Hoe kan ik erwten ondersteunen?

Erwten houden ervan om veel eigenaren van voorsteden en persoonlijke plots te laten landen. Deze cultuur is niet pretentieus voor de groeiomstandigheden, is koudbestendig en brengt een smakelijke oogst van zoete erwten in de vroege zomer. Maar om het gewas echt fatsoenlijk te maken, hebben de planten ondersteuning nodig. Zonder dat, moet wachten tot een goed rendement bij de landing niet zou zijn.

Waar is de ondersteuning voor?

Vertrouwen op erwten is nodig op een moment dat de hoogte van de spruiten 30 cm zal bereiken. Een volwassen plant kan oplopen tot twee of meer meter. Zonder ondersteuning zal het niet rechtop kunnen staan ​​vanwege de zwakte van de stengel. En daarom, al op een hoogte van ongeveer 30 cm, zijn erwten gevoelig voor onderdak.

Dit moet niet worden toegestaan ​​om de volgende redenen:

 • in een "kruipende" positie zijn individuele planten onderling verweven, wat het moeilijk maakt om de peulen vervolgens te oogsten;
 • stengels, bladeren en peulen die op de grond liggen, zijn onderhevig aan verval, uitdroging en andere ziekten;
 • gerijpte peulen zijn niet altijd te vinden onder de liggende bladeren en stengels, die overrijp zijn, wat de hele plant een "signaal" geeft over het einde van het groeiseizoen; het resultaat - de plant begint te drogen;
 • gewasopbrengsten en precocity van aanplant worden aanzienlijk beïnvloed: niet alle delen van het gewas krijgen goede verlichting en zijn voorzien van frisse lucht.

In aanwezigheid van een steun zullen de erwten rechtop staan, goed verlicht zijn en van alle kanten rond kijken. De peulen rijpen gelijkmatig en de erwten hebben een normale sappigheid en suiker.

Binnenlandse erwten aanplant wordt meestal niet gestoord door gevaarlijke ziekten.

De timing van het binden van erwten

Wanneer de spruiten de eerste antennes beginnen te verschijnen, beginnen de stelen zich te versterken tot de steun door het touwtje of de antennes ervan te spannen. Becheva is nodig voor de eerste groeiperiode van gewassen, vooral op die plaatsen waar de wind vaak waait. Wanneer de windvlagen nog steeds zwak zijn en weinig antennes de ondersteunende structuur niet kunnen vasthouden, en de losse, fragiele stelen breken. Iets later, wanneer de antennes de plant betrouwbaar vasthouden, is het beter om de draad te verwijderen zodat deze de steel niet beschadigt. De eerste antennes groeien op een spruithoogte van ongeveer 20 cm.Als de erwten groeien, verschijnen er nieuwe ranken, die ook op de ondersteuning haken.

Op privépercelen en cottages worden erwten vaker geteeld in het open veld, waardoor er plaatsen in kassen overblijven voor groenten, die altijd warm gehouden moeten worden. En op straat is er een grote selectie natuurlijke steunen voor hem. Bijvoorbeeld een hek van een kettingblad of palissade, zonnebloem planten, een muur van een schuur.

Maar als er niets van het bovenstaande (of erwten gezaaid in de kas) is, dan zal het niet moeilijk zijn om met eigen handen steunen te bouwen van het geïmproviseerde materiaal.

Soorten armaturen

Het wordt aanbevolen om ale-dragers te maken voordat zaaigoed wordt gezaaid, om de spruiten en hun wortels niet te storen.

We kunnen de volgende soorten apparaten onderscheiden om deze kronkelige cultuur te ondersteunen, meestal te vinden in tuiniers:

 • Trellis ondersteunt;
 • steun inzetten;
 • constructies "hut" en "wigwam";
 • hard gaas

Vraag bepaalt altijd het aanbod. Natuurlijk kunt u kant-en-klare steunen kopen, indien beschikbaar. Voor degenen die graag alles doen wat bij hun verlangens en fantasieën past, vindt de verkoop de nodige materialen voor de constructie van een uniek ontwerp onder de erwten.En weer anderen zullen steun krijgen van wat zich in de boerderij en het nabijgelegen bos bevindt, zonder er een enkele roebel op te storten. Maar bijna altijd krijgt elke eigenaar iets vergelijkbaars met een van de bovengenoemde apparaten. Dit komt door het feit dat deze structuren eenvoudig zijn, lang geleden zijn uitgevonden en er nog niet zoveel andere opties zijn.

Klaar voor gebruik

Onder de voltooide steunstructuren voor erwten, is het de moeite waard om enkele van de meest populaire te belichten.

 • Grid U-45, basic voor erwten van niet rottend materiaal van 1х6 meter groot (merk "Protekt"). Het is geschikt voor zowel onvolgroeide als grote variëteiten van planten gekweekt in open en gesloten grond. Celgrootte - 45 mm. In de winter moet het worden schoongemaakt, omdat het niet bestand is tegen lage temperaturen. Voor 6-meter bedden met grote soorten erwten, moet je 2 van zulke netten kopen (één is 1 m hoog en een voet is niet minder dan twee meter hoog nodig).
 • Mesh Trellis F-170 van een sterke draad met een dikte van 1 mm en een cel 150x170 mm. Rolmaat - 2x10 meter. Naast erwten, wordt het gebruikt voor komkommers, bonen, bonen en sierplanten. Het rooster handhaaft lage temperaturen. Het is nodig om pinnen-stands van 2,5 meter lang op te halen en ze de grond in te rijden, waar een erwtentuin is gepland. Fabrikant - NP "Protekt."
 • Rendell fineerblad 2x5 meter groot met een maaswijdte van 150 mm. Het zal handig zijn om te completeren met een opvouwbare standaard gemaakt van een houten of gelast frame (wandtapijt draagbaar).

Naast het trellis, te koop, vindt u een hard rooster voor erwtenondersteuning. Meer van deze apparaten om iets in afgewerkte vorm te detecteren is onwaarschijnlijk, maar ze zijn eenvoudig zelf te maken.

eigengemaakt

De aangeboden apparaten worden meestal met de hand gemaakt, daarom hebben sommige beginnende tuiniers wellicht een meer gedetailleerde beschrijving van hen nodig.

 • Trellis-stokken hebben verschillende opties, maar de essentie van alle opties is hetzelfde. Aan de uiteinden van de erwtenbedden worden twee metalen of houten palen in de grond gedreven. De verhoogde hoogte van de verstopte pilaren moet minstens twee meter zijn voor grote erwten en 1,5 meter voor lage erwten. Koorden of traliewerknetten worden tussen de pilaren gespannen. Het volgende trellis wordt uitgerekt met tussenruimten van 15 - 20 cm, het raster moet met cellen van niet meer dan 10 cm zijn.
 • Inzetten voor ondersteuning stevig in een bed gedreven over een volledige afstand van 40-50 cm van elkaar.Ze zullen dienen als een ondersteuning voor het kweken van planten. Gebruik voor staken ijzeren staven, takken van fruitbomen en struiken, staken gemaakt van hout, dunne pijpen van maximaal twee meter lang.
 • Bouw "hut" is een ondersteuning van lange houten palen, in paren aan elkaar bevestigd in de vorm van een hut over de gehele lengte van het bed. Van bovenaf worden de toppen van alle paren bij elkaar gehouden voor duurzaamheid met een "rug". Verschillende langsstokken op de hellende zijden van de "hut" dienen ook om de structuur te versterken. Erwten worden langs schuine palen naar de "rug" gestuurd, die zich aan de beide polen en aan elkaar vastklampt. De afstand tussen de schuine paren is ongeveer 1 meter, de lengte van de palen is 2 meter.
 • De ondersteuning, die de "wigwam" wordt genoemd Het heeft de vorm van een piekhut, vergelijkbaar met de woningen van noordelijke volkeren en indianen. Het is gemaakt van schuine palen, waarvan één uiteinde in een cirkel in de grond wordt geplakt, en de andere uiteinden aan elkaar worden vastgemaakt aan de bovenkant van de resulterende kegel. Een groeiende erwtstengel kruipt aan de buitenzijde van de structuur en vormt een mooie groene glijbaan. Voor een dergelijke ondersteuning moet het zaaien van zaden geschikt zijn - rond de basis van de wigwam.
 • Stevige netondersteuning het is gemakkelijk te installeren en heeft daarom een ​​groot aantal verschillende opties: bogen, verticale rijen, verticale cilinders en hellende structuren in de vorm van groene priëlen. Voor een stijve steun krijgt u een gegalvaniseerd rooster met een cel van 12,2 mm en kasbogen. Kunststofnetten zijn ook commercieel verkrijgbaar, maar vanwege hun korte levensduur zijn ze niet breed verspreid onder groentetelers.

tips

Het is de moeite waard om aandacht te besteden aan een paar tips van ervaren tuinders wanneer er erwten groeien.

 • Om erwten te ondersteunen, kun je houten hekken gebruiken. Hun metalen tegenhangers worden niet aanbevolen om te worden gebruikt als een ondersteuning voor klimculturele planten: opwarmen in de zon, het metaal kan de stengels van de planten verbranden en leiden tot de dood van de planten.
 • Laaggroeiende erwtensoorten moeten in twee zaden per put worden gezaaid. Er zullen twee stelen groeien die elkaar ondersteunen, dus ze hebben geen speciale ondersteuning nodig.
 • De ideale maaswijdte voor trellis netten is minder dan 10 mm. Maar als er geen dergelijke producten in de uitverkoop zijn, zou u niet overstuur moeten zijn - de erwten zullen ook genieten van de ondersteuning met een grote maaswijdte. Alleen zal het nodig zijn om te zorgen voor de juiste bevestiging van de antennes van erwten voor ondersteuning.

Hoe je de erwten met je eigen handen kunt ondersteunen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer