Bloembedden in het land: ontwerpopties

Er is geen gelukkiger bewoning voor de gastvrouw van de datacha dan om de afbraak van bloembedden op te zetten en te implementeren. Bloemen ademen poëzie in een verblijf buiten de stad en creëren een sfeer van feest en vreugde. In dit geval is het niet nodig om het ontwerp van bloembedden toe te vertrouwen aan een professionele ontwerper. Harmonie en elegantie van bloemige composities kunnen onafhankelijk worden bereikt.

Speciale functies

Bij het kiezen van het ontwerp van uw bloembed, hangt alles af van persoonlijke voorkeuren en concepten van schoonheid en stijl. Trouwens, het wordt geaccepteerd om een ​​bloembed een verzameling bloemen te geven die elke vorm hebben. Sommige mensen houden van gratis landschap bloembedden, dat wil zeggen, morsen van bloemen in de vorm van heldere plekken op een groen gazon. Anderen meer als bloembedden met strikte vormen - rond, ellipsvormig of driehoekig.

Onder de zomerbewoners zijn er veel fans en gemengde opties. Een dergelijk ras impliceert dat het bloembed niet alleen bloemig is, maar ook sierheesters, coniferen en soms dwergbomen bevat. In trend mixborders - het kan gezegd worden bloembed langs de loopbrug. Meestal bestaat het uit het spelen op het hoogtepunt van bloemen - van de kleinste tot de hoogste - zoals een elegante omheining, bloeiend van lente tot vorst.

Aanhangers van klassieke bloembedden stoppen meestal bij stallen - een grote bloementuin in het midden van de tuin in de vorm van een vierkant of rechthoek. Planten worden geplant zodat een prachtig patroon wordt verkregen dat is gebouwd op contrasterende tinten.

Degenen die op de natuurlijke foto zijn, meestal graag lintwormen - enkele struiken van hoge, elegante bloemen, achteloos verspreid naar het huis en de aandacht trekken. Meer en meer in de mode met landschapsontwerpers en amateur-tuinders rabatki, een verzameling met lage bloemen, alsof het "in één bestand" loopt met een dunne strook langs het pad en het ornament benadrukt.

7 foto

Bij het breken van een bloembed is het belangrijk om de logica van de toekomstige beoordeling te begrijpen. Vlakke bedden zijn geschikt om te geven met hoogteverschillen, terrassen. Deze bloembedden worden goed bewonderd vanaf de bank op de heuvel. Verticale bloembedden geven privacy, privacy aan de hoek van uw tuin. Een horizontale visueel de ruimte duwen.

types

Bloembedden kunnen oneindig divers zijn. Bloembedden in stenen zien er goed uit. Natuurstenen omlijsten ofwel een rond bloembed of creëren meerdere lagen, waarbij op elke "vloer" van de heuvel nieuwe planten groeien. De meest inventieve tuiniers bouwen echte stenen rotsen op hun percelen, imiteren het natuurlijke hoog-bergachtige reliëf en "knijpen" de struiken met bloemen in de "kloven" tussen de stenen rotsen.

Het ontwerp van het bloembed in de vorm van een silhouet van een dier geeft raadsels en plezier aan een afgelegen hoek van de tuin. Voor de onervaren landschapsarchitecten adviseren ontwerpers de zogenaamde éénbloemige bedden. Daarin is de verscheidenheid aan kleuren één, en de verven zijn het meest divers, beter contrasterend. Je kunt hier experimenteren met een rozentuin.

Als er helemaal geen ervaring is met het leggen van bloembedden, stop dan bij gewone petunia's.

De eigenaren van het land, die de juiste vormen moe zijn, lijken meer en meer op de zogenaamde spontane plattelandbedden. Het is gewoon een geurige bloemenzee zonder ontwerpwetten.

Voor de "hoogleraren" van tuinieren kan worden aanbevolen verticale bloembedden - aerobatics van het ontwerp van het land. Plaats grote potten op elkaar of verstevig de niveaus van de toekomstige bloemenpiramide met een steen. Zaai vervolgens verschillende bloemen voor een groter effect.

Maar we moeten raden dat ze ongeveer even lang waren. Dit moeten planten zijn met complexe, dicht gevulde bloembladen. Het wordt bijvoorbeeld erkend voor verticaal tuinieren van begonia's, sommige badstofvariëteiten van petunia's.

Als een exotische versie van de bedden geschikt "berg serpentine." Het is gemaakt van steen en gaas keten-link, maar vereist ofwel de tussenkomst van professionals, of een serieuze vaardigheid om een ​​dergelijk ingewikkeld ontwerp te creëren. Wat betreft "klimmen", moet de altviool, Alpine vergeet-mij-niet, hamerops worden geland. "Serpentine" bloembed zal uw gasten verrukken.

Bewonderaars van de Provence zullen worden aangetrokken door een klein bloembed, gebroken in een oude boomstronk of in een boomschors.Hoe helderder de bloembladen blijken te zijn die uit een houten ornament "uitstappen", hoe mooier het eruit zal zien.

Een vreemde vondst zal een oude kleivaas zijn, een kruik waaruit een stroom bloemen zal "uitstromen" (laaggroeiende kleine planten worden gebruikt).

Als basis, in de buurt waarvan een bloemcompositie verschijnt, kun je desgewenst een zonnewijzer, spiegels, bogen, sculpturen, topiarny-figuren (struiken met dichte bladeren in de vorm van verschillende reliëfs) gebruiken.

Het voorjaarsbloembed van tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen, gebroken volgens het principe van "bos" gazon, dat wil zeggen, zonder strenge configuraties te observeren, ziet er absoluut poëtisch uit.

Kleurbeschrijvingen

Elke inwoner van de zomer droomt ervan dat zijn bloementuin er in de lente, zomer en herfst charmant en elegant uitziet. Dit doel vereist een zorgvuldige selectie van bloemen voor bloembedden. Professionals adviseren om de bloemvierkanten niet te vullen met de meest wispelturige exemplaren die de winter kunnen overleven zonder de ongepaste inspanningen van de tuinman. Pioenrozen, clematissen kunnen hun "registratie" gedurende tien jaar of langer op dezelfde plaats gebruiken.Cineraria, kamilles, aquilegia, enkele andere biënnales en vaste planten zijn in dit opzicht niet wispelturig.

Maar de floristische vertegenwoordigers van de zuidelijke breedtegraden zijn zeer getroffen door de vorst van centraal Rusland en vereisen veel aandacht - graven, organiseren van overwintering op de veranda of in een pot, en speciale isolatiekooien. Daarom beschouwen we de opties van heldere, effectief ogende, maar behoorlijk winterharde planten. Tegelijkertijd zullen we ze voor onze oase zodanig selecteren dat de bloei niet wordt onderbroken.

Eind maart kunt u genieten van heerlijke fijne sleutelbloemen: paarse en gouden krokussen, witgekookte galantus, hemelsblauwe sneeuwklokjes en viooltjes. In april zullen ze worden vervangen door een verbluffend helder, ongelooflijk fris tapijt van altviool-viooltjes.

Kan een bloembed aansteken met dieprode, roze, bonte tulpen, lila en karmozijnrode hyacinten. Samen met hen, in een bloembed, narcissen, lelietje-van-dalen, vergeet-mij-nietjes, zwemkleding, madeliefjes zullen het overnemen. Op de middelste breedtegraden van het land voelen de trotse lenteirissen, vurige geraniums, zich prima in de lente.

Bereid in juni voor op een bed van bellen, kamille, anjer, klaprozen.Tegen het einde van juni zullen hun prachtige boeketten van lelies wijd opengaan. Ze lijken een bed van fantasierijke geurende koepels te bedekken. Ziet er geweldig uit in het begin van de zomer lupines, delphinium.

Op het bloembed, geef de accenten van rozen - ze zullen de ogen fascineren met prachtige nieuwe knoppen tot het najaar. Een petunia staat klaar om een ​​opgewekte achtergrond te maken - deze pretentieloze verlegen meid gooit ook de hele zomer nieuwe en nieuwe bloemen weg. In juli zullen floxen, oostindische kers en cosmeas het stokje van de luister dragen. In augustus zal een explosie van licht en gratie dahlia's, astilbe, gladioli voorstellen. Veel tuinders zijn blij om de plannen van bloembedden en decoratieve zonnebloem, rudbeckia, felicia, zinnias in te gaan.

In het najaar komen chrysanten, asters en late hybride rozen uit op de "parade". De meest spectaculaire bloemen op bloembedden met meerdere niveaus, alpine heuvels. De filosofie van hun landing is als volgt: achtergrond, kleinbloemige planten worden in groepen geplant.

De felle exemplaren zijn minder vaak beter geplaatst, in losse kopieën, zodat ze van elk blaadje kunnen "opscheppen".

Hoe een plaats kiezen?

Wanneer u een plaats voor een bloembed kiest, moet u enkele punten in overweging nemen. De eerste is een uitkijkpunt.De bloementuin moet goed zichtbaar zijn vanaf de tuinbanken, vanaf de ingang van het perceel, vanaf de tuinhuisjes en natuurlijk vanuit de ramen van het huis en vanaf de veranda. Moet nog steeds bieden zodat het bloembed de andere schilderachtige centra van de villa niet versluiert - een fontein, een vijver.

Wanneer de locatie van het bloembed min of meer vaststaat, is het tijd om te beslissen waar en welke bloem "smaak" u zult opnemen. Het is immers niet voldoende om de bloemensamenstelling op de kaart van de plot "over elkaar heen te leggen" en er een voordelig overzicht voor te berekenen.

Als een bloembed is geprogrammeerd op een open grasveld, geven de eigenaars er de voorkeur aan deze te omringen met comfortabele looppaden. De betekenis is duidelijk: het is leuk om niet alleen van verre te genieten van planten, maar ook om ze in de directe omgeving te bewonderen.

Je kunt een bloembed maken op een klein gazon zonder paden. Het blijkt een vrij esthetisch beeld, volkomen natuurlijk.

Alleen met deze keuze vergeet niet om een ​​barrière te voorzien voor het gras, anders verspreidt het zich van het gazon naar het bloembed en komt u in de bloementuin.

Het is altijd interessant om te kijken naar bloembedden, ingeschreven in de zogenaamde groepsplanting.Dat wil zeggen, op je geurige plek in de buurt van het huis zijn er verschillende speciaal geplaatste spectaculaire planten voor kleuraccenten. Om deze "vlekken" te verduisteren of alleen voor een betere zonering van groepsexemplaren, is het logisch om een ​​klein bloembed ertussen te plaatsen.

Je hebt bijvoorbeeld een roze "schuim" uitgespreide enkelvoudige struiken, in tegendeel, grote struiken bordeaux pioenrozen. Een "verdelend" element is een bloementuin van kleine aquamarijnvergeet-mij-nietjes en witte krokus. Fantastisch contrast en een zeer zachte overgang van de ene verbazingwekkende compositie naar de andere.

Het is gemakkelijk om een ​​goede plek te bedenken voor een verticale bloementuin. Een heldere pergola wordt geplaatst om bijvoorbeeld een parkeerplaats op de centrale steeg van een datsja te bedekken. Of scheid de decoratieve fontein van de "primitieve" barbecue.

Een belangrijke voorwaarde voor het bepalen van de plaats van het bloembed is de bodemzuurgraad (deze eigenschappen moeten van tevoren worden bestudeerd, omdat niet alle bloemen bepaalde grondstructuren verdragen), evenals de verzadiging van de verlichting.

Zonder zonlicht of, integendeel, met hun directe klap op een bloembed gedurende de dag, kan uw bloementuin ongemak ervaren.

De rol van de locatiekeuze van zeldzame planten wordt gespeeld door de windroos. Bij koude luchtstromen met elite bloembedden is het beter om niet te experimenteren.

Als een bloembed is gepland om een ​​verscheidenheid aan verschillende heldere kleuren te accommoderen, dan past het goed in een meer schaduwrijke plaats, "verlicht het" met zijn helderheid. Maar hoveniers met een delicate smaak zoals monoklumby - bloembedden, samengesteld uit één soort plant - zeg, witte tulpen. Zeer origineel geluid, maar een dergelijke afbeelding in pastelkleuren is absoluut noodzakelijk om in de zon te "plaatsen"om diepte toe te voegen aan de ingetogen kleuren.

Fans van het exotische zijn gek op bloembedden met bosbloemen - lelietje-van-dalen, badpakken, steppertulpen, anemonen, sneeuwklokjes, viooltjes. Om harmonie met de natuur te benadrukken, kunnen dergelijke bloembedden 'verborgen' worden onder de bomen, geplaatst in de diepten van de tuin. In dit geval komt de plaats inderdaad overeen met de natuurlijke "ontwrichting" van het floristische voorjaarsvoorwerp.

Verrukkelijke blikken worden altijd aangetrokken door het bloembed in de vorm van een arabesk. Dit is een krullende aanplant van bloemen, waardoor een vlinderconfiguratie ontstaat.Het vergt enorme inspanningen van de bewoners van de zomer, maar het loont altijd voor hun werk met onverwachte en ingewikkelde fantasie-oplossingen. Arabesque moet in het centrum van de site worden geplaatst met de mogelijkheid voor het publiek om dit prachtige stuk vrijelijk te omzeilen.

Het verdient de voorkeur om de vlinderbloementuin te vullen met heldere planten die lijken op de tinten van de vleugels van de Machaon, en ze zijn niet bijzonder grillig, omdat ze behoorlijk strak moeten groeien. Als een optie - oranje guldenroede, paarse echinacea, blauw-blauwe korenbloem, melkachtige zinnia.

Hoe bereiden?

Om rekening te houden met alle kenmerken van de toekomstige bloembed en om echt vreugde te ontvangen bij het maken van de bloem, U moet de volgende stappen uitvoeren:

 • Onderzoek de geselecteerde planten en kijk of ze zullen overleven in je klimaatzone, als je wilt dat het plantmateriaal wordt verkocht, of de zaailingen je zullen ruïneren;
 • Verzin een hek - hout, plastic, groef, enz.;
 • De grond voorbereiden, bemesten;
 • Teken je eigen schets, waarbij je rekening houdt met de planten in hoogte en breedte;
 • Kies een benadering voor het maken van een bloementuin, zodat deze er meteen mooi uitziet of in perspectief opbloeit; de dichtheid van zaailingen is afhankelijk van deze beslissing;
 • "Repeteer" het planten en de harmonie van kleuren door het plaatsen van potten met bloemen in het vierkant van het bloembed;
 • Alle planten en water, dan mulch de gebieden tussen jonge planten;
 • Geniet van de veelkleurige, verheug je op de nieuwe knoppen, onderhoud comfort voor de bloemen, schaduw ze in extreme hitte en voel je tevreden dat we unieke schoonheid creëren met onze eigen handen.

Landing van planten

Voor een zichzelf respecterende tuinman is dit geen gemakkelijke taak - planten planten. Het is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het bloembed de plot niet bederft, de kleurencombinaties daarop zijn niet te vervaagd of smaakloos bont van kleur, zodat de zaailingen goed wortel hebben geschoten en de planten bloeien naar het huis voor iedereen van vreugde, zonder ophouden. Het aankomende creatieve werk weghalen, Probeer het volgende plan te vervullen:

 • Maak een gedetailleerde planning van de aanplant, wees niet lui om een ​​bloeischema per maand te maken. De juiste aanpak - in elke periode moeten de knoppen van ten minste drie soorten bloemen worden geopend.
 • Teken een diagram waar sommige bloemen je plaatst. Besteed speciale aandacht aan de keuze van de basis van geurig ontwerp - wat zal er in het centrum groeien, wat rond de omtrek is, wat de achtergrond zal worden.Deskundigen adviseren de "solisten" om verschillende soorten te maken - tulpen voor de lente, klaprozen voor de vroege zomer, rozen voor de hitte, chrysanten voor de herfst. Laten elkaar vervangen. Het inlijsten zal er goed uitzien van ondermaatse naaldstruiken. In de tussenpozen van weelderige, statige planten is het logisch om een ​​kleine achtergrond te bieden: stonecrop, mattiola, vergeet-mij-nietje.
 • Overweeg planten te groeperen. Groot verlaat de achtergrond, kleine sprong naar voren. Als het bloembed rond is en gelijk van alle kanten bekeken, dan zijn grote bloemen in het midden aanwezig. Breedbladige exemplaren moeten worden doorschoten met smal blad, zodat er geen dominantie is van te volumineuze greens. Harmonie van groene kleur zou ook goed zijn om aan te passen - als de helderheid van het midden naar de randen toeneemt.
 • Bereken hoeveel stuks van elke variëteit aan zaailingen een bloementuin nodig hebben. Verkeerd plantplanten stuk. Om een ​​decoratief effect te garanderen, is het noodzakelijk om de "wet" van homogene "arrays" te respecteren. In één geval is het toegestaan ​​om behalve coniferen van het type gastheren en rogers te planten.

De grammatica van de harmonie in een bloembed is zo - hetzij een contrast of de toevoeging van de ene aan de andere.Hoewel deze regel helemaal niet doet alsof hij de persoonlijke coloristische geneugten van de eigenaren van het zomerhuisje verwaarloost. Sommige mensen houden van rood en blauw. Hoewel oplossingen met klassiek contrast als meer verfijnd worden beschouwd - bijvoorbeeld violet met geel (Nederlandse tulpen zijn een badpak). Of de klassieke toevoeging is geel plus rood plus oranje (guldenroede, klaprozen, escholzia). Het is competent om blauw te combineren met roze en blauw (een korenbloem met een laureaat, een handbel).

Ontwerpers-bloemisten zijn groot voorstander van de witte kleur in het bloembed - het verzacht contrasten en verdunt onnodige kleurovergang.

Voor het planten moeten zaailingen in een pot worden gemorst. Het is geen zonnige dag die wordt gekozen, en vroeg in de ochtend of in de avond gaan landschapsarchitecten op weg naar de landing. Als je raadt en het regent, is dit een extra garantie voor het overleven van de kiemplant. Vanaf het midden begint een rond bloembed te vullen en bloembedden aan het hek.

De wortels van planten worden voorzichtig uitgeschoven, ter hoogte van de nek wordt de grond verdicht. Hoge zaailingen zijn betere vervangende stokken of andere rekwisieten. Vergeet niet de "pasgeborenen" water te geven na de voltooiing van het werk.

Hoe te maken?

Er zijn een groot aantal opties om een ​​bloembed in te delen en met eigenhandigen te regelen. Decennia lang heeft de driehoekige bloemperkoek zijn relevantie niet verloren. Of, meer correct, een fluitje van een cent.

Verschillende leliestruiken worden in de hoek geplant. Dan, als het "stuk" toeneemt, gaat zilveren alsem, burgundy marshall (6 struiken),. De randen zijn gedecoreerd met 3 exemplaren van donkerrood aardewerk. Aan de voorzijde van de plant 5 shistitsa struiken. Het resultaat is een zeer rustige, "smakelijke" kleurenachtergrond.

Als er geen reservoir in uw perceel is, kunt u het groenblauwe bloembed imiteren. Het bed van de beek-bloementuin is aangelegd met lichte kiezels. Er worden ook glasparels toegevoegd, er zal een nog groter transparantie-effect zijn. Een "stroomafwaarts" geplant bamboe, baardiris, bel, zhivuchku, obrietu, Bruner, mshanku. Er is een heerlijk koel visueel effect van planten in de buurt van het water.

Universeel materiaal om een ​​bloementuin uit te rusten met behulp van beschikbare gereedschappen zijn autobanden. Indien gewenst maken ze grappige ambachten - paddenstoelen, brownies, berenjongen, zwanen. Binnenin wordt de grond toegevoegd en worden onpretentieuze bloemen geplant.Planten voelen zich in dergelijke omstandigheden behoorlijk bevredigend.

Azen apparaten van ingewikkelde bloembedden gebruiken voor dit doel en de oude bedden, stoelen, plastic flessen, aardewerk kannen. Dit wil niet zeggen dat dit soort creativiteit absoluut alle inwoners van de zomer vermaakt, maar fans van landelijke stijl, evenals eigenaars van speelplaatsen voor kinderen, hoeken voor kinderen, deze exclusieve geneugten onuitsprekelijk!

Ontwerpvoorbeelden

Je kunt eindeloos praten over ontwerpideeën met kleuren. Bijvoorbeeld, een vijver "verdronken" in een bloembed ziet er uniek uit in een datsja. Een rand met bloemen boven het water kan het hart van elke gast betoveren. Niet minder enthousiasme zal het 'tapijt' veroorzaken dat in de open ruimte wordt gemaakt met behulp van de teelt van speciaal gerolde gazons. Stel je voor hoe heerlijk het zou zijn om het hele gezin op zo'n open plek te ontspannen.

Het is opmerkelijk om ongebruikelijke "bedden" te bouwen voor bloemen gemaakt van steen in de buurt van het huis. Ze zetten lange, pakkende bloemen zoals Cannes, decoratieve zonnebloem. En in de buurt voor "contrasterende" bloembedden van nature bescheiden petunia's of madeliefjes.Een verstrooiing van stenen past organisch in het landschap van de tuin, waaronder de klokken en viooltjes "verloren" gaan. Het ziet er speels en aantrekkelijk uit.

Experimentele kunstenaars stellen voor om houten sofa's te bouwen die direct omringd zijn door klimplanten om te rusten, "onder te dompelen" in kleur bijna met hun hoofden. Beschermd door een dergelijke zone op het gazon van een haag of kunstmatige haag.

Bloembedden zijn modieus om 's nachts te verlichten met lage lantaarns. En het is nog meer in de mode om te "verliezen" tussen de blauwgroene kleuren van felgeel - ze zullen het effect van natuurlijke lantaarns produceren.

Je kunt een kronkelend bloembed met zachte kleuren maken rond een enkele uitgestrekte boom. En je kunt klimrozen op de boog 'rennen', gebouwd van planken en plotseling verscheen bij de ingang.

Onlangs gebruiken tuiniers steeds vaker groentegewassen bij het afbreken van bloembedden. Goed verzorgde struiken sla, paprika, paarse basilicum en paarse kool voldoen niet alleen aan decoratieve, maar ook aan culinaire eisen. Meesters van het landschap bereiken uitstekende patronen en schikken in detail eetbare gewassen in een geometrisch correct gebied.

Als je steeds opnieuw buiten de stad wordt getrokken, als je bloementuin vanaf de winter van je begint te dromen, ben je in gevangenschap van deze opwindende creatieve taak - om je plot te versieren met een zeldzame schoonheid en gratie met een bloembed. Ze zal zeker je gevoelens en gemoedstoestand overbrengen, omdat een stuk grond waar een persoon tijd doorbrengt voor rust, goed verzorgd en uniek moet zijn.

Hoe u een nieuwe afbeelding van een bed kunt geven, kijkt u in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer