Matrassen van polyurethaanschuim

Iedereen weet dat welzijn en een goed humeur afhangen van een comfortabel en comfortabel bed. Dergelijke eigenschappen geven hem een ​​matras. Slapen op een oneffen en vallend matras zal niet alleen voorkomen dat iemand slaapt, maar ook pijnlijke gevoelens veroorzaken. Om dit niet te laten gebeuren, moet u een betrouwbare kwaliteitsoptie tegen een betaalbare prijs vinden. De matras van polyurethaanschuim voldoet aan deze eisen.

Wat is het schuim in de matras?

Matrassen van polyurethaanschuim zijn een goede vervanging voor matrassen met een orthopedisch effect, hoe lager de prijs, en de kwaliteit is net zo goed.

Polyurethaanschuim, dat de basis is van matrassen, is niets anders dan schuimrubber, alleen met verbeterde eigenschappen. De naam Porolon ontving het materiaal dankzij het Scandinavische bedrijf dat zo werd genoemd. Vandaag blijft alleen de naam over van de kwaliteit en eigenschappen van dat materiaal.Dankzij de moderne technologie heeft schuimrubber niet alleen een nieuwe naam gekregen, maar ook veel nieuwe en nuttige eigenschappen gekregen waardoor het bij de productie van matrassen kon worden gebruikt.

Alle producenten die PPU produceren, produceren dit in de regel met dezelfde technologie die overeenkomt met een specifiek schema. Om te beginnen worden twee stoffen in bepaalde verhoudingen gemengd, waaraan water wordt toegevoegd. In de loop van een chemische reactie komt koolstofdioxide vrij, waardoor het schuimen van stoffen plaatsvindt en in de toekomst een poreuze structuur wordt gevormd. Tijdens de reactie, die niet langer duurt dan 20 minuten, worden katalysatoren en stabilisatoren toegevoegd. Vervolgens wordt de massa in een speciale vorm gegoten en blijft gedurende twee dagen achter voor de laatste polymerisatie.

Dankzij de technologie van mengen in bepaalde hoeveelheden stoffen, krijgt polyurethaanschuim, dat 90% van zijn samenstelling bevat, de belangrijkste eigenschappen, zoals elasticiteit, hittebestendigheid, dichtheid en stijfheid.

Naast deze indicatoren op de kwaliteit van matrassen heeft ook invloed op de meerlaagse of soliditeit van dit materiaal. De basis van goede matrassen is een monolithisch blok polyurethaanschuim met een dikte van 16 cm.Gebruik bij goedkopere modellen een meerlagig blok gelijmde schuimlagen. Een matras van 15 cm dik zal bestaan ​​uit vijf lagen van drie centimeter. Producten, die in principe gelijmde blokken zijn, zijn veel goedkoper.

De gezondheidsvoordelen van filler

Het is geen geheim dat chemicaliën worden gebruikt om PUF te produceren, dit veroorzaakt veel controverse over de negatieve effecten ervan op het lichaam. Er zijn bevestigde gegevens dat de elementen die polyurethaanschuim vormen koolwaterstoffen zijn die uit aardolie worden verkregen en tijdens open verbranding deze stoffen in hoge concentraties in de lucht worden afgegeven. Maar het is nog niet bekend of componenten onder normale omstandigheden zoveel schade aanrichten.

Er wordt aangenomen dat wanneer het matras wordt verwarmd, waaronder dit polymeer, een specifieke geur verschijnt vóór de lichaamstemperatuur, veroorzaakt door het vrijkomen van schadelijke componenten waaruit het schuim bestaat. Daarom werd betoogd dat het gebruik van dit materiaal als vulmiddel voor een matras niet veilig is. Maar eerlijk gezegd moet worden opgemerkt dat de toxiciteit van dit vulmiddel alleen optreedt als de productietechnologie niet wordt nageleefd.

Daarom moet u niet besparen op uw eigen gezondheid en een matras kopen van weinig bekende fabrikanten. Grote bedrijven monitoren de kwaliteit van hun producten.

Er wordt aangenomen dat het polymeer volledig is gereageerd, dat wil zeggen dat de technologie in en uit is waargenomen, inert is, wat betekent dat het veilig en geschikt is voor gebruik als een vulstof. De nauwelijks waarneembare geur en resterende dampen verdwijnen binnen maximaal twee weken en de verdere exploitatie van de matras vormt geen bedreiging voor de gezondheid.

Naast chemische eigenschappen wordt PPU volgens sommige deskundigen beschuldigd van te zacht zijn. Ze beweren dat matrassen, die zijn gebaseerd op polyurethaanschuim, niet de juiste positie van de wervelkolom kunnen garanderen, omdat deze sterk buigt, en daarmee buigt de wervelkolom ook. Na verloop van tijd kan een dergelijke afbuiging leiden tot een kromming van de wervelkolom en vele andere problemen. Voor kinderen onder de twee jaar is het gebruik van PPU als opvulmiddel hoogst ongewenst, voor zulke baby's zijn er hun eigen vulstoffen.

Maar moderne technologieën die worden gebruikt bij de productie van polyurethaanschuim, maken het mogelijk dit materiaal met verbeterde eigenschappen te produceren.Een filler van goede kwaliteit heeft rigiditeitsindicatoren die hoger zijn dan de gemiddelde waarde, en de kosten van een matras met PU-schuim zijn aanzienlijk hoger dan die van een product met een veerblok. Tot op heden is het onmogelijk om ondubbelzinnig te beweren dat PPU schadelijk is voor de menselijke gezondheid, maar er is ook geen zekerheid dat het absoluut veilig is. Daarom moet elke persoon zelf beslissen of hij een matras in de samenstelling, dat polyurethaanschuim is, koopt of weigert te kopen.

Voor- en nadelen

PUF, dat de basis vormt voor de matras, geeft dit product vele eigenschappen. Onder hen zijn er zowel positieve kwaliteiten als een aantal nadelen.

Van de voordelen van dit materiaal moet worden opgemerkt veerkracht en elasticiteit. Dankzij deze kwaliteiten wordt goede ondersteuning gecreëerd voor het bewegingsapparaat.

Aanvaardbare PPU-prijs is een aanzienlijk voordeel. Vooral als je moet kiezen tussen modellen met dezelfde kosten. Een springveren matras met springveren kost ongeveer hetzelfde als een PPU-matras, maar de voordelen van een product met polyurethaanschuim zijn veel groter. Het onderliggend veerblok is niet in staat om de wervelkolom goed te ondersteunen, vooral omdat dit type orthopedische eigenschappen afwezig is. En bij matrassen met moderne PPU komen ze tot uitdrukking.Bovendien wordt polyurethaanschuim matras, niet vatbaar voor vervorming, aanbevolen voor gebruik door mensen met verschillende aandoeningen van het bewegingsapparaat.

De positieve kwaliteit van dit matras is de viscositeit.

Dankzij haar is PU-schuim bestand tegen aanzienlijke druk. Daarom kunnen mensen met een groter gewicht veilig op zulke matrassen slapen - geen deuken of vouwen ervan zullen dat niet doen. Viscositeit is precies de eigenschap waardoor gezamenlijke ontspanning van paren met verschillende gewichten niet overschaduwd zal worden. De druk uitgeoefend op het oppervlak door een partner met een groot gewicht heeft geen invloed op de lichtere partner, er is geen hangmateffect. Bovendien wordt de matras met PU-schuim vanwege de viscositeit niet lang geperst.

Polyurethaanschuim is een polymeer met een cellulaire structuur en daarom kan het lucht goed doorlaten. Luchtdoorlatendheid geeft producten met polyurethaanschuim uitstekende hygiënische eigenschappen. En natuurlijk is een belangrijk voordeel van de matras van polyurethaanschuim de goede transporteerbaarheid. Deze matrassen worden gemakshalve gerold tot een rol, omdat ze niet bang zijn voor vervorming en draaien.

Talloze voordelen maken sommige minnen die kenmerkend zijn voor matrassen met PPU niet ongedaan. Een dergelijk voordeel als de prijs kan een aanzienlijk nadeel worden. Dit gebeurt als de wens om de kosten van het product te verlagen de limiet bereikt. In zeer goedkope modellen lijdt de kwaliteit merkbaar en wordt de levensduur aanzienlijk verkort. In het beste geval gaat zo'n matras 3-4 jaar mee.

De porositeit van polyurethaanschuim draagt ​​bij aan de absorptie van geuren, vloeistoffen en dampen, en het schoonmaken van dergelijke producten thuis is onmogelijk. Polyurethaanschuimmatrassen kunnen alleen worden gespecialiseerd verwerking. Enig ongemak brengt de geur die afkomstig is van de nieuwe matras, maar verdwijnt in een paar dagen.

Wat is beter: holofiber, latex of polyurethaanschuim?

Polyurethaanschuim, latex en holofiber worden vaak gebruikt bij de vervaardiging van matrassen. Om ze te vergelijken, is het noodzakelijk om de eigenschappen van materialen te analyseren:

 • latex - het materiaal is natuurlijk, verkregen door het verwerken van de rubberboom, en het PU-schuim en holofiber zijn van kunstmatige oorsprong. Latex heeft een antibacterieel effect, heeft een poreuze structuur, een uitgesproken orthopedisch effect, ademend en gemakkelijk schoon te maken.Onder de tekortkomingen kan alleen een hoge prijs worden genoemd.
 • PPU Het heeft dezelfde eigenschappen als latex, maar is betaalbaarder. Bovendien heeft dit materiaal een kortere levensduur in vergelijking met latex, evenals een kleinere hoeveelheid toegestane belasting.
 • hollofayber - materiaal is synthetisch en bestaat meestal uit polyester, polyamide, polyacrylonitril en enkele andere vezels. Dit bulkmateriaal heeft lagere kosten in vergelijking met polyurethaanschuim en nog meer met latex. Het volume van de holofiber na een zeer korte periode is sterk verminderd, in zes maanden kan het meer dan 2 cm hoog worden. En toch wordt dit materiaal vaak gebruikt bij het maken van matrassen, de reden is simpel: de kosten en hoe goedkoper de opvulling, hoe groter de winst van fabrikanten. Holofiber kan worden gebruikt in matrassen, maar alleen als extra laag, niet als basis.

Polyurethaan en latex zijn meer geschikt als basis voor matrassen en holofiber als extra laag.

types

Er zijn verschillende soorten matrassen op basis van polyurethaanschuim. Deze omvatten zeer elastische modellen met een geheugeneffect, visco-elastisch, standaard, zacht, ultrazacht, modellen met verhoogde stijfheid.

Meestal zijn bij de productie van polyurethaanschuimfabrikanten geen beperkingen, aangezien de hoogte van het product slechts 15 cm wordt verkregen en daarom ook in matrassen van verschillende vulstoffen investeert. Deze omvatten kokosnoot kokos, vilt, jacquard stof. Dergelijke gecombineerde modellen worden niet alleen groter en dichter, maar verwerven ook extra eigenschappen die de kwaliteit van producten verbeteren.

Kokos kokos voegt stijfheid aan het product toe, verlengt de levensduur en heeft een antibacterieel effect. Matras van polyurethaanschuim met deze extra laag is geschikt voor kinderen. Jacquardstof wordt gebruikt voor hoezen. Om matrassen orthopedische eigenschappen te verlenen, maken fabrikanten het oppervlak van polyurethaanschuimreliëf.

afmeting

Naast de stijfheid worden matrassen met PU-schuim op grootte ingedeeld. Er zijn enkele opties, anderhalf, dubbel en niet-standaard. In de regel proberen fabrikanten maten te produceren die zijn aangepast aan de afmetingen van moderne meubels.

Enkele matrassen zijn de maten: 80x190 cm, 80x200 cm, 90x190 cm, 90x200 cm en een iets verkorte versie aangepast aan een specifiek type bed 80x180 cm.Anderhalve slaapmodellen kunnen worden toegeschreven aan de afmetingen: 140x200 cm, 120x200 cm. Deze maten zijn het meest gevraagd, met name de afmeting 140x200 cm, omdat deze niet alleen geschikt is voor anderhalve bed maar ook voor tweepersoonsbedden. Een breedte van 140 cm wordt immers vaak gevonden in bedden die zijn ontworpen voor twee personen.

Voor dubbele matrassen zijn producten met afmetingen van 160x200 cm, 180x200 cm. Fabrikanten produceren niet-standaard maten alleen voor individuele bestellingen. Het formaat is bijvoorbeeld 190 x 130 cm, wat niet kan worden toegeschreven aan een halfslapende of een enkele matras.

De hoogte van de zijkant - een andere indicator waarmee u matrassen van het schuim kunt classificeren. Producten met een hoogte van 5-10 cm worden als dun beschouwd. Modellen met zulke lage zijden zijn gemaakt voor sofa's, fauteuils, opklapbedden of voor kinderen. Standaard matrashoogte begint op 15 cm.

Dichtheid en stijfheid

Deze cellulaire vulstof heeft twee hoofdindicatoren: dichtheid en stijfheid. De verhouding tussen deze twee waarden beïnvloedt de kwaliteit van het materiaal, terwijl de dichtheid een meer significante indicator is in vergelijking met de stijfheid. Hoe hoger, hoe beter de matras, die op dit materiaal is gebaseerd, en de stijfheidsindex kan laag zijn.

Factoren zoals de toegestane belasting voor één ligplaats en de levensduur van het product, die is gebaseerd op het schuim, zijn afhankelijk van de dichtheid en stijfheid.

De goedkoopste matrassen hebben een hardheidsindex die niet hoger is dan gemiddeld, de levensduur van producten met een dergelijke vulstof is niet meer dan 3 jaar en de toegestane belasting op een ligplaats is niet meer dan 90 kg. De tweede groep omvat matrassen met een gemiddelde stijfheidsindex die iets hoger is, met de levensduur van dergelijke producten van 5-7 jaar, en de belasting neemt toe tot 110 kg per ligplaats. Producten van goede kwaliteit hebben een levensduur van ongeveer 10 jaar, hun stijfheid is boven het gemiddelde en de toegestane belasting neemt toe tot 140 kg.

doek

Als afdekking voor producten van polyurethaanschuim worden verschillende matrasstoffen gebruikt. Meestal is het jacquard, knitwear, grof calico, polykatoen en in duurdere modellen is het membraan:

 • Stof van goede kwaliteit bevat katoen. Dankzij hem krijgt het weefsel een zodanige kwaliteit als ademend vermogen. In vergelijking met katoenen stoffen hebben synthetische weefsels een lagere luchtdoorlatendheid, met uitzondering van sommige soorten dure stoffen.
 • jacquard De stof is duurzaam en heeft een prachtige uitstraling. Het bestaat uit zowel natuurlijke als synthetische vezels. Synthetische jacquard is bestand tegen wrijving, rek en dichtere gebreide stof, maar minder comfortabel.
 • Voor kindermatrassen gebruikt ongebleekt calico of polykatoen. Deze stoffen bevatten katoenvezels, waardoor de stof goed wordt geventileerd.
 • membraan vertegenwoordigt het niet-geweven doek met hoge waterafstotende eigenschappen. Bovendien is dit canvas zeer goed bestand tegen hoge temperaturen, heeft het een hoog ademend vermogen en kreukt het.

kleur

Bedrijven die matrassen produceren, richten zich primair op consumentenvoorkeuren. Voor kinderen hebben covers in de regel felle kleuren. Het kleurbereik bedoeld voor de massaconsument verschilt niet in een breed bereik. Maar dit is niet bijzonder noodzakelijk.

Matrassen worden voornamelijk gekocht voor bedden die zijn geïnstalleerd in slaapkamers die al in een bepaald kleurenbereik zijn ontworpen en daarom zijn felle kleuren niet geschikt. De populairste kleur is wit.De beste optie, geschikt voor bijna alle slaapkamers, ingericht in elke stijl. Soms zijn er modellen met een lichtgrijze hoes. In de exclusieve modellen van de behuizing kan zwart zijn met een interessant patroon.

Voor medische instellingen produceren fabrikanten modellen met deksels in donkere tinten. Bourgondië, donkergroen en smaragdgroen zijn de meest gewilde tinten voor deze instellingen.

Beoordeling door fabrikanten

Er is een beoordeling van modellen van verschillende fabrikanten:

 • In de eerste plaats is een harde matras Askona Basic High met een zijhoogte van 21 cm, vervaardigd door Ascona. Het model is bestand tegen een maximale belasting van 110 kg. Het jacquardweefsel aan de onderkant van de hoes is bestand tegen wrijving en wassen. Voor het gemak van transport is de matras in een rol gedraaid en heeft een gewicht van 9 kg.
 • De eervolle tweede plaats wordt ingenomen door een matras van hetzelfde bedrijf. Askona Comfort Plus. In dit model met een gemiddelde stijfheidsgraad wordt polyurethaanschuim gebruikt in combinatie met een onafhankelijk veerblok. Het bevindt zich aan de oppervlakte en rond de omtrek. Toegestane maximale belasting 110 kg.
 • De derde plaats wordt ingenomen door een matras van het bedrijf. consul. Het Consul Philo-model met een gemiddelde mate van stijfheid en PUF met hoge dichtheid is bestand tegen belastingen tot 120 kg. Voor het gemak van transport wordt het in een rol gedraaid. De hoes heeft een vaste.
 • model Vegas hit 4 met een afneembare hoes en een maximale belasting van 120-130 kg wordt geproduceerd door het Wit-Russische bedrijf Vegas. Het reliëfzone-oppervlak van de matras heeft aan beide zijden van het model een verhoogde elasticiteit.
 • matras Relax Eco 1 met een lage stijfheid is hij uitgerust met een 14 cm dik PU-schuimblok. In deze matras is de lading op de ligplaats niet meer dan 90 kg. Een onderscheidend kenmerk van dit model is een behuizing geïmpregneerd met een oplossing die verhindert dat het materiaal verbrandt.
 • Het meest betaalbare model Dreamline Classic Roll Slim met een gemiddelde stijfheidsgraad en een hoogte van een zijde van 10 cm is niet alleen geschikt voor bedden, maar ook voor banken, vouwbedden, banken. Maximale belasting op de ligplaats 100 kg. Universeel model, maar met een laag orthopedisch effect.
7 foto

Hoe te geven?

Om de matras lang te laten dienen, is het noodzakelijk om er goed voor te zorgen. Elk model moet periodiek van de ene naar de andere kant worden gedraaid. Deze regel is niet alleen relevant voor modellen met verschillende oppervlaktestijfheid, maar ook voor varianten met dezelfde mate van stijfheid van beide oppervlakken.Draaien is noodzakelijk om orthopedische eigenschappen te herstellen.

Om de levensduur van de schuimmatrassen te verlengen, moet worden geventileerd. Om dit te doen, moet u het product van de bodem van het bed verwijderen en het zo plaatsen dat de luchttoegang naar beide oppervlakken vrij is. Om stof van de matras te verwijderen, is het beter om een ​​stofzuiger te gebruiken.

Als u vloeistoffen per ongeluk morst, kunt u de vlek afnemen met een mild reinigingsmiddel en op een natuurlijke manier drogen zonder een strijkijzer of ander verwarmingsapparaat te gebruiken.

beoordelingen

De meeste beoordelingen van mensen die matrassen kochten met polyurethaanschuim zijn positief. Velen merken op het gemak van het transporteren van dergelijke matrassen, waardoor het mogelijk is om een ​​bepaald bedrag op te slaan. De meeste klanten merken op dat een lichte geur bij het uitpakken van een nieuw product vrij snel verdampt en niet verschijnt tijdens verder gebruik. Velen zijn het erover eens dat slapen op matrassen met polyurethaanschuim handig en comfortabel is, er is geen hangmateffect en de mogelijkheid van een plotseling vastzittende veer is ook uitgesloten.

Hoe u de juiste matras kiest, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer