Saman: karakteristiek, productie en omvang

 Saman: karakteristiek, productie en omvang

De duurzaamheid van het gebouw hangt af van alle gebruikte bouwmaterialen, zonder uitzondering, maar het materiaal van de muur moet het meest zorgvuldig worden gekozen, want zelfs met een ideale bouwplaats, zal de slechte keuze van dit onderdeel het gebouw behoorlijk snel doen vergaan. Materiaal voor de vervaardiging van wanden kan de kosten van het hele project sterk beïnvloeden, daarnaast kan het afhankelijk zijn van enkele basiskenmerken - bijvoorbeeld de thermische geleidbaarheid van het gebouw. Als we het hebben over bewezen klassiekers, dan is er misschien geen meer praktisch materiaal dan Adobe.

kenmerken

Samana is een baksteen van klei en stro met de toevoeging van water, maar er zijn geen exacte verhoudingen, evenals een complete set componenten - de samenstelling van een kunststeen kan aanzienlijk verschillen, afhankelijk van welke eigenschappen er van worden vereist.

Het belangrijkste ingrediënt van elke adobe was en is klei, de voorkeur gaat uit naar rassen met een gemiddeld vetgehalte. De viscositeit van de massa kan verschillen, daarom, indien nodig, voeg een bepaalde hoeveelheid water toe om de samenstelling te kneden was gemakkelijker. Traditioneel werd ook een vulstof gebruikt, die de sterkte van gedroogde klei verhoogde, deze vastmaakte en enigszins de thermische geleidbaarheid verbeterde. Van oudsher werden vezelachtige planten en zelfs mest als zodanig gebruikt, maar tegenwoordig gebruiken ze als zodanig vaak fijngehakt stro of kaf.

Natuurlijk waren bovenstaande ingrediënten allemaal beperkt in de oude tijd en vandaag, in een tijd van ontwikkelde technologieën, De samenstelling van adobe kan verschillende additieven bevatten die bepaalde kwaliteiten van een dergelijke baksteen aanzienlijk verbeteren:

 • steenslag, zand of geëxpandeerde klei in tweeën met klei laten het drogen van bouwmaterialen toe om sterke krimp te voorkomen, waarbij de gegeven afmetingen en vorm behouden blijven;
 • caseïne en botlijm, evenals archaïsche slurry of modern vloeibaar glas, kunnen in plaats van water worden gebruikt om niet-uitgeharde adobe blokken elke gewenste vorm te geven zonder te verspreiden;
 • kalk en cement staan ​​bekend om hun vermogen om snel vocht af te geven aan het milieu, omdat ze aan het recept worden toegevoegd, zodat de stenen sneller zullen drogen en vochtbestendig zijn;
 • vezelachtige cellulose, gehakt stro, houtsnippers of dezelfde mest zorgen ervoor dat saman ook relatief elastisch is, waardoor de weerstand van het materiaal tot extreme temperaturen en compressie of rekken toeneemt.

Voeg bovendien in sommige gevallen complexere additieven van synthetische oorsprong toe, met name om de bescherming van bouwmateriaal tegen de effecten van levende organismen te vergroten. Maar zelfs in de klassieke vorm heeft adobe enorm veel succes gehad gedurende vele duizenden jaren.

De exacte datum van ontdekking van adobe is onbekend, maar wetenschappers zeggen dat er zesduizend jaar geleden huizen van zijn gebouwd. In die tijd was het bijna de enige uitweg voor inwoners van de steppe en woestijnzones, waar zelfs nog meer traditionele hout of natuursteen bijna nooit werd aangetroffen.Omdat het in elk tijdperk en in elke staat gebeurde, was het bouwen van een huis ook duur, omdat de arme bevolking geen andere keuze had dan te denken aan een manier om te bouwen wat onder hun voeten was en niet bijzonder nodig was. Het oude Egypte wordt beschouwd als de geboorteplaats van de eerste adobe, en van daaruit heeft dergelijk materiaal zich verspreid naar vele regio's met de beschreven klimaatomstandigheden.

Moderne adobe-baksteen kan verschillende kenmerken hebben, die sterk afhankelijk zijn van de samenstellende componenten en hun verhoudingen, maar gemiddeld zou je zoiets als dit moeten krijgen:

 • dichtheid vergelijkbaar met conventionele baksteen - op het niveau van 1500-1900 kg per kubieke meter;
 • warmtegeleidingsvermogen hangt allereerst af van de hoeveelheid gebruikt stro (hoe meer ervan, hoe beter de wanden warmte vasthouden), maar over het geheel genomen is volgens deze indicator tweemaal zoveel als een eenvoudige steen 0,1-0,4 W / (m * hagel);
 • in termen van weerstand tegen compressie lijken adobe-blokken sterk op een modern blok van schuimbeton - in beide gevallen varieert deze indicator van 10-50 kg per vierkante centimeter.

Sterke en zwakke punten

Aan de ene kant bestaat adobe al duizenden jaren.maar hij verloor niet alleen de relevantie, maar verwierf het zelfs in die regio's waar vroeger hout werd gebruikt als bouwmateriaal. Aan de andere kant, ondanks alle verbeteringen in de samenstelling en eigenschappen, wordt een dergelijk blok niet alleen niet beschouwd als een leider in de markt van bouwmaterialen, maar kan het ook bewust worden afgewezen als een optie ten gunste van dit of alternatief. Dit alles geeft aan dat adobe zijn voor- en nadelen heeft, waarmee rekening moet worden gehouden voordat bouwmateriaal wordt gekocht.

Positieve eigenschappen.

 • Saman is altijd in de categorie van de goedkoopste bouwmaterialen geweest en vandaag de dag, zelfs met verschillende additieven, blijft het misschien wel de meest betaalbare. Bovendien kan de eigenaar het in veel gevallen zelfs op zijn eentje maken - dit vereist niet zo veel geld als eenvoudige kennis en ambitie.
 • Volgens de belangrijkste kenmerken voldoet adobe aan de meeste potentiële eigenaars van het gebouw, omdat het niet alleen de warmte goed vasthoudt, maar ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen heeft. Bovendien absorberen de adobe-wanden ook overtollig vocht en nemen deel aan de normalisering van de atmosfeer in het huis.
 • Klassieke adobe is volledig onschadelijk - het is een zo natuurlijk mogelijk product. Tegelijkertijd is het voorspelbaar, het brandt helemaal niet in het vuur.

Nadelen.

 • Een cobmuur vereist zorgvuldig stukadoorswerk om het tegen vocht te beschermen. Op zichzelf heeft zo'n baksteen een enorme hygroscopiciteit en dit verhoogt op zijn minst in grote mate het gewicht van de constructie en kan leiden tot vervorming ervan.
 • Adobe blokkeert vrij snel droog waar ze zijn uitgevonden - in warme landen, maar in onze omstandigheden moeten we lang wachten tot de steen helemaal droog en sterk is. Gedurende deze tijd moeten bouwmaterialen zorgvuldig worden beschermd tegen vocht, en het vereist inderdaad speciale opslag tot het moment dat het is bedekt met een beschermende afwerking. Een dergelijke veeleisendheid leidt ertoe dat gebouwen van Adobe niet altijd kunnen worden gebouwd, en in de winter ziet zo'n taak er helemaal niet echt uit.
 • Klassieke adobe, die volledig natuurlijk is, draagt ​​niet alleen gevaar voor mensen, maar ook voor huisplagen - van insecten tot knaagdieren. Bovendien kunnen groenteblokken ook dergelijke ongenode gasten aantrekken en kunnen de holtes die overblijven van hen worden gebruikt als huisvesting.In moderne omstandigheden, om dergelijke verschijnselen te voorkomen, worden speciale chemische additieven of een juiste afwerking gebruikt, maar dan gaan dergelijke materiële voordelen als milieuvriendelijkheid en gedeeltelijk goedkoopheid verloren.
 • Adobe heeft enige tijd nodig voordat er voldoende krimp optreedt en de muur sterker wordt. Om deze reden overschrijdt het tijdstip van het bouwen van gebouwen uit Samana altijd hetzelfde tijdsbestek voor het bouwen van een bakstenen gebouw.

types

De ingrediënten die traditioneel zijn opgenomen in adobe-blokken kunnen in verschillende verhoudingen worden gebruikt en zijn onderworpen aan verschillende metseltechnologieën. Om deze reden is het gebruikelijk om adobe te verdelen in twee hoofdvariëteiten - het zogenaamde lichte en zware.

Hoewel adobe door de meeste mensen wordt gezien als een steen of blok van een andere vorm, heeft een lichte variëteit zeer zelden dit uiterlijk. Het feit is dat voor de vervaardiging van lichte adobe een zeer kleine hoeveelheid klei wordt gebruikt - gewoonlijk is zijn aandeel niet meer dan 10%, terwijl de hoofdrol wordt gespeeld door de vulstof. De resulterende massa heeft een aanzienlijke vloeibaarheid en lage taaiheid, daarom is een meer solide basis van een ander materiaal vereist.Meestal lichtgewicht adobe of is een soort coating voor de lat, die naast de framemuur wordt geplaatst, of een opvulmiddel tussen twee van dergelijke muren tegelijk.

Het blijkt dat het onmogelijk is om een ​​huis volledig uit lichte adobe te bouwen - het zal zeker een ander bouwmateriaal aanvullen, maar hierin kun je ook voordelen vinden. Het gebouw behoudt dus alle voordelen van zijn adobe tegenhangers (behalve, waarschijnlijk, goedkoop), maar het wordt veel sneller en enigszins eenvoudiger gebouwd. De nadelen van deze oplossing zijn dat het materiaal voor het frame aanzienlijk meer dan vergelijkbare adobe-blokken in volume kan kosten, en hout wordt vaak gebruikt als een lat, met alle nadelen ervan in de vorm van prijs, ontvlambaarheid, blootstelling aan vocht en ongedierte.

Het feit dat voor de meeste mensen "gewone" adobe-blokken zijn, is de zogenaamde zware adobe. De samenstelling van een dergelijke steen is al in overweging genomen, en de voordelen van het gebruik ervan zijn overduidelijk - het gebouw is veel sterker en betrouwbaarder en je kunt de decoratie bijna onmiddellijk voltooien nadat de muur is opgetrokken, omdat adobe letterlijk vereist dat het zo snel mogelijk wordt beschermd tegen de atmosfeer. .Een groot nadeel van dit soort materiaal is de gevoeligheid voor de schadelijke effecten van water - zij is de grootste vijand van adobe gebouwen. Hoewel water wordt gebruikt bij de productie van adobe, is het altijd noodzakelijk om het afgewerkte materiaal tegen vocht te houden, te beginnen met de droogfase en eindigend met de constructie, afwerking en het wonen in het voltooide huis.

Productie technologie

Het is mogelijk om veel te sparen op de bouw van een adobe huis, aangezien je thuis met je eigen handen zo'n baksteen kunt maken van wat letterlijk onder je voeten ligt. Het belangrijkste noodzakelijke ingrediënt is halfvolle klei. Zo'n massa is vrij goed gevormd en laat geen water door, dus zoeken ze het meestal in de buurt van vijvers of in wetlands. Een laag van het benodigde materiaal bevindt zich mogelijk niet op het oppervlak, maar in de buurt van het oppervlak - dit wordt aangegeven door het hoge waterniveau in de bron of vochtminnende planten (munt, zegge) die groeien zonder water te geven ver van water.

Als de klei te olieachtig is, kan deze met behulp van zand licht worden "verbeterd" - gemiddeld moet deze worden toegevoegd in hoeveelheden van 1: 7. Het is raadzaam om rivierzand niet te gebruiken vanwege de waarschijnlijke aanwezigheid van slib, maar grote bergvariëteiten zullen dat wel doen.

Vanwege de eisen aan het klimaat, is het noodzakelijk om het adobe te oogsten tijdens het warme seizoen.Klei wordt echter veel eerder geoogst - vanaf het vorige najaar. Grondstoffen worden gedumpt door een grote glijbaan (maar niet meer dan een meter hoog) en bedekt met een dikke laag stro met een dikte van ongeveer 10 cm. In deze vorm wordt de klei nat tijdens de herfst en winter onder regen en bevriest, waardoor het plastic wordt. Met het begin van de lente wordt het rietje verwijderd en wordt de klei bedekt met polyethyleen, waarbij de randen met stenen worden gedrukt - dankzij deze, zal de hoop sneller ontdooien, maar zal niet alle vocht aan de atmosfeer opgeven, daarom vormt zich geen korst.

Wat betreft het stro dat nodig is voor de productie van blokken, is het zowel vers als vorig jaar geschikt. De enige belangrijkste vereiste is de kwaliteit van de grondstof - deze mag geen schade oplopen door onjuiste opslag. In sommige gevallen kunt u het zonder dit ingrediënt doen, maar dan moet u het vervangen door droog gras met sterke vezels.

Zoals we al hebben begrepen, is droog en warm weer uitermate belangrijk voor de productie van adobe en constructie met het gebruik ervan. Daarom moet de beginfase van de vorming van blokken worden gestart met de eerste gestage opwarming om het huis te voltooien aan het begin van de diepe herfst.Voor de productie van Adobe is het wenselijk om een ​​site naast de geplande constructie te kiezen - kant-en-klare blokken wegen veel, dus het meenemen van ergens ver weg zal problematisch zijn. Om de juiste vorm van de stenen te behouden, moet de locatie vlak zijn en zodat gras en vuilnis er niet aan blijven plakken, ze worden van tevoren verwijderd. Het moet ook zorgen voor een afvoer van regenwater - het is beter als het gebied iets hoger is gelegen dan het omliggende gebied. Het gehele oppervlak is bedekt met een strohaksel. Het is goed, zelfs als het aan de blokken kleeft, omdat het er nog steeds deel van uitmaakt.

Voor het kneden van de klei, is het kussen ook bedekt met een dikke waterdichte stof. In het midden van de geïmproviseerde winkel stapelde hij voorbereide klei op en keek naar de uniformiteit ervan zonder grote brokken. In het midden van de hoop is een klein gat voor water, daar wordt het zoveel gegoten als nodig is om de massaplasticiteit te geven.

De gemakkelijkste manier om klei te kneden, is met je voeten - zoveel moeite kost minder energie. Als u zand aan de massa moet toevoegen om het vetgehalte te verminderen, gebeurt dit al in het stadium van het mengen van klei met water,stro wordt toegevoegd nadat de bovengenoemde ingrediënten zijn gemengd. Stro voordat het aan het mengsel wordt toegevoegd, is vooraf gedrenkt in water. De verhoudingen zijn meestal ongeveer 15 kg per kubieke meter klei, hoewel ze, zoals we al hebben vermeld, afhankelijk zijn van de behoeften en mogelijkheden van de gastheer. De resulterende massa moet worden gekneed totdat deze volledig homogeen is. Wees erop voorbereid dat het tijd zal kosten. Het resultaat is de zeer lichte adobe die op een stapel wordt geharkt en twee of drie dagen blijft staan.

Op dit moment is het de moeite waard om te zorgen voor het zoeken naar of zelf produceren van formulieren voor blokken. Ze zijn meestal gewoon een doos zonder bodem, een soort "contour" voor toekomstige stenen. Het is beter om de grootte te bepalen van iemand die een gebouw gaat plannen en bouwen, maar dit hangt grotendeels af van het klimaat - enorme blokken die voorspelbaar langer drogen, en waar het vaak koel en regenachtig is, zelfs in de zomer, moeten ze de minimaal mogelijke grootte hebben. Houd er rekening mee dat het drogen van adobe met 10-15% krimpt en in sommige gevallen zelfs meer, dus maak blokken met een bepaalde marge.Voor meer gebruiksgemak is de vorm voor samana van binnenuit ingepakt met polyethyleen, en aan de buitenhandgrepen zijn eraan bevestigd.

Bookmark toekomstige blokken geproduceerd op een vlakke ondergrond, open voor zonnestralen. Formulieren worden op de grond geïnstalleerd, vooraf geëgaliseerd, gereinigd en afgedekt volgens het beschreven schema, en de gemengde en gesorteerde saman wordt op enigerlei manier opgevoed en in de dozen gegoten, zorgvuldig rammend. De overschotten die niet in de vorm passen, worden voorzichtig verwijderd met behulp van een bord dat aan de tegenovergestelde kanten van de doos wordt geplaatst, waarna de vorm eenvoudig wordt opgetild, waardoor de adobe op zijn plaats blijft en de procedure wordt herhaald in de volgende sectie.

Natte stenen moeten in het midden op twee of drie plaatsen doorboren met een draad van ongeveer een millimeter dik, zodat de krimp tijdens het droogproces niet leidt tot volledige vervorming van het blok. Ter bescherming tegen neerslag worden gegoten massa's bedekt met waterdichte materialen - dakleer of zeildoek, die ook bijdragen aan de uniformiteit van het drogen. In deze vorm wordt Adobe gedroogd gedurende 1,5 dagen, daarna wordt het op zijn kant omgedraaid en krijgt het nog een andere dag. Vervolgens moet u het onder een afdak verplaatsen, in de vorm van een put voor het laatste drogen, dat nog twee weken zal worden uitgesteld.In dit stadium is het beter om stenen op houten vloeren of pallets te installeren - dit helpt overtollig vocht te verwijderen.

Daarna is het tijd om een ​​gebouw uit afgewerkte blokken te bouwen, maar u kunt controleren of alles correct is uitgevoerd. Met de waargenomen technologie kunnen adobebakstenen een val van een hoogte van twee meter (ten minste op de grond) weerstaan ​​zonder enige vervormingen. Bovendien is een hoogwaardige adobe in staat om zijn vorm niet te verliezen, omdat hij twee dagen in water heeft gelegen.

toepassing

Hoewel adobe-stenen twee dagen in het water bestand zijn, zijn dergelijke testen zeer schadelijk voor de duurzaamheid van het huis, omdat het leggen wordt uitgevoerd over een strookfundering met een hoogte van ten minste een halve meter, uitgerust met waterdicht maken van dakbedekkingsmateriaal in verschillende lagen. De dikte van de tape moet minstens 20 cm hoger zijn dan de geplande dikte van het metselwerk - deze marge is bedoeld voor een dikke beschermlaag van gips of andere afwerking.

De aanbevolen dikte van adobewanden is van 30 cm voor interne scheidingswanden en van 50 cm voor dragende wanden. Zelfs in de bouwfase blijft adobe nog steeds drogen, dus er worden niet meer dan twee rijen op de dag geplaatst. Indien nodig kan het blok worden gesneden met een bijl.Metselwerk wordt uitgevoerd op mortel op basis van klei en zand.

Werken worden alleen uitgevoerd bij droog en zonnig weer.bij de eerste tekenen van regen wordt het werk dringend gestopt en worden de muren strak bedekt met polyethyleen. Gebruik voor het afwerken alle water- en dampdoorlatende pleisters, behalve cement dat zich slecht hecht aan klei. De afwerklaag moet dik zijn - minimaal 5 cm, zelfs 10 cm kan worden gebruikt Als springers over verschillende openingen worden planken vanaf 5 cm dik gebruikt, die noodzakelijkerwijs worden behandeld met waterdichtmakende middelen. Als het mogelijk is, laten ze het dak minstens een halve meter naar beneden hangen - het helpt adobe muren weer te beschermen tegen atmosferische neerslag.

Hoe je een blok met je eigen handen maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer