

Het is mogelijk om de volgende opties te regelen:

 • een miniatuurvijver met of zonder waterval;
 • alpine dia;
 • volledige patio.

Wanneer het grondgebied van de aangrenzende woning 26, 30 hectare groot is, is het nog moeilijker om de optimale oplossing te kiezen dan in een kleinere ruimte. Feit is dat er al te veel opties zijn en je moet ruimtelijk denken hebben ontwikkeld om de juiste keuze te maken.

We passen ons aan aan het terrein

Ongeacht het beschikbare gebied, een groot probleem is het oneffen terrein, de aanwezigheid van uitgesproken verschillen. Het zal lang, duur en onpraktisch zijn om dit direct te bestrijden, grond op sommige plaatsen te gieten of uit te scheuren en naar anderen te exporteren. Het zou juister zijn om de bestaande gebreken te verslaan, om de negatieve aspecten van het terrein in zijn verdiensten om te zetten.

Als het gebied bedekt is met kleine heuvels, is het raadzaam om hun hellingen met schanskorven te repareren.

Van bovenaf worden rotstuinen georganiseerd, de voorkeurculturen waarin:

 • saxifrage;
 • vetmuur;
 • maagdenpalm (elke ondersoort);
 • hazenkool;
 • muurpeper.

De ravijnen en putten concentreren onvermijdelijk smeltwater en alle neerslag. Het probleem oplossen is eenvoudig als je een vijver aanmaakt,die wordt omringd door overblijvende kruiden en bloemen, het is goed om treurwilgen te planten. Op de helling zijn er voldoende tuin- en vakantiehuisjes. Deze functie wordt ook op de eenvoudigste manier gecorrigeerd: u hoeft de stappen alleen direct in de grond te plaatsen.

Meestal gaan de trappen naar de rotstuin of vijver of worden ze naar de huizen in het midden van de site gebracht.

De hellingen van verschillende steiltes, heuveltjes en depressies bieden beperkte zichtbaarheid. Als een kleine tuin is verdeeld in twee terrassen, wordt deze visueel meer volumineus en ruim, omdat de ruimte kan worden verdeeld in hekken van struiken of bloembedden met terrassen.

Maar niet alle mensen houden van deze aanpak, soms is het beter om alternatieve methoden te gebruiken. Het is vereist om de laaglanden af ​​te voeren, de ravijnen te egaliseren en te versterken.

Voor een smal gedeelte kan multi-level ontwerp als een van de beste opties worden beschouwd.

Met een breedte van 15 - 20 meter is het raadzaam om drie belangrijke fragmenten te onderscheiden:

 • residentieel (er zal een huis zijn);
 • toegewezen voor de tuin en tuin;
 • bestemd voor plaatsing van bijgebouwen.

Elk blok moet worden geïsoleerd, het moet externe duidelijkheid krijgen zodat de grenzen onmiddellijk zichtbaar zijn. Probeer geen fragmenten te laten die leeg zouden zijn. Corrigeren van het effect van de gang helpt bij het planten aan het begin en aan het einde van het gebied met verschillende groei, maar vergelijkbaar in geometrie en kleur van bomen. De hoogste onder hen is beter om aan het einde te planten, zodat voor elke waarnemer de ruimte korter leek. Als het in het begin onmogelijk is om één enkele boom te planten, moet je verschillende bomen in de verste hoek plaatsen.

Het is leuk om heldere, opvallende objecten zoals een tuinhuisje omringd door speciaal geselecteerde bloemen, of een rijkgekleurd tuindecor op de achtergrond te plaatsen. Een leuke manier om de ruimte uit te breiden is tuinafbeeldingen, met name vaak langs de kortste zijde. Als je wilt, kun je het afwisselen met bloemen.

Smalle gebieden beter om te versieren in de stijl van minimalisme, het geven van een huis in de voorsteden en de omgeving terughoudend, het is nogal laconiek. Het is raadzaam om de situatie van bulkheuvels, spiegelcomposities, decoratieve objecten gemaakt van draad aan te gaan.High-tech stijl gebieden hebben een niet-standaard uitstraling, in een vergelijkbare metalen en glazen buitenkant objecten, producten van natuurlijk hout zijn geschikt.

Tuin-, tuin- en bloembedden moeten aan de zonnige kant worden geplaatst en het huis moet worden gemaakt in de vorm van een rechthoek met een lengte die uitgerekt is. Op de meest smalle delen van het huis zetten ze een gevel op straat, tenzij er geen actief verkeer op staat. Dan moet het huis in het midden van het territorium worden geplaatst en bomen naar voren sturen die de uitlaat absorberen en het geluid verminderen.

Prachtige voorbeelden

 • Echte voorbeelden van landschapsontwerp van een landhuis omvatten bijna altijd groen, waardoor u een aangename uitstraling kunt creëren en het microklimaat in het gebied kunt verbeteren. Een van de beste oplossingen is het gebruik van een compositie met naaldplanten van verschillende grootte (lintwormen). Ze worden dichter bij elkaar gebracht om de continuïteit van de ruimte te benadrukken, stenen bloempotten en kleine stenen paden kunnen worden gebruikt. Het is belangrijk dat de planten het huis zelf niet voor het zicht verbergen en niet interfereren met de onthulling van de visuele esthetische voordelen ervan.
 • Er is een optie waarbij naaldachtige gewassen (zoals uitgespreide struiken zich naar boven uitstrekken,en squat dichte "kussens") worden gebruikt om zowel het huis zelf als de sporen in te lijsten en worden geplaatst rond de omtrek van het gazon in plaats van een stenen opstand. In dit geval is het wenselijk om een ​​baksteengebouw met verschillende tinten groen te verduisteren, maar het wordt niet aanbevolen om meer bonte en rijke kleurtonen te gebruiken.
 • Landschapsontwerpers proberen vaak de veranda van het huis te versieren met behulp van symmetrische composities. Op de foto kunt u zien hoe de decoratieve bloembedden eruit zien van de plantages verdeeld over de hoogte die niet alleen de veranda omgeeft, maar ook het pad omzoomd met een veelkleurige steen.
 • Gesmede leuningen bij de ingang zijn spectaculair gecombineerd met een dik tapijt van matig rode squat-kleuren. Om het bloemendecor er mooier en niet vervaagd te maken, wordt het aangeraden om grasvelden van dicht groen gras te gebruiken.
 • Landhuizen met een tuin kunnen er heel ongewoon uitzien. De mooie bedden, omzoomd met een roze steen, zien er heel aantrekkelijk uit tegen de achtergrond van de sporen van een giftige groene kleur. Een goede stap zou ook het gebruik van in de grond ingegraven houten kisten zijn, die elk moeten worden gevuld met monochromatische planten.
 • Het grootse gedeelte van een landhuis, dat een groot gebied beslaat, kan worden bedekt met een gelijkmatig gazon en ronde bloemstukken, die elk twee lagen hebben - de buitenkant is laag en vrij hoog in het midden.

Mogelijkheden voor registratiegebieden rond de landhuizen zijn erg groot. Maar om een ​​goed resultaat te bereiken, raden professionals aan om alle uitvoerders te wijzen op de details van hun plan.

Denk na over wat je nodig hebt en hoeveel tijd je zult besteden aan de zorg voor de stad. Maak, afhankelijk hiervan, de uiteindelijke beslissing. Overweeg hoe prioriteiten over een paar jaar kunnen veranderen.

Zie de volgende video voor informatie over het maken van een prachtig landschapsontwerp van een landhuis.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer