Hoe een orthopedisch matras kiezen?

Over het derde deel van zijn leven brengt een persoon in een droom door. Een gezonde en hoogwaardige slaap hangt af van vele factoren en vooral van het type matras. Alleen een orthopedisch matras kan een goede gezondheid en een uitstekend humeur voor de hele dag garanderen.

Wat is beter: lente of veerloos?

Alle moderne matrassen met orthopedisch effect kunnen in twee typen worden ingedeeld - veer- en veerloos. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, en daarom is het onmogelijk om te zeggen welke van deze twee soorten beter is. De meeste mensen zijn geneigd te geloven dat de orthopedische matras moeilijk moet zijn, maar dat is het niet.

De keuze van het model is afhankelijk van vele factoren, waaronder persoonlijke voorkeuren.

Spring matrassen

Matrassen, die zijn gebaseerd op de veereenheid, zijn verdeeld in twee groepen.

Met afhankelijk veerblok

De eerste omvat modellen met een afhankelijk blok van veren, gekenmerkt door hun lage prijs. Hier zijn de veren met metaaldraad met elkaar verbonden en aan het frame bevestigd. Deze eenheid wordt ook Bonnel genoemd.

Het ontwerp van dergelijke modellen is zo ontworpen dat wanneer een veer buigt, de naburige buigen, waardoor het effect van een hangmat ontstaat.

Helaas is dit niet hun enige nadeel. Na verloop van tijd beginnen de veren sterk te kraken en worden snel nutteloos. Bovendien hebben dergelijke modellen geen orthopedische eigenschappen, daarom is het beter om mensen met spinale aandoeningen niet te gebruiken.

Met onafhankelijk veerblok

Een onafhankelijke eenheid van veren in matrassen behorend tot de tweede groep is enigszins anders gerangschikt. Elke veer in dergelijke matrassen is verpakt in een afzonderlijk omhulsel en wanneer deze wordt blootgesteld aan een bepaald gebied, wordt deze onafhankelijk van het naburige element samengeperst.

Dit type matras onderscheidt zich niet alleen door betrouwbaarheid en duurzaamheid, maar zorgt ook voor de juiste positionering van het lichaam, alleen buigend op plaatsen waar het echt nodig is. Bij het kiezen van een matras met een veerblok, is het beter om de voorkeur te geven aan modellen met een onafhankelijk veerblok.

Springless matrassen

Springloze matrassen verschillen van de vorige modellen in hun ontwerp, waarin geen metalen elementen zitten, namelijk veren. Er zijn meerlaagse en enkellaags modellen met verschillende graden van stijfheid.

In enkellaags modellen wordt één materiaal gebruikt, de meest voorkomende is polyurethaanschuim. In meerlagige modellen met verschillende materialen, in een bepaalde volgorde gelegd.

Vanwege de aanwezigheid van verschillende pakkingen in de matras, worden niet alleen producten gemaakt met verschillende gradaties van stijfheid, maar ook met verschillende aanvullende eigenschappen.

Modellen met een dergelijk materiaal als een strattevezel hebben extra eigenschappen. Afhankelijk van de vezels die in dit materiaal zijn geweven, worden warme en koude matrassen onderscheiden. Geitenbontvezels, die warmte goed vasthouden, geweven in de schoorraad, creëren het effect van een warme matras. Een vlasvezel die aan hetzelfde materiaal wordt toegevoegd, veroorzaakt het tegenovergestelde effect en het matras kan niet opwarmen.

Bovendien hebben sommige veerloze matrassen door toevoeging aan hun lagen van dergelijk materiaal zoals Memory Foam, dat een schuimstructuur heeft, de eigenschap zich aan te passen aan het menselijk lichaam. De door de matras verworven vorm komt overeen met de contouren van de persoon die erop ligt. Bij het opstaan ​​uit een matras kan het vulmiddel zijn oorspronkelijke vorm gedurende enkele minuten herstellen. Comfortabele slaapomstandigheden, gecreëerd door producten met zo'n extra eigenschap als geheugeneffect, helaas niet iedereen het leuk vindt. Daar zijn redenen voor. Verlaging van de temperatuur van de lucht in de kamer maakt het erg moeilijk.

Springless-matrassen hebben veel voordelen. De belangrijkste en, ongetwijfeld, belangrijke zijn de uitstekende orthopedische eigenschappen, uitgedrukt in goede ondersteuning voor de wervelkolom. Verschillende graden van stijfheid is een gelegenheid voor elke persoon om de optie te kiezen die voor hem geschikt is. En natuurlijk is de lange levensduur van producten zonder veerblokken een belangrijke factor bij het kiezen.

De nadelen van veerloze matrassen omvatten de hoge kosten van dergelijke producten en het gebrek aan zachtheid.

Als u alle voor- en nadelen van veer- en veerloze opties kent, moet u zich ook concentreren op persoonlijke gevoelens.. Om dit te doen, moet je gewoon de items testen die je leuk vindt in de winkel, namelijk, ga liggen en kies degene waar je je meer op je gemak zult voelen.

Een filler kiezen

Om te kiezen voor een matras was niet spontaan, maar weloverwogen, moet je leren om de meest populaire vulstoffen te begrijpen.

Polyurethaanschuim

Polyurethaanschuim is een soort schuimrubber met verbeterde eigenschappen. Het is een onderdeel van niet alleen verende versies, maar is ook een extra laag in producten met een veerblok. PUF is bestand tegen aanzienlijke belastingen voor een vrij lange levensduur.

Door de verhoogde vulstijfheid kunnen fabrikanten matrassen met goede orthopedische eigenschappen produceren tegen een betaalbare prijs.

Maar er zijn kleine nadelen van dit materiaal. PPU heeft een vrij poreuze structuur, waardoor het vocht goed absorbeert, terwijl het extreem moeilijk verdampt. Bovendien is het moeilijk schoon te maken.

latex

Latex wordt heel vaak als vulmiddel gebruikt. De poreuze structuur van dit vulmiddel wordt verkregen door het schuimen en verwerken van het sap van de Hevea-plant. Producten met latex in hun samenstelling onderscheiden zich door hun slijtvastheid en het vermogen om aanzienlijke belastingen te weerstaan.

Latex orthopedische matras kan de contouren van het lichaam herhalen en zo de ruggengraat in de juiste positie ondersteunen. Latex verwijst naar materialen die geen allergische reacties veroorzaken en het vermogen hebben om snel vocht te verwijderen.

Kunstmatige latex verschilt enigszins in eigenschappen van de natuurlijke tegenhanger. Na verloop van tijd droogt het en wordt broos. Natuurlatex heeft slechts één nadeel - zijn hoge kosten.

Struttofayber

Streamfiber is gemaakt van synthetische vezels en heeft veel voordelen. Dit vrij elastische materiaal brandt niet en veroorzaakt geen allergische reacties. Bovendien verwijdert het dankzij de structuur overtollig vocht perfect. Sommige soorten matrassen, waaronder dit vulmiddel, hebben uitgesproken orthopedische eigenschappen. Hiermee kunt u varianten maken met verschillende niveaus van stijfheid. Daarnaast bevatten producten die struttophiber bevatten een lange levensduur.

Het enige nadeel van dit opvulmateriaal is vrij hoge kosten.

kokosvezel

Kokos of kokosvezel heeft een tamelijk rigide structuur. Het wordt gebruikt als extra laag in bijna alle matrassen. Dit natuurlijke materiaal is niet gevoelig voor rotten, omdat het vrij goed bestand is tegen vocht. Kokos is een zeer ecologisch materiaal, omdat er geen toxische stoffen in de samenstelling voorkomen. Het harde oppervlak van dit materiaal, samen met andere vulstoffen, wordt aanbevolen voor gebruik bij verschillende aandoeningen van de wervelkolom.

De nadelen van dit vulmiddel omvatten verhoogde breekbaarheid en hoge kosten van het materiaal. Maar met de nodige zorg (de kokos kan geen scherpe slagen weerstaan) zal de plamuurlaag lang meegaan.

Er zijn andere vulstoffen, maar ze worden allemaal veel minder vaak gebruikt bij het maken van matrassen.

Stijfheid en maat

Momenteel bieden fabrikanten van matrassen een grote keuze aan modellen met een grote verscheidenheid aan maten. Om de juiste maat van de matras te bepalen, moet u verschillende metingen uitvoeren:

 1. Voor uw lengte moet u 15-20 cm toevoegen, de resulterende waarde is de minimumlengte van de matras. De toegestane breedte wordt als volgt berekend: je moet op je rug liggen met je handen achter je hoofd. De afstand tussen de ellebogen met een kleine marge is de minimale breedte.
 2. Als u een matras nodig heeft voor een tweepersoonsbed, moet een vergelijkbare meting worden uitgevoerd en een partner worden gebruikt. De resulterende waarden worden opgeteld en een paar centimeter voorraad worden toegevoegd aan de hoeveelheid.

Bovendien moet u bij het kiezen van een product de grootte van het product vergelijken met het oppervlak van de slaapkamer. De plaat met standaardafmetingen zal helpen om een ​​juiste keuze te maken.

De verkregen waarden van lengte en breedte kunnen worden vergeleken met de standaardmaten van fabrikanten:

 • In de regel is de breedte van enkele modellen 80 en 90 cm.
 • Een en een halve bedden zijn matrassen met een breedte van 120 cm.
 • De breedte van dubbele producten is 140, 160, 180 en 200 cm. De lengte van standaardmatrassen is verkrijgbaar in drie versies: 190, 195 en 200 cm.
 • Als u wilt, kunt u altijd een matras bestellen met de gewenste lengte en breedte, maar de kosten van een dergelijk product zijn iets duurder dan de standaardversie.

Voor een comfortabele nachtrust moet het matras een zekere stijfheid hebben. Er zijn verschillende soorten stijfheid. De zachtste producten hebben een lage mate van stijfheid, gevolgd door producten met een mate van stijfheid onder het gemiddelde. Vervolgens komt het gemiddelde, erachter - boven de gemiddelde en de nieuwste - hoge stijfheid.

Producten met een lage mate van stijfheid zijn gemaakt van latex, schuimrubber of watten wordt gebruikt als een extra laag. Middelgrote hardheid wordt gevormd door dergelijke vulstoffen zoals polyurethaanschuim, latex en strutofiber. Een hoge hardheid wordt bereikt door het toevoegen van componenten zoals kokosnoot, struttofiber en afwisselend met andere vulstoffen.

Om een ​​matras te selecteren voor een specifieke lengte / gewicht van een persoon, kunt u het volgende teken gebruiken.

Welke matras is geschikt voor een gezond persoon?

Voor een gezond persoon wordt de matras geselecteerd op basis van leeftijd en lichaamsgewicht. Voor jongeren die de leeftijd van 25 jaar nog niet hebben bereikt, zijn opties met een gemiddelde hardheid of die met een hard oppervlak geschikter. Deze aanbeveling is niet toevallig, omdat de vorming van het bewegingsapparaat tot 25 jaar voorkomt en om de kromming van de wervelkolom uit te sluiten, is het noodzakelijk om op een hard, vlak oppervlak te slapen.

Voor baby's tot drie jaar is het matras het meest geschikt, inclusief kokosnootkokos. Een hard en tegelijkertijd glad oppervlak zal de vorming van de wervelkolom gunstig beïnvloeden. Bovendien is dit vulmiddel goed geventileerd. Bij het bereiken van de leeftijd van drie is toegestaan ​​om de matras te veranderen. Een product met een hard oppervlak kan worden vervangen door een middelmatige stijfheidsoptie met een onafhankelijk veerblok.

Een andere belangrijke indicator waarmee rekening wordt gehouden bij het kiezen van een matras is lichaamsgewicht:

 • Voor mensen met een zwakke lichaamsbouw passen producten met een lage stijfheid zonder kokosnootkokos.
 • Voor mensen die zwaarder zijn dan 100 kg, is het beter om zonder veren op een harde matras te slapen.
 • Het product met versterkte veren is geschikt voor mensen met een gewicht van 80 tot 100 kg.
 • Mensen met een gemiddeld gewicht (niet meer dan 80 kg) kunnen kiezen voor een optie met een onafhankelijk veerblok samen met latex.

Zie de volgende video voor meer informatie over het kiezen van de juiste matras.

Hoe te kiezen voor een bejaarde persoon?

Voor ouderen, met in het algemeen ziekten van het bewegingsapparaat, kunnen overmatig harde oppervlakken slapeloosheid veroorzaken. De meest geschikte optie voor hen zou zijn matrassen met een onafhankelijke eenheid van veren van gemiddelde hardheid.

Als u ziekten van het bewegingsapparaat aantreft, is het beter om een ​​dubbelzijdige matras te kiezen.

De juiste keuze maken voor osteochondrose en spinale hernia

Als u een ziekte heeft zoals osteochondrose, moet u een matras kiezen met een andere mate van stijfheid aan elke zijde. In perioden van verergering, vergezeld van hevige pijn, is het beter om de zijde met een zacht oppervlak te gebruiken. Bij afwezigheid van pijn draait het matras naar de andere kant, met een oppervlak met een gemiddelde mate van stijfheid.

Een alternatief voor de bilaterale optie is een zachte matras die kan worden gebruikt voor osteochondrose van het lumbosacrale gebied.

In de aanwezigheid van een ziekte zoals hernia tussen de wervels, zou het gebruik van een asymmetrische matras de beste optie zijn. Voor mensen die lijden aan thoracale osteochondrose, is een product met een oppervlak met gemiddelde hardheid geschikt en in sommige gevallen is een hard oppervlak de beste optie.

De matras, die een Memory Foam-filler heeft, die vormgeheugen heeft, zal de spierspanning helpen verminderen bij elk type osteochondrose, vergezeld van acute pijn.

Wat moet matrasovertrek zijn?

Elke matras met orthopedische eigenschappen is ondenkbaar zonder een hoes of matras. De cover van goede kwaliteit heeft eigenschappen als duurzaamheid, sterkte, elasticiteit en hygroscopiciteit.

Het matraskussen heeft vanwege het jacquardmateriaal dergelijke eigenschappen. Het is beter als de vezels van het weefsel natuurlijk of gemengd zijn.

Het bevestigen van matras moet sterk zijn, met duidelijke contouren. Het is beter als de dekking bliksem heeft, waardoor het kan worden verwijderd en indien nodig kan worden gewassen. Als het jacquardweefsel waaruit het matrashoes is genaaid geïmpregneerd is, worden alle lagen van het matras beschermd tegen vocht en vuil en hoeft het niet zo vaak te worden gewassen.

Top beste bedrijven

Ongeveer 40 fabrikanten houden zich bezig met het vrijkomen van matrassen met orthopedische eigenschappen. Beoordeling van de grootste bedrijven kan als volgt worden verdeeld:

 • In de eerste plaats is een vrij bekende fabrikant Ascona. (Regio Vladimir), produceert meer dan 150 soorten matrassen in verschillende prijscategorieën. Niet alle modellen van dit bedrijf hebben afneembare matrasbeschermers.Er zijn positieve en negatieve beoordelingen over de kwaliteit van matrassen. Dit bedrijf onderscheidt zich van andere fabrikanten door zijn langetermijngarantie, die voor sommige modellen varieert van 10 tot 30 jaar.
 • Firm Consul (Moskou) bezet deze niche al geruime tijd, daarom is het bekend bij veel kopers. Producten vervaardigd onder dit merk zijn goed geadverteerd en vrij duur. Het valt op tussen de rest van de productiemodellen met 320 veren per vierkante meter.
 • De eervolle derde plaats wordt ingenomen door het bedrijf Toris. (Regio Vladimir). Deze fabrikant is meer gefocust op de productie van producten met latex. De producten van dit bedrijf hebben een breed scala aan maten en betaalbare prijzen.
 • Ormatek-bedrijf (Regio Ivanovo) bezig met de productie van matrassen niet zo lang geleden. Alle matrassen van dit bedrijf hebben afneembare hoezen en dubbele verpakking. Gevarieerd in prijs- en inhoudsproducten zijn beschikbaar voor bijna alle segmenten van de bevolking.

beoordelingen

Matrassen met orthopedisch effect zijn erg populair bij kopers. De meeste mensen kochten dergelijke matrassen op advies van specialisten, die zijn geobserveerd.Matrassen verdienen goede beoordelingen van veel kopers vanwege hun positieve effect.

Normalisatie van slaap, vermindering van pijn in de wervelkolom wordt opgemerkt door bijna alle kopers. Van de kleine nadelen, naar de mening van veel mensen, kan men de lange verslaving aan het merkwaardige oppervlak van de matras en zijn hoge prijs noteren.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer