Planten voor alpiene dia's: soorten en hun namen

Alpiene dia is een element van landschapsontwerp. Deze unieke compositie imiteert in de regel een berglandschap: in het midden moet een groep stenen zijn, op de hellingen van de heuvel zijn er terrassen met verschillende planten.

Beschikt over rotstuin

Rotstuin is een eenvoudige en unieke manier om een ​​stukje natuur op uw site te recreëren. Als de plot volledig vlak is, zal de rotstuin (ook wel rotsaquarium of stenen tuin genoemd) het een bewegingselement geven. Bovendien zijn rotstuinen de ideale plek om prachtige alpenplanten te huisvesten, evenals voor vele prachtige laagblijvende planten die anders onopgemerkt zouden blijven.

Welke planten zijn nodig?

De meeste tuinplanten die het best geschikt zijn voor de rotstuin zijn droogtebestendig, hebben weinig kunstmest en vereisen zelden snoeien. De enige moeilijke taak is constant wieden, maar het kan worden geminimaliseerd door alle overblijvende onkruiden te verwijderen uit de plaats van de voorgestelde plaatsing in de rotstuin. Uiteraard moet de rest van de grond, die op de stenen is gegoten, ook vrij zijn van onkruid.

Bij het selecteren van planten voor rotsaria's is het belangrijk om de omstandigheden te onthouden en de juiste exemplaren te kiezen.

Voor aria-aria in een zonnig gebied met sneldrogende grond bijvoorbeeld, kiest u planten die zon nodig hebben en een betere afvoer. Als uw plantgebied zo groot is dat de omstandigheden erop kunnen veranderen - misschien zijn er plaatsen waar de bodem meer vocht vasthoudt - groepeer uw planten dienovereenkomstig. Planten die de hele zomer in bloei staan, kunnen het beste in een warm en vochtig klimaat worden geplant, cactussen en andere vetplanten zijn meer geschikt voor een droog klimaat en tenslotte, als uw site zich op grote hoogte bevindt, kunt u een klassieke alpine tuin overwegen.

Wat te planten?

De lijst met planten is uitgebreid. Het is alleen nodig om rekening te houden met het feit dat steentuinen, gelegen in een warm klimaat, wat planten vereisen en in een kouder klimaat - anderen.

bloemen

Het is het beste om te kiezen voor ondermaatse langbloeiende tuinplanten. Gelukkig is er een enorme selectie van dergelijke kleuren.

lavendel

Natuurlijke keuze voor elke rotstuin. Het grijsgroene blad contrasteert perfect met de eigen bloemen, maar ook met donkergroene kruiden en andere rotstuinplanten. Planten worden geplaatst op een afstand van 30 tot 45 cm van elkaar op een open, zonnige plaats met goed gedraineerde, enigszins alkalische grond (pH van 6.7 tot 7.3). Voor het planten, is het noodzakelijk om zand aan de grond toe te voegen, wat essentieel is, omdat lavendel geen overmatig bodemvocht tolereert.

Lavendel bloeit bijna de hele zomer; om tijdens het warme seizoen de bloeiperiode te behouden, moeten vervaagde bloemen worden verwijderd. In het voorjaar, wanneer de planten beginnen te groeien, kun je de lavendel een beetje knijpen voor een betere vertakking.

Vergeet niet dat lavendel een goede drainage nodig heeft. en goede luchtcirculatie. Overvul het niet, laat de grond drogen voordat je water geeft.In omstandigheden van hitte en vochtigheid kunnen zich schimmelziekten ontwikkelen en zullen de bladeren bruin worden. Om de kans op een dergelijk probleem te minimaliseren, de verdamping versnellen, giet de basis van de plant met kiezels of zand. Voor een betere luchtcirculatie, vorm de plant schaars.

iris

Hard en pretentieloos, met felle kleuren, wordt al vele jaren in steentuinen gebruikt. Kiezen uit een verscheidenheid aan opties voor variëteiten en variëteiten van iris, kunt u hun bloeiseizoen uit te breiden van de lente tot de vroege zomer, soms met herhaalde bloei.

In het noordelijke klimaat zijn twee belangrijke soorten irissen goed ontwikkeld: bebaarde en Siberische. Er zijn echter minder gangbare namen die ook de moeite waard zijn om te groeien, zoals Iris reticulata (dwergtoffee), Iris pallida (zoete toffee), Iris pumila (regenboognoot), Iris cristata (kuifiris) en schaduwtolerante Iris tectorum (Japanse iris).

Baardirissen in de volle zon zetten met veel lucht. Overbevolking of beschaduwing door andere planten kan de bloei van de iris nadelig beïnvloeden en bijdragen aan de ziekte. Irissen groeien het best in rijke grond, die is aangevuld met organisch materiaal zoals compost, mest of turf.Goed gedraineerde grond is belangrijk om wortelrot van een vlezige wortelstok te voorkomen.

De grond onder de baardige irissen moet constant nat worden gehouden, maar alleen van de lente tot het einde van de bloei. Na de bloei gaat de plant in een rustperiode, overmatig water geven kan op dit moment rotting veroorzaken. Bevrucht baard iris moet in het vroege voorjaar. Gebruik stikstofkunstmest en geef de plant water. De kunstmest wordt herhaald wanneer een bloemsteel verschijnt.

Irissen moeten zorgvuldig worden bijgesneden, waardoor zoveel mogelijk groen gezond bladweefsel overblijft. Wees niet bang om de plant te beschadigen of uitputten, de ontwikkeling volgend jaar wordt bepaald door de mogelijkheid om voedsel te produceren en op te slaan in het huidige seizoen; hoe meer gele bladeren bladeren, hoe beter. Na deze vorst is het noodzakelijk om alle bladeren af ​​te snijden.

Siberische irissen Er zijn verschillende tinten: blauw, lavendel, wit of geel. Na de bloei (van de late lente tot de vroege zomer) blijft het blad het hele seizoen aantrekkelijk. Siberische irissen groeien bijna hetzelfde als bodembedekkers en verdringen onkruid. De beste plaats om ze te plaatsen is de zon.Siberische irissen hebben het hele seizoen constante vochtigheid nodig met af en toe een diepe watergift.

Het verwijderen van vervaagde bloemen stopt de vorming van zaaddozen, maar zaaddozen van Siberische irissen zijn op zich aantrekkelijk. Op individuele planten kunnen ze worden achtergelaten voor extra herfst- en winterdecoratie.

Krylotychinnik

(Aethionema's of Perzische Candytufts) - de perfecte plant voor rotstuin. Het groeit in elke bodem, behalve zware, vochtige klei. Deze kleine planten met kleine blauwgroene bladeren zijn buitengewoon aantrekkelijk, zelfs als ze nog niet bloeiden. Aethionema caespitosa vormt een dicht tapijt van slechts 5 cm hoog; A. grandiflora is langer, tot 20 cm, met hoeden van mooie roze, zeer geurige bloemen, die lang decoratief blijven; Aethionema cordifolium is het enige lid van deze groep dat fokt door zelf te zaaien. Alle krylotychinniki bloeien van het midden van de lente tot de late zomer.

uien

Niet alle liefhebbers van rotstuinen weten dat sommige soorten uien een uitstekende decoratie kunnen zijn, bijvoorbeeld Allium senescens glaumum. Deze strik heeft platte, blauwachtige bladeren, alsof hij in een richting is gedraaid, waardoor hij heel decoratief is. Het bloeit in de zomer met lavendelroze bloemen. Andere strikken: A. cyaneum met violetblauwe bloemen, A.moly met goudgele bloemen en A. flavum, die in de zomer bloeit met charmante stro-bloeiwijzen.

struiken

Voor alpine dia's planten ze voornamelijk kruipende struiken.

Cotoneaster horizontaal

Zoals de naam doet vermoeden, groeit deze struik horizontaal. Planten hebben kleine ronde bladeren, waarvan de kleur in de herfst varieert van roodachtig oranje tot kastanjebruin. De bloemen zijn lichtroze, na de bloei geven ze later glanzende rode bessen. De opstelling van de takken is zodanig dat in het algemeen de plant het uiterlijk heeft van een "kerstboom". Het bereikt een hoogte van 90 cm, en in de breedte - 2,5 m.

Deze struiken bieden een uitstekend voorbeeld van sierplanten het hele jaar door. In de lente bloeien ze met lichtroze bloemen, in de zomer creëren hun glanzende groene bladeren een ongewoon patroon. Maar de cotoneaster in de herfst ten koste van loof en bessen is vooral aantrekkelijk. Rode bessen blijven lange tijd op de takken zitten en zien er aantrekkelijk uit, zelfs in de winter. Zeker, in het midden van de winter kunnen ze tekenen van vervaging en verkleuring vertonen.

berberis

Winterharde en delicate struiken, wintergroen of bladverliezend. Sommige soorten zijn beroemd om hun mooie en geurende bloemen, andere zijn aantrekkelijker,wanneer bedekt met fel gekleurd fruit aan het eind van het jaar.

Deze struiken kunnen groeien in een breed scala van bodems, van zandig tot leemachtig. Ze nemen van nature een mooie vorm aan, ze hoeven niet regelmatig te snoeien. Hoewel sommige soorten matige schaduw kunnen verdragen, worden de beste resultaten verkregen op zonnige plaatsen. Sommige soorten creëren zeer goede hagen, met name B. Darwin, B. Stenofill, B. Thunberg, zodat ze in het land kunnen worden gebruikt. Dwergvormen van B. Thunberg (Box Barberryu Red Pygmy) kunnen worden geplant in een bloementuin

Die bosbessen die hun bladeren in de winter behouden, behoren tot de mooiste wintergroene struiken. De berberis Darwini, een rechte, mooie struik, heeft kleine, glanzende, donkere groenblijvende bladeren en oranje geurende bloemen eind april en mei; vruchten zijn donker paars met een blauwgrijze bloem. Een relatief nieuwe Chileense berberis is B. linearifolia, die lijkt op B. Darwinia, maar heeft grotere bloemen met een rijkere kleur. Er is een hybride B. Darwinii en B. linearifolia, het heeft oranje bloemen en is zeer effectief.

Rode barberries zijn vooral aantrekkelijk in herfst en winter. B.Wilsonae - een dichte struik van 90 cm hoog met stekelige takken en kleine bladeren; de bloemen zijn geel en het koraalrode fruit in de herfst is de belangrijkste attractie. De variëteit Stapfiana is ook erg mooi in de herfst en winter vanwege de rode bessen. De berberis van Thunberg is vooral mooi vanwege de rijke scharlakenrode en oranje kleur van de bladeren in de herfst. De variëteit atropurpurea heeft paars blad; Dit is een goede dwergstruik voor rotstuinen.

Bodembedekker

In deze hoedanigheid zijn verschillende soorten steenhemel (Saxifragaceae) erg populair. Dit zijn kruipende vaste planten met ronde groene bladeren, aan de achterkant zijn de bladeren roze met witte aderen. De soort S. umbrosa heeft kleine roze bloemen op rode stelen, terwijl de soort S. stolonifera witte bloemen heeft.

Goryanka (Epimedium)

Een ondermaatse vaste plant, die ook vaak wordt gebruikt als bodembedekker in bergtuinen, vormt een massa van leerachtige bladeren met hartvormige bladeren. De minuscule wax bloemen van Epimedium variëren in kleur van tinten wit en geel tot roze en rood.

Asarum

(Asarum caudatum) - heeft hartvormige bladeren en groeit goed in mistige gebieden. Vult de tuinen met een geur die doet denken aan gember.

Creeping Sedum (Sedum)

Het is een van de meest veelzijdige, droogtebestendige en gemakkelijk groeiende vaste planten die als bodembedekker kunnen worden gebruikt. Deze lage planten staan ​​bekend om hun vermogen om snel te verspreiden en dringen onkruid volledig af. Als ze niet te nat zijn, lijden ze zelden aan ziekten of plagen. Ze zijn de ideale keuze voor tuinen in warme en droge klimaten, maar ze werken ook bijna overal goed - zolang ze maar goed worden ontwaterd.

De meeste kruipende sedums geven de voorkeur aan volle zon, maar tolereren gedeeltelijke beschaduwing.

tijm

Aromatisch snelgroeiende bodembedekker van 5-7 cm hoog met kleine blaadjes. Aan het begin van de zomer draagt ​​hij kleine, zachte, witachtige bloemen. Het kan groeien tussen de trappen van het tuinpad. Het groeit in de volle zon en goed gedraineerde grond. Het kan worden gebruikt om snel de openingen tussen stenen of stenen te vullen.

Golden Oregano (Origanum vulgare 'Aureum')

Een andere winterharde en bescheiden bodembedekker, die bij koud weer het best zijn gouden kleur behoudt. Gouden oregano heeft kleine ronde bladeren met een breedte van 1 tot 2 cm.De kleine lavendel of paarse bloemen verschijnen aan het begin van de zomer en duren de hele zomer. Combineer het met andere oregano of plant het naast lavendel (Lavendula spp.), Rosemary (Rosemarinus officinalis) of cilindrische keizer (Imperata cylindrica 'Red Baron') - en je krijgt een gouden tapijt van verschillende tinten.

Blue Star (Laurentia fluviatilis)

Afkomstig uit Australië, heeft het zachtblauwe, stervormige bloemen die verschijnen in het voorjaar en de zomer tussen kleine, heldergroene bladeren. De blauwe ster vormt een aantrekkelijke dekking onder de bomen en tussen de getrapte stenen.

Mazus reptans

Een plant voor een ongeduldige hovenier, hij groeit heel snel en vormt een dicht tapijt. In de lente geven kleine bloemen die op fragmenten lijken het effect van een miniatuur bloementuin. Blauw of wit met een gele vlek bloemen stijgen 5-7 cm boven het blad. Gebruik deze winterharde vaste plant waar zijn agressieve eigenschappen nodig zijn, bijvoorbeeld tussen trappen of om grote gebieden te bedekken.

kruiden

Door de kracht van visuele impact kunnen zeldzame planten worden vergeleken met siergrassen. Verwar sierplanten niet met kruiden die worden gebruikt voor gazons.

Siergrassen zijn bedoeld voor de teelt, niet voor het maaien en de meeste worden niet als bodembedekker gebruikt.

Veerhond

Op grote schaal verspreid in tuinen en op vele manieren zeer nuttig. Ontwerpers gebruiken deze kruiden vanwege hun vorm, kleurbereik en ook vanwege de lange periode van sierlijkheid, van het begin van de zomer tot het midden van de winter. De meeste soorten verengras zijn meerjarig, en ze geven de voorkeur aan de open zon en worden zelden in de schaduw in natuurlijke habitats gevonden. Steppe-pluimgras (Stipa) -dun gras van vale kleur. Mexicaanse pluimgras (S. tenuissima) - felgroen zacht gras dat tot 90 cm hoog kan worden.

Cane Grass (Calamagrostis)

Een ander siergras voor de alpine glijbaan, dat een bladvorm heeft die lijkt op veren, groeit op dezelfde hoogte als S. Tenuissima. De variëteit C. acutiflora "Karl Foerster" onderscheidt zich door het feit dat er kleine roze bloemen in het bovenste deel van de stelen zitten.

Dit rietgras ziet eruit als een kunstwerk. en biedt een geweldig contrast met lage heesters en vaste planten. Daarnaast is C. "Karl Foerster" een van de eerste kruiden die in het voorjaar begint te groeien. Bloemen tijdens het seizoen veranderen van kleur, blijven op de plant tot de sneeuw. De plant zwaait gracieus in de lichte wind.Massa-landing C. "Karl Foerster" op een winderige dag ziet er zeer indrukwekkend uit!

Blue Oat Grass (Heliptotrichon sempervirens)

Het lijkt op een miniatuurfontein met dicht opeengepakte bladeren, die voorzichtig naar boven opengaan en de uiteinden naar beneden buigen. Dit gras voegt een prachtig decorelement toe aan de rotsachtige tuinen. Het thuisland is centraal en zuidelijk Europa, waar het wordt aangetroffen in rotsachtige weiden op kalkrijke bodems. Het is het best geschikt voor lichte, goed doorlatende grond en geeft de voorkeur aan een zonnige plaats. Helperotrichon sempervirens kan worden gebruikt als een afzonderlijke plant of als een soort "rivier" in kiezelstranden. Dit kruid ziet er geweldig uit in een grijs lommerrijk patroon, tussen lavendel, artemisia en dergelijke. Het is ook goed geassocieerd met andere sierkruiden.

coniferen

In de rotstuin wordt veel gebruikt en groenblijvende coniferen.

Bergpijnboom Pinus mugo

Zeer aantrekkelijke dwergplant. Hier moet worden verduidelijkt dat dwergconiferen niet noodzakelijkerwijs klein zijn, maar vaak vaak langzaam groeien, slechts enkele centimeters per jaar. Pinus mugo heeft goede sterke takken, groene scheuten,die geleidelijk bruin worden en schilferige grijze schors, wat vooral aantrekkelijk is in het winterlicht of in de gloed van de zonsondergang.

Deze plant is het hele jaar door interessant.: zoals in de winter, wanneer het eruit ziet als sneeuwstof en op warme zonnige dagen, wanneer de harsachtige toppen een heerlijke geur uitstralen. De vorm van de Pinus mugo is meer een struik dan een boom. Het is deze functie die P. mugo ideaal maakt voor een moderne tuin.

Juniper "Mint Julep"

De jeneverbesfamilie biedt een brede selectie van winterharde, ondermaatse groenblijvende struiken voor landschapsarchitectuur in de tuin. Het is een groenblijvende struik met dichte verticale takken, bekleed met puntige groene naalden. Bloemen zijn niet decoratief. Blauwe bessen worden gevormd van de lente tot de late winter. Het wordt gewaardeerd vanwege het schitterende groene gebladerte en de originele vorm in de vorm van een fontein.

lay-out

De locatie van de planten op de alpine heuvel moet er natuurlijk uitzien. Neem hiervoor contact op met de natuur. Bekijk het rotsachtige terrein met wilde planten die erop groeien.

Maak een ontwerpplan. Houd rekening met de bloeitijd van planten, hun kleur en groeivorm.

Leg de planten bij het planten niet in rijen of kolommen, vermijd symmetrie.

Blijf bij het door u gekozen ontwerpthema. Wanneer je naar de kinderkamer gaat, vind je het verleidelijk om een ​​verscheidenheid aan planten te kiezen. Weersta deze verleiding! De concessie aan hem zal eerder leiden tot de creatie van een mengelmoes, in plaats van een enkel beeld van de berg. Bovendien vernauwt een te divers mengsel van vaste planten de ruimte.

Als u niet bekend bent met het aanleggen van bergtuinen, weiger dan zeldzame planten te kopen. Ze kunnen complexe structuren vereisen voor een goede drainage. Drainage is een beslissende succesfactor voor het kweken van alpiene planten. Als er lage plaatsen zijn waar water zelfs voor een korte periode stagneert, kunnen de resultaten u volledig ontmoedigen. Begin daarom met de meest pretentieloze planten en voeg naarmate je ervaring opdoet andere, meer exotische planten toe.

Houd er rekening mee dat structuren zoals stenen muren ook kunnen worden gebruikt voor aanplant. Sommige exemplaren, bijvoorbeeld Goryanka, zijn onmisbaar voor het planten van stenen muren in de scheuren. Helderbloeiende, cascaderende exemplaren, zoals geel alissum, zijn ideaal om op de muren te planten, zodat ze zich langs de muur kunnen verspreiden.Het effect van deze beplantingen is om de harde lijnen van de muur te verzachten.

Mooie landschapsvoorbeelden

  • Grote stenen, goed gekozen en goed gepositioneerd, vormen de belangrijkste schoonheid van de stenen tuin.
  • Mazus reptan vult perfect de ruimte tussen de stenen.
  • Gouden kruipende tijm groeit snel rond de stenen. Zijn bladeren geven een citroengeur af, als je ze met de hand vasthoudt.
  • Ideale tuinplanten zijn zaailingen, vetplanten en kruiden zoals oregano. Veel planten in de bergtuin zijn bomen die overvloedig groeien in bergachtige gebieden.
  • Lavendelplanten hebben een nette heestervorm. Deze lavendel groeit met oranje papavers in een rotstuin waar ze een goede afvoer hebben.

Een paar interessante tips voor het maken van een alpine dia met uw eigen handen vindt u in de volgende video.

Comments
auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer