Planten van voorjaarsbloemtuinen: soorten en namen

Bloemen, als een symbool van schoonheid, zijn over de hele wereld geliefd. Over hen sinds de oudheid werden legenden, gedichten en liederen gecomponeerd. Met behulp van kleuren kun je je emoties en gevoelens uiten. Een roos wordt bijvoorbeeld beschouwd als een symbool van liefde, een anjer is een symbool van loyaliteit en vergeet-mij-niet is een herinnering aan een geliefde. Veel andere bloemen zijn symbolen van menselijke zintuigen.

In dit artikel zullen we het hebben over lenteplanten voor bloemstukken.

types

Bloei in de lente planten in hun structuur en eigenschappen behoren tot de vaste planten. In vorm zijn ze verdeeld in rhizomatous, bulgaric, bulbous en bush.

Wortelstok- en heesterplanten vormen in de herfst bloemscheuten. Volgend jaar, in de lente, na een korte groei, bloeien ze.Propageer ze met zaden, stekken, verdeel de wortelstokken.

Bulbulaplanten vormen elk jaar nieuwe orgels (zowel ondergronds als bovengronds). Op de top van de oude knol van de dikke onderste delen van de bladeren groeit dochter knol. In het jaar van bloei van de moederplant, wordt het begin van de bloemen gelegd.

Bolgewassen zijn meestal ephemeroïden. Voor een korte lente slagen ze erin bladeren te vormen en te bloeien. Tegen het midden van de zomer verdwijnt hun bovengrondse deel en de bol blijft in de grond en de bloeiwijzen worden er het volgende jaar in gelegd.

Perennerende voorjaarsplanten vormen elk jaar nieuwe bovengrondse scheuten en bloemen en bladeren komen uit de vernieuwingsknoppen. Alleen ondergrondse orgels blijven in de winter.

Lentebloemen hebben een goede koude weerstand. Sommige van de bolvormige bloemen beginnen te bloeien zodra de sneeuw smelt, bij lage temperaturen boven nul.

Welke bloemen komen vaker voor?

We geven de naam en een korte beschrijving van enkele voorjaarsplanten.

Crown Anemone - Een plant afkomstig uit Zuid-Europa, Klein-Azië en Afrika. Dit is een overblijvende bolachtige bolgewas.Haar bloemen zijn erg mooi, groot, kunnen zowel eenvoudig als badstof zijn. De kleur van bloemen is anders, de grootte van een bloem is 7 cm en wordt gepropageerd door zaden in de grond te zaaien of door knollen te verdelen. Bodems zoals leem, vruchtbaar met goede waterdoorlatendheid. De plant moet de winter bedekken of de knollen opgraven na het einde van het groeiseizoen. Gegraven knollen worden opgeslagen op ongeveer 4 graden.

Astra alpine - Een plant uit Amerika, Eurazië en Afrika. Het is een meerjarige plant met een lengte van ongeveer 30 cm en vormt een korte, rijkbloeiende dichte struik. De bloemen zijn paars, roze, karmijn, wit. Bloei loopt van eind mei tot half juni. Vermeerderd door het zaaien van zaden, stekken of de wortelstokken verdelen. Het groeit op plekken die open staan ​​voor de zon, de bodem houdt van vruchtbaar, leem.

Kleine maagdenpalm oorspronkelijk afkomstig uit West- en Zuidwest-Europa. Het is een meerjarige plant met scheuten tot een meter lang. Hij bloeit in mei met kleine bloemen van lichtblauwe kleur. De maagdenpalm groeit zacht, groen tapijt, dat onder de sneeuw wint.

De plant plant zich voort door lente-verdeling van scheuten.Maagdenpalm is vorstbestendig, houdt van penumbra, groeit op lichte, goed bemeste gronden, houdt niet van overvocht.

Lente bloesem - plant uit Midden-Europa. Het is een meerjarige bolgewas van ongeveer 30 cm hoog en bloeit in april in de vorm van breed-klokvormige bloemen, met witte of gele vlekken aan de uiteinden van hun bloembladen. De plant heeft een delicaat aroma.

Vermeerderd door zaden en jonge dochters bollen. Het groeit op vruchtbare permeabele gronden. Billowberry vocht-houdt van, groeit in laaglanden dichtbij waterorganismen in halfschaduw.

Aquilegia kom uit Europa, Azië en Amerika. De hoogte van deze overblijvende plant is maximaal 40 cm en bloeit in mei, de bloemen hebben verschillende kleuren. Vermeerderd door zaden, stekken en deling van de struik. Aquilegia vorstbestendig, net als vocht, groeit goed in semi-schaduwrijke plaatsen op elke bodem.

Pink Clove - afkomstig uit Europa, Azië en Amerika. Het is een soddy-ragged, rhizomatous lage plant. Bloeit met enkele geurende bloemen van wit of rood. Het heeft bloemblaadjes met franje. Bloei begint half mei. Vermeerderd door zaden en stekken.Houdt van licht en open voor de zon. Bodems geven de voorkeur aan leem, vruchtbaar. De plant is koudbestendig.

Oostelijke hyacint oorspronkelijk afkomstig uit Iran, Azië en de Middellandse Zee. Meerjarige bolgewas tot 30 cm hoog. Op de steel zijn er klokvormige bloemen van verschillende kleuren, eenvoudig of dubbel. De plant is zeer geurig. Reproduceert kinderen en schalen van bollen. Hyacinten geven de voorkeur aan lichte zanderige grond met de introductie van humus. Ze zijn geplant op zonnige, beschutte plaatsen. Relatief winterhard, maar bij zeer koude winters kan het enigszins bevriezen.

Dicentra oorsprong uit Noord-Amerika. Kruidachtige plant tot 30 cm. Bloemen kunnen roze of wit zijn, ze bevinden zich in korte bloeiwijzen. Bloei begint in mei. Vermeerderd door de lente verdeling van de struiken of groene stekken in de zomer. De plant is winterbestendig, groeit op voedingsstoffen, losse grond. Verdraagt ​​geen droge grond, schaduwtolerant.

Doronicum - een populaire vroegbloeiende plant. Bloei vindt plaats in mei, heldere bloemen gloeien geel. De grond is hiervoor geschikt, klei met toevoeging van organische meststoffen.Het groeit op lichte en halfschaduwrijke plaatsen.

Iberis - een onmisbare struik voor stenige tuinen. Zijn witte bloemen zijn verzameld in een strakke paraplu. Groeit op grote schaal, vormt een dicht tapijt en bloeit in mei en juni. Het groeit op een zonnige warme plaats. De grond ervoor moet droog, doorlatend zijn, met een kleine hoeveelheid humus. Vermeerderd door stekken, geroote scheuten, zaden.

Iris dwerg kom uit het zuiden van Europa. Overblijvende wortelstokachtige plant met stelen tot 15 cm hoog en bloeit begin mei met gele of blauwe enkele bloemen. Vermeerderd door het zaaien van zaden of de verdeling van wortelstokken.

krokus komt uit Midden-Europa, Azië, de Middellandse Zee, de Krim, de Kaukasus. De originele bolvormige vaste plant tot een hoogte van 17 cm. De bloem verschijnt zelfs nog voor de vorming van bladeren van de knol. Meestal verschijnen er één of twee bloemen met een witte, paarse, oranje of gele kleur met een trechtervormige vorm en met een lengte van 2,5 cm op één plant. Deze bloeit in april. Vermeerderd door knollen of zaden. Het geeft de voorkeur aan zonnige plaatsen en licht voedzame grond.

Bad kamer - buitengewoon mooie plant. Ze heeft felgele bolbloemen op sterke steeltjes.Bathhouse heeft een delicaat aroma. Het bloeit van eind mei tot juni. Het groeit op een halfschaduwrijke plek. De grond heeft vocht en voedingsstoffen nodig.

Mei lelietje-van-dalen kom uit Eurazië. Het is een overblijvende wortelstokplant. Hij bloeit in mei, hangende kleine witte bloemen. Lelietje-van-dalen - een zeer geurige plant. Vermeerderd door wortelstokken in de late zomer of vroege lente te verdelen. Het groeit goed in de schaduw van struiken op goed bemeste, lichte en vochtige grond.

longkruid - kruidachtige plant tot 30 cm hoog, aanbevolen voor het creëren van dekking onder de bomen, struiken en in de schaduwrijke delen van de tuin. Hij bloeit in april-mei, lila-blauwe bloemen. Het geeft de voorkeur aan losse grond met een humusgehalte.

De Helleborus - delicate lentebloemen, die hun witte, roze of rode bloemen onthullen onmiddellijk nadat de sneeuw smelt. Vormt een weelderige struik tot 40 cm hoog en groeit op een plaats voor vele jaren. Groei het in een halfschaduw en op een koele plaats. De grond heeft behoefte aan vers, rijk aan humus, klei, neutraal.

narcis oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa en de Middellandse Zee. Dit is een meerjarige bolgewas met een hoogte tot 50 cm. De bloemen zijn meestal wit en geel.Bloemen kunnen zowel eenvoudig als badstof zijn. Het heeft een sterk aroma. Verspreid door de bollen te delen. Geeft de voorkeur aan open ruimtes voor de zon en voor inadembare neutrale bodems.

Fritillaria imperiaal kom uit Azië. Meerjarige bolgewassen tot een meter hoog. De bloemen zijn klokvormig, hangend, vormen een bloemscherm bloeiwijze. Boven de bloeiwijze is een bos bladeren. Perianth is geel, oranje en baksteentonen. Bloesems in mei. Vermeerderd door het zaaien van zaden in de grond en bollen. Het groeit op lichte, vochtige en vruchtbare gronden in halfschaduw op een plaats die wordt afgesloten van koude wind.

De tulp - De wilde vormen komen veel voor in Centraal-Azië. Het is een bolvormige plant met een rechtopstaande stengel, waarop grote prachtige bloemen van heldere kleuren zijn, er zijn ook witte. Volgens hun vorm zijn tulpen verdeeld in lelie, beker, bekervormig en andere. Er zijn badstof of eenvoudig.

Tulpen worden vermeerderd door zaden of bollen. Geteeld in goed verlichte, zonnige plaatsen, beschermd tegen de wind. Geeft de voorkeur aan zandige of leemachtige lichte bodems, voldoende vochtig.

Violette hoorn of altviool oorsprong uit Europa. Het is een meerjarige kruidachtige plant tot 30 cm hoog, bloemen in felle kleuren of wit, bloeien in mei. Vermeerderd door zaad of stekken. Het groeit op goed bemeste gronden.

Soorten bloembedden

 • Bloemenrand in de vorm van een lijn met een breedte van 10-30 cm van een of meerdere rijen bloemen - een gangbare versie van het bloemperkontwerp. Voor zo'n bloembed geschikte lage compacte bloeiende planten. Gebruikt om helderheid te geven aan richels, mixborders, groepen, bloembedden, etc.
 • rabatki - een strook van 50-100 cm breed, volledig beplant met bloemen. Deze bloementuin heeft de vorm van een specifiek patroon met afwisselende kleuren in uiterlijk en kleur. Heb richels langs de sporen, hekken, vijvers.
 • lintworm - vrijstaande planten. Gebruik voor soliter-aanplant hoge plant-accenten (pioenen, hazelhus, diccenters). Spectaculaire lintwormen benadrukken andere, lagere planten, creëren volume. Eenzame lintwormen zien er geweldig uit op groene gazons.
 • groep - gratis pittoreske aanplant van bloemen op het gebied van twee tot dertig vierkante meter. Een dergelijke aanplant wordt geplaatst binnen het aangewezen gebied.De contouren van de groep zijn spiraalvormig gemaakt. Groepen zijn eenvoudig (van één plantensoort) of complex (van verschillende).

Groepen worden op de voorgrond geplaatst in de buurt van paden, reservoirs, voor struiken, langs muren. Voor groepen geschikt planten voor een lange tijd behouden decoratieve.

 • Bloembed - De plot van de juiste vorm, beplant met sierplanten. Meestal worden bloembedden gemaakt in parken, voor administratieve gebouwen, op pleinen. Het bloembed kan van één plantensoort of meerdere zijn.
 • mixborders - gemengde rabatka. Het is een picturale strook met een breedte van 2-4 m, gevuld met decoratieve bladverliezende en bloeiende planten in vlekken of geometrisch patroon. Mixborders kunnen onregelmatig schuin staan.

Hoe te maken?

Een optie voor het ontwerp van een bloembed kan dienen als rotstuin. Het is een klein gebied van ongeveer 5-6 vierkante meter. m, waar tussen de stenen sierplanten geplant. Dit is een interessante optie voor de registratie van landelijke en voorstedelijke gebieden, tuinen en parken.

Vooral goede rotstuinen zullen eruit zien met een natuurlijk oneffen terrein.Afhankelijk van de locatie op dergelijke bloembedden, worden ze geplant als zonminnend (Sedum, priemvormige flox, Armeria, irissen, primula's, cultivatiebeurten, determinanten) en schaduwtolerante planten (kupeny, aquilegia, etc.).

Vesnary - Een kleine vrolijke tuin met bolvormige bollen, bulbotube en wortelstokken. Sneeuwklokjes groeien voor iedereen op de open eilanden van de zon, achter hen verschijnen krokussen, Scylla, kuif en hionodoksy. Vervolgens verschijnen muscari, hyacinten, narcissen en tulpen. Nog later, de styloïde phlox, obriet, liverwist, altviool, vergeet-mij-nietje en daisy bloom.

Alpine Hill - perceel gereserveerd voor bergplanten. Op deze site regelt u de baan, maakt u terrassen en trappen. Elementen van de apparatuur kunnen dienen als stenen, vijvers met watervallen, beken. Planten gekweekt op alpine dia's worden beschouwd als pretentieloos. Voor de rotstuin worden de volgende voorjaarsplanten aanbevolen: styloïde phlox, maagdenpalm, obriet, gentiaan, etc.

Zorgregels

Zelfs de meest pretentieloze kleuren vereisen zorg. De belangrijkste elementen zijn:

 • landing verschillend voor elk type plant, maar er zijn algemene regels:
  1. niet planten in te warm, zonnig en winderig weer;
  2. plant geen planten in een te natte grond;
  3. zaailingen eenjarigen geplant na de dreiging van vorst;
  4. biënnales geplant in de vroege herfst;
  5. bollen en knollen worden meestal geplant tot een diepte van 3 keer hun grootte.
 • mulching - Bedek de bodem met een laag organisch bulkmateriaal. Deze gebeurtenis stelt u in staat vocht vast te houden onder een laag mulch, onkruidgroei te verminderen, de grond te bemesten en te beschermen tegen bevriezing in de winter.
 • watering vereist voor elke plant, maar in verschillende mate. Het verdient de voorkeur om regenwater uit een gieter te spoelen of door een slang met een spray te gebruiken. Giet geen koud water. De beste tijd om water te geven is 's ochtends vroeg of' s avonds. Voor diepere bevochtiging van de grond is het beter eenmaal rijkelijk te watergieten, dan vaak een beetje.
 • snoeien voor elke soort afzonderlijk uitgevoerd. Als u de bloei wilt verlengen, verwijder dan vale bloemen.
 • Winter bescherming - beschutting tegen plantenmateriaal, sparren, droge bladeren. Opvang moet worden uitgevoerd bij het installeren van stabiel weer met lage temperaturen.
 • Topdressing - het toevoegen van stoffen die nodig zijn voor plantenvoeding aan de bodem. Voor bemesting van vaste planten worden meestal organische meststoffen (koeien- en paardenmest, humus, compost) en minerale meststoffen (stikstof, fosfaat en potas) gebruikt. Minerale meststoffen moeten worden aangebracht in overeenstemming met de instructies op de verpakking. Overmatige hoeveelheden minerale meststoffen kunnen leiden tot verzwakking van de planten. Topdressing wordt individueel uitgevoerd voor elk type plant.
 • Gewasbescherming van ziekten en plagen.

Een bloembed maken is een zeer opwindende activiteit die veel positieve emoties met zich meebrengt. We hopen dat ons artikel u heeft geholpen bij het kiezen van planten voor uw voorjaarsbloembed.

Maak een bloementuin met de regels van het landschapsontwerp kan worden geleerd door het kijken naar de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer