Maten van gevelstenen

De belangrijkste materialen die worden gebruikt in de bouw voor de wanden van gebouwen, vaak niet esthetisch en lelijk. Om het uiterlijk van dergelijke constructies te verbeteren, voert u vaak afwerkingswerkzaamheden uit, die worden gebruikt voor gevelsteen. Het kan zowel standaard als niet-standaardafmetingen zijn (maar toch goedgekeurd door GOST). Welke soorten gevelstenen er vandaag bestaan, zullen we in dit artikel vertellen.

Bestemming en soorten

Geconfronteerd met gebouwen met bakstenen verbetert niet alleen hun uiterlijk, maar creëert ook extra bescherming tegen de nadelige effecten van de externe omgeving, en verhoogt ook de sterkte van de opgerichte wanden.

De classificatie van stenen wordt uitgevoerd volgens verschillende basiskenmerken:

 1. op productietechnologie - corpulent en hol;
 2. door de productiemethode - met behulp van speciale apparatuur of handmatig;
 3. op soort ondergrond - glad, ruw (mat);
 4. bij afwerking;
 5. op kleur - rood, wit, geel, enz.;
 6. op productiemateriaal - silicaat, hypergeperst (beton), klinker, keramiek;
 7. volgens de uitdovingsmethode - keramisch (door ovenvuren), onverbrand.

Holle bakstenen behouden, naast lichtgewicht, in vergelijking met full-bodied ook de warmte beter (gemiddeld 10-15%).

Keramische stenen geproduceerd door vuurwerk op hoge temperatuur bereid en gevormd mengsel bestaande uit laagsmeltende rode klei met verschillende additieven die de thermoplasticiteit corrigeren. Deze aanvullende elementen omvatten kwartszand, zaagsel, as, stof uit steenkool, enz.

Het belangrijkste verschil tussen conventionele en gevelstenen is de meer accurate voorbereiding van alle ingrediënten vóór de vorming van het product zelf. Dit helpt de kans op scheuren en het uiterlijk van niet-geregistreerde elementen te verkleinen die het uiterlijk van het product kunnen beschadigen.

Het eindproduct heeft een zeer hoge vochtbestendigheid, duurzaamheid en het vermogen om warmte vast te houden. Keramische gevelstenen worden geproduceerd in een grote verscheidenheid aan kleuren en structuren, hetgeen wordt bereikt door minerale kleurstoffen zoals chroomoxide, grondijzer en mangaanerts en andere componenten aan het bakstenen mengsel toe te voegen.

De baksteenklinker in verschillende parameters is vergelijkbaar met keramiek, maar verschilt qua samenstelling van grondstoffen en bakwijzen. Om klinker te maken, neem dan medium en vuurvaste klei, daarom vereist de warmtebehandeling hogere temperaturen.

Het logische gevolg hiervan is dat klinkersteen superieur is aan keramiek in termen van vochtbestendigheid en duurzaamheid. Maar hij is inferieur aan hem in het behoud van warmte. Dit minpuntje wordt genivelleerd door het feit dat klinker het vermogen heeft om effectief weerstand te bieden tegen de verwoestingen van rijp.

In kleur en textuur is dit type gevelsteen gelijk aan keramiek.

Hyper geperst of betonnen baksteen is gemaakt van een mengsel van cement, graniet chips en water. Dit type voering is niet onderworpen aan bakken, stenen worden eenvoudigweg gevormd uit het mengsel en het proces van stollen vindt op natuurlijke wijze plaats.

Op het gebied van sterkte, hypergeperste stenen "krimpen" niet vóór klinkers, ze zijn zeer resistent tegen verschillende externe invloeden. Uitstekende uitstraling wordt geleverd met een rijk kleurengamma van afgewerkte producten.

Silicaat gevelstenen zijn gemaakt van een mengsel van silicaatzand en gebluste kalk. Dit product ondergaat ook geen hittebehandeling door te bakken. Versnel het proces van stollen van de bouwsteenmassa met behulp van een autoclaaf - installatie, die hoge druk en temperatuur levert.

Op dit moment is de populariteit van silicaatstenen dramatisch gedaald als gevolg van een slecht kleurbereik. Wat de technische indicatoren betreft, ze zijn op het juiste niveau. Silicaatstenen absorberen vocht beter, maar ze zijn beter bestand tegen de processen van regulier bevochtigen, bevriezen en ontdooien.

De verschillende textuur van het oppervlak van de gevelstenen wordt voornamelijk gemaakt door schetsen toe te passen op de nog niet verharde massa voordat ze in de oven worden gebakken.

Naast deze methode worden ook de volgende methoden voor oppervlaktedecoratie gebruikt.

 • Gunning. Minerale schilfers worden aangebracht op de randen van de stenen.
 • Engobing. Het oppervlak van het product is bedekt met een speciale samenstelling, die onder invloed van verhoogde temperatuur verandert in een glanzende film.
 • Beglazing. In veel opzichten is het vergelijkbaar met de methode van engobing, het enige verschil zit in de dikte en duurzaamheid van de resulterende film, omdat hier deze cijfers groter zijn.

Afmetingen van het product

Bakstenen voor fineren produceren verschillende dimensies.

Baksteen maattabel voor fineren

Type gevelsteen

Afmetingen, mm

Gewicht, kg

keramisch

hol

250 x 120 x 65

2,3; 2,6 – 2,7

corpulent

250 x 120 x 65

3,6 – 3,7

euro (leeg)

250 x 85 x 65

2,1 – 2,2

keramische verdikt

hol

250 x 120 x 88

3,2; 3,6 – 3,7

euro (leeg)

250 x 85 x 88

3,0 – 3,1

Klinker

corpulent

250 x 120 x 65

4,2

hol

250 x 90 x 65

2,2

hol

250 x 60 x 65

1,7

klinker lang

hol

528 x 108 x 37

3,75

ongebakken glad beton

corpulent

250 x 120 x 65

4,2

corpulent

250 x 60 x 65

2,0

corpulent

250 x 90 x 65

4,0

gladde soepele verdikte onverbrand

corpulent

250 x 120 x 88

6,0

handgemaakt keramiek

corpulent

188 x 88 x 63

1,9

 • Standard. De standaardafmetingen van stenen voor facing zijn 250x120x65 mm. Verschillen voor productieproducten worden alleen in dikte gevonden. Dit is niet van toepassing op handgemaakte producten.
 • Single. De dikte van dit type baksteen is 65 mm.
 • Anderhalf. De dikte-index voor dit type is 88 mm, en voor de dubbele - 138 mm.
 • Decoratief. De referentiedimensies van een decoratieve steen kunnen dergelijke waarden hebben: 250x120x65 mm, 250x90x65 mm en 250x60x65 mm.
 • Euro. Europese fabrikanten hebben iets andere normen voor de grootte van bakstenen voor de bekleding: voor het keramische product - 250x85x65 mm, voor het verdikte type - 250x85x88 mm.

Productparameters afhankelijk van kleur

De meest voorkomende tinten van gevelstenen - rood, geel, wit.

De samenstelling van grondstoffen voor rode baksteen is ijzer, het wordt gemaakt door te bakken op een temperatuur van ongeveer 1000 graden. Als gevolg hiervan krijgt bouwmateriaal een hoge sterkte, duurzaamheid en betrouwbaarheid in gebruik. Het wordt gebruikt voor het leggen van de fundering, wanden, kachels en open haarden.

Zand en kalk zijn de belangrijkste componenten van grondstoffen voor de productie van wit bouwmateriaal. Esthetisch aantrekkelijk, vorst- en vochtbestendig, duurzaam materiaal wordt niet beïnvloed door temperatuurschokken. Ze bouwen huizen, paviljoens, hekken, enz.

Gele baksteen is gemaakt van klei met toevoeging van cement en / of kalkoxide. De belangrijkste voordelen zijn goede thermische isolatie-eigenschappen en kleinde kosten.

Hoe je een gevelsteen kiest, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer